Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć. Jestem tu nowa. Szukałam stron internetowych o owczarkach szkockich, niestety nic nie znalazłam (może słabo szukam, nie wiem), dlatego jestem tutaj, bo chcę się dowiedzieć o tej rasie od osób, które ją posiadają, a nie czytać suche informacje na Wikipedii itp. ;)
Mam kilka pytań, ale może najpierw powiem coś o sobie.
Już od dawna marzy mi się pies, niestety mama zawsze mówiła stanowczo "nie". W końcu się zgodziła i nawet w te wakacje mogę przygarnąć szczeniaka (ale jeszcze nie wiem czy to zrobię w tym roku czy w następnym dopiero, bo za rok czeka mnie matura i sami rozumiecie). Już od ok. pół roku szukam rasy, dla której byłabym idealną właścicielką. Na początku myślałam o border collie. Inteligenty, bardzo żywy, potrzebuje dużo ruchu i pracy umysłowej - coś dla mnie. Uwielbiam szkolić psy. Mam w planach agility. Marzy mi się również praca trenera psów. Jednak czekają mnie studia i pies musiałby kilka godzin zostawać sam w mieszkaniu... A border collie są wręcz nad aktywne, a nie chcę żeby moje pierwsze, własne mieszkanie zostało całkiem zdemolowane :evil_lol:.
Teraz rozważam zakup owczarka szkockiego. Również inteligentne, ale trochę bardziej spokojne (przynajmniej tak wyczytałam w internecie). I tu kieruję do Was pytanie. Czy to byłby odpowiedni psiak dla mnie? Ile czasu można go zostawić samego? Czy trzeba go zostawiać w klatce (dla borderów właśnie klatka jest bardzo wskazana), czy jak zostanie puszczony luzem w mieszkaniu to nie narozrabia bardzo? I najważniejsze - czy te psy lubią dużo biegać (w standardzie byłyby ok. dwie godziny spaceru dziennie, w tym jeden długi z bieganiem, aportowaniem, w lato pływaniem, a reszta krótkie na siku i w weekend praktycznie pół dnia mega aktywości), uczyć się, czy dają się głaskać i lubią kontakt z człowiekiem?
Piszcie wszystkie wady i zalety tej rasy :cool3:.
Pozdrawiam.

Posted

Zapraszam do rejestracji na forum kolakowym :-)

[url]http://collie.info.pl/[/url]

Pytania które zadałaś były już tam wielokrotnie "wałkowane" :-)
Dodatkowo znajdziesz tam spis stron www większości działających w Polsce hodowli oraz dział z kolakami do adopcji.

[QUOTE]Czy trzeba go zostawiać w klatce[/QUOTE]

To zależy ile czas szczeniak ma zostawać sam i jaki ma charakter(spokojny czy energiczny).
Moja młodsza suczka klatki nie potrzebowała,wystarczył kojec z paneli.Prawie nic nie zniszczyła.
Poza tym na dłuższą metę okazał się niewypałem bo jako inteligentna bestia nauczyła się go otwierać :-)
Starsza natomiast nie miała nawet kojca no i nasze ściany i fotele nieco ucierpiały;-)

Posted

Nie wiem czemu, ale jak się próbuje zarejestrować tam to mi wyskakuje "Twój e-mail został zablokowany na tym forum". Próbowałam dać inny adres i to samo... A ja się nigdy tam nie rejestrowałam, więc dlaczego tak jest? :placz:

Posted

W przypadku collie wszystko zalezy od konkretnego osobnika, ale jesli nie będziesz miec zbyt duzo czasu dla pupila to nie polecam ci tej rasy. Collaki potrzebuja sporo kontaktu z człowiekiemc i pracy umysłowej, ale ruchu też , ich lekkie sylwetki są wprost stworzone do biegania trzeba o tym pamiętać. Jeśli jednak jestes zdecydowana na rasę aktywną ( rozwazalaś przeciez bordera) to myślę że dasz rade nawet studiujac. Co do niszczenia to raczj nie są to typowi demolatorzy mieszkań, jednak znudzony collie szybko znajduje sobie ciekawe zajęcie i może to byc min. wygryzanie w scianie dodatkowego wejścia z kuchni do pokoju, skracanie nóg od krzeseł, plądrowanie lodówki, czy szczekanie na całe gardło na koty za oknem. Nie chce cię zniechecac, po prostu piszę z własnego doświadczenia ( mam wyjatkowo energicznego i nad pobudliwego collie, a którym w okresie szczenięcym były takie problemy). Jęsli w wolnym czsie dostarczysz jednak psu dostateczną ilośc zajęć to kiedy cię nie będzie... pojdzie spać. przy szczeniaku klatka z pewnoscią się przyda, w razie czego mieszkanie będzie bezpieczne.
Collie uwielbiają kontakt z ludzmi, w szczególności z właścicielem, szleńcze galopy po łąkach to ich zywioł, a nauka przychodzi bez problemów o ile nie jest pod przymusem, bo tego collie nie zniesie. Są psami raczej jednego pana i wyraznie okazują mu swoja miłość. Jeśli takiego psa szukasz to colllie jest dla ciebie idealny!!!
Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz!!!

• 3 weeks later...
Posted

Dlaczego niby zostawiać psa w domowym kojcu?! Bez przesady. Chyba że masz bardzo delikatne i wartościowe rzeczy w domu. Bo collie na pewno zainteresuje się czymś zwracającym uwagę, ale może co najwyżej strącić to przypadkiem nosem. Mam w domu kilka psów i nie mam problemów (no może trochę budzą ściany bo czasem zdarza się in otrzeć).
Border collie [U]wymagają[/U] pracy a collie mogą być szklone ale nie muszą (chociaż podstawy są wskazane dla każdej rasy). Miałam okazję porównać obydwie rasy i nie widzę wielu podobieństw. Żeby wytresować dobrze border collie trzeba mieć chyba trochę doświadczenia, na początek nie stawiaj sobie poprzeczki za wysoko. Najważniejszy jest (jak napisał mat33) kontakt z właścicielem.
Możesz wybrać psa opanowanego ale z takim temperamentem nie będziesz miała osiągnięć sportowych.

Nie pytaj ile pies może sam wytrzymać w domu - powiedz ile czasu musiał by zostać sam. Jeśli musisz wybierać psa ze względu na pojemność pęcherza to raczej zrezygnuj z zakupu. Bo o ile dorosły pies wytrzyma całą noc to najpierw musi dorosnąć a podczas wychowania szczeniaka potrzebne jest dużo czasu.
Ja też szkolę swoje collie i jest to bardzo przyjemna współpraca. Nie jestem w stanie powiedzieć jakie są wszystkie collie ale mogę ci powiedzieć jakie są moje - jak chcesz to pisz na pw bo to dużo opowiadania!

Posted

[QUOTE]Dlaczego niby zostawiać psa w domowym kojcu?![/QUOTE]
A chociażby po żeby maluch sobie krzywdy nie zrobił zwiedzając mieszkanie podczas nieobecności właściciela :-)