yulquen Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 ja już sobie wypisałam :) zupełnie zapomniałam o tej bazie. Quote
Angelika_Roser Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='Shirai - Koki'] P.S. W sumie juz mam przygotowane ten opis tylko pytanie czy chcecie zebym go umiescila i gdzie go umiescic ???[/QUOTE] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS]No to wlepiaj tutaj Sylwia, jeśli będzie potrzeba zrobi się też drugi temat np Akity chore na SA[/FONT][/B] [/CENTER] Quote
Shirai - Koki Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='Angelika_Roser'][CENTER][B][FONT=Comic Sans MS]No to wlepiaj tutaj Sylwia, jeśli będzie potrzeba zrobi się też drugi temat np Akity chore na SA[/FONT][/B] [/CENTER] [/QUOTE] Wiesz Angelika nie rozpedzalabym sie z tym CHORE poniewaz ja nie napisze jakie psy sa chore, tego nie wiem, a wogole po 1 nie ma wyniku Toska, a zeby mowic ze to na pewno SA to trzeba jednak ten wynik miec i oczywiscie pozytywny, a po 2 to raczej pisalabym o potencjalnym nosicielstwie SA. Wkleje ponizej w takim razie, jednak chcialabym zaznaczy i to jest bardzo wazne, ze moj opis przypadkiem nie ma na celu "atakowania" jakiechkolwiek hodowli...i mysle ze wnioski z wstawionego opisu wyciagniecie sami...w sumie tez zastanawialam sie czy nie poczekac na wynik Toska, ale w sumie to i tak juz niczego nie zmieni :-(...prawda smutna...bardzo smutna !!! Quote
Shirai - Koki Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 Informacje zawate w opisach ponizej sa dostepne w bazie akit !!! Dziekuje”pewnej osobie” za pomoc w ogarnieciu tego wszystkiego...jeżeli w opisach ponzej sa jakies bledy proszę osoby z wiekszym doswiadczeniem i wiedza o poprawienie blednych informacji !!! Może zaczne od Matagi...i tak z przydomkiem Matagiinu urodziły się 4 mioty pisze to jako ciekawostke: 30.12.2002 – Miot O – Akira Furia + RENGOKU de la Valle des Dragons Sacres 8 szczeniakow: Okii Matagiinu PL, Ojosan Matagiinu PL, Ojo Matagiinu PL, Ohisama Matagiinu PL, Onjin Matagiinu PL, Orora Matagiinu PL, Osama Matagiinu PL, Osoroshii Matagiinu PL 27.06.2005 – Miot N – Sake Fukura + OKII Matagiinu PL (wł.Matagi) 4 szczeniaki: Nami Go Matagiinu PL ( hodowla Namitori, była wystawiana ), Namida Ken Matagiinu PL, Noritsu – Go Matagiinu PL (bialy pies był wystawiany), Nagata Go Matagiinu PL 16.10.2006 – Miot Y – Akira Furia + BOS Kumade (import ze Słowacji do hodowli Tajgeta) 4 szczeniaki: YORITOMO Matagiinu PL (Int.Ch, również mieszka w hodowli Namitori), Yoroshii Matagiinu PL, Yoshitsune Matagiinu PL, Yuri Matagiinu PL. [B]31.12.2006 – Miot L – OJOSAN Matagiinu PL + AKEBONO Toszi-Kon (wł.Matagi) [/B] 7 szczeniakow: LHana Matagiinu PL, LHenta Matagiinu PL, LMizuyoshi Matagi inu PL, LSakura Matagiinu PL, LTetsuya Matagiinu PL, LYuki Matagi inu PL, LYutari Matagiinu PL; z tego miotu jak pisala Matagi żaden piesek nie był wystawiany i rozmnazany ! Analizujac rodowod Toska czyli [B]AKEBONO Toszi-Kon ( zwany Toskiem)[/B], którego rodzicami byli Toshika Halne Wzgorze i Bos Mon – Ost, jeżeli wynik Toska będzie dodatki czyli oboje rodzice musieli być nosicielami S.A. !!!! Zaczniemy od Toshiki Halne Wzgorze, ktorej rodzicami KAWAKITA FUJI Matricaria (matka) [URL]http://www.akitybaza.freshsite.pl/raurorakumamoto.jpg[/URL]. i Aurora's KUMAMOTO GO (ojciec) mieszkający w Czechach import z USA (ale z czystym japońskim rodowodem - [URL]http://www.akitybaza.freshsite.pl/reproduktory.html[/URL] jest ojcem az 9 MIOTOW w Polsce !!! Zacytuje: „ Jako, ze w tamtych czasach mało było psów z tak dobrym rodowodem dużo hodowli „skorzystało” z jego „usług” i tak mioty po nim w Polsce (bo za pewne i w Czechach dużo krył i być może innych krajach): * Xandrina - 4.04.1998 * Tokugawa - 28.04.1998 * z Dobrej Chaty - 5.10.1998 * Survival - 17.10.1998 * Tajgeta - 11.02.1999 * Halne Wzgórze - 30.06.1999 * Aka-Dan - 26.08.1999 * Survival - 11.11.1999 * Tajgeta - 24.11.1999 i pewnie byłby użyty dużo więcej, gdyby nie jego wczesna śmierć w 1999 (pies urodzony w 1995r) Tak więc wszystkie te mioty są potencjalnie zagrożone !!!!” Teraz przejdziemy do babki Toska, ktora jak pisalam wyzej byla: KAWAKITA FUJI Matricaria ([URL]http://www.akitybaza.freshsite.pl/kawakitafujim.html[/URL]) je rodowód jest w głównej mierze amerykański, a nie japoński [B]KAWAKITA jest matką 6 miotów!![/B] ( 2 amerykańskich, 4 japońskich) wpisze mioty japonskie: 09.03.1999 – Miot B - KAWAKITA FUJI Matricaria (matka) i ADAM Saviano (ojciec) – 9 szczeniakow. [B]30.06.1999 – Miot T - KAWAKITA FUJI Matricaria i Aurora's KUMAMOTO GO [I](hod. USA, wł. Czechy)[/I] - 7 szczeniakow ( miot co prawdopodobnie nosicielka S.A. jest Toshika), w hodowli Halne Wzgorze zostala Thayla Halne Wzgorze, która miala 6 [/B] [B]MIOTOW !!! [/B] 17.09.2001 – Miot H – KAWAKITA FUJI Matricaria i P'KOSHU D'Obakosow - 5 szczeniakow z tego miotu w hodowli Halne Wzgorze zostaje Hogun Halne Wzgorze, który [B]miał 5 miotow,[/B] 3 x Halne Wzgorze, 1 x tsunammi, 1 x Toszi – Kon 10.03.2002 – Miot S - KAWAKITA FUJI Matricaria i P'KOSHU D'Obakosow ( ponowne skojarzenie) miot miał 6 szczeniakow, z tego miotu w hodowli Halne Wzgorze zostala SAYONARA Halne Wzgórze, kotra miala [B]5 MIOTOW !!!![/B] Dodatkowo : Bianka Halne Wzgorze miala 1 miot, hodowla Tsumani 4 szczeniaki Toshika Halne Wzgorze (mioty opisze nizej ) Shogun Halne Wzgorze (pies) miał 6 miotow: 8.01.2004 – Miot O - KHADABRA Halne Wzgórze ( 6 szczeniakow) 18.05.2004 – Miot B - CAMA YUMI z Wilczego Dworu ( 7 szczeniakow) 6.11.2004 – Miot T – YURIKO Co Ty Na To ( 6 szczeniakow) 30.05.2005 – Miot – C - CAMA YUMI z Wilczego Dworu ( 8 szczeniakow) 29.11.2006 – Miot – D - CAMA YUMI z Wilczego Dworu ( 8 szczeniakow) 31.12.2006 – Miot C - KAYUMI YOKO Halne Wzgórze ( 4 szczeniaki) Matka wszystkich tyh psow jest KAWAKITA FUJI Matricaria, gdzie prawdopodobienstwo jej nosicielstwa S.A. to ......................???? Czy nie przypadkiem 50/50 % !!!! Jeszcze dodam, ale pewnie wszyscy to wiedza ze KAWAKITA FUJI była „prekursorka” i widnieje we wszystkich rodowodach hodowli Halne Wzgorze !!!!! Toshika miala dwa mioty: Pierwszy to: 29.11.2001 – Miot A – Toshika Halne Wzgorze i Bos Mon – Ost z tego miotu urodzilo się 9 szczeniakow: Akimitsu Toszi – Kon, Akebono Toszi – Kon [B]( wl. Matagi zwany Toskiem)[/B], Akira Tozi – Kon, Arinori Tozi – Kon, Ayaka Toszi – Kon, Azumabito Toszi – Kon, Agatamori Toszi – Kon, Akazome Toszi – Kon, Akiko Toszi – Kon Drugi miot to: 1.02.2004 – Miot B – Toshika Halne Wzgorze i Hogun Halne Wzgorze z tego miotu urodzilo sie 8 szczeniakow: Banji Toszi – Kon, Bazuka Toszi – Kon, Benishiryu Toszi – Kon, Benkei-Yuki Toszki – Kon, Betai Toszi – Kon, Bijinyou Toszi – Kon, Bureisha Toszi – Kon, Bikioumaru Toszki - Kon [B]Boss Mon - Ost[/B] po nim mamy dwa mioty: Pierwszy miot 29.11.2001 z wspomniana wyzej Toshika Halne Wzgorze Drugi miot: 11.10.2002 – Miot B – Hiroshima Rancho Wolna Europa i Boss Mon z tego miotu bylo tylko 3 szczeniaki, miot urodzil sie w hodowli Kwiaty Kwitnacej Wisni ! Analizujac rodowod Bossa cofamy się do jego rodzicow, którzy zostali zakwalifikowani do Akit Amerkanskich, skojarzenie rodzicow Bossa było powtorzone jeszcze 2 razy, biorac po uwage, ze Boss byl nosicielem SA ( prawdopodobnie byl chory ) czyli albo ktores z jego rodzicow musialobyc nosicielem, a jezeli byl chory oboje jego rodzicow bylo nosicielami !!!!! Matka Boss Mon – Ost jest Bona Smrst , a ojcem Aite - Koi Skierdy wszystkie mioty tej pary !!!!! 14.10.1996 – Miot B – 9 szczeniąt – 4 akity amerykańskie, 5 akit, tylko BOSS był rozmnażany 5.11.1997 – Miot K – 3 szczenięta – 2 akity amerykańskie, 1 akita, żadne nie było rozmnażane 11.09.1998 – Miot T – 9 szczeniąt – 7 akit amerykańskich, 2 akity, zadne nie było rozmnażane Matka Bossa czyli Bona Smrst nie miala juz wiecej miotow, natomiast ojciec Bossa Aite – Koi Skierdy mial jeszcze jeden miot skojarzenie w hodowli Filakas jednak caly miot zostal zliczony do Akity Amerykanskiej !!!! P.S. Jeszcze musze dopisac pare rzeczy, ale to juz nie teraz ! Quote
Kacedy Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 Jeśli właściciele [U]przebadanych i zdiagnozowanych (pozytywnie) w kierunku SA[/U] psów wyrażą zgodę -jesteśmy gotowi publikować na stronie AwP w dziale poświęconym chorobie takie informacje. Coś na wzór podanej w linku Matagi strony fińskiej. Jeśli dodatkowo udostępnią zdjęcia psa- nie widzę problemu, aby przy każdym takowe umieścić. Quote
Angelika_Roser Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='Shirai - Koki']Wiesz Angelika nie rozpedzalabym sie z tym CHORE poniewaz ja nie napisze jakie psy sa chore, tego nie wiem, a wogole po 1 nie ma wyniku Toska, a zeby mowic ze to na pewno SA to trzeba jednak ten wynik miec i oczywiscie pozytywny, a po 2 to raczej pisalabym o potencjalnym nosicielstwie SA. Wkleje ponizej w takim razie, jednak chcialabym zaznaczy i to jest bardzo wazne, ze moj opis przypadkiem nie ma na celu "atakowania" jakiechkolwiek hodowli...i mysle ze wnioski z wstawionego opisu wyciagniecie sami...w sumie tez zastanawialam sie czy nie poczekac na wynik Toska, ale w sumie to i tak juz niczego nie zmieni :-(...prawda smutna...bardzo smutna !!![/QUOTE] [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS]z tym CHORE to przyznaje ja się rozpędziłam [/FONT][/B][/CENTER] Quote
Shirai - Koki Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='Kacedy']Jeśli właściciele [U]przebadanych i zdiagnozowanych (pozytywnie) w kierunku SA[/U] psów wyrażą zgodę -jesteśmy gotowi publikować na stronie AwP w dziale poświęconym chorobie takie informacje. Coś na wzór podanej w linku Matagi strony fińskiej. Jeśli dodatkowo udostępnią zdjęcia psa- nie widzę problemu, aby przy każdym takowe umieścić.[/QUOTE] Mam nadzieje, ze znajda sie ludzie co jednak zrozumieja co ze soba niesie SA i ta straszna prawda przestanie byc tematem tabu !!! Quote
Angelika_Roser Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [CENTER][B][FONT=Comic Sans MS]Dziękuje Sylwia za dane, świetna robota! [/FONT][/B] [/CENTER] Quote
Shirai - Koki Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='Kacedy']Jeśli właściciele [U]przebadanych i zdiagnozowanych (pozytywnie) w kierunku SA[/U] psów wyrażą zgodę -jesteśmy gotowi publikować na stronie AwP w dziale poświęconym chorobie takie informacje. Coś na wzór podanej w linku Matagi strony fińskiej. Jeśli dodatkowo udostępnią zdjęcia psa- nie widzę problemu, aby przy każdym takowe umieścić.[/QUOTE] Mam nadzieje, ze znajda sie ludzie co jednak zrozumieja co ze soba niesie SA i ta straszna prawda przestanie byc tematem tabu !!! Kacedy swietny pomysl z tym zeby umiescic takie info na waszej stronie skoro akity nie maja swojego klubu !! Quote
Shirai - Koki Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='Angelika_Roser'][CENTER][B][FONT=Comic Sans MS]Dziękuje Sylwia za dane, świetna robota! [/FONT][/B] [/CENTER][/QUOTE] Tej roboty nie przypisuje tylko sobie mialam super pomocnika !!! Quote
Agappe Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 Daaaarek ja mam pytanie odnośnie „polityki” Zastanawiam się, które psy należy wykluczyć z hodowli, jaka jest „politka” takich działań.. Wykluczyć powinno sie jak rozumiem: - wszystkie chore psy - wszystkie dzieci chorych psów - wszystkie psy, których oboje rodzice są nosicielami.. A co z miotami po jednym nosicielu i jednym wolnym od choroby?? Czy wszystkie szczeniaki powinny być usunięte z hodowli?? ZAŁUŻMY (czysto hipotetycznie) że np. Kakusui-Go Tezuka Kensha (wzięłam go jako przykład, bo był wziętym reproduktorem, pięknym, utytułowanym psem i pojawiał sie w kilku rodowodach chorych psów z fińskiej strony, ale nie jako ojciec tylko w dalszych pokoleniach) jest nosicielem SA.. czy wszystkie jego dzieci, wnuki i prawnuki bez względu to kto jest matką powinny zostać wyeliminowane z hodowli?? Gdyby tak się stało to wiele pięknych psów musiałoby zostać wyeliminowanych z hodowli (czyli duża eksterierowa strata dla rasy), mimo iż prawdopodobieństwo tego że są chore wynosi 50%/50%.. Jakie są „zalecenia” w takich przypadkach? Quote
Darius Posted March 16, 2010 Author Posted March 16, 2010 [SIZE=3][FONT=Arial]Cześć Daria.[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Arial]Zacznijmy od rozprzestrzeniania się Sebadenitis. Przykład statystyczny 25%-50%-25% został podany aby zobrazować jak gwałtownie taka choroba dziedziczna się rozprzestrzenia. I dotyczy tylko dziedziczenia drogą jednego genu! Już przy dwóch genach sytuacja komplikuje się dramatycznie. Wprawdzie ilość zachorowań statystycznie wstępnie spada, jednak stopień skażenia rasy genami wywołującymi chorobę wzrasta dramatycznie. A czynników wywołujących SA jest więcej. Czyli można sobie wyobrazić, co może się dziać. Dopóki historia nie zostanie do końca naukowo udokumentowana, można i trzeba działać na bazie prostych przypuszczeń statystycznych. Względnie proste prawa Mendla zaczynają się dalej komplikować, jeśli uwzględni się mitochondrialne dziedziczenie i parę dodatkowych utrudnień. [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Arial]Daria, ja się „politycznie” nie będę wypowiadał, od tego są oficjalne organizacje. To byłaby absolutna bzdura, aby jedna czy też 2-3 osoby wsadzały nos w sprawy rozwoju rasy, próbowały wprowadzać dyktaty w hodowli i się szarogęsić. Coś takiego mógłby wprowadzić np. Klub Akit wśród swoich zrzeszonych członków. Żądać dotrzymywania reguł, równocześnie nagradzać za ich przestrzeganie. Lub po prostu Związek Kynologiczny. [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Arial]Już pisałem: został przedstawiony problem, jego źródło, aktualnie dostępne możliwości walki z tym problemem. Reguły i rozwiązania systemowe są pożądane, tym muszą się zająć miłośnicy rasy i hodowcy, organizacje oficjalne i ich działacze. Próby dyktatu przez pojedyncze osoby są skazane na niepowodzenie, doprowadzają do kłótni i rozpadu. Ja nie mam czasu na płytkie kłótnie, już teraz ledwo się wyrabiam. To miłośnicy Akit muszą się teraz zdecydować. [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Arial]Czy zdecydujesz się wyjąć potomków w prostej linii z hodowli, wnuki... Jakie jest prawdopodobieństwo przeniesienia chorych genów, jakie zdrowotnie „pewne” były matki tych szczeniaków? Co mówi statystyka? Czy Ty uważasz, że można nakazać coś takiego? Prawnie nie jest to uregulowane. Jako kupiec możesz np. sprawdzić sama linie przodków, możesz zażądać umowy kupna psa potwierdzającej, że dwa pokolenia wstecz nie było żadnych przypadków SA (np. że wśród „dziadków” i ich rodzeństwa nie było wystąpień SA). Co z innymi chorobami? VHK, dysplazja, alergie... Reguły muszą stworzyć sami dla siebie ci, którzy się rasą zajmują. [/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Arial]Serwus[/FONT][/SIZE] [SIZE=3][FONT=Arial]Darius[/FONT][/SIZE] Quote
Agappe Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 to może inaczaj - czy są już jakieś konkretne rozwiązania, zalecenia, czy rządania klubów akit, klubów ras w różnych krajach dotyczących rozprzestrzeniania się tych chorób? Quote
Darius Posted March 16, 2010 Author Posted March 16, 2010 Aj, Daria, ależ Ty borujesz...:p Więc jeszcze raz: prawnie sytuacja jest nie uregulowana, na drodze prawnej nie osiągnisz nic. Czyli każdy sobie rzepkę skrobie. Jak to wygląda w większości krajów europejskich, nie wiem. Natomiast kluby niemieckie mają funkcję osób odpowiedzialnych za jakość hodowli w całym klubie (tzw. Zuchtwart lub osoba kierująca tym – Hauptzuchtwart). Te osoby wydają zalecenia (uwaga – żadne nakazy!) dotyczące niepożądanych kryć. Owszem, negatywne wpisy w papiery też mogą dochodzić do skutku. Jakie są kryteria, musisz się już dowiedzieć sama.;) Nakazowych działań jak również co do stopnia pokrewieństwa można się spodziewać dopiero po pozytywnym zakończeniu badań genetycznych. Za rok? Za 10 lat? Kto to wie? Jest to sytuacja zadowalająca? Z pewnością nie. Niemniej jest to już próba opanowania tego problemu w ramach rasy. Teraz czas, aby inni do działań dołączyli i miejmy nadzieję, polepszyli. Serwus Darius Quote
bety Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 [quote name='Shirai - Koki']Informacje zawate w opisach ponizej sa dostepne w bazie akit !!! Dziekuje”pewnej osobie” za pomoc w ogarnieciu tego wszystkiego...[/QUOTE] Ja w sprawie formalnej. Uprzejmie proszę o sprostowanie tych dwóch zdań, z których wynika że "ktoś z bazy" maczał palce w tej analizie. Informacje o ilości miotów danego psa i rodowodach są w bazie ogólnodostępne, natomiast cała reszta (komentarze) to już osobiste słowa Shirai - Koki i "pewnej osby" (kogo nie wnikam) Treść postu z którego pochodzi w/w cytat niestety ma posmaczek "personalnej rozgrywki" pomiędzy hodowlami. Druga sprawa - na stronie bazy we wstępie jest umieszczony pewien tekst (na czerwono) - niestety nasza prośba w nim zawarta została zignorowana. SA jest chorobą (zresztą nie jedyną u akit) - która ujawnia się u psów w różnym wieku, z różną intensywnością i bardzo często nie jest rozpoznawalna przez weterynarzy. Z drugiej strony jak opisał to Darius mechanizm jej dziedziczenia nie jest prosty i nie jest do końca poznany. Pewność możemy mieć jedynie co do psów u których ujawniła się choroba i która została potwierdzona badaniami weterynaryjnymi. Z takimi publicznymi "głębokimi i szerokimi" analizami radziłabym się wstrzymać aż do pokazania dowodów. Jak Matagi zrobi badania i jeśli tylko wyrazi chęć to oczywiście na jej prośbę informacja o stwierdzonej chorobie Tośka może zostać umieszczona w Bazie Akit. Pzdr Quote
Kateczka Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 osobiście nie powiazałam żródła informacji z osobami, które takie źródło tworzą...to, ze dane zostały znalezione dzięki bazie akit nie oznacza, ze pomoc został udzielona prze osobę, która tworzy czy współtworzy bazę...Szkoda, ze niektórzy nie potrafią doczytać i wyciągają wnioski...zupełnie niepotrzebne...bo wygląda na to, ze obiło sie to o bety...i kto wie kogo jeszcze... ten wątek ma służyć uswiadamianiu a nie nagonkom, przepychankom a tym bardziej bezsensownym pyskówkom.... Quote
bety Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 [quote name='Kateczka']osobiście nie powiazałam żródła informacji z osobami, które takie źródło tworzą...to, ze dane zostały znalezione dzięki bazie akit nie oznacza, ze pomoc został udzielona prze osobę, która tworzy czy współtworzy bazę...Szkoda, ze niektórzy nie potrafią doczytać i wyciągają wnioski...zupełnie niepotrzebne...bo wygląda na to, ze obiło sie to o bety...i kto wie kogo jeszcze... ten wątek ma służyć uswiadamianiu a nie nagonkom, przepychankom a tym bardziej bezsensownym pyskówkom....[/QUOTE] No niestety znalazł się ktoś kto to powiązał - i zakomunikował to nam - i miał do nas pretensje, dlatego teraz poprosiłam o sprostowanie a nie wcześniej. Takie są niestety nasze realia. Pzdr Quote
Shirai - Koki Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Czyli sprawa dotyczne mnie...nie bede sie rozpisywac...moze jak znajde wiecej czasu napisze troszke wicej...na dzisiaj napisze...ze sprawa oczywista jest to iz zadna osoba z Bazy Akit nie pomagala mi i nie prosila o umieszczenie tego postu. Prosze zwrocic uwage...iz ten "KTOS" kto powiazal mojego pomocnika z Baza Akit, poprostu nie rozumie tekstu czytanego i troszke przefantazjowala to co napisalam ja. Jezeli ktokolwiek chce miesc pretensje to prosze te pretensje kierowac do mnie...poniewaz ja ponosze w pelni odpowiedzialnosc za umieszczony przeze mnie post. Prosze nie doszukiwac sie knucia i "rozgrywek presonalnych"...z mojej strony...a tym bardziej ze strony "pewnej osoby"... poprostu "KTOS" szuka i chce znalesc podtekst w tym co napisalam!!! Zbednie...pozdrawiam Quote
Shirai - Koki Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 Prosze bardzo... sprawa oczywista bylo, iz sprostowanie sie pojawi poniewaz baza akit nie miala nic wspolnego z umieszczonymi przeze mnie informacjami :-)...pozdrawiam Quote
Darius Posted April 5, 2010 Author Posted April 5, 2010 Krótka informacja ode mnie; pierwszy Akita, samiec, został na sebaceous adenitis (Sebadenitis, SA, ziarniakowe zapalenie gruczołów łojowych) w Szwajcarii pozytywnie zdiagnozowany. W związku z tym, że nie mam zezwolenia właściciela psa na publikowanie danych, nie będę tego robił. Natomiast w momencie kiedy będą zebrane wszystke koszty za badania, opublikuję je tutaj. Serwus Darius Quote
revii Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 To nie dla mnie język, ale może ktoś chciałby przejrzeć: [url]http://akitasanstabou.free.fr/pages-fr/1-accueil.html[/url] [url]http://akitasanstabou.free.fr/pages-fr/as-saiko.html[/url] [url]http://akitasanstabou.free.fr/pages-fr/as-suki.html[/url] [url]http://akitasanstabou.free.fr/pages-fr/as-akira.html[/url] Quote
Agappe Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 [quote name='revii']To nie dla mnie język, ale może ktoś chciałby przejrzeć: [url]http://akitasanstabou.free.fr/pages-fr/1-accueil.html[/url] [url]http://akitasanstabou.free.fr/pages-fr/as-saiko.html[/url] [url]http://akitasanstabou.free.fr/pages-fr/as-suki.html[/url] [url]http://akitasanstabou.free.fr/pages-fr/as-akira.html[/url][/QUOTE] do tlumaczenia polecam: [url]http://translate.google.com/#[/url] Idealnie nie jest, ale się zrozumieć da. Quote
Kateczka Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 a co to za jezyk...kurcze...to bardzo ważna stronka...bardzo...tam się nie boją o tym pisac..... Quote
Agappe Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 [quote name='Kateczka']a co to za jezyk...kurcze...to bardzo ważna stronka...bardzo...tam się nie boją o tym pisac.....[/QUOTE] jak to co to za język? :roll: francuski Quote
Recommended Posts