Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiesz Wagnes ja tez miałam wcześniej psa z takiego "domu", pieski śliczne, rodzice z rodowodami , wszystko pięknie i pachnąco, cud miód i maliny, ludzie mili itd. tip. , mOjpiesek owszem wyglądał jak rodowodowy przedstawiciel rasy, jednak obarczony był trzema chorobami genetycznymi, prawda oszczedziłam na kupnie , zapłaciłam 950 zł, a nie 2 tys., jednak później .... wiadomo koszty leczenia takiego psa są bardzo wysokie, łacznie wydałam na niego wielokrotność ceny jaką on kosztował, tylko dlatego że ci kochający pseudohodowcy nie mieli zielonego pojecia jak rozmnazac psy, piesek w wieku 1,5roku był schorowanym wrakiem... już goze mna nie ma-zginoł w wypadku, był dla mnie najkochanszą istotą na swiecie, ale postanowiłam że przy kupniekolejnego psa będę kierowała się rozumem..... odniedawna jestem posiadaczką szczylka z rodowodem, doskonale znam hodowce od którego go kupiłam, mam do tego człowieka pełne zaufanie i wiem że jeśli coś mojemu pieskowi będzie dolegało (tfu tfu) on mi pomoze. A i jeszcze jedno, kupujac psa z rodowodem oczywiście nikt nieda mi gwarancji Ze będzie on w 100% zdrowy i zgodny ze wzorcem ale będę wiedziała że zrobiłam wszystko żeby był jak najlepszy imam satysfakcje że nie napędzam "czarnego rynku"

• Replies 806
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='michal_sm']A psy z KW nie mają udokumentowanego pochodzenia..[/QUOTE]
KW jest dopuszczona wyłącznie dla bardzo wąskiej liczby ras.

[quote name='michal_sm']I owszem znam się trochę na hodowli i wiem,że pet to zwierzak z góry wykluczony z hodowli.Jednak już mam stare psy i sam jestem już w słusznym wieku i być może nie zawsze moje wiadomości są aktualne.[/QUOTE]

Niekoniecznie - pet - to równiez taki szczeniak, który zostanie zakwalifikowany jako pet przez jego HODOWCE. Po prostu hodowca nie zyczy sobie, zeby ten szczeniak był w przyszłości rozmnażany. I wcale nie musi miec żadnej wady.

Przyjęło się, że pet ma jakąś wade wykluczającą go z hodowli - jak np. złe umaszczenie, wade ogona czy zgryzu czy brak jajka/jajek.

W hodowlach, w których sa ostre kryteria wyboru / "selekcji" pod katem predyspozycji wystawowych - wystawowy szczeniak moze sie trafic w miocie jeden, dwa a czasem zaden. U nas jest to czasem spotykane, jednak zazwyczaj, jak szczeniak nie ma zadnej widocznej wady to moze byc wystawiany, a co za tym dalej idzie, po zrobieniu minimum hodowlanego - rozmnażany. Bo tak na prawde, to hodowca nie ma zadnego lub niewielki wpływ na to, co później bedzie sie działo z psem przez niego wyhodowanym.

Posted

[quote name='michal_sm']Czy dziecko dwóch indian będzie murzynem czy indianinem ?Polakiem jeszcze da rady zostać jak dostanie obywatelstwo .Też idę spać.szkoda było wchodzić na ten wątek ale wchodzić będę na każdy taki gdzie rozsiewa się stereotypy typu każdy pies bez rodowodu ,który ma szczeniaki jest bity ,głodzony i eksploatowany ,a każdy hodowca psów rasowych to ideał człowieka.Widzę i potrafię ocenić gdzie leży prawda jak zawsze po środku.[/QUOTE]

Oj oj oj wiesz ile trzeba dokumentów, ile chodzenia po urzędach ile godzin tłumaczeń przysięgłych, ile lat starań żeby dostać polskie obywatelstwo???? Chyba czas się tego dowiedzieć.... To nie ejst tak, hop i już! Trzeba coś sobą prezentować, żeby być nowym obywatelem Polski!
Jeśli już co nieco wiesz o Księgach Wstępnych tu z tego topiku, to poszukaj sobie jak się dostaje polskie obywatelstwo.

I wiecie co - właściwie jest to dobry temat, bo nagle przestaliśmy się tu ciągnąć za smycze która organizacja lepsza czy ładniejsza - kynologiczna oczywiście a zajęliśmy się czymś ważnym dla wszystkich - pseudo. Tak trzymać! :)

Posted

[quote name='karjo2']Nie zycze sobie zwracania sie w ten sposob, nie jestem twoja kolezanka.
Poza tym, na temat twojej znajomosci chocby tej wspomnianej pozycji, odsylam do czytania ze zrozumieniem i rozszerzenia horyzontow wlasnym wysilkiem.
Na razie nie trafila ci sie chyba ani jedna wypowiedz, gdzie bys sie popisal znajomoscia tematu.[/QUOTE]

A ja już kilka razy Ci pisałem, że nie życzę sobie wycieczek osobistych (aluzja do wcześniejszych twoich wypowiedzi). Czy to życzenie uszanowałaś?

Co do mojej znajomości tematu, wiesz chyba wszystko... Jestem amatorem (ponieważ hodowla w ZKWP według statutu też jest amatorska, więc chyba wpisuję się w ten nurt), który nauczył kilka piesków, kilku sztuczek po to żeby były pomocne ich niepełnosprawnym właścicielom i chcę to robić jeszcze lepiej. Dla mnie to najlepsza rekomendacja, bo mimo braków wiedzy zarzucanych przez Ciebie mam sukcesy...

Moja wiedza opiera się też na teorii, więc zapraszam Cię na mój profil. Znajdziesz tam kilka przydatnych linków. Jeśli moje źródła wiedzy są niewiarygodne to je skrytykuj, dzięki temu czegoś się nauczę. Jeśli są wiarygodne to je przeczytaj i wtedy ty się czegoś nauczysz :)

Posted

[quote name='wagens']Pseudo hodowle też można wybrać, nie musisz kupować psa na giełdzie, możesz jechać do domu zobaczyć w jakich warunkach żyją psy, bardzo często możesz obejrzeć obojga rodziców, no i wybadać kwestie prawdomówności sprzedających, zawsze jest ryzyko ale jeżeli potrzebuję tylko psa do kochania i nie zależy mi na wystawach i papierze to czemu nie kupić takiego psa?[/QUOTE]

Ty chyba sobie jaja robisz...?...
"Dobra" pseudo? Sama nazwa jest już błędna....
Nie ma "dobrych" pseudo...KAŻDA jest zła....:angryy:
Podobnie jak nie ma "dobrych" złodziei...
Dlaczego? Wejdź na stronkę, w moim wcześniejszym poście (a raczej trzech - wkurza mnie ta nowa dogo...:angryy:)...jak myślisz, czemu na tyle psów "syberian husky" do adopcji zaledwie 3 są rasowe?
Obejrzeć rodziców? A skąd mam pewność,że to rodzice? Po czym poznam? Po oczach?
Jasne,że hodowle też czasem robią różne "przewałki".... ale po to mam rozum,żeby wybrać dobrą..... a sprawdzić hodowlę jest dużo łatwiej niż pseudo... Ty znasz chociaż różnice między hodowlą, a "chotoflą:? Oprócz tego że jedna daje szczeniaki z papierami, a druga bez?

Ja nie potrzebowałam psa na wystawy, ani po to,żeby kryć nim...
Chciałam psa RASY syberian husky i takiego mam....
Metryczka jest mi potrzebna, bo chcę wiedzieć co mam w domu...kumasz, czy dalej nie?
Jeśli o kasę chodzi, to mój pies kosztował mnie niewiele więcej niż pseudo haszczak z allegro...

Ktoś kiedyś na forum porównał kupowanie w pseudo do pewnej reklamy samochodu....
Gdzie kilku gości chciało mieć peugeota, więc go sobie wyklepali z jakiegoś wraka... trafne porównanie....
I dla mnie to jest właśnie snobizm - którym podpierają się przeciwnicy R=R.... Kupowanie Adidasów na targu i szpanowanie nimi wśród kolegów....

Posted

[B]Wagens[/B], jesli komuś nie zależy na wystawach i papierze, to chowa metryczkę do szuflady i niech sobie zarasta kurzem. Dla mnie w pseudo złe jest przede wszystkim to, że z naddatkiem pokrywają zapotrzebowanie. To jest więcej niż popyt kształtujący podaż. Ludzie odprawieni z kwitkiem z hodowli rodowodowych (mniejsza w tej chwili o powody - jedne są lepsze, inne gorsze) robią w tył zwrot, a tam z otwartymi ramionami czeka oferta psów do wszystkiego - psa do dziecka - ależ proszę, do stróżowania - nie ma sprawy - jak się skończy bawić (z) dzieckiem to postróżuje, do obrony - no pewnie, że do obrony! Wszystko staje się proste, jasne, przyjemne i Kowalski wraca ze szczeniorem do domu, a tam produkcja może ruszyć od nowa.

Posted

Szkoda,że obywatelstwo można jednak choć nie tak łatwo dostać natomiast pies o cechach fizycznych i psychicznych danej rasy nigdy przenigdy już nie będzie psem rasowym.Kraj zwany ZKwP jest krajem zamkniętym.W innych państwach tworzy się nowe rasy np w Rosji np łajka jakucka i rosyjska kasztanka zapewne i inne.Te psy też nie mają p;ochodzenia tak jak go nie miały rosyjskie toyki ale tam hodowców pragnących tworzyć rasę nikt nie wyzywa od pseuduchów głodzących i wyzyskujących psy.Polski hodowca będzie się potem mógł poszczycić IMPORTEM, a u nas zostaną tylko te 5 ras zresztą coraz mniej popularne.Nikt nie promuje gończych czy ogarów jako psy dla rodziny modne są labki i hodowle szczycą się importami.W Rosji o ile mi wiadomo też jest nad populacja psów jednak tam nikt nie piętnuje hodowców pasjonatów.Co do ras najczęściej spotykanych w schroniskach to wiem,że obecnie przeważają buli i haszczaki są też onki ,berdki i kaukazy ,dobki i rotki coraz rzadziej czyli raczej rasy duże .Pierwsze dwie wymienione czyli bulki i haszczaki to psy kupione bo modne ,bo ładne z niebieskimi oczkami.Nabywcy tych psów kierowali się wyglądem nie charakterem tych ras(więc charakter też dziedziczą zgodny z rasą)Nie potrafią zapanować nad bulkiem lub są napadani dzięki opini mediów,że mają zabójcę,haskie z kolei to psy trudne nie przywiązujące się zbyt silnie do właściciela i mające skłonności do ucieczek.Zapowiadam,że w przyszłości schroniska zapełnią beagle też ze względu na swój charakter.I być może yorki bo jest ich już zbyt dużo .

Posted

Pies z pseudo nie będzie "oryginalny" .... ;)

Oszczędzać można na różne sposoby...można oprogramowanie kupić na giełdzie - lewe....
Można kupić "Adidosy" na targu...
Można kupić klepanego fiata, jako "nówkę"....

"Faktory"...trafne porównanie.... Ja też mam "oryginał" kupiony taniej.... ale nie z pseudo.... ;)

Każdy ma inne priorytety...
Ja nie wspieram oszustwa i kombinatorstwa....

Posted

[quote name='KrzysiekM']Kiepskie porównanie z tymi Adidasami... dla mnie to oszczędność, lub inteligencja (jeśli ktoś kupi oryginalny produkt kilka razy taniej np. w Factory).[/QUOTE]

To dopiero kiepskie porównanie - [B]az kilka razy taniej[/B] nie kupisz nawet w Factory ....

Posted

[quote name='KrzysiekM']Kiepskie porównanie z tymi Adidasami... dla mnie to oszczędność, lub inteligencja (jeśli ktoś kupi oryginalny produkt kilka razy taniej np. w Factory).[/QUOTE]
Tym razem nie trafiłeś psa z rodowodem czyli orginalnego też da się kupić trochę taniej bo np ktoś dopiero zaczyna lub ma np jakieś kłopoty zdrowotne czy inne lub działe na pograniczu pseudo(ale tam odradzam)

Posted

[quote name='michal_sm']Pierwsze dwie wymienione czyli bulki i haszczaki to psy kupione bo modne ,bo ładne z niebieskimi oczkami.Nabywcy tych psów kierowali się wyglądem nie charakterem tych ras(więc charakter też dziedziczą zgodny z rasą)Nie potrafią zapanować nad bulkiem lub są napadani dzięki opini mediów,że mają zabójcę,haskie z kolei to psy trudne nie przywiązujące się zbyt silnie do właściciela i mające skłonności do ucieczek.[/QUOTE]

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie...Nie pytam czemu haszczaki sa w schronach, tylko dlaczego Twoim zdaniem 99% schroniskowych haszczaków to psy bez papierów?

[quote]Zapowiadam,że w przyszłości schroniska zapełnią beagle też ze względu na swój charakter.I być może yorki bo jest ich już zbyt dużo .[/QUOTE]

Ameryki to Ty nie odkryłeś....

Posted

Podaj mi ogólny procent psów w Polsce posiadających rodowody następnie podaj mi procent psów w Polsce w typie rasy bez rodowodu i podaj procent psów zwykłych kundelków.I uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie.Gdyby psów z rodowodem była w Polsce przytłaczająca większość to i w schroniskach byłaby ich większość.Problem nie polega na tym,czy pies ma rodowód czy też go nie ma ale na tym czy trafi w odpowiedzialne ręce ,a widać typowy Polak jest nieodpowiedzialny.

Posted

No i trafiłeś w sedno.... :]

Przeważająca część psów w Polsce nie posiada udokumentowanego pochodzenia...
Dlatego wszystkie pseudo są złe, bo produkują co roku masę psów, z których mnóstwo trafia do schronisk....

Rozumiesz już czemu każda pseudo jest zła?

Jeśli nadejdzie taki czas, że większość z psów w schronach będzie rasowa, to wtedy porozmawiamy nad sensownością nadmiernego mnożenia psów rasowych...może Związek podniesie nieco poprzeczkę,żeby wyeliminować przeciętne suki, które teraz dostają hodowlankę bez problemu? Może zaostrzy się kryterium przeglądu miotów? Może nie każdy pies, który dziś jest championem dostąpiłby wtedy tego zaszczytu? Może...może...może.....
Na razie to Utopia, więc zejdźmy na ziemię....

Posted

[quote name='Agnieszka K.']To dopiero kiepskie porównanie - [B]az kilka razy taniej[/B] nie kupisz nawet w Factory ....[/QUOTE]

Lubię rzeczy trwałe i dobre, dlatego preferuję sklepy sportowe i turystyczne. W Factory na Ursynowie polecam sklep Hannah w lutym kupiłem tam genialną kurtkę z dobrą mebraną 3 razy taniej i czapkę z mebraną około 5 razy taniej, dobry też jest tam FeelFree, garnitur Vistuli kupiłem, za 350 zł, taki sam w domach Centrum kosztował 2 600 zł. Cenię swoją pracę a szczególnie to co mogę za nią kupić. Zabrzmiało jak reklama, ale takie są fakty. Ten kto używa rozumu za swoją pracę może o wiele więcej kupić :)

Posted

No schodzimy na ziemię ja nigdzie nie twierdziłem,że pseudo jest dobre tak jak tu się zastrzegają,że nie każda hodowla papierowa jest dobra.Chcę jedynie by pisać prawdę pewnie pseudo będą bo i wśród takich ludzi są pasjonaci ,którzy hodują coś co według nich jest lepsze,a ZK nie chce tego uznać.Hodowla to jedynie wybór osobników do rozpłodu i nie każdemu typ rasy narzucony odgórnie musi się podobać.Ja zresztą po kilkumiesięcznej obecności na dogo zaczynam pochwalać tych którzy nie mają i nie chcą mieć psa .

Posted

[B]Krzysiu[/B] - Ty tutaj czegoś nie rozumiesz..... ;)

Skoro jesteśmy przy oszczędnościach i kupowaniu z "głową"...
Podam Ci przykład....

Perfumy DKNY kosztują w Sepforze 299zł...
Te same perfumy w perfumerii internetowej kosztują 180zł...
Na targu kupisz DKMY za 90zł...

Co wybierasz?

Podpowiem Ci tylko....
Pod Sepforę wstaw sobie "pełnowartościowego" psa z hodowli, pod Internetową perfumerię wstaw sobie Peta, a pod targ pseudo....

Rozumiesz już różnicę?

Posted

KrzysiekM, ten kto używa rozumu kupuje markowe rzeczy i wie jak sprawdzić, czy są one rzeczywiście markowe a nie bierze pierwszy lepszy garniak tylko dlatego, że mu sprzedawca powiedział, że to Vistula jest, panie, tylko metkę zapomnieli doszyć. Na pewno metkę sprawdziłeś, a co sprawdzasz w przypadku psa bez udokumentowanego pochodzenia, zwłaszcza gdy mowa powiedzmy o szczenięciu?

Posted

[quote name='filodendron']KrzysiekM, ten kto używa rozumu kupuje markowe rzeczy [/QUOTE]

No nie rozpędzajmy sie tak ;) Wszystko jest kwestią zasobności portfela. I to samo w odniesieniu do hodowli - szczenięta z pseudo są o niebo tańsze od tych z hodowli renomowanych, i póki nie zmieni się mentalność przeciętnego kowalskiego, psy z pseudo cieszyć się będą zainteresowaniem

Posted

[quote name='mala_czarna']No nie rozpędzajmy sie tak ;) Wszystko jest kwestią zasobności portfela. I to samo w odniesieniu do hodowli - szczenięta z pseudo są o niebo tańsze od tych z hodowli renomowanych, [/QUOTE]

No nie wiem, czy o niebo...mój był droższy od pseudo haszczaka o 250zł...Porażająca kwota.... ;)

Posted

[quote name='filodendron']KrzysiekM, ten kto używa rozumu kupuje markowe rzeczy i wie jak sprawdzić, czy są one rzeczywiście markowe a nie bierze pierwszy lepszy garniak tylko dlatego, że mu sprzedawca powiedział, że to Vistula jest, panie, tylko metkę zapomnieli doszyć. Na pewno metkę sprawdziłeś, a co sprawdzasz w przypadku psa bez udokumentowanego pochodzenia, zwłaszcza gdy mowa powiedzmy o szczenięciu?[/QUOTE]
A przegląd hodowlany po co jest?Po to by sprawdzić czy rzeczone szczeniaki są rasowe bo pochodzenie da się sprawdzić jedynie poprzez badania genetyczne.Jak ktoś zna się na psach na konkretnej rasie to robi ten przegląd sam wybierając sobie szczeniaka i kto stwierdzi czyje kompetencje są lepsze w ZK też są tylko ludzie mający mniejsze lub większe doświadczenie.Kupując szczeniaka z rodowodem i ufając ZK możemy brać w ciemno i wcale nie musimy się znać na psach ale wybrać dobrze to już sztuka.

Posted

Arwilla Filodendron przyczepiłem się tylko do porównania a nie do rodowodów.

A moje kryteria są takie.:
Przy zakupie psa sprawdza się przede wszystkim hodowlę i zazwyczaj kupuje się z polecenia. W dobie internetu sprawdzenie hodowli jest dosyć łatwe, bo jak ktoś kogoś oszukał to na pewno gdzieś jest o tym info, chyba, że hodowca ma "kilka wcieleń", ale podejrzany jest też brak informacji o hodowli. Potem jedzie się do hodowcy i sprawdza warunki w jakich pieski były trzymane, robi się wywiad i najlepiej jak nam towarzyszy ktoś kto się trochę na pieskach zna. Kolejną rzeczą którą ja bym sprawdził to to czy rodzice wygrywali jakieś zawody i jakie szkolenia przeszli. Wystawy nie są ważne bo mówią tylko tyle, że pies ma odpowiedni wzorzec a najważniejszy jest charakter.

Posted

[quote name='filodendron']KrzysiekM, ten kto używa rozumu kupuje markowe rzeczy i wie jak sprawdzić, czy są one rzeczywiście markowe a nie bierze pierwszy lepszy garniak tylko dlatego, że mu sprzedawca powiedział, że to Vistula jest, panie, tylko metkę zapomnieli doszyć. Na pewno metkę sprawdziłeś, a co sprawdzasz w przypadku psa bez udokumentowanego pochodzenia, zwłaszcza gdy mowa powiedzmy o szczenięciu?[/QUOTE]
Faktycznie wybor markowego towaru na zasadzie outlet (nie mam pojecia, jak to przelozyc na polskie realia - sklep fabryczny z koncowkami serii, odrzutami z tasmy?) mozna zestawic z zakupem peta, w koncu kupiony tam ciuch bedzie z modelu juz wycofanego, zalegajacego magazyn od dluzszego czasu, czy z pewnymi brakami.
A ze Krzysiek w swojej zapobiegliwosci wybierze ciut niemodny, jednak z dobrego materialu przygotowany stroj, czemu nie?

Posted

[quote name='mala_czarna']No nie rozpędzajmy sie tak ;) Wszystko jest kwestią zasobności portfela. I to samo w odniesieniu do hodowli - szczenięta z pseudo są o niebo tańsze od tych z hodowli renomowanych, i póki nie zmieni się mentalność przeciętnego kowalskiego, psy z pseudo cieszyć się będą zainteresowaniem[/QUOTE]
To był wyjątek z postu KrzysiekM - używa rozumu, żeby kupić taniej markowe rzeczy. I bardzo dobrze. Trzeba tylko wiedzieć, jak tę "markowość sprawdzić i wierzę, że KrzysiekM wie. Jednak w przypadku psów bez papierów jest ona niesprawdzalna w przeciwieństwie do towarów jak najbardziej markowych ale sprzedawanych w dyskontach, z mniejszą liczbą pośredników. Kupując garnitur możesz obejrzeć metki, kupując psa z pseudo możesz posłuchać dowolnie zmontowanej bajeczki i na tym wiedza o "towarze" się kończy.