puli Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Juliusz(ka)'][B]puli[/b] - ale DONy już zostały uznane przez SV :). Tylko są 'problemy' z wprowadzeniem tego w życie:evil_lol:.[/QUOTE]Dokładnie. Ale nie jest to - jak twierdzi pewien domorosły znawca - problem ZKwP , bo ten nie ma tu nic do gadania. My sobie mozemy porządzic w FCI łatkami na PONach a nie kłakami na ONach. Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Gabryjella']To skoro tak dużo już o tych pudlach możesz powiedzieć to zapew ne wiesz w jakim celu i z jakich czasów pochodzi ta wychuchana fryzurka.[/QUOTE] Ta fryzura podobno służyła głównie do polowań na ptactwo wodne, jak ktoś jest zainteresowany może się więcej dowiedzieć na ten temat necie. Inna sprawa, czy ta fryzura była uzasadniona w praktyce, bo pompon na głowie czy przy łydkach, raczej pudlowi nie pomagał w pływaniu, ale to jest już rozważanie czysto teoretyczne... W każdym razie jest jedną z kilku obowiązujących na polskich wystawach i jest pracochłonna :( Na wystawie będzie oceniana fikuśna fryzura i wygląd a nie użytkowość i zdrowie, czyli ZKWP pomieszał priorytety... Puli z donkami, jest taki problem, że ZKWP wypiął się na tych hodowców. Donki od dawna są u nas hodowane, a Związek swoich członków za to wyrzucił. Szwajcarzy zrobili zupełnie inaczej, pozwolili swoim hodowcom hodować białe owczarki niemieckie, by po kilkunastu latach uznać je za swoją rasę i nazwać je białym owczarkiem szwajcarskim. Inne kraje mogą, a Polacy nie bo wolą się kłócić. Jestem teraz ciekawy czy po uznaniu donów Związek przeprosi polskich hodowców donów i uzna ich pieski? Quote
Juliusz(ka) Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='KrzysiekM'](...) Puli z donkami, jest taki problem, że ZKWP wypiął się na tych hodowców. Donki od dawna są u nas hodowane, a Związek swoich członków za to wyrzucił. Szwajcarzy zrobili zupełnie inaczej, pozwolili swoim hodowcom hodować białe owczarki niemieckie, by po kilkunastu latach uznać je za swoją rasę i nazwać je białym owczarkiem szwajcarskim. Inne kraje mogą, a Polacy nie bo wolą się kłócić. Jestem teraz ciekawy czy po uznaniu donów Związek przeprosi polskich hodowców donów i uzna ich pieski?[/QUOTE] To już przestało być śmieszne... Kpisz, czy o drogę pytasz? Za co ma przepraszać? Długi włos - zgodnie ze wzorcem(!!!) - BYŁ wadą. Koniec kropka. Oczywiście, że nie uzna. O uprawnienia hodowlane będą mogły się ubiegać DONy z rodowodem FCI(po rodzicach krótkowłosych). Czytając Ciebie ma się ochotę krzyknąć: człowieku, jak jesteś*taki mądry, to przestań piep*zyć i zacznij działać.:diabloti: Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Rodzice donów mają rodowody FCI! Długi włos to już nie wada, więc jest za co. Dlaczego Szwajcarzy mogli rozmnażać nie uznane białe owczarki niemieckie, a Polacy nie mogli rozmnażac nie uznanych owczarków niemieckich długowłosych? [B]Kpisz sobie? Czy naprawdę nie rozumiesz tak ewidentnej dyskryminacji polskich hodowców? [/B]Info o donach z strony, którą podobno często odwiedzasz: [url]http://www.owczarek.pl/teksty/tekst.asp?id=57&idd=1[/url] Już Słonko zacząłem działać i przy pomocy dobrych ludzi tworzymy organizację zajmującą się szkoleniem dla psów dla osób niepełnosprawnych. Quote
al'akir Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Litterka']Przecież napisałam. Celem uszczegółowienia - chyba z w. XVIII, ale nie jestem pewna...[/QUOTE] raczej troszeczkę wcześniej weźmy taką monetę, denar 112-111 BC [IMG]http://www.aburbecondita.com/coins/caesius.jpg[/IMG] Na rewersie flankujący pies z grzywą i pomponami na łapach . jeżeli dobrze pamiętam w Katedrze Saint-Sauveur jest pudel w lekkim lwie z XI/XIIw. mamy też rycinę szesnastowieczną Conrada Gesnera [URL]http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pudel_Gesner.png[/URL] i wiele, wiele innych. [quote name='KrzysiekM']Ta fryzura podobno służyła głównie do polowań na ptactwo wodne, jak ktoś jest zainteresowany może się więcej dowiedzieć na ten temat necie. Inna sprawa, czy ta fryzura była uzasadniona w praktyce, bo pompon na głowie czy przy łydkach, raczej pudlowi nie pomagał w pływaniu, ale to jest już rozważanie czysto teoretyczne... W każdym razie jest jedną z kilku obowiązujących na polskich wystawach i jest pracochłonna :( Na wystawie będzie oceniana fikuśna fryzura i wygląd a nie użytkowość i zdrowie, czyli ZKWP pomieszał priorytety... [/QUOTE] lew kontynentalny to najstarsza fryzura użytkowa, to nie ulega wątpliwość . Najgorsze jest to , że tacy wielcy "miłośnicy" jak KrzysiekM , uznają to za fanaberię wystaw, wstyd . Naprawdę , radzę zająć się czytanie o rasie niż tworzeniem ruchu oporu przeciwko ZKwP i wstrętnym fryzurom pudli. Gdybyś sięgnął choć po jedno , pierwsze lepsze źródło, zaraz znalazłoby się objaśnienie i cel tej fryzury - grzywa miała chronić narządy wewnętrzne a pompony stawy podczas pływania w zimnej wodzie. Cała reszta włosa była golona , żeby nie oklejała się błotem, czy namoczona stanowiła zbędny ciężar. KrzysiekM byłeś już w dziale pudli , napisało Ci kilka osób , że możesz sobie wystawiać pudla w federale , a Ty nadal swoje - beee fryzurki i tyle. Czy to takie trudne , raz na tydzień psa uczesać. Quote
Juliusz(ka) Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='KrzysiekM']Rodzice donów mają rodowody FCI! Długi włos to już nie wada, więc jest za co. Dlaczego Szwajcarzy mogli rozmnażać nie uznane białe owczarki niemieckie, a Polacy nie mogli rozmnażac nie uznanych owczarków niemieckich długowłosych? [B]Kpisz sobie? Czy naprawdę nie rozumiesz tak ewidentnej dyskryminacji polskich hodowców? [/B]Info o donach z strony, którą podobno często odwiedzasz: [url]http://www.owczarek.pl/teksty/tekst.asp?id=57&idd=1[/url] Już Słonko zacząłem działać i przy pomocy dobrych ludzi tworzymy organizację zajmującą się szkoleniem dla psów dla osób niepełnosprawnych.[/QUOTE] To jest naprawdę niesamowite... przed chwilą dowiedział się, że DONy zostały uznane przez SV, a już, zaraz, natychmiast(!) walczy tym jak szabelką. Przypomnieć chyba muszę, że sama wrzuciłam tutaj wspomniane info, więc: DARUJ SOBIE:evil_lol:. Nie ma za co. Długi kłak=brak możliwości uzyskania uprawnień hodowlanych. Tak było. Jeśli taki pies zrobił uprawnienia w innej organizacji, dał potomstwo, to potomstwo również zdobyło uprawnienia poza ZKwP, to po kiego czorta chce nagle do ZKwP należeć? Pula genetyczna się podoba? Prestiż?:diabloti: Zawsze można zrezygnować na kilka lat i zacząć hodować na nowo - na materiale FCI :). Nie życzę sobie, żeby obcy facet zwracał się do mnie per 'Słonko', to raz. Dwa - o co Tobie tak naprawdę chodzi, co? Organizacji, które uznają DON jest sporo, co tak ciągnie do ZKwP/FCI? Chcesz standardy SV trzymać? A kto Ci broni? Jakoś hodowcy DON mają w głębokim poważaniu wytyczne SV, więc o co ta walka? Śmieszny jesteś:evil_lol:. Quote
michal_sm Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='panbazyl'][B]michał_sm [/B]to Twoja wypowiedź z innego topiku. jakoś w niej nie masz ochoty tych "bubli" jak nazwałeś porównywać do rodowodowych. A podobno one po rodowodowych właśnie były???? Dla zainteresowanych topik ma tytuł "Nieuczciwy pseudohodowca" "[I]Dla mnie to też niezrozumiałe ale takie są prawa wolnego rynku i każdy wydaje swoje pieniądze jak chce często płacąc zawyżoną cenę.Kto komu zabroni sprzedawać buble?I będą nawet tacy którzy z owych bubli będą zadowoleni.Jak powiedzieć komuś,że tak maleńki piesek to osobnik jak by to powiedzieć uchylnięty czyli anormalny z o wiele większą predyspozycją do chorób,o jego potomstwie to już nawet wspominać nie będę.I czemu tak maleńką suczkę i ti jeszcze z dorobkiem inwentarza ktoś sprzedaje.A no temu,że owa suczka urodzi zapewne jedno cherlawe szczeniątko (o ile urodzi bo bez cesarki się raczej nie obejdzie),a po cesarce mogą być komplikacje i suczka może odejść.Jak ktoś urzywa rozumu ten wiele spraw przemyśli.Oszukanych na własne życzenie coraz mniej mi żal."[/I][/QUOTE] Przecież chcę tu wszystkim pokazać ,że brak większości z nas cierpliwości w tłumaczeniu ,a obrażaniem kogokolwiek możemy odnieść odwrotny skutek od zamierzonego.Zwierzęta po rodowodowych rodzicach nawet z rodowodem nie muszą być ideałem rasy, ale jak to kilka postów wyżej udowodniłem 2kg york nie jest miniaturką jak waży 1 kg to tą miniaturką jest tak myślą ludzie .Jak ja bym tu o to się spytał tak właśnie jak to robiłem czasem mądrzej czasem specjalnie idiotycznie to poza obelgami jak bym się upierał,że 2 kg to za dużo niewiele rozsądnych wypowiedzi bym usłyszał.Robiłem to celowo i czasem będę tak robić .Bo jak tu trafi niezorientowany powinien otrzymać prawdziwe ,rzetelne informacje bez obelżywych epitetów(wyboru i tak dokona sam ale my będziemy mieć czyste sumienie,że nie odszedł nieuświadomiony i nikt go nie obraził) Quote
Darianna Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Żaden york nie jest miniaturką, nie ma czegoś takiego. Jest jeden wzorzec yorka, w którym jest rozpiętość wagowa i wymiarowa, bez podziału na miniaturki i nie.... O ile się orientuje, mogę się mylić... Quote
michal_sm Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Oczywiści,że to nie sznaucery czy pudle lub nawet jamniki gdzie jest kilka odmian i klasyfikującą rasy według wagi,wzrostu i różnych odmian kolorystycznych i rodzaju szaty(jamniki).Owszem zdarzają się i yorki 80 dkg ale takich nikt nie będzie rozmnażał.Natomiast dla Kowalskiego dopiero taki jest fajny.Uświadomić mu należy i to spokojnie,że zbyt mały wzrost i waga są cechą dyskwalifikującą do dalszej hodowli nie dlatego,że brzydki tylko ze względu na zdrowie tych psów. Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='GPooLCLD']raczej troszeczkę wcześniej weźmy taką monetę, denar 112-111 BC [IMG]http://www.aburbecondita.com/coins/caesius.jpg[/IMG] Na rewersie flankujący pies z grzywą i pomponami na łapach . jeżeli dobrze pamiętam w Katedrze Saint-Sauveur jest pudel w lekkim lwie z XI/XIIw. mamy też rycinę szesnastowieczną Conrada Gesnera [URL]http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pudel_Gesner.png[/URL] i wiele, wiele innych. lew kontynentalny to najstarsza fryzura użytkowa, to nie ulega wątpliwość . Najgorsze jest to , że tacy wielcy "miłośnicy" jak KrzysiekM , uznają to za fanaberię wystaw, wstyd . Naprawdę , radzę zająć się czytanie o rasie niż tworzeniem ruchu oporu przeciwko ZKwP i wstrętnym fryzurom pudli. Gdybyś sięgnął choć po jedno , pierwsze lepsze źródło, zaraz znalazłoby się objaśnienie i cel tej fryzury - grzywa miała chronić narządy wewnętrzne a pompony stawy podczas pływania w zimnej wodzie. Cała reszta włosa była golona , żeby nie oklejała się błotem, czy namoczona stanowiła zbędny ciężar. KrzysiekM byłeś już w dziale pudli , napisało Ci kilka osób , że możesz sobie wystawiać pudla w federale , a Ty nadal swoje - beee fryzurki i tyle. Czy to takie trudne , raz na tydzień psa uczesać.[/QUOTE] Nie lubię takiej fryzury nie podoba mi się, nie postuluję żeby jej zakazali, wolę krótka. Ty ją lubisz i masz do tego prawo. Tutaj nie widzę konfliktu interesów, bo o to chodzi w wolności. Ty lubisz inne rzeczy ja inne i ok. Quote
al'akir Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='KrzysiekM']Nie lubię takiej fryzury nie podoba mi się, nie postuluję żeby jej zakazali, wolę krótka. Ty ją lubisz i masz do tego prawo. Tutaj nie widzę konfliktu interesów, bo o to chodzi w wolności. Ty lubisz inne rzeczy ja inne i ok.[/QUOTE] możesz sobie nie lubić . Ale przecież dostałeś już odpowiedź , że można wystawiać pudla w federale . Dlaczego w takim razie , piszesz tutaj bzdury , że na wystawie oceniana jest fikuśna fryzura ? To przeinaczanie faktów. Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Juliusz(ka)']To jest naprawdę niesamowite... przed chwilą dowiedział się, że DONy zostały uznane przez SV, a już, zaraz, natychmiast(!) walczy tym jak szabelką. Przypomnieć chyba muszę, że sama wrzuciłam tutaj wspomniane info, więc: DARUJ SOBIE:evil_lol:. Nie ma za co. Długi kłak=brak możliwości uzyskania uprawnień hodowlanych. Tak było. Jeśli taki pies zrobił uprawnienia w innej organizacji, dał potomstwo, to potomstwo również zdobyło uprawnienia poza ZKwP, to po kiego czorta chce nagle do ZKwP należeć? Pula genetyczna się podoba? Prestiż?:diabloti: Zawsze można zrezygnować na kilka lat i zacząć hodować na nowo - na materiale FCI :). Nie życzę sobie, żeby obcy facet zwracał się do mnie per 'Słonko', to raz. Dwa - o co Tobie tak naprawdę chodzi, co? Organizacji, które uznają DON jest sporo, co tak ciągnie do ZKwP/FCI? Chcesz standardy SV trzymać? A kto Ci broni? Jakoś hodowcy DON mają w głębokim poważaniu wytyczne SV, więc o co ta walka? Śmieszny jesteś:evil_lol:.[/QUOTE] Nie wiem czy don jest już uznany czy nie, ale to nie zmienia faktu, że ZKWP nie broni interesów polskich hodowców w przeciwieństwu to Szwajcarów, którzy stworzyli nowa rasę. ZKWP wyrzuca ludzi rozwijających kynologię (tworzących nową rasę), Szwajcarzy wspierają takich ludzi i mają nową rasę. Który Związek działa lepiej? [B]Śmieszna jesteś, że nie widzisz problemu. [/B]ZKWP jest największy i powinien dbać o standardy a nie je zaniżać i tępić ludzi kreatywnych. Przeczytaj jeszcze raz: [url]http://www.owczarek.pl/teksty/tekst.asp?id=57&idd=1[/url] Quote
filodendron Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='KrzysiekM']Nie lubię takiej fryzury nie podoba mi się, nie postuluję żeby jej zakazali, wolę krótka. Ty ją lubisz i masz do tego prawo. Tutaj nie widzę konfliktu interesów, bo o to chodzi w wolności. Ty lubisz inne rzeczy ja inne i ok.[/QUOTE] GPoolCLD raczej chodziło o to, że ta fryzura ma uzasadnienie - historyczne, a historycznie rzecz ujmując - także praktyczne. Zdaje się, że Tobie chodziło o coś zgoła innego. Już Ci napisano - masz federała do wyboru. Strasznie narzekasz na te pudle fryzury. W końcu stanie się tak, że Polska straci dziejową szansę dorobienia się hodowli pudli użytkowych z powodu paru pomponów. Quote
al'akir Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='filodendron']GPoolCLD raczej chodziło o to, że ta fryzura ma uzasadnienie - historyczne, a historycznie rzecz ujmując - także praktyczne. Zdaje się, że Tobie chodziło o coś zgoła innego. Już Ci napisano - masz federała do wyboru. Strasznie narzekasz na te pudle fryzury. W końcu stanie się tak, że Polska straci dziejową szansę dorobienia się hodowli pudli użytkowych z powodu paru pomponów.[/QUOTE] Jak na razie to Krzysiek narzeka na wszystko i w kółko na to samo . Na każdym wątku - mimo tego, że odpowiedź już otrzymał to idzie gdzie indziej - i pisze o tym samym. To już się robi nudne. KrzysiekM ciekawa jestem , czy już wybrałeś hodowle w której tego pudla chcesz kupić ? Czy nadal jesteś w poszukiwaniu na poziomie - narzekanie na fryzurę? Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='GPooLCLD']możesz sobie nie lubić . Ale przecież dostałeś już odpowiedź , że można wystawiać pudla w federale . Dlaczego w takim razie , piszesz tutaj bzdury , że na wystawie oceniana jest fikuśna fryzura ? To przeinaczanie faktów.[/QUOTE] Każdy ma inny gust. Federał też mi się nie podoba a przynajmniej taki jaki widziałem na zdjęciach (pompon na ogonie i dużo włosów na głowie przypominających irokeza, a także odstających trochę na boki). Za to bardzo mi się podobają pudle wszędzie równiutko obcięte (w dłuższej i krótszej wersji), ale to też kwestia gustu... Co do stanowiska wobec donków mam inne zdanie. ZKWP mnie wkurza, bo krytykuje innych uważa się za lepszy, a sam ma mnóstwo nie fajnych kwiatków takich jak DONKi i wyrzucanie ich hodowców, wystawy a nie zdrowie i użytkowość, obcinanie psom uszu i ogonów, zapis zabraniający się zrzeszać hodowcom w klubach kynologicznych poza Związkiem itp. i ogólnie wszystkie inne hodowle krytykuje. Niech najpierw posprząta u siebie dopiero później innych poucza Quote
Zofia.Sasza Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='KrzysiekM']Zofia.Sasza jeszcze raz zapytam [B]kto może wystawiać rodowód?[/B] Co z rasami nie uznanymi? Najabrdziej jednak mnie interesuje jak można oceniać genotyp na wystawach i dlaczego nie preferowane są psy, które kończą szkolenia lub wygrywają zawody? Wydaje mi się, ze to jest najlepsza ocena psa :)[/QUOTE] Nie odpowiadałam, bo myślałam,że żartujesz. Teraz odpowiem - Związek Kynologiczny w Polsce. Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Fajnie się z wami pisało, większość z was zna moje zdanie. Przewałkowaliśmy już wszystko po kilka razy. Wiele się od was dowiedziałem i dziękuję wam za to. Mam nadzieję, że za rok czy dwa jak będę zapisywał się do Związku będę miał o nim też taką dobrą opinię. Jeśli ktoś zrozumiał problemy na które zwróciłem uwagę fajnie, nie chodzi mi o to, że ZKWP jest zły, widzę po prostu wiele niedociągnięć. Będę już mniej pisał, mnie krytykował bo znacie moje zdanie. Jak mnie coś zainteresuję po prostu zapytam. Chcę jeszcze wiedzieć co myślicie o innych Związkach takich jak: PKPR, PFK, KHORN, czy ZOND? Osobiście bardzo mnie wkurza stosunek ZKWP do ZONDu, bo w tym Związku są hodowcy którzy zostali wyrzuceni lub zmuszeni do odejścia z ZKWP przez hodowlę donów. Przyjaźnię się z dwoma hodowcami z tego Związkui i wiem, że naprawdę mają ekstra pieski. Przepraszam wszystkich urażonych. Czasami mnie poniosło, zbyt bardzo operuję na konkretach i jak płachta na byka działają na mnie wszelkie ograniczenia wolności, zwłaszcza bezsensowne, których w regulamienie ZKWP jest mnóstwo. Quote
Juliusz(ka) Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [B]KrzysiekM[/b] - na ZKwP plujesz równo, choć na oślep:evil_lol:, a jednak należeć by się chciało... DLACZEGO? SV zaakceptowało długi włos, ale reszta wzorca zostaje taka sama! Spooora część dzisiejszych hodowców DON i tak się nie łapie ze swoimi psami/sukami. Owczarek nie miał mieć wzrostu małego konia, nie miał ważyć tyle co spory molos. Wiesz dlaczego? cyt. z KrzysiekM: '(...)zbyt bardzo operuję na konkretach(...)' Się popłakalam ze śmiechu:evil_lol:. [b]GPooLCLD[/b] - chole*nie współczuję miłośnikom pudli... Cierpliwość trenujcie, przyda się, bo KrzysiekM teraz kurs na Was bierze...:( Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Wiem część hodowców donów poszła w kierunku psa rodzinnego, większego i mniej użytkowego, ale doskonałego dla rodziny. Dlaczego ZKWP mi podpadł napisałem powyżej. Do pudli dużychnie mam co zaglądać, bo w Polsce jest strasznie mało tych hodowli. Tak więc szkolę języki i nawiązuję znajomości zagraniczne (stąd też moja wiedza na temat niektórych zasad w innych Związkach). Quote
michal_sm Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Juliusz(ka)'][B]KrzysiekM[/b] - na ZKwP plujesz równo, choć na oślep:evil_lol:, a jednak należeć by się chciało... DLACZEGO? SV zaakceptowało długi włos, ale reszta wzorca zostaje taka sama! Spooora część dzisiejszych hodowców DON i tak się nie łapie ze swoimi psami/sukami. Owczarek nie miał mieć wzrostu małego konia, nie miał ważyć tyle co spory molos. Wiesz dlaczego? cyt. z KrzysiekM: '(...)zbyt bardzo operuję na konkretach(...)' Się popłakalam ze śmiechu:evil_lol:. [b]GPooLCLD[/b] - chole*nie współczuję miłośnikom pudli... Cierpliwość trenujcie, przyda się, bo KrzysiekM teraz kurs na Was bierze...:([/QUOTE] Ciesze się,że mój przekaz w trenowaniu cierpliwości zaczynacie upowszechniać. Quote
Juliusz(ka) Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='KrzysiekM']Wiem część hodowców donów poszła w kierunku psa rodzinnego, większego i mniej użytkowego, ale doskonałego dla rodziny. Dlaczego ZKWP mi podpadł napisałem powyżej. (...)[/QUOTE] Większość raczej. SV się na takie coś nie zgodzi. I BARDZO DOBRZE! ON jest rasą użytkową, jeśli jakieś DONy przejdą przez sito wzorca - super, jeśli nie - mówi się trudno. Podpadł? Po kilku dniach na tym forum, na etapie zadawania dziesiątek podstawowych pytań(nadal niewiele się zmieniło,) umieszczałeś w podpisie 'krucjatę' przeciwko ZKwP. Wnioski proste - plujemy na wszystko, co się nam nie podoba, tupiemy nóżkami, pokazujemy język, ale zabawek zabrać i do domu wrócić nie ma odwagi? Quote
michal_sm Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='KrzysiekM']Wiem część hodowców donów poszła w kierunku psa rodzinnego, większego i mniej użytkowego, ale doskonałego dla rodziny. Dlaczego ZKWP mi podpadł napisałem powyżej. Do pudli nie mam co zaglądać, bo w Polsce jest strasznie mało tych hodowli. Tak więc szkolę języki i nawiązuję znajomości zagraniczne (stąd też moja wiedza na temat niektórych zasad w innych Związkach).[/QUOTE] Dony w innych organizacjach wcale nie są gorsze od onów w ZKwP po prostu każdy poszedł w innym kierunku .Ony mają być z założenia psami do pracy dony niekoniecznie ,a nawet w większości populacji tych psów to mają być ładne miłe misie.Droga rasy do oficjalnego jej uznania przez FCI nie jest krótka ale nie znaczy,że niemożliwa do przejścia. Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Juliusz(ka)'] Podpadł? Po kilku dniach na tym forum, na etapie zadawania dziesiątek podstawowych pytań(nadal niewiele się zmieniło,) umieszczałeś w podpisie 'krucjatę' przeciwko ZKwP. Wnioski proste - plujemy na wszystko, co się nam nie podoba, tupiemy nóżkami, pokazujemy język, ale zabawek zabrać i do domu wrócić nie ma odwagi?[/QUOTE] Nie zrozumiałem aluzji. W podpisie jest artykuł wyborczej walczący o zakaz obcinania uszu i ogonów, tak się składa, że dla mnie taki proceder to głupota i znęcanie się nad psami i dla wielu organizacji kynologicznych w sąsiednich krajach też. No cóż dla Ciebie może być to ok, niby kwestia gustu a pieski cierpią. Quote
al'akir Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Juliusz(ka)'] [B]GPooLCLD[/B] - chole*nie współczuję miłośnikom pudli... Cierpliwość trenujcie, przyda się, bo KrzysiekM teraz kurs na Was bierze...:([/QUOTE] :diabloti: moja anielska cierpliwość , też ma swoje granice . niemniej jednak , bardzo dziękuję za wyrazy współczucia . Przyznam szczerze , że na początku myślałam że KrzysiekM poważnie myśli o hodowli użytkowej pudli podrzuciłam mu nawet kilka ciekawych linków, ale teraz widzę na każdym wątku to samo ! Quote
KrzysiekM Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Poważnie o tym myślę, zresztą jak się uda to podrzucę wam zdjęcia... Quote
Recommended Posts