Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Juliusz(ka)'][B]puli[/b] - ale DONy już zostały uznane przez SV :). Tylko są 'problemy' z wprowadzeniem tego w życie:evil_lol:.[/QUOTE]Dokładnie. Ale nie jest to - jak twierdzi pewien domorosły znawca - problem ZKwP , bo ten nie ma tu nic do gadania. My sobie mozemy porządzic w FCI łatkami na PONach a nie kłakami na ONach.

• Replies 806
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Gabryjella']To skoro tak dużo już o tych pudlach możesz powiedzieć to zapew ne wiesz w jakim celu i z jakich czasów pochodzi ta wychuchana fryzurka.[/QUOTE]

Ta fryzura podobno służyła głównie do polowań na ptactwo wodne, jak ktoś jest zainteresowany może się więcej dowiedzieć na ten temat necie. Inna sprawa, czy ta fryzura była uzasadniona w praktyce, bo pompon na głowie czy przy łydkach, raczej pudlowi nie pomagał w pływaniu, ale to jest już rozważanie czysto teoretyczne... W każdym razie jest jedną z kilku obowiązujących na polskich wystawach i jest pracochłonna :( Na wystawie będzie oceniana fikuśna fryzura i wygląd a nie użytkowość i zdrowie, czyli ZKWP pomieszał priorytety...

Puli z donkami, jest taki problem, że ZKWP wypiął się na tych hodowców. Donki od dawna są u nas hodowane, a Związek swoich członków za to wyrzucił. Szwajcarzy zrobili zupełnie inaczej, pozwolili swoim hodowcom hodować białe owczarki niemieckie, by po kilkunastu latach uznać je za swoją rasę i nazwać je białym owczarkiem szwajcarskim. Inne kraje mogą, a Polacy nie bo wolą się kłócić. Jestem teraz ciekawy czy po uznaniu donów Związek przeprosi polskich hodowców donów i uzna ich pieski?

Posted

[quote name='KrzysiekM'](...)
Puli z donkami, jest taki problem, że ZKWP wypiął się na tych hodowców. Donki od dawna są u nas hodowane, a Związek swoich członków za to wyrzucił. Szwajcarzy zrobili zupełnie inaczej, pozwolili swoim hodowcom hodować białe owczarki niemieckie, by po kilkunastu latach uznać je za swoją rasę i nazwać je białym owczarkiem szwajcarskim. Inne kraje mogą, a Polacy nie bo wolą się kłócić. Jestem teraz ciekawy czy po uznaniu donów Związek przeprosi polskich hodowców donów i uzna ich pieski?[/QUOTE]

To już przestało być śmieszne...
Kpisz, czy o drogę pytasz?

Za co ma przepraszać?
Długi włos - zgodnie ze wzorcem(!!!) - BYŁ wadą. Koniec kropka.
Oczywiście, że nie uzna.
O uprawnienia hodowlane będą mogły się ubiegać DONy z rodowodem FCI(po rodzicach krótkowłosych).

Czytając Ciebie ma się ochotę krzyknąć: człowieku, jak jesteś*taki mądry, to przestań piep*zyć i zacznij działać.:diabloti:

Posted

Rodzice donów mają rodowody FCI! Długi włos to już nie wada, więc jest za co.

Dlaczego Szwajcarzy mogli rozmnażać nie uznane białe owczarki niemieckie, a Polacy nie mogli rozmnażac nie uznanych owczarków niemieckich długowłosych?

[B]Kpisz sobie? Czy naprawdę nie rozumiesz tak ewidentnej dyskryminacji polskich hodowców?
[/B]Info o donach z strony, którą podobno często odwiedzasz:
[url]http://www.owczarek.pl/teksty/tekst.asp?id=57&idd=1[/url]

Już Słonko zacząłem działać i przy pomocy dobrych ludzi tworzymy organizację zajmującą się szkoleniem dla psów dla osób niepełnosprawnych.

Posted

[quote name='Litterka']Przecież napisałam. Celem uszczegółowienia - chyba z w. XVIII, ale nie jestem pewna...[/QUOTE]

raczej troszeczkę wcześniej
weźmy taką monetę, denar 112-111 BC

[IMG]http://www.aburbecondita.com/coins/caesius.jpg[/IMG]

Na rewersie flankujący pies z grzywą i pomponami na łapach .

jeżeli dobrze pamiętam w Katedrze Saint-Sauveur jest pudel w lekkim lwie z XI/XIIw.

mamy też rycinę szesnastowieczną Conrada Gesnera
[URL]http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pudel_Gesner.png[/URL]

i wiele, wiele innych.

[quote name='KrzysiekM']Ta fryzura podobno służyła głównie do polowań na ptactwo wodne, jak ktoś jest zainteresowany może się więcej dowiedzieć na ten temat necie. Inna sprawa, czy ta fryzura była uzasadniona w praktyce, bo pompon na głowie czy przy łydkach, raczej pudlowi nie pomagał w pływaniu, ale to jest już rozważanie czysto teoretyczne... W każdym razie jest jedną z kilku obowiązujących na polskich wystawach i jest pracochłonna :( Na wystawie będzie oceniana fikuśna fryzura i wygląd a nie użytkowość i zdrowie, czyli ZKWP pomieszał priorytety...
[/QUOTE]

lew kontynentalny to najstarsza fryzura użytkowa, to nie ulega wątpliwość . Najgorsze jest to , że tacy wielcy "miłośnicy" jak KrzysiekM , uznają to za fanaberię wystaw, wstyd . Naprawdę , radzę zająć się czytanie o rasie niż tworzeniem ruchu oporu przeciwko ZKwP i wstrętnym fryzurom pudli.

Gdybyś sięgnął choć po jedno , pierwsze lepsze źródło, zaraz znalazłoby się objaśnienie i cel tej fryzury - grzywa miała chronić narządy wewnętrzne a pompony stawy podczas pływania w zimnej wodzie. Cała reszta włosa była golona , żeby nie oklejała się błotem, czy namoczona stanowiła zbędny ciężar.

KrzysiekM byłeś już w dziale pudli , napisało Ci kilka osób , że możesz sobie wystawiać pudla w federale , a Ty nadal swoje - beee fryzurki i tyle.
Czy to takie trudne , raz na tydzień psa uczesać.

Posted

[quote name='KrzysiekM']Rodzice donów mają rodowody FCI! Długi włos to już nie wada, więc jest za co.

Dlaczego Szwajcarzy mogli rozmnażać nie uznane białe owczarki niemieckie, a Polacy nie mogli rozmnażac nie uznanych owczarków niemieckich długowłosych?

[B]Kpisz sobie? Czy naprawdę nie rozumiesz tak ewidentnej dyskryminacji polskich hodowców?
[/B]Info o donach z strony, którą podobno często odwiedzasz:

Już Słonko zacząłem działać i przy pomocy dobrych ludzi tworzymy organizację zajmującą się szkoleniem dla psów dla osób niepełnosprawnych.[/QUOTE]

To jest naprawdę niesamowite... przed chwilą dowiedział się, że DONy zostały uznane przez SV, a już, zaraz, natychmiast(!) walczy tym jak szabelką.
Przypomnieć chyba muszę, że sama wrzuciłam tutaj wspomniane info, więc: DARUJ SOBIE:evil_lol:.

Nie ma za co.
Długi kłak=brak możliwości uzyskania uprawnień hodowlanych. Tak było.
Jeśli taki pies zrobił uprawnienia w innej organizacji, dał potomstwo, to potomstwo również zdobyło uprawnienia poza ZKwP, to po kiego czorta chce nagle do ZKwP należeć? Pula genetyczna się podoba? Prestiż?:diabloti:
Zawsze można zrezygnować na kilka lat i zacząć hodować na nowo - na materiale FCI :).

Nie życzę sobie, żeby obcy facet zwracał się do mnie per 'Słonko', to raz.

Dwa - o co Tobie tak naprawdę chodzi, co?
Organizacji, które uznają DON jest sporo, co tak ciągnie do ZKwP/FCI?
Chcesz standardy SV trzymać? A kto Ci broni?

Jakoś hodowcy DON mają w głębokim poważaniu wytyczne SV, więc o co ta walka?

Śmieszny jesteś:evil_lol:.

Posted

[quote name='panbazyl'][B]michał_sm [/B]to Twoja wypowiedź z innego topiku. jakoś w niej nie masz ochoty tych "bubli" jak nazwałeś porównywać do rodowodowych. A podobno one po rodowodowych właśnie były????
Dla zainteresowanych topik ma tytuł "Nieuczciwy pseudohodowca"

"[I]Dla mnie to też niezrozumiałe ale takie są prawa wolnego rynku i każdy wydaje swoje pieniądze jak chce często płacąc zawyżoną cenę.Kto komu zabroni sprzedawać buble?I będą nawet tacy którzy z owych bubli będą zadowoleni.Jak powiedzieć komuś,że tak maleńki piesek to osobnik jak by to powiedzieć uchylnięty czyli anormalny z o wiele większą predyspozycją do chorób,o jego potomstwie to już nawet wspominać nie będę.I czemu tak maleńką suczkę i ti jeszcze z dorobkiem inwentarza ktoś sprzedaje.A no temu,że owa suczka urodzi zapewne jedno cherlawe szczeniątko (o ile urodzi bo bez cesarki się raczej nie obejdzie),a po cesarce mogą być komplikacje i suczka może odejść.Jak ktoś urzywa rozumu ten wiele spraw przemyśli.Oszukanych na własne życzenie coraz mniej mi żal."[/I][/QUOTE]
Przecież chcę tu wszystkim pokazać ,że brak większości z nas cierpliwości w tłumaczeniu ,a obrażaniem kogokolwiek możemy odnieść odwrotny skutek od zamierzonego.Zwierzęta po rodowodowych rodzicach nawet z rodowodem nie muszą być ideałem rasy, ale jak to kilka postów wyżej udowodniłem 2kg york nie jest miniaturką jak waży 1 kg to tą miniaturką jest tak myślą ludzie .Jak ja bym tu o to się spytał tak właśnie jak to robiłem czasem mądrzej czasem specjalnie idiotycznie to poza obelgami jak bym się upierał,że 2 kg to za dużo niewiele rozsądnych wypowiedzi bym usłyszał.Robiłem to celowo i czasem będę tak robić .Bo jak tu trafi niezorientowany powinien otrzymać prawdziwe ,rzetelne informacje bez obelżywych epitetów(wyboru i tak dokona sam ale my będziemy mieć czyste sumienie,że nie odszedł nieuświadomiony i nikt go nie obraził)

Posted

Żaden york nie jest miniaturką, nie ma czegoś takiego. Jest jeden wzorzec yorka, w którym jest rozpiętość wagowa i wymiarowa, bez podziału na miniaturki i nie.... O ile się orientuje, mogę się mylić...

Posted

Oczywiści,że to nie sznaucery czy pudle lub nawet jamniki gdzie jest kilka odmian i klasyfikującą rasy według wagi,wzrostu i różnych odmian kolorystycznych i rodzaju szaty(jamniki).Owszem zdarzają się i yorki 80 dkg ale takich nikt nie będzie rozmnażał.Natomiast dla Kowalskiego dopiero taki jest fajny.Uświadomić mu należy i to spokojnie,że zbyt mały wzrost i waga są cechą dyskwalifikującą do dalszej hodowli nie dlatego,że brzydki tylko ze względu na zdrowie tych psów.

Posted

[quote name='GPooLCLD']raczej troszeczkę wcześniej
weźmy taką monetę, denar 112-111 BC

[IMG]http://www.aburbecondita.com/coins/caesius.jpg[/IMG]

Na rewersie flankujący pies z grzywą i pomponami na łapach .

jeżeli dobrze pamiętam w Katedrze Saint-Sauveur jest pudel w lekkim lwie z XI/XIIw.

mamy też rycinę szesnastowieczną Conrada Gesnera
[URL]http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pudel_Gesner.png[/URL]

i wiele, wiele innych.

lew kontynentalny to najstarsza fryzura użytkowa, to nie ulega wątpliwość . Najgorsze jest to , że tacy wielcy "miłośnicy" jak KrzysiekM , uznają to za fanaberię wystaw, wstyd . Naprawdę , radzę zająć się czytanie o rasie niż tworzeniem ruchu oporu przeciwko ZKwP i wstrętnym fryzurom pudli.

Gdybyś sięgnął choć po jedno , pierwsze lepsze źródło, zaraz znalazłoby się objaśnienie i cel tej fryzury - grzywa miała chronić narządy wewnętrzne a pompony stawy podczas pływania w zimnej wodzie. Cała reszta włosa była golona , żeby nie oklejała się błotem, czy namoczona stanowiła zbędny ciężar.

KrzysiekM byłeś już w dziale pudli , napisało Ci kilka osób , że możesz sobie wystawiać pudla w federale , a Ty nadal swoje - beee fryzurki i tyle.
Czy to takie trudne , raz na tydzień psa uczesać.[/QUOTE]

Nie lubię takiej fryzury nie podoba mi się, nie postuluję żeby jej zakazali, wolę krótka. Ty ją lubisz i masz do tego prawo. Tutaj nie widzę konfliktu interesów, bo o to chodzi w wolności. Ty lubisz inne rzeczy ja inne i ok.

Posted

[quote name='KrzysiekM']Nie lubię takiej fryzury nie podoba mi się, nie postuluję żeby jej zakazali, wolę krótka. Ty ją lubisz i masz do tego prawo. Tutaj nie widzę konfliktu interesów, bo o to chodzi w wolności. Ty lubisz inne rzeczy ja inne i ok.[/QUOTE]

możesz sobie nie lubić .
Ale przecież dostałeś już odpowiedź , że można wystawiać pudla w federale . Dlaczego w takim razie , piszesz tutaj bzdury , że na wystawie oceniana jest fikuśna fryzura ? To przeinaczanie faktów.

Posted

[quote name='Juliusz(ka)']To jest naprawdę niesamowite... przed chwilą dowiedział się, że DONy zostały uznane przez SV, a już, zaraz, natychmiast(!) walczy tym jak szabelką.
Przypomnieć chyba muszę, że sama wrzuciłam tutaj wspomniane info, więc: DARUJ SOBIE:evil_lol:.

Nie ma za co.
Długi kłak=brak możliwości uzyskania uprawnień hodowlanych. Tak było.
Jeśli taki pies zrobił uprawnienia w innej organizacji, dał potomstwo, to potomstwo również zdobyło uprawnienia poza ZKwP, to po kiego czorta chce nagle do ZKwP należeć? Pula genetyczna się podoba? Prestiż?:diabloti:
Zawsze można zrezygnować na kilka lat i zacząć hodować na nowo - na materiale FCI :).

Nie życzę sobie, żeby obcy facet zwracał się do mnie per 'Słonko', to raz.

Dwa - o co Tobie tak naprawdę chodzi, co?
Organizacji, które uznają DON jest sporo, co tak ciągnie do ZKwP/FCI?
Chcesz standardy SV trzymać? A kto Ci broni?

Jakoś hodowcy DON mają w głębokim poważaniu wytyczne SV, więc o co ta walka?

Śmieszny jesteś:evil_lol:.[/QUOTE]

Nie wiem czy don jest już uznany czy nie, ale to nie zmienia faktu, że ZKWP nie broni interesów polskich hodowców w przeciwieństwu to Szwajcarów, którzy stworzyli nowa rasę. ZKWP wyrzuca ludzi rozwijających kynologię (tworzących nową rasę), Szwajcarzy wspierają takich ludzi i mają nową rasę. Który Związek działa lepiej?

[B]Śmieszna jesteś, że nie widzisz problemu. [/B]ZKWP jest największy i powinien dbać o standardy a nie je zaniżać i tępić ludzi kreatywnych. Przeczytaj jeszcze raz:

Posted

[quote name='KrzysiekM']Nie lubię takiej fryzury nie podoba mi się, nie postuluję żeby jej zakazali, wolę krótka. Ty ją lubisz i masz do tego prawo. Tutaj nie widzę konfliktu interesów, bo o to chodzi w wolności. Ty lubisz inne rzeczy ja inne i ok.[/QUOTE]
GPoolCLD raczej chodziło o to, że ta fryzura ma uzasadnienie - historyczne, a historycznie rzecz ujmując - także praktyczne. Zdaje się, że Tobie chodziło o coś zgoła innego. Już Ci napisano - masz federała do wyboru. Strasznie narzekasz na te pudle fryzury. W końcu stanie się tak, że Polska straci dziejową szansę dorobienia się hodowli pudli użytkowych z powodu paru pomponów.

Posted

[quote name='filodendron']GPoolCLD raczej chodziło o to, że ta fryzura ma uzasadnienie - historyczne, a historycznie rzecz ujmując - także praktyczne. Zdaje się, że Tobie chodziło o coś zgoła innego. Już Ci napisano - masz federała do wyboru. Strasznie narzekasz na te pudle fryzury. W końcu stanie się tak, że Polska straci dziejową szansę dorobienia się hodowli pudli użytkowych z powodu paru pomponów.[/QUOTE]

Jak na razie to Krzysiek narzeka na wszystko i w kółko na to samo . Na każdym wątku - mimo tego, że odpowiedź już otrzymał to idzie gdzie indziej - i pisze o tym samym. To już się robi nudne.

KrzysiekM ciekawa jestem , czy już wybrałeś hodowle w której tego pudla chcesz kupić ? Czy nadal jesteś w poszukiwaniu na poziomie - narzekanie na fryzurę?

Posted

[quote name='GPooLCLD']możesz sobie nie lubić .
Ale przecież dostałeś już odpowiedź , że można wystawiać pudla w federale . Dlaczego w takim razie , piszesz tutaj bzdury , że na wystawie oceniana jest fikuśna fryzura ? To przeinaczanie faktów.[/QUOTE]

Każdy ma inny gust. Federał też mi się nie podoba a przynajmniej taki jaki widziałem na zdjęciach (pompon na ogonie i dużo włosów na głowie przypominających irokeza, a także odstających trochę na boki). Za to bardzo mi się podobają pudle wszędzie równiutko obcięte (w dłuższej i krótszej wersji), ale to też kwestia gustu...

Co do stanowiska wobec donków mam inne zdanie. ZKWP mnie wkurza, bo krytykuje innych uważa się za lepszy, a sam ma mnóstwo nie fajnych kwiatków takich jak DONKi i wyrzucanie ich hodowców, wystawy a nie zdrowie i użytkowość, obcinanie psom uszu i ogonów, zapis zabraniający się zrzeszać hodowcom w klubach kynologicznych poza Związkiem itp. i ogólnie wszystkie inne hodowle krytykuje. Niech najpierw posprząta u siebie dopiero później innych poucza

Posted

[quote name='KrzysiekM']Zofia.Sasza jeszcze raz zapytam [B]kto może wystawiać rodowód?[/B] Co z rasami nie uznanymi? Najabrdziej jednak mnie interesuje jak można oceniać genotyp na wystawach i dlaczego nie preferowane są psy, które kończą szkolenia lub wygrywają zawody? Wydaje mi się, ze to jest najlepsza ocena psa :)[/QUOTE]

Nie odpowiadałam, bo myślałam,że żartujesz. Teraz odpowiem - Związek Kynologiczny w Polsce.

Posted

Fajnie się z wami pisało, większość z was zna moje zdanie. Przewałkowaliśmy już wszystko po kilka razy. Wiele się od was dowiedziałem i dziękuję wam za to. Mam nadzieję, że za rok czy dwa jak będę zapisywał się do Związku będę miał o nim też taką dobrą opinię.

Jeśli ktoś zrozumiał problemy na które zwróciłem uwagę fajnie, nie chodzi mi o to, że ZKWP jest zły, widzę po prostu wiele niedociągnięć. Będę już mniej pisał, mnie krytykował bo znacie moje zdanie. Jak mnie coś zainteresuję po prostu zapytam.

Chcę jeszcze wiedzieć co myślicie o innych Związkach takich jak: PKPR, PFK, KHORN, czy ZOND? Osobiście bardzo mnie wkurza stosunek ZKWP do ZONDu, bo w tym Związku są hodowcy którzy zostali wyrzuceni lub zmuszeni do odejścia z ZKWP przez hodowlę donów. Przyjaźnię się z dwoma hodowcami z tego Związkui i wiem, że naprawdę mają ekstra pieski.

Przepraszam wszystkich urażonych. Czasami mnie poniosło, zbyt bardzo operuję na konkretach i jak płachta na byka działają na mnie wszelkie ograniczenia wolności, zwłaszcza bezsensowne, których w regulamienie ZKWP jest mnóstwo.

Posted

[B]KrzysiekM[/b] - na ZKwP plujesz równo, choć na oślep:evil_lol:, a jednak należeć by się chciało... DLACZEGO?

SV zaakceptowało długi włos, ale reszta wzorca zostaje taka sama!
Spooora część dzisiejszych hodowców DON i tak się nie łapie ze swoimi psami/sukami.
Owczarek nie miał mieć wzrostu małego konia, nie miał ważyć tyle co spory molos.
Wiesz dlaczego?

cyt. z KrzysiekM:
'(...)zbyt bardzo operuję na konkretach(...)'

Się popłakalam ze śmiechu:evil_lol:.

[b]GPooLCLD[/b] - chole*nie współczuję miłośnikom pudli... Cierpliwość trenujcie, przyda się, bo KrzysiekM teraz kurs na Was bierze...:(

Posted

Wiem część hodowców donów poszła w kierunku psa rodzinnego, większego i mniej użytkowego, ale doskonałego dla rodziny. Dlaczego ZKWP mi podpadł napisałem powyżej.

Do pudli dużychnie mam co zaglądać, bo w Polsce jest strasznie mało tych hodowli. Tak więc szkolę języki i nawiązuję znajomości zagraniczne (stąd też moja wiedza na temat niektórych zasad w innych Związkach).

Posted

[quote name='Juliusz(ka)'][B]KrzysiekM[/b] - na ZKwP plujesz równo, choć na oślep:evil_lol:, a jednak należeć by się chciało... DLACZEGO?

SV zaakceptowało długi włos, ale reszta wzorca zostaje taka sama!
Spooora część dzisiejszych hodowców DON i tak się nie łapie ze swoimi psami/sukami.
Owczarek nie miał mieć wzrostu małego konia, nie miał ważyć tyle co spory molos.
Wiesz dlaczego?

cyt. z KrzysiekM:
'(...)zbyt bardzo operuję na konkretach(...)'

Się popłakalam ze śmiechu:evil_lol:.

[b]GPooLCLD[/b] - chole*nie współczuję miłośnikom pudli... Cierpliwość trenujcie, przyda się, bo KrzysiekM teraz kurs na Was bierze...:([/QUOTE]
Ciesze się,że mój przekaz w trenowaniu cierpliwości zaczynacie upowszechniać.

Posted

[quote name='KrzysiekM']Wiem część hodowców donów poszła w kierunku psa rodzinnego, większego i mniej użytkowego, ale doskonałego dla rodziny. Dlaczego ZKWP mi podpadł napisałem powyżej.

(...)[/QUOTE]

Większość raczej.
SV się na takie coś nie zgodzi.
I BARDZO DOBRZE!
ON jest rasą użytkową, jeśli jakieś DONy przejdą przez sito wzorca - super, jeśli nie - mówi się trudno.

Podpadł? Po kilku dniach na tym forum, na etapie zadawania dziesiątek podstawowych pytań(nadal niewiele się zmieniło,) umieszczałeś w podpisie 'krucjatę' przeciwko ZKwP. Wnioski proste - plujemy na wszystko, co się nam nie podoba, tupiemy nóżkami, pokazujemy język, ale zabawek zabrać i do domu wrócić nie ma odwagi?

Posted

[quote name='KrzysiekM']Wiem część hodowców donów poszła w kierunku psa rodzinnego, większego i mniej użytkowego, ale doskonałego dla rodziny. Dlaczego ZKWP mi podpadł napisałem powyżej.

Do pudli nie mam co zaglądać, bo w Polsce jest strasznie mało tych hodowli. Tak więc szkolę języki i nawiązuję znajomości zagraniczne (stąd też moja wiedza na temat niektórych zasad w innych Związkach).[/QUOTE]
Dony w innych organizacjach wcale nie są gorsze od onów w ZKwP po prostu każdy poszedł w innym kierunku .Ony mają być z założenia psami do pracy dony niekoniecznie ,a nawet w większości populacji tych psów to mają być ładne miłe misie.Droga rasy do oficjalnego jej uznania przez FCI nie jest krótka ale nie znaczy,że niemożliwa do przejścia.

Posted

[quote name='Juliusz(ka)']
Podpadł? Po kilku dniach na tym forum, na etapie zadawania dziesiątek podstawowych pytań(nadal niewiele się zmieniło,) umieszczałeś w podpisie 'krucjatę' przeciwko ZKwP. Wnioski proste - plujemy na wszystko, co się nam nie podoba, tupiemy nóżkami, pokazujemy język, ale zabawek zabrać i do domu wrócić nie ma odwagi?[/QUOTE]

Nie zrozumiałem aluzji. W podpisie jest artykuł wyborczej walczący o zakaz obcinania uszu i ogonów, tak się składa, że dla mnie taki proceder to głupota i znęcanie się nad psami i dla wielu organizacji kynologicznych w sąsiednich krajach też. No cóż dla Ciebie może być to ok, niby kwestia gustu a pieski cierpią.

Posted

[quote name='Juliusz(ka)']

[B]GPooLCLD[/B] - chole*nie współczuję miłośnikom pudli... Cierpliwość trenujcie, przyda się, bo KrzysiekM teraz kurs na Was bierze...:([/QUOTE]

:diabloti: moja anielska cierpliwość , też ma swoje granice .
niemniej jednak , bardzo dziękuję za wyrazy współczucia .

Przyznam szczerze , że na początku myślałam że KrzysiekM poważnie myśli o hodowli użytkowej pudli podrzuciłam mu nawet kilka ciekawych linków, ale teraz widzę na każdym wątku to samo !