SZAMAN Posted February 25, 2010 Posted February 25, 2010 Czy jest ktoś na forum kto uczy się w policealnej szkole Akademia Zdrowia w Łodzi na kierunku technik weterynarii? 1. nabor byl na jesieni 2009, rok trwa i podobno duzo osob jest na tym kierunku. Prosze o opinie na temat ksztalcenia Quote
Kumiko Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Chętnie poczytam o tym kierunku, bo sama też się nad nim zastanawiałam... Quote
martik b Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 ja właśnie jestem słuchaczem akademii zdrowia ale w bydgoszczy na tym kierunku, mam za sobą 1 semestr...jesli chodzi o poziom kształcenia..hymm jak by tu opisać w skrócie..u nas w bydgoszczy otworzyły równolegle 2 szkoły tech wet bo wczesniej tego tu u nas nie było i porównując my na akademii mamy wyższy poziom jak Ci z tej 2 szkoły, bo chodzi tam moja kumpela z pracy i na bierząco wymieniamy info...ja mam też już ponad 2-letnia praktykę w jednej z lecznic weterynaryjnych w bydgoszczy jako asystent lek wet -pielęgniarka i szczerze obecnie to co teraz przerabiamy za bardzo mi się nie przydaje..mamy od przyszłego sem diagnozę, choroby, rozród myślę, że wtedy coś więcej wyniosę z tego, obecne przedmioty jakie mam typu usługi weterynaryjne, higeina produktów spożywczych poch zwierzecego, przedsięborczość są ciekawe ale do mojej pracy jednak się niezbyt przydają, my akurat zajęcia z chówu zwierząt towarzyszących człowiekowi, choroby, diagnozę rozród mamy z lek wet, który ma sooją lecznicę ( na razie przerabiamy z nim teraz chów) i prowadzi zajęcia naprawdę ciekawie i jest wymagający ale to właśnie zależy od nauczyciela jaki poziom narzuci, kobieta z anatomii jest zootechnikiem i prowadzi tak beznadziejnie, nic nie tłumacząc, nie pokazując dosłownie kopiuj wklej z książki a anatomia nie jest kierunkiem prostym więc szkoda akurat że ma taki styl...praktycznych zajęć mamy sporo, w schronisku, w gospodarstwach, wynajęła również akademia u nas w bydgoszczy salę i wykładowcę i jeździmy na uniwersytet tech-przyrod więc te zjaęcia też są ok lepsze to niż taka sucha teoria, bo moja kumpela tak urozmaiconych zajęć praktycznych nie ma...nie wiem jak jest w innych miastach na tym kierunku z tej szkoły, zdać egzaminy ciężko nie jest, ciężka była tylko anatomia, sporo osób nawet oblało ale jak człowiek trochę przysiądzie to zaliczy, ogólnie poziom bym chyba zaliczyła na 4, najgorzej nie jest ale lepiej też by mogło być;) ja mimo wszystko nie żałuję, że poszłam na ten kierunek, za wiele rzeczy z tytułem tech wet i tak nie można robić ale człowiek mimo wszystko się zawsze czegoś nowego nauczy ;) Quote
Ppx Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 Co sądzicie o tym kierunku w Rzeszowie? ps. ma ktoś zbędne notatki/zeszyty ze studium ? Quote
izu Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Ja też się nad nią zastanawiam... ciekawe dlaczego nie ma nazwisk wykładowców.. Myślałam też o Wołominie, ale tu zdecydowanie bliżej. Niby i tak najważniejsza praktyka, ale zawsze fajnie jak szkoła jest profesjonalna. Quote
SZAMAN Posted April 3, 2010 Author Posted April 3, 2010 Fajnie, że w końcu znalazł się ktoś kto opisał swoje wrażenia ze studium :) martik b : A jak trafiłaś do lecznicy do pracy asystent lek wet -pielęgniarka ? Quote
Szerkanka Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 [quote name='martik b']ja właśnie jestem słuchaczem akademii zdrowia ale w bydgoszczy na tym kierunku, mam za sobą 1 semestr...jesli chodzi o poziom kształcenia..hymm jak by tu opisać w skrócie..u nas w bydgoszczy otworzyły równolegle 2 szkoły tech wet bo wczesniej tego tu u nas nie było i porównując my na akademii mamy wyższy poziom jak Ci z tej 2 szkoły, bo chodzi tam moja kumpela z pracy i na bierząco wymieniamy info...ja mam też już ponad 2-letnia praktykę w jednej z lecznic weterynaryjnych w bydgoszczy jako asystent lek wet -pielęgniarka i szczerze obecnie to co teraz przerabiamy za bardzo mi się nie przydaje..mamy od przyszłego sem diagnozę, choroby, rozród myślę, że wtedy coś więcej wyniosę z tego, obecne przedmioty jakie mam typu usługi weterynaryjne, higeina produktów spożywczych poch zwierzecego, przedsięborczość są ciekawe ale do mojej pracy jednak się niezbyt przydają, my akurat zajęcia z chówu zwierząt towarzyszących człowiekowi, choroby, diagnozę rozród mamy z lek wet, który ma sooją lecznicę ( na razie przerabiamy z nim teraz chów) i prowadzi zajęcia naprawdę ciekawie i jest wymagający ale to właśnie zależy od nauczyciela jaki poziom narzuci, kobieta z anatomii jest zootechnikiem i prowadzi tak beznadziejnie, nic nie tłumacząc, nie pokazując dosłownie kopiuj wklej z książki a anatomia nie jest kierunkiem prostym więc szkoda akurat że ma taki styl...praktycznych zajęć mamy sporo, w schronisku, w gospodarstwach, wynajęła również akademia u nas w bydgoszczy salę i wykładowcę i jeździmy na uniwersytet tech-przyrod więc te zjaęcia też są ok lepsze to niż taka sucha teoria, bo moja kumpela tak urozmaiconych zajęć praktycznych nie ma...nie wiem jak jest w innych miastach na tym kierunku z tej szkoły, zdać egzaminy ciężko nie jest, ciężka była tylko anatomia, sporo osób nawet oblało ale jak człowiek trochę przysiądzie to zaliczy, ogólnie poziom bym chyba zaliczyła na 4, najgorzej nie jest ale lepiej też by mogło być;) ja mimo wszystko nie żałuję, że poszłam na ten kierunek, za wiele rzeczy z tytułem tech wet i tak nie można robić ale człowiek mimo wszystko się zawsze czegoś nowego nauczy ;)[/QUOTE] Witaj, tez sie zastanawiam, nad ta akademia w Bdg. tyle, ze studiuje jeszcze na UKW i nie wiem jak uda mi sie to pogodzic. Tak z ciekawosci, czy ktos sie orientuje czy jest dzienne studium weterynaryjne? I powielam pytanie, jak dostalas sie do pracy do lecznicy? czy musialas miec jakies specjalne uprawnienia? Pozdrawiam :) Quote
lisiaczek90 Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 Właśnie napisałam e-maila do tej akademii o cenę tego profilu. Zobaczymy co mi odpiszą. Quote
Szerkanka Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 [quote name='lisiaczek90']Właśnie napisałam e-maila do tej akademii o cenę tego profilu. Zobaczymy co mi odpiszą.[/QUOTE] o ile pamietam to 120 zl miesiecznie... Quote
martik b Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 [quote name='Szerkanka']Witaj, tez sie zastanawiam, nad ta akademia w Bdg. tyle, ze studiuje jeszcze na UKW i nie wiem jak uda mi sie to pogodzic. Tak z ciekawosci, czy ktos sie orientuje czy jest dzienne studium weterynaryjne? I powielam pytanie, jak dostalas sie do pracy do lecznicy? czy musialas miec jakies specjalne uprawnienia? Pozdrawiam :)[/QUOTE] u nas w bydgoszczy w chwili obecnej jest tylko studium zaocznie tylko w weekendy...miesiąc tu kosztuje 150 zł 1 rok 170zł za 2 rok... Jesli chodzi o moją pracę..miałam szczęście :) po latach wolontariatu ktoś mnie zauwazyłi i docenił...przyjechałam do kliniki ze schroniskowym psem wyrzuconym z okna i pozostawionym tak samemu sobie w boksie..połamany, wychudzony.. czekający na śmierć :( zastanawiłayśmy się z dziewczynami gdzie tu by jechać bo miałysmy w innej lecznicy już długi żeby nam psa tanio i z późniejszym terminem zapłaty poskładali ...ktoś na wątku na dogo z bydgoszczy polecił michalskiego...wrażliwy dobry wet, obniży wam koszta, spłacicie na raty..tak pisali...i tak tam trafilam..po studiach humanistycznych kompletnie nie związanych z weterynarią, z doświadczeniem zawodowym tez z zupełnie innej branży...zaczął wypytywac a ile tak działamy.. a co robimy.. jak ratujemy...i chyba się spodobałam ;) ...na 2 dzień zaproponował mi dr pracę...byłam tam jedyna bez kierunkowego wykształcenia...reszta to były pielęgniarki i zootechnicy...coż los się do mnie usmiechnął...znalazłam się w odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie trafiając na odpowiednią osobę...jednak przysłowie ''wszystko co robisz wraca do ciebie'' się sprawdza ;) mimo że średnia zarobkowo to i tak mam cudowną pracę dającą mi ogromną radość i satysfakcję..i bym nie zamieniła ją na żadną inną! Quote
izu Posted April 11, 2010 Posted April 11, 2010 [quote name='martik b']''wszystko co robisz wraca do ciebie'' się sprawdza ;) mimo że średnia zarobkowo to i tak mam cudowną pracę dającą mi ogromną radość i satysfakcję..i bym nie zamieniła ją na żadną inną![/QUOTE] Fajnie, że tak Ci się udało :) ja też marzę o takiej pracy i mam nadzieję, że ta szkoła mi choć trochę pomoże w realizacji planów... Zawiozłam w piątek papiery i czekam. Męczy mnie tylko to połączenie szkoły kosmetycznej z weterynarią:/ Cóż...chyba nie mam wyboru. Quote
Paula88lelo Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Witam. Ja ucze sie na tym kierunku w akademii zdrowia w Łodzi.Jestem juz na 2 semestrze w sumie to on sie juz powoli kończy. jak macie jakies pytania co do tego kierunku w Łodzi to pytajcie chetnie odpowiem. Quote
SZAMAN Posted May 5, 2010 Author Posted May 5, 2010 O! Fajnie się składa, ja mam kilka pytań: Czy są zajęcia praktyczne? Są przewidywane jakiś praktyki? Ile jest Was osób na roku, w grupie? W jakich godzinach są zajęcia? Kto prowadzi poszczególne zajęcia, czy to 1 czy więcej osób? Jak wyglądają zaliczenia? I czy szkoła spełniła Twoje oczekiwania? :) Quote
Paula88lelo Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 A wiec tak sa i zajecia praktyczne i praktyki. Sa 3 grupy. Na poczatku bylo mniej wiecej 40 osob na jeden grupe. Teraz jest w mojej grupie np niecałe 30 osob. Zajecia mamy tylko i wylacznie zaocznie czyli prawie cala sobota i cala niedziela. Jest kilku wykładowcow. Jeden np wyklada dwa przedmioty.Co semestr dochodzi jakis przedmiot natomiast wykladowcow jest 4 a przedmiotow chyba okolo 10 ogolnie podczas 2 lat nauki. Zaliczenia semestru to zwykle egzaminy albo ustne albo pisemne zalezy od wykladowcy. Poza zaliczeniami sa rowniez testy i prace semestralne. A co do mojej oceny szkoly to kadra moglaby byc bardziej zorganizowana. Poniewaz ten kierunek zostal otwarty po raz pierwszy w Łodzi to wiadomo ze jest troche zamieszania co do np zajec praktycznych czy oplat za czesne. Quote
Paula88lelo Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 Nie ma problemu jak sa jeszcze jakies pytania to pisz śmiało :-) Quote
chicken Posted May 7, 2010 Posted May 7, 2010 A jak jest z godzinami zajec? Od poniedzialku do piatku czy jest jakis tryb zaoczny? Studiuje dziennie zupelnie inny kierunek w Łodzi ale z checia zrobilabym cos dla swojego hobby :] Quote
izu Posted May 10, 2010 Posted May 10, 2010 To i ja zapytam - gdzie odbywają się zajęcia praktyczne? I czy wykładowcy angażują się w to co robią? Quote
Paula88lelo Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 jest tylko i wylacznie tryb zaoczny na tym kierunku. ponoc ma wejsc jeszcze wieczorowy ale nie wiadomo jak to bedzie. Quote
Paula88lelo Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 zajecia praktyczne w lecznicy w zoo w schronisku itp natomiast Praktyki załatwiamy sobie sami czyli tam gdzie chcemy przewaznie w lecznicy. Quote
Paula88lelo Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 a co do wykładowcow zapomnialam dodac ze nie kazdy sie angazuje w to co robi. jest taka jedna osoba wykladajaca ktora wyraznie widac ze sama do konca nie wie o czym mowi Quote
koffanamyszka17 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Ja jutro jade tam sie wszystkiego dowiedziec;) Bo jestem na studiach dziennych a na weterynarie chce isc zaocznie i mam nadzieje ze jutro sie wszystkiego dowiem i przy nastepnym naborze sie zapisze;) Quote
Talagia Posted May 30, 2010 Posted May 30, 2010 koffanamyszka17 chodzi ci o tech.wet zaoczne? Bo wety zaocznej nie ma :D Quote
Marlena j Posted June 24, 2010 Posted June 24, 2010 czy ktoś z was ma jakieś informację o technikum weterynaryjnym w Bydgoszczy? chodzi mi o wszelkie informacje ile lat trwa nauka , koszty nauki, kiedy odbywają się zajęcia czy jest bardzo cieżko? wszystko ,wszystko z góry dziękuję za odpowiedz, Quote
Recommended Posts