Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

Ja też jestem obecnie na 3 roku zootechniki w Warszawie :) Potem zamierzam iść na magisterkę na "dzikie zwierzęta". Myślę także o podyplomowych we Wrocławiu "Pielęgniarstwo i chów zwierząt" :)

• 7 months later...
Posted

hej, czy są tu jakieś osoby które skończyły zootechnikę? a może macie jakichś starszych znajomych, już absolwentów?
powiedzcie, jak to jest z pracą?
uwielbiam ten kierunek, ale nasłuchałam się i naczytałam na internecie że pracy nie ma i nie będzie, i koniec. generalnie jestem osobą pozytywną i optymistyczną, ale przyznaję, że mam czasami chwile załamania i zastanawiam się czy by nie rzucić tego w cholerę. inżyniera bronię za rok, więc w razie czego mam jeszcze szansę zmienić kierunek na magisterce. bardzo chciałabym zostać jednak na magisterce, więc potrzebuję jakichś namacalnych dowodów, że DA SIĘ :)

pozdrawiam!

Posted

Praca jak najbardziej jest, pod warunkiem, że masz pomysł na siebie, pasję, i idziesz przykładowo w konie, czy tam w hodowlę bydła, czy zwierzęta laboratoryjne, i robisz w tym kierunku dużo więcej niż zajęcia na uczelni. Jeśli liczysz, że odbębnisz studia na obowiązkowym poziomie i będziesz przebierać w ciekawych ofertach pracy to zapomnij ;) chyba że chcesz być panią za biurkiem wstukującą numery świńskich kolczyków do kompa albo sprzedawać w sieciówkowym zoologu, ale tam nie potrzeba mgr inż.

Zootechnika w polskich warunkach to w moim odczuciu albo forma dokształcenia dla osób które mają już gospodarstwo rolne/hodowlę zwierząt gospodarskich/firmę, albo studia dla pasjonatów dziedziny (patrz wyżej), albo dla kogoś kto studiuje po prostu dla wiedzy w związku ze swoimi zainteresowaniami, a nie z myślą o znalezieniu super pracy.

Posted

ja skończyłam zootechnikę 2 lata temu, pracuję w zawodzie ale obstawiłabym, że 30-40% osób które skończyło magisterskie ze mną na roku pracuje w zawodzie. Nie jest łatwo znaleźć fajną pracę po zootechnice ale nie jest to niemożliwe ;)

Posted

[quote name='milka88']ja skończyłam zootechnikę 2 lata temu, pracuję w zawodzie ale obstawiłabym, że 30-40% osób które skończyło magisterskie ze mną na roku pracuje w zawodzie. Nie jest łatwo znaleźć fajną pracę po zootechnice ale nie jest to niemożliwe ;)[/QUOTE]

A czym się zajmujesz, jeśli można wiedzieć? ;)

Posted

czy ktoś wybiera się na zootechnikę do Lublina od października?
chętnie pozbędę się materiałów na pierwszy rok :)
część za niewielką opłatą (książki i takie tam)

• 1 month later...
Posted

[B]milka88[/B] ciekawie brzmi, a czym dokładnie się zajmujesz? :)
ciekawa też jestem, gdzie Twoi znajomi dostali zatrudnienie?
mnie bardzo interesuje żywienie zwierząt i tym chciałabym się po studiach zająć.

• 1 month later...
Posted

Ja jestem na drugim roku zootechniki niestacjonarnej na UP we Wrocławiu

Co do pracy to nie jest tak źle. Ja mam o tyle dobrze,że mam jeszcze drugi zawód nabyty (fotograf produktowy) i w tym zawodzie aktualnie pracuję a po skończeniu studiów chcemy z narzeczonym założyć gospodarstwo agroturystyczne :)

• 5 weeks later...
Posted

Hej ;) Ja już jestem na IV roku zootechniki na SGGW i szczerze mówiąc to żałuję, że to już niedługo koniec. Studia jak dla mnie są świetne, choć brakuje mi trochę więcej wyjazdów terenowych i więcej praktyki. Do przedmiotów, które mi się najbardziej podobały: anatomia <3 zajęcia na prosektorium, ten "zapaszek" (mam dziwne upodobania :P) no po prostu to był przedmiot na który chodziłam z przyjemnością, zoologia - też bardzo sympatycznie, dużo rysowania itp., zajęcia z drobiu, gdzie każdy miał własne jajko i hodował swojego kurczaczka, podglądał go czy wszystko z nim ok i jaka radość była jak się w końcu wykluł i wszystko było z nim w porządku :D Teraz planuję jeszcze na magisterkę iść, a potem może podyplomowe w Lublinie :) I jeszcze zastanawiam się nad zrobieniem technika weterynarii :)

• 3 weeks later...
  • 9 months later...
  • 1 month later...
Posted

Karro i co? idziesz na zootechnikę do nas? :)

Czy ktoś z zootechników miałby do wglądu dziennik praktyk i sprawozdanie z praktyk? :)

Hej ;) Jak coś to ja mam zdjęcia swojego dzienniczka praktyk oraz sprawozdanie z praktyk ;) Jakbyś chciała jakieś szczegóły itp to pisz na priv ;)