pa-ttti Posted March 7, 2010 Posted March 7, 2010 Co myślicie o tym umaszczeniu? Chcę się dowiedzieć na ten temat więcej, bo znalazłam super pieska w tym właśnie kolorze dla mojej suńki. Quote
...::Basia::... Posted March 7, 2010 Posted March 7, 2010 Jak dla mnie ładniejsze sa te w jednym kolorze :] Quote
Sensuel Posted March 7, 2010 Posted March 7, 2010 To polecam się szybko odkochać i wcześniej przestudiować nowy wzorzec rasy i dowiedzieć się, że kolor merle jest definitywnie zabroniony w hodowli na terenie Polski - mało tego większa cześć krajów Europy wycofała się z hodowania tej odmiany. Na wystawie kolor merle jest nie dopuszczany do oceny, a nawet jeśli zatwierdzą przyjęcie psa/suki- to gwarantowana dyskwalifikacja od sędziego. Quote
pa-ttti Posted March 8, 2010 Author Posted March 8, 2010 a gdzie można przeczytać o tym nowym wzorcu? bo na stronie zkwp nic na ten temat nie ma napisane. jeśli mam sunię która ma ten kolor w genach to może dawać szczenięta merle nieważne jakim psem ją pokryję- czy wtedy to będzie wada u szczeniąt? w każdym razie wada czy nie, wszystkie muszą dostać rodowód przecież. Quote
michal_sm Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 A jaki jest powód nie uznawania tego koloru.Wiem,że w niektórych rasach kolor jest połączony z ewentualnymi wadami .Czy tak jest i w tym wypadku? Bo jeśli to jedynie takie sobie widzi mi się to uznam je za bez sensu. Quote
Marixdd Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 Proszę mnie wprowadzić w temat, bo jestem nowa w Chihuahua :oops: Co znaczy kolor merle? Quote
michal_sm Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 [quote name='Marixdd']Proszę mnie wprowadzić w temat, bo jestem nowa w Chihuahua :oops: Co znaczy kolor merle?[/QUOTE] Zobacz w google chihuahua merle tam też znalazłem informację dlaczego raczej do hodowli nie powinny być używane. Quote
Marixdd Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 Dziękuję za szybką odpowiedz :multi: Zaraz sprawdzam! Quote
Aysel Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 Z tego co ja się orientuję i tyle merle ile widziałam, to wszystkie miały błękitne, lub jasne (inny kolor) oczy (prócz mojej Desi, ale to zupełnie inna sprawa, bo ona jest niby-merle). Generalnie chihuahua powinna mieć oczy koloru ciemnobrązowego, dlatego moze to też się składa na to, że merle są bee? Merle niedopuszczalne są również w dogach. Wiem, że mają coś nie tak z genem koloru (czy może nie tyle, że jest on 'zepsuty' tylko że cośtam później z nim wyłazi w praniu), nie pamiętam dokładnie o co to chodzi, ale merle to taki 'wybryk' trochę, można powiedzieć. Quote
Martens Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 To ja tak dopytam prawie w temacie - wiadomo, że zgenem merle "coś jest nie tak" = nie mozna kojarzyć merle między sobą, wychodzą szczeniaki z dużą ilością bieli, często głuche, część umiera. W takim razie dlaczego ta maść jest dopuszczalna u takich ras jak collie czy sheltie tylko z zastrzeżeniem, by nie kojarzyć jej między sobą, a u innych ras, u któych występuje dość "naturalnie" (np. dogi) jest niedopuszczalna? Quote
Aysel Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Cytat z jakiegoś psiego forum: [Quote]A skąd biorą się jamniki czy collie białe ? To zwykła genetyka. Występuje w wielu rasach - u doga niemieckiego maść merle nosi nazwę "szary arlekin" - psy z tą "wadą" nie są rozmnażane. Natomiast psy o maści merle mogą być rozmnażane w takich rasach jak: aussie, border collie, collie długowłosy i krótkowłosy (akurat w tej ostatniej rasie był to kolor wyjściowy w hodowli). BC blue merle - [URL]http://www.colliecorner.com/bm_a.htm[/URL] BC red merle - [URL]http://www.colliecorner.com/rm_a.htm[/URL] BC tri-merle - [URL]http://www.colliecorner.com/tm_a.htm[/URL] W przypadku jamników i beauceronów rozmnaża się psy tylko w specyficznych zestawach kolorystycznych, tzn. merle tylko i wyłącznie z czarnym. Gen merle jest genem letalnym czyli niesie ze sobą: śmierć (niedorozwój noworodków) i kalectwo (psy ślepe i głuche).[/quote] Quote
Recommended Posts