Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

POMÓŻCIE!!!
Moja koleżanka znalazła tydzień temu suczkę shih-tzu. Narazie nikt się po nią nie zgłosił. Suczka była w ciąży i urodziła wczoraj szczeniaki. Jednak jeden z nich, jest bardzo słaby. Przystawiam go do suta, on tak jakby nie umiał ssać łapie go a potem ,,wypluwa'' . Kupiłam mu dzisiaj butelke, do którą wypiełniłam mlekiem suki- szczeniak nie chcę ssać tylko na siłe ssa. Na domiar złego butelka się popsuła(co za szajś!!!) Dzisiaj o 20 chce z nim iśc do weterynarza, może da mu coś na wzmocnienie i odzyska siły? A co wy o tym sądzicie? Czy powinnam go ratować, czy powiedzieć weterynarzowi, żeby go uśpił? Tak mi go szkoda, on się tak strasznie męczy!!
Dzisiaj spałam u koleżanki i przez całą noc go przystawiałam do suta, jest coraz słabszy!!!Co mam zrobić???????/

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

obejrzałaś go dokładnie? pierwsze co mi przyszło do głowy to rozszczep podniebienia. wtedy szczenie chce jeść ale nie może wytworzyć podciśnienie żeby ssać i puszcza bańki z mleka nosem. on nie chce ssać czy nie może? jak najszybciej pokaż go weterynarzowi.

Posted

wczoraj chciał ssać ale nie mógł cały czas się zsuwał z cycka. Czuwałam przy nim całą noc. Przeżył ale dzisiaj po południu już nie chciał ssać karmiłam go z butelką i z kieliszka. Jego podniebienie jest w porządku. Właśnie zaraz będę szła do weta . Aha jeszcze dodam, że on ma najbardziej płaski pysk z rodzeństwa może to jest przyczyna jej apatii?

Posted

Trzymam kciuki za maluszka! Nie widząc pieska nie powiem, co z nim nie tak, ale mi też na myśl przyszło rozszczepienie podniebienia. No cóż, weterynarz na pewno coś poradzi.

Posted

Już wróciłam:)
weterynarz dał jej do pyszczka glukoze i jakieś witaminy w strzykawce
dał mi do domu 2 strzykawki z glukozą, mam podać w domu. Zalecił mi też ogrzewanie psiaka.
Zobaczymy co z tego wyniknie. Jest trochę żywsza mam nadzieje, że przeżyje to będzie prawdziwy cud.
WIECIE może jak wygląda rozszczep podniebienia u oseska? Bo jak wet dawał mu glukozę, to trochę nosem wylatywało. Patrzyłam na podniebienie jest o.k. jakie są rokowania dla psiaka z rozsz. podniebieniem?

Posted

[quote name='Niania']Już wróciłam:)
weterynarz dał jej do pyszczka glukoze i jakieś witaminy w strzykawce
dał mi do domu 2 strzykawki z glukozą, mam podać w domu. Zalecił mi też ogrzewanie psiaka.
Zobaczymy co z tego wyniknie. Jest trochę żywsza mam nadzieje, że przeżyje to będzie prawdziwy cud.
WIECIE może jak wygląda rozszczep podniebienia u oseska? Bo jak wet dawał mu glukozę, to trochę nosem wylatywało. Patrzyłam na podniebienie jest o.k. jakie są rokowania dla psiaka z rozsz. podniebieniem?[/QUOTE]
Trzymam kciuki za malucha ;)
Możesz spróbować poszukać w google zdjęć osesków z rozszczepieniem podniebienia. Trzeba było zapytać o to weterynarza, on wie najlepiej...

Posted

wpisałam w google rozszczep podniebienia i zobaczyłam szczeniaka z tą wadą...
Potem oglądnęłam Milagros(tak nazwałam pieska) i jej brata
noi faktycznie kuczak jej podniebienie rożni się troche od zdrowego szczeniaka.......
o majgat... nigdy bym na to nie wpadła, że to może być r.p. zdrowego szczeniaka gardełko składa się z takich poziomych kreseczek, można to tak nazwać. a milagros oprócz tych poziomych kreseczek ma jeszcze taką pionową na środku
[URL]http://www.psy24.pl/2169-Rozszczep-podniebienia-.html-[/URL] milagros ma podobne gardło, chociaż nie tak strasznie zaawansowane. Ale i tak nie chcę ssać

Posted

Dziewczyny jak ja się boje myślicie że wet coś zaradzi??????????????????/
NIe chcę żeby umarła już ją pokochałam. Moje miasto to taka wiocha, czy weterynarze będą się na tym znać ???? Może ją uśpić no nie wiem nie chcę żeby się męczyła!!!! Tak się boje:(

Posted

Trzymam kciuki za małego ;)
A wetowi mówiłaś ,że podejrzewasz rozszczep podniebienia ?

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/178436-Stare-psiaki-z-Marmurowej-pragnAE-domku-RA-A-ne-wielkoA-ci-Pokochaj-je"][IMG]http://i50.tinypic.com/b4z4w4.jpg[/IMG][/URL][URL="http://www.dogomania.pl/threads/175207-a-a-da-schron-stary-ozzy-mini-mix-on-ka-w-depresji-z-chorymi-stawami"][IMG]http://img198.imageshack.us/img198/8571/ozzyh.jpg[/IMG][/URL][URL="http://tiny.pl/hm5qv"][U][IMG]http://img23.imageshack.us/img23/7259/widmo4.png[/IMG][/U][/URL][URL="http://www.dogomania.pl/forum/f1159/lodz-12-letni-dostojny-don-szaman-w-schronie-nie-ma-juz-czasu-142845"][IMG]http://img195.imageshack.us/img195/7254/szaman1kopia.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Co to za wet, który nie zagląda do pyska? Jeśli to rozszczep to najhumanitarniej będzie uśpić pieska bo najpewniej i tak nie dożyje okresu gdy będzie można zrobić operację. A jeśli nawet dożyje operacja nie gwarantuje sukcesu. Poza tym rozszczep często łączy się z innymi wadami genetycznymi.

[url]http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:bIIS8mp_wy8J:www.vetpol.org.pl/index.php%3Foption%3Dcom_docman%26task%3Ddoc_download%26gid%3D167%26Itemid%3D86+rozszczep+podniebienia+u+psa&hl=pl&gl=pl&sig=AHIEtbR35k6FnNIa1A4C8qkWoCMwOCEsxg[/url]

Posted

[quote name='Niania']Dziewczyny jak ja się boje myślicie że wet coś zaradzi??????????????????/
NIe chcę żeby umarła już ją pokochałam. Moje miasto to taka wiocha, czy weterynarze będą się na tym znać ???? Może ją uśpić no nie wiem nie chcę żeby się męczyła!!!! Tak się boje:([/QUOTE]
Kucze no, szkoda. Wielka szkoda.
Zgadzam się z [B]Chefrenek. [/B]Dobry weterynarz obejrzy pyszczek.
Widzę, że strasznie kochasz Milagros. Zadzwoń do weta, powiedz, że Milagos pewnie ma rozszczep podniebienia, podaj jej wiek i spytaj, jakie są szanse, że dożyje wieku odpowiedniego do operacji i ta operacja coś da. Jeżeli szanse są małe, pokaż, że ją kochasz i nie chcesz, by się męczyła - pozwól jej odejść bez cierpienia.

Posted

kurcze szkoda by było go usypiać. U mnie tacy weci są :/ nie oglądną :/ jutro pójdę do lepszej wet powiem, że szczeniak ma rozszczep podniebienia. A jak weterynarka powie, że mam go ratować? Czytałam właśnie, że takie operacje się przeprowadza tylko trzeba karmić szczeniaczka ok 3 tyg, może dożyje ? z jednej strony, serce mi mówi że mam go ratować za wszelką cene, z drugiej strony-skrócić cierpienie U shih tzu ta wada często występuje. Te szczeniaki to chyba mieszańce, ale ten ma najbardziej płaski pysk.

Posted

[quote name='Niania']kurcze szkoda by było go usypiać. U mnie tacy weci są :/ nie oglądną :/ jutro pójdę do lepszej wet powiem, że szczeniak ma rozszczep podniebienia. A jak weterynarka powie, że mam go ratować? Czytałam właśnie, że takie operacje się przeprowadza tylko trzeba karmić szczeniaczka ok 3 tyg, może dożyje ? z jednej strony, serce mi mówi że mam go ratować za wszelką cene, z drugiej strony-skrócić cierpienie U shih tzu ta wada często występuje. Te szczeniaki to chyba mieszańce, ale ten ma najbardziej płaski pysk.[/QUOTE]
To już nie jest moja decyzja, jednak ja z bólem bym mu ulżyła...
Zachowaj go może przy życiu i zapytaj o radę innego weta. Zobaczymy, co powie.

Posted

[quote name='Niania']kurcze szkoda by było go usypiać. U mnie tacy weci są :/ nie oglądną :/ jutro pójdę do lepszej wet powiem, że szczeniak ma rozszczep podniebienia. A jak weterynarka powie, że mam go ratować? Czytałam właśnie, że takie operacje się przeprowadza tylko trzeba karmić szczeniaczka ok 3 tyg, może dożyje ? z jednej strony, serce mi mówi że mam go ratować za wszelką cene, z drugiej strony-skrócić cierpienie U shih tzu ta wada często występuje. Te szczeniaki to chyba mieszańce, ale ten ma najbardziej płaski pysk.[/QUOTE]
To już nie jest moja decyzja, jednak ja z bólem bym mu ulżyła...
Zachowaj go może przy życiu i zapytaj o radę tego innego weta. Zobaczymy, co powie.

Posted

właśnie dałam jej glukozę. Patrzyłam na to podniebienie nie wygląda to tak strasznie jak u tego szczeniaka z obrazka, może nie będzie tak źle. Jutro jednak wszystko się okaże.
Ja tak myśle, że ludzie z ,,dogomanii'' bardziej się znają od tej całej weterynarii.
Wy od razu wpadliście na ten rozszczep podniebienia a wet w ogóle o tym nie wspomniał.
Dzięki bardzo:) wiemy na czym stoimy- teraz wszystko zależy od tego co powie wet.

Posted

no to wychodzi na to że się trochę znam :P a jestem dopiero na pierwszym roku weterynarii :P
Swoją drogą dziwny ten wet, to jest podstawa sprawdzić podniebienie, bo rozszczepy niestety dość często się zdarzają. Bądź dobrej myśli, ta wada może być nie aż taka duża z niewielkim rozszczepem pies może żyć prawie normalnie. Trzymaj się!!

Posted

Trzymamy kciuki za maluszka!
W naszej wsi jest dobry weterynarz. Może uda ci się sfotografować pyszczek Milagros? Impresja i inni mądrzejsi ode mnie mogliby icenić, jak poważny jest rozszczep.
Trzymajcie się am z małą Milagos! :)

Posted

A czy zrobiłaś wszystko by odszukać właściciela suni. Ciężarna mała suczka za daleko by nie odeszła od swego domu (tym bardziej ,że jak piszesz mieszkasz w małej miejscowości)?

Posted

[quote name='Impresja']no tego to ja się już nie podejmuje bo tylko raz widziałam taki coś i to właśnie u dorosłego psa[/QUOTE]
Nie pisałam, że koniecznie ty ;)

Posted

moze warto porozwieszac ogloszenia,fakt a powiedz w jakimwojewodztwie mieszkasz? (moze podpowiem dobrego weta lub dobrego studentaweterynarii ;) )

Posted

byłam z Mili u weterynarki powiedziałam jej , że moja koleżanka jest technikiem weterynarii i mówiła, iż szczeniaczek ma rozszczep podniebienia. Zajrzała powiedziała, że nic nie widzi- ale może szczeniaczek to miec tak, powiedziała . Dodała, ze wada może być na tyle mała, że może zrosnąć się sama .Ale mam ją karrmić i za 3 tyg. przyjść . Jak to będzie miała tą wade to podejmie się operacji

(Co do właściciela suni)- znalazła się super pani która chcę ją przygarnąć jej mame ma w domu już jednego szitsu mamy także właścicieli na 3 szczeniaczki- na brązową samice, na samice z białą główką i brązową resztą i samca czarnego z białym krawacikkiem:multi:. Nie widziałam żadnych ogłoszeń o tym, że ktoś szuka jej mamy w gazecie też nic nie było.