Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja Nuta ma 15 lat jest po 2 operacjach sutków ale generalnie dobrze sie trzyma(ła). Ostatnio zaczynamy mieć ze staruszką problemy. Najpierw straciła słuch moze nie zupełnie ale na pewno słyszy gorzej a teraz doszedł problem z nietrzymaniem moczu i kału. Ona Nigdy nie załatwiała się w domu a teraz mimo ze ostatni spacer jest o 22 to o 5 stawia nas na nogi i musi iść na dwór:placz: . Siedzi sama w domu 10 godzin i niestety już niewytrzymuje. Czy jest na to jakaś rada czy nie trzymanie moczu da sie jakoś leczyć. Do wet mozemy iść dopiero w sobotę ale chciałabym uzyskać wszelkie mozliwe info na ten temat. Dziekuje

Posted

a czy była sterylizowana?? Bo jeżeli tak to jest to tylko kwestia podania odpowiedniego hormonu. Miałam podobny problem z moją 13letnią Cortiną, ale to był wynik właśnie sterylki bo po hormonach się cofnęło

Posted

no to właśnie może być to nietrzymanie moczu może wystąpić nawet kilka lat po sterylce, u mojej Cortiny wystąpiło po trzech latach, więc spokojnie podadzą jej hormony i wszystko wróci do normy, głowa do góry;)

Posted

Skoro Nuta jest po operacjach sutków, to podejrzewam, że usuwane były jakieś guzy? Nie wiem czy w tej sytuacji wet się zdecyduje na podanie hormonów... :roll:

[B]nutencja[/B], przede wszystkim złap mocz i zawieź do badania, może to tylko jakiś stan zapalny...
[QUOTE]Siedzi sama w domu 10 godzin i niestety już niewytrzymuje.[/QUOTE]
Może warto zorganizować suni jakieś dodatkowe spacery, żeby nie musiała tak długo wytrzymywać, może jakaś miła sąsiadka może sunię odsikać podczas tych 10 godzin? :cool1:

Posted

Cortina !!! Proszę nie stawiaj diagnozy z łaski swojej. Nie wszystkie psy choruja i mają objawy zawsze z tych samych powodów:shake:.To że tak stary pies nie wytrzymuje przez 10 godzin (???młody może nie wytrzymać!!!:crazyeye:), to nie koniecznie jest kwestia hormonów.Może sama spróbuj pić i jeść a nie chodzić do wc przez 10 godzin!
Tak jak napisała coztego najpierw trzeba zrobić badanie moczu, czy nie ma zapalenia dróg moczowych, no i co logiczne - [B]częściej wychodzić z psem!!![/B]

Moja sunia ma 14 lat, 5 lat temu była sterylizowana. Jak prawie rok temu zaczęło się podsikiwanie na szczęście nikt[B] spokojnie [/B]nie chciał jej podać hormonów. Badanie moczu wykazało stan zapalny+ kryształy które drażniły drogi moczowe i powodowały pieczenie i podsikiwanie. Wystarczył antybiotyk.
A z hormonami to nie tak hop siup, to nie witamina C, którą pies wysika. Min. zwiększają ryzyko guzów sutka.

Posted

Myślę że warto wyjaśnić to że mój pies niewychodzi przez 10 [B]nie dlatego ze mi się niechce![/B] Majac 12 lat i ratujac jej zycie niemyślałam że życie tak mi się potoczy że za 15 lat nie będę miała nikogo kto mógłby się nią zająć!W sumie wychodzi na 3 spacery dziennie w tym ranny i wieczorny są min 40 minutowe.
Niestety mieszkam w bloku gdzie są sami młodzi pracujacy dojeżdżający i niema osoby która mogłaby Nutę wcześniej wyprowadzić.
Dziękuję za rady moze to faaktycznie tylko stan zapalny W piatek pójdziemy do wet i zobaczymy.
Pozdrawiam

Posted

wiesz co bluerat przede wszystkim nie lubie chamstwa. Nie czepiaj sie, to jest forum weterynaryjne a nuta pytala co moze dolegac jej suni, a poniewaz mialam podobny przypadek to jej grzecznie odpowiadam, nie stawiam zadnej diagnozy, bo nie jestem wetem, wysuwam tylko przypuszczenie w mojej odpowiedzi jest wyraznie powiedziane, ze moze to byc moczenie spowodowane sterylka, jezeli mialas podobny przypadek to tez grzecznie odpisz nucie bez glupich zaczepek w moim kierunku. Wiadoma jest sprawa ze co bysmy nucie nie radzily i tak musi sie skontaktowac z wetem i to on podejmie ostateczna decyzje.
Rozumiem nute, bo Cortina tez miala normalne spacery po czym przychodzila do domu i po pol godziny popuszczala.

Coztego, Cortina tez jest po operacji guzow sutkow i hormony mimo wszystko miala podane, bo zwyczajnie nie bylo innego wyjscia

Posted

[quote name='nutencja']Myślę że warto wyjaśnić to że mój pies niewychodzi przez 10 [B]nie dlatego ze mi się niechce![/B] [/QUOTE]
Doskonale rozumiem, ale sama widzisz, że to dla niej za długo... Jej z pewnością jest bardzo przykro, że musi sikać w domu, dlatego warto się rozejrzeć za pomocą.
[QUOTE]Dziękuję za rady moze to faaktycznie tylko stan zapalny [/QUOTE]
Oby :kciuki: Tylko nie zapomnij zabrać sików! Bez badania moczu ani rusz :razz:
[quote name='Cortina']Coztego, Cortina tez jest po operacji guzow sutkow i hormony mimo wszystko miala podane, bo zwyczajnie nie bylo innego wyjscia[/QUOTE]
Guzy guzom nie równe, a i weci mają różne praktyki...
Hormony też nie dają gwarancji wyleczenia, moja sucz dostaje hormony i dalej leje :roll:

Posted

Oczywiscie ze hormony nie daja zadnej gwarancji:-( , dlatego pisze ze ostateczna decyzje podejmie wet nutki. Staram sie ja podniesc na duchu, a tu zaraz najezdzanie na mnie i na nia, ze pies za malo wychodzi na spacery. Rozne sytuacje sa w zyciu i trudno kogos potepiac.
Nuta rozumiem cie co to stary pies ktory biedny lezy w domu w moczu i kupie i mam nadzieje ze uda sie to jeszcze zahamowac tak jak udalo sie poki co u Cortiny:calus:. Daj jutro znac co i jak z twoja sunia, trzymam kciuki

Posted

Cortina dostawala ten lek [URL="http://www.organon.pl/products/hcp/hcp_section/hrt/ovestin.asp"]http://www.organon.pl/products/hcp/hcp_section/hrt/ovestin.asp[/URL], efekt widoczny byl juz po tygodniu. Podalam jej cale opakowanie i narazie jest spokoj

Posted

Napewno dam znać co powie nam weterynarz. Ale jesteśmy dobrej myśli bo dzień i ta noc były juz całkiem spokojne więc mamy nadzieję ze z Nuta będzie oki.
Cortina dzieki Bogu z Nuta nie jest bardzo źle, jest bardzo zywym psem jak na swój wiek tylko niestety czasami popuści:((
dzięki pozdrawiam

Posted

A ja jestem wetem i miałam już kilka razy do czynienia z ofiarami internetowych rad, np psa z mocznicą który wymiotował a właściciele z pomocą internetu zdiagnozowali zatrucie pokarmowe i leczyli go domowymi sposobami, jak się zjawili w lecznicy było już za późno na pomoc.Dlatego tak mnie potrafią wyprowadzić z równowagi przeróżne "dobre rady".
A jak można mówić cokolwiek o zwierzaku nie widzac, nie badając go, nie znając się na chorobach, mając tylko doświadczenia z np własnego psa?

Nutencja wybiera sie do weta, oki, ale jest wiele osób które do tego, co pisane jest na forach, podchodzą [B]bezkrytycznie[/B], myślą że zaoszczędzą na wecie itp. A zwlekanie z właściwym badaniem moze mieć zabójcze efekty.
Cortina - nie chciałam cię obrazić, jeżeli tak się stało, cierpieć z tego powodu nie bedę. Ale co do czepiania się : "a czy była sterylizowana?? Bo jeżeli tak to jest to tylko kwestia podania odpowiedniego hormonu." [B]to są twoje słowa. [/B]Czy to nie brzmi jak diagnoza?

Ps.i proszę, nie zaczynajmy przepychanki słownej

Posted

Bluerat, ale hormonów to raczej nikt bez konsultacji weterynarza psu nie poda, więc ja nie rozumiem o co ten krzyk :niewiem:
Może wnieś do admina postulat o zlikwidowanie działu "Weterynaria"?

Posted

Moja Wandziusia - rowniez po sterylce, piesia ze schroniska - nie wiem ile ma lat, weci okreslili ja na okolo 8,9 i ja sie z tym zagadzam;) od jakiegos czasu rowniez nie trzyma moczu. Podsikiwala dosc sporo - poczatkowo byly ty tylko takie male "ulania" pozniej coraz wiecej. Zalecono ditropam- nie za bardzo pomoglo - wpadlam na genialny pomysl zeby czesciej Wandziusie wysikiwac - i wychodze 2 razy dodatkowo celem wysikania sie - od tego czasu sunia w domku jest czysta. A ja mam spokojne sumienie - ona dosc duzo pije, zwlaszcza teraz kiedy w domu sezon grzewczy - wiec nie ma dziwne, ze sika wiecej.

Posted

bluerat, to nie ja zaczelam przepychanke slowna. Po drugie jak napisalam to jest forum weterynaryjne i tu dzielimy sie swoimi doswiadczeniami, po trzecie ja nie napisalam do nuty : "nuta podaj ten a ten hormon a zobaczysz ze psu sie poprawi". Wiadomo ze tutaj sobie pewne rzeczy doradzamy, ale nikt bez konsultacji z wetem nie będzie karmil psa hormonami tak jak innymi lekami. Jak dla mnie EOT.

Nuta, nie wiem jakiej jest wielkosci twoja sunia, ale moja niunia ma ponad 40 kilo i jak popuscila to byla to prawdziwa powodz:lol: . To samo jest z kupka, teraz sie troche poprawilo, jednak te zwieracze juz niestety nie sa takie jak kiedys (nie wiem czy to wyniki sterylki czy po prostu wieku, a moze jednego i drugiego) i nie raz idac na spacer, gubi po drodze kupke:roll: praktycznie nie przysiadajac. Mimo to ciesze sie ze ogolnie jest w dobrej formie. Powodzenia dzisiaj u weta;)

Posted

Alusia, moja Cortina tez dostawala ten ditropam, ale niestety tez po tym nie przeszlo:shake: , ja w ogole myslalam ze sunia sie przeziebila i tyle, tym bardziej ze byla osowiala kilka dni, ale wet stwierdzil ze to nie to, przepisal ten ditropam i jeszcze jakis lek (nie pamietam nazwy:oops: ) a potem juz ten hormon

Pozdr
Monika

Posted

[quote name='Cortina']
Nuta, nie wiem jakiej jest wielkosci twoja sunia, ale moja niunia ma ponad 40 kilo [/QUOTE]
O własnie, mi się przypomniało, że nietrzymanie moczu po sterylce zdarza się raczej tylko u większych psów.

Posted

Wandzia wazy ok.35 kg - wiec jak popuscila tak solidnie to byla powodz - ona bardzo sie z tym meczyla - byla potem zawstydzona, czyscila zawziecie ten dywan, jak dotad pomaga czestsze wychodzenie, sunia sie nie meczy a ja mam czysto w domu;)
Koopke utrzymuje, ale zaraz po wyjsciu na zewnatrz robi IDAC - rzadko przysiadzie, maszeruje dziarsko a ja sprzatam te u....ne grzybki - a jest co sprzatac przy tej wadze suni:lol: