Pyros-Aga Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 Ja tylko chciałam o tym wluczeniu zadem po ziemi - nie widzialam takich psow a kilka on-kow w życiu widziałam. Denerwują mnie komentarze że to kaleczenie rasy, itd. Takie zdania wypowiadane sa przez kompletnych laikow, ktorzy widząc mojego kundla mówią " Jaki ładny onek. To stary typ- nie ma tak opuszczonego zadu" No ludzie:crazyeye: załamka. Zanim zaczniecie jechac po onkach to sie dowiedzcie co to jest i jak to wygląda. A te agresywne i szczekliwe to często zwykle kundle mieszance które tylko udają onki. A dla ludzi wszystko co ma stojące uszy i podobną maść i wielkość to juz onek:-o Quote
Szira/Gosia Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 Mój psiak jest szczekliwy, dziamie cały czas:lol: ale właśnie za to ja kocham:loveu: A Ty Beata nie denerwuj sie tak bo jak ktoś się uprze że dzisiejsze onki są zdegenerowane to i tak go nie przekonasz:-( rób swoje a może ludzie którzy poznają Ciebie i Twoje psy w przyszłości spróbują cos zrobić dla tej rasy i będzie lepiej z onkami i w Polsce:cool1: Quote
asher Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 Ayshe, chyba sie nie rozumiemy. Ja nie mam nic przeciwko ON jako takim, uwielbiam tę rasę, uważam, że jest wspaniała. Niestety w naszych polskich realiach (innych realiów nie znam) jest wspaniała tylko TEORETYCZNIE... :roll: A jeśli chodzi o kątowanie tylnych kończyn i linię zadu... Nie, niepodoba mi się dzisiejszy wygląd przeciętnego ON. Wystarczy choćby porównać zdjęcia, które wkleiłas ty i zdjęcie Keeny'ego AM (AM, jeśli pomyliłam imię, to przepraszam ;) ). Róznicę widac gołym okiem. A ten pies, który robi slalom - łapeczki w iks... Mam nadzieję, że to tylko wina zdjęcia... Niech mnie ktoś oświeci, bo nie wiem - czemu tak głębokie kątowanie, jak mają dzisiejsze eksteriery ma służyć? Co to psu daje? ps. Ayshe, jeste spewna, że Szarika grały ONy? Bo ja czytałam, że owczarki wschodnioeuropejskie ;) Quote
AM Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [quote name='asher'] (AM, jeśli pomyliłam imię, to przepraszam ;) ).[/quote] Kenny wybacza... ;) Często jest zwany Kenem :angryy: (tym od Barbie) a jego domowe imie pochodzi od bohatera kreskówki Misteczko South Park :razz: Quote
asher Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 Oj, oj, mam nadzieję, że się nie obraził, że z dostojnego Kennego zrobiłam jakiegoś Kiniusia? :lol: Quote
AM Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 asher, on nie jest obrażalski :p Ja często na niego mówię Ciastuś i się nie obraża... Ładny mi Ciastuś :roll: - 43kg żywej wagi (chyba drożdżowy Ciastuś ;) ) Quote
Belga Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [quote name='asher'] Niech mnie ktoś oświeci, bo nie wiem - czemu tak głębokie kątowanie, jak mają dzisiejsze eksteriery ma służyć? Co to psu daje? ;)[/quote] Ja też bym bardzo chciała się tego dowiedzieć! Quote
ayshe Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 asher gdzie ty widzisz u np.Larusa Batu przekatowanie?wejdz prosze na stronke jakas porzadna o onkach,tam jest kosciec onka i wtedy zobaczysz jak takie katowanie wplywa na posuw i przestrzennosc chodow.i ze wyrostki kolczyste kregoslupa to jak u koni pelnej krwi angielskiej lepsza dlugosc miesni lopatki,dlugie,poskladane kosci onkow oplataja dlugie miesnie maratonczykow.ludzie!litosci!moze chociaz przeczytajcie cos naszego wspanialego onkarza sp.szymankiewicza co?:roll: :mad:i asher lapeczki w iks?co to znaczy lapeczki w iks?zasuwa jak perszing pies a ty piszesz lapeczki w iks?zauwazacie tylko to co wam sie nie podoba.to baaaardzo smutne.przekatowane onki sa NIEZGODNE ze wzorcem.wzorzec onka dosc jest czytelny zdaje sie. Quote
asher Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 Ayshe, jeszcze musiałybyśmy precyzyjnie ustalić, co dla każdej z nas oznacza słowo "przekątowanie" ;) Dla mnie własciciwie wszystkie eksteriery sa "przekątowane" ;) A ten posuw i przestrzennośc chodów o których piszesz, co dają W PRAKTYCE? Ja mam na przyklad porównanie, laickie, ale zawsze to jakieś ;) Jeden mój pies to kundliszon owczarkowaty, po mamusi cundelbury, tatusiu NN, ale pewnie ONie. Sylwetką Bugajski bardziej przypomina wilka, niż ON. I jest szybszy, zwrotniejszy, bardziej skoczny od większości znanych mi owczarków niemieckich... Quote
AM Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 Kiedyś na stronie czeskiej znalazłam takie porównanie dwóch linii ON Użytkowej, gdzie pies wygląda tak: [IMG]http://www.nemeckyovcak.cz/images/uhleni1.jpg[/IMG] i eksterierowej, gdzie pies wygląda tak: [IMG]http://www.nemeckyovcak.cz/images/uhleni2.jpg[/IMG] Tu są zaznaczone róznice między dwiema liniami... Quote
Pyros-Aga Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 No to przepraszam Asher ale w takim razie po co nam ony? Lepsze sa kundle;) jak to udowodniłaś. Quote
ayshe Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 napisalam sie i mi wcielo:placz: .caly onek jest ruchem.AM ja ci moge dac odwrotne przyklady-nie zamierzam brac udzialu w dyskusji o wyzszosci margaryny nad maslem bo rasa jest jedna.onki uzytkowe maja poprawiany eksterier a eksteriery charakter.i do czego to prowadzi?onek jest klusakiem,ma sie poruszac dlugim,niezmordowanym klusem by moc towarzyszyc stadu owiec lub poruszac sie z nosem przy ziemi na sladzie na duzych dystansach.najefektywniejsze dla takiego ruchu sa katowania wkosci udowej 90stopni a kolanowego 120 stopni.jak sie ustawi onka na pokaz to mozna kat zwiekszyc optycznie ale to widac.konczyny onka sa dluzsze niz innych psow to warunkuje dlugi wykrok i jeden krok tam gdzie inne rasy robia dziesiec.obnizenie linii grzbietu jest pozorne-poskladane w katy dlugie kosci tylnych konczyn dzieki temu pchaja psa mocniej dajac posuw,klab z silnymi wyrostkami kolczystymi poteguje obraz opadajacej linni.ten sam onek jak stanie sobie normalnie wyglada normalnie[jak fleja znaczy sie].czy ocene uzytkowosci psa opieramy na jego skocznosci?oj biedne labradory :cool3: i duuuuzo innych ras.znam wiele onkow eksterierowych ktore sobie swietnie radza w agility no i co z tego? Quote
ayshe Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 AM przyklady,prosze bardzo:lol: uzytek,doskonala linia naszych poludniowych saziadow,wystawiany na BSZS,czynny startowo,chery gaja nova. [IMG]http://www.hotofoto.pl/images/ayshe/cherygajanova.jpg[/IMG] VA1 larus batu [IMG]http://www.hotofoto.pl/images/ayshe/larus.jpg[/IMG] VA1 nathalie wienerau-R.I.P. [img]http://www.hotofoto.pl/images/ayshe/nat.jpg[/img] Quote
ayshe Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [quote name='AM']Kiedyś na stronie czeskiej znalazłam takie porównanie dwóch linii ON Użytkowej, gdzie pies wygląda tak: [IMG]http://www.nemeckyovcak.cz/images/uhleni1.jpg[/IMG] i eksterierowej, gdzie pies wygląda tak: [IMG]http://www.nemeckyovcak.cz/images/uhleni2.jpg[/IMG] Tu są zaznaczone róznice między dwiema liniami...[/quote]AM nie moglas znalezc lepszego uzytka tylko psa e "zlamaniem" za klebem,i wpadlymi ledzwiami?:oops: i krotkim zadem oraz lopatka spinowana nieludzko?moze cos z bosen nachbarschaft?trolla albo quasego? Quote
AM Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [B]ayshe[/B], ja wcale nie mam zamiaru nikomu udowadniac wyższości margaryny nad masłem ;) Zauważyłam, że kiedy jest dyskusja o ONach to każdy broni tego co ma: czyli posiadacze "eksterierowych" bronią swoje psy a posiadacze "użytków" swoje i nikt nikogo nie przekonuje do zmiany zdania. Ja chciałam wilczastego "użytka" i mam ale jest wiele psów z "eksterierów", króre mi się podobają - własnie wtedy jak stoją jak fleja :p Widziałam też, dużo zdjęc "użytków" gdzie wyglądają tragicznie - bo tak je beznadziejnie ustawili... Quote
ayshe Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [quote name='AM'][B]ayshe[/B], ja wcale nie mam zamiaru nikomu udowadniac wyższości margaryny nad masłem ;) Zauważyłam, że kiedy jest dyskusja o ONach to każdy broni tego co ma: czyli posiadacze "eksterierowych" bronią swoje psy a posiadacze "użytków" swoje i nikt nikogo nie przekonuje do zmiany zdania. Ja chciałam wilczastego "użytka" i mam ale jest wiele psów z "eksterierów", króre mi się podobają - własnie wtedy jak stoją jak fleja :p Widziałam też, dużo zdjęc "użytków" gdzie wyglądają tragicznie - bo tak je beznadziejnie ustawili...[/quote]oj jak dobrze AM bo mnie taka dykusja doprowadza do wrzenia.podkreslam -dla mnie rasa jest jedna.i mam eksteriery tylko i wylacznie dlatego ze eksterierem byl............Jeck Noricum.gdybym sie zakochala w jakims uzytku to kto wie?onek to onek.uzytki maja tez swoje problemy;) . Quote
Behemot Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 Ja tak zupelnie z innej beczki: co to znaczy "psy eksterierowe"? Takie, ktore pracują "na zewnątrz"? Quote
Eurasierka Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [quote name='Behemot']Ja tak zupelnie z innej beczki: co to znaczy "psy eksterierowe"? Takie, ktore pracują "na zewnątrz"?[/quote]:roflt: to było super ;) - bez urazy, po prostu bardzo się rozpogodziłam na to stwierdzenie a eksterier to po prostu budowa zewnętrzna zwierzęcia, odpowiadająca wzorcowi rasy :p Quote
Behemot Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [quote name='Eurasierka']:roflt: to było super ;) - bez urazy, po prostu bardzo się rozpogodziłam na to stwierdzenie a eksterier to po prostu budowa zewnętrzna zwierzęcia, odpowiadająca wzorcowi rasy :p[/quote] Oj, sorki :oops: Zasugerowałam się tym 'eksteriorem", czyli "zewnętrznością". Ale ze mnie pacan :-D:-D:-D Quote
Eurasierka Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [I]ewentualnie: [B]eksterier[/B] - taki pies, który został wywalony z III grupy[/I] ;) przepraszam :eviltong: , wiem, że to już :offtopic: - ale nie mogłam się powstrzymać :evillaug: Quote
mch Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 a zauwazyliście że prawie każdy Polak tak jak na polityce ,zdrowiu zna się i na owczarkach :evil_lol: Quote
Szira/Gosia Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
Behemot Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [quote name='mch']a zauwazyliście że prawie każdy Polak tak jak na polityce ,zdrowiu zna się i na owczarkach :evil_lol:[/quote] Ja - jak widać - kompletnie się nie znam :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Szira/Gosia Posted March 8, 2006 Posted March 8, 2006 [quote name='Behemot']Ja - jak widać - kompletnie się nie znam :evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/QUOTE] To nic nie szkodzi :lol: przynajmniej atmosfera się poprawiła na tym poście :evil_lol: i jest weselej:evil_lol: :evil_lol: :eviltong: Quote
Recommended Posts