Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 212
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja tylko chciałam o tym wluczeniu zadem po ziemi - nie widzialam takich psow a kilka on-kow w życiu widziałam. Denerwują mnie komentarze że to kaleczenie rasy, itd. Takie zdania wypowiadane sa przez kompletnych laikow, ktorzy widząc mojego kundla mówią " Jaki ładny onek. To stary typ- nie ma tak opuszczonego zadu" No ludzie:crazyeye: załamka. Zanim zaczniecie jechac po onkach to sie dowiedzcie co to jest i jak to wygląda. A te agresywne i szczekliwe to często zwykle kundle mieszance które tylko udają onki. A dla ludzi wszystko co ma stojące uszy i podobną maść i wielkość to juz onek:-o

Posted

Mój psiak jest szczekliwy, dziamie cały czas:lol: ale właśnie za to ja kocham:loveu:
A Ty Beata nie denerwuj sie tak bo jak ktoś się uprze że dzisiejsze onki są zdegenerowane to i tak go nie przekonasz:-( rób swoje a może ludzie którzy poznają Ciebie i Twoje psy w przyszłości spróbują cos zrobić dla tej rasy i będzie lepiej z onkami i w Polsce:cool1:

Posted

Ayshe, chyba sie nie rozumiemy. Ja nie mam nic przeciwko ON jako takim, uwielbiam tę rasę, uważam, że jest wspaniała. Niestety w naszych polskich realiach (innych realiów nie znam) jest wspaniała tylko TEORETYCZNIE... :roll:

A jeśli chodzi o kątowanie tylnych kończyn i linię zadu... Nie, niepodoba mi się dzisiejszy wygląd przeciętnego ON. Wystarczy choćby porównać zdjęcia, które wkleiłas ty i zdjęcie Keeny'ego AM (AM, jeśli pomyliłam imię, to przepraszam ;) ). Róznicę widac gołym okiem.
A ten pies, który robi slalom - łapeczki w iks... Mam nadzieję, że to tylko wina zdjęcia...

Niech mnie ktoś oświeci, bo nie wiem - czemu tak głębokie kątowanie, jak mają dzisiejsze eksteriery ma służyć? Co to psu daje?

ps. Ayshe, jeste spewna, że Szarika grały ONy? Bo ja czytałam, że owczarki wschodnioeuropejskie ;)

Posted

[quote name='asher'] (AM, jeśli pomyliłam imię, to przepraszam ;) ).[/quote]

Kenny wybacza... ;) Często jest zwany Kenem :angryy: (tym od Barbie) a jego domowe imie pochodzi od bohatera kreskówki Misteczko South Park :razz:

Posted

asher,
on nie jest obrażalski :p Ja często na niego mówię Ciastuś i się nie obraża... Ładny mi Ciastuś :roll: - 43kg żywej wagi (chyba drożdżowy Ciastuś ;) )

Posted

[quote name='asher']
Niech mnie ktoś oświeci, bo nie wiem - czemu tak głębokie kątowanie, jak mają dzisiejsze eksteriery ma służyć? Co to psu daje?
;)[/quote]

Ja też bym bardzo chciała się tego dowiedzieć!

Posted

asher gdzie ty widzisz u np.Larusa Batu przekatowanie?wejdz prosze na stronke jakas porzadna o onkach,tam jest kosciec onka i wtedy zobaczysz jak takie katowanie wplywa na posuw i przestrzennosc chodow.i ze wyrostki kolczyste kregoslupa to jak u koni pelnej krwi angielskiej lepsza dlugosc miesni lopatki,dlugie,poskladane kosci onkow oplataja dlugie miesnie maratonczykow.ludzie!litosci!moze chociaz przeczytajcie cos naszego wspanialego onkarza sp.szymankiewicza co?:roll: :mad:i asher lapeczki w iks?co to znaczy lapeczki w iks?zasuwa jak perszing pies a ty piszesz lapeczki w iks?zauwazacie tylko to co wam sie nie podoba.to baaaardzo smutne.przekatowane onki sa NIEZGODNE ze wzorcem.wzorzec onka dosc jest czytelny zdaje sie.

Posted

Ayshe, jeszcze musiałybyśmy precyzyjnie ustalić, co dla każdej z nas oznacza słowo "przekątowanie" ;) Dla mnie własciciwie wszystkie eksteriery sa "przekątowane" ;)

A ten posuw i przestrzennośc chodów o których piszesz, co dają W PRAKTYCE?

Ja mam na przyklad porównanie, laickie, ale zawsze to jakieś ;) Jeden mój pies to kundliszon owczarkowaty, po mamusi cundelbury, tatusiu NN, ale pewnie ONie. Sylwetką Bugajski bardziej przypomina wilka, niż ON. I jest szybszy, zwrotniejszy, bardziej skoczny od większości znanych mi owczarków niemieckich...

Posted

Kiedyś na stronie czeskiej znalazłam takie porównanie dwóch linii ON
Użytkowej, gdzie pies wygląda tak:
[IMG]http://www.nemeckyovcak.cz/images/uhleni1.jpg[/IMG]

i eksterierowej, gdzie pies wygląda tak:
[IMG]http://www.nemeckyovcak.cz/images/uhleni2.jpg[/IMG]

Tu są zaznaczone róznice między dwiema liniami...

Posted

napisalam sie i mi wcielo:placz: .caly onek jest ruchem.AM ja ci moge dac odwrotne przyklady-nie zamierzam brac udzialu w dyskusji o wyzszosci margaryny nad maslem bo rasa jest jedna.onki uzytkowe maja poprawiany eksterier a eksteriery charakter.i do czego to prowadzi?onek jest klusakiem,ma sie poruszac dlugim,niezmordowanym klusem by moc towarzyszyc stadu owiec lub poruszac sie z nosem przy ziemi na sladzie na duzych dystansach.najefektywniejsze dla takiego ruchu sa katowania wkosci udowej 90stopni a kolanowego 120 stopni.jak sie ustawi onka na pokaz to mozna kat zwiekszyc optycznie ale to widac.konczyny onka sa dluzsze niz innych psow to warunkuje dlugi wykrok i jeden krok tam gdzie inne rasy robia dziesiec.obnizenie linii grzbietu jest pozorne-poskladane w katy dlugie kosci tylnych konczyn dzieki temu pchaja psa mocniej dajac posuw,klab z silnymi wyrostkami kolczystymi poteguje obraz opadajacej linni.ten sam onek jak stanie sobie normalnie wyglada normalnie[jak fleja znaczy sie].czy ocene uzytkowosci psa opieramy na jego skocznosci?oj biedne labradory :cool3: i duuuuzo innych ras.znam wiele onkow eksterierowych ktore sobie swietnie radza w agility no i co z tego?

Posted

AM przyklady,prosze bardzo:lol:
uzytek,doskonala linia naszych poludniowych saziadow,wystawiany na BSZS,czynny startowo,chery gaja nova.
[IMG]http://www.hotofoto.pl/images/ayshe/cherygajanova.jpg[/IMG]
VA1 larus batu
[IMG]http://www.hotofoto.pl/images/ayshe/larus.jpg[/IMG]
VA1 nathalie wienerau-R.I.P.
[img]http://www.hotofoto.pl/images/ayshe/nat.jpg[/img]

Posted

[quote name='AM']Kiedyś na stronie czeskiej znalazłam takie porównanie dwóch linii ON
Użytkowej, gdzie pies wygląda tak:
[IMG]http://www.nemeckyovcak.cz/images/uhleni1.jpg[/IMG]

i eksterierowej, gdzie pies wygląda tak:
[IMG]http://www.nemeckyovcak.cz/images/uhleni2.jpg[/IMG]

Tu są zaznaczone róznice między dwiema liniami...[/quote]AM nie moglas znalezc lepszego uzytka tylko psa e "zlamaniem" za klebem,i wpadlymi ledzwiami?:oops: i krotkim zadem oraz lopatka spinowana nieludzko?moze cos z bosen nachbarschaft?trolla albo quasego?

Posted

[B]ayshe[/B],
ja wcale nie mam zamiaru nikomu udowadniac wyższości margaryny nad masłem ;) Zauważyłam, że kiedy jest dyskusja o ONach to każdy broni tego co ma: czyli posiadacze "eksterierowych" bronią swoje psy a posiadacze "użytków" swoje i nikt nikogo nie przekonuje do zmiany zdania.
Ja chciałam wilczastego "użytka" i mam ale jest wiele psów z "eksterierów", króre mi się podobają - własnie wtedy jak stoją jak fleja :p Widziałam też, dużo zdjęc "użytków" gdzie wyglądają tragicznie - bo tak je beznadziejnie ustawili...

Posted

[quote name='AM'][B]ayshe[/B],
ja wcale nie mam zamiaru nikomu udowadniac wyższości margaryny nad masłem ;) Zauważyłam, że kiedy jest dyskusja o ONach to każdy broni tego co ma: czyli posiadacze "eksterierowych" bronią swoje psy a posiadacze "użytków" swoje i nikt nikogo nie przekonuje do zmiany zdania.
Ja chciałam wilczastego "użytka" i mam ale jest wiele psów z "eksterierów", króre mi się podobają - własnie wtedy jak stoją jak fleja :p Widziałam też, dużo zdjęc "użytków" gdzie wyglądają tragicznie - bo tak je beznadziejnie ustawili...[/quote]oj jak dobrze AM bo mnie taka dykusja doprowadza do wrzenia.podkreslam -dla mnie rasa jest jedna.i mam eksteriery tylko i wylacznie dlatego ze eksterierem byl............Jeck Noricum.gdybym sie zakochala w jakims uzytku to kto wie?onek to onek.uzytki maja tez swoje problemy;) .

Posted

[quote name='Behemot']Ja tak zupelnie z innej beczki: co to znaczy "psy eksterierowe"? Takie, ktore pracują "na zewnątrz"?[/quote]:roflt:
to było super ;) - bez urazy, po prostu bardzo się rozpogodziłam na to stwierdzenie

a eksterier to po prostu budowa zewnętrzna zwierzęcia, odpowiadająca wzorcowi rasy :p

Posted

[quote name='Eurasierka']:roflt:
to było super ;) - bez urazy, po prostu bardzo się rozpogodziłam na to stwierdzenie

a eksterier to po prostu budowa zewnętrzna zwierzęcia, odpowiadająca wzorcowi rasy :p[/quote]

Oj, sorki :oops: Zasugerowałam się tym 'eksteriorem", czyli "zewnętrznością". Ale ze mnie pacan :-D:-D:-D

Posted

[I]ewentualnie: [B]eksterier[/B] - taki pies, który został wywalony z III grupy[/I] ;)
przepraszam :eviltong: ,
wiem, że to już :offtopic: - ale nie mogłam się powstrzymać :evillaug:

Posted

[quote name='mch']a zauwazyliście że prawie każdy Polak tak jak na polityce ,zdrowiu zna się i na owczarkach :evil_lol:[/quote]

Ja - jak widać - kompletnie się nie znam :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='Behemot']Ja - jak widać - kompletnie się nie znam :evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/QUOTE]

To nic nie szkodzi :lol: przynajmniej atmosfera się poprawiła na tym poście :evil_lol: i jest weselej:evil_lol: :evil_lol: :eviltong: