Anah Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 [quote name='Rafka']Wiedzę Miarko, zę jesteś osobą bardzo dobrze poinformowana w kwestii nowego zawodu wiec myślę ze będzie mogła udzielić zarówno mi i jak i innym zainteresowanym merytorycznej odpowiedzi na kilka pytań... 1. Po co stworzono zawód dogo i kynoterapeuty skoro dotychczasowe przepisy prawne dopuszczają używanie w pracy pedagoga, psychologiczna, lekarza, fizjoterapeuty wykorzystywanie takich metod i narzędzi ( w tym i metody dogo) jakie maja zastosowanie u danego pacjenta? 2. Czy stworzenie zawodu nie było pokierowane faktem umożliwienia osobom bez wykształcenia podjęcia pracy jako dogo/kynoterapeuta? 3. Skoro osoba bez tego zawodu może być wolontariuszem to po co tworzyc zawód? 4. Jesli wolontariusz jednak musi byc kyno czy dogoterapeuta to jak ma wygladac jego certyfikacja i kto ma ponosic koszty? 5. Kto twoim zdaniem poza ptk powinien szkolic dogo i kynoterapeutów i dawac im uprawnienia zawodowe ? 6. Jak wyglada uznawalnosc certyfikatów europejskich przez PTK (przecież jesteśmy członkami UE) ? 7. Jak wygląda kwestia przynależność PTK to międzynarodowych organizacji unifikujących standardy? 8. Jak wygląda kwestia zatrudniania osób bez wykształcenia pedagogicznego w orewach i szkołach specjalnych jako kynoterapeutów w odniesieniu do ustawy os systemie oświaty oraz Rozporządzenia w sprawie szczegółowych kwalifi kacji wymaganych od nauczycieli oraz w sprawie określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli? 9. Jaki dokument potwierdza, że dana osoba posiada zawód kyno lub dogoterapeuty? 10. Czy możesz mi podać w jakich krajach istnieje zawód dogo lub kynoterapeuty? Z góry dziękuje za udzielone odpowiedzi[/QUOTE] Miarka, to są pytania do Ciebie. Jako , jak widać wybitny znawca tematu, chyba znasz na nie odpowiedzi. A moim zdaniem powinnaś. Quote
n073 Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 1. Po co stworzono zawód dogo i kynoterapeuty skoro dotychczasowe przepisy prawne dopuszczają używanie w pracy pedagoga, psychologiczna, lekarza, fizjoterapeuty wykorzystywanie takich metod i narzędzi ( w tym i metody dogo) jakie maja zastosowanie u danego pacjenta? Pytanie do organów, które powołały ten zawód. 2. Czy stworzenie zawodu nie było pokierowane faktem umożliwienia osobom bez wykształcenia podjęcia pracy jako dogo/kynoterapeuta? Do pracodawcy należy decyzja o zatrudnieniu danej osoby na danym stanowisku. 3. Skoro osoba bez tego zawodu może być wolontariuszem to po co tworzyc zawód? wolontariusz to wolontariusz, reszta odp patrz p.1 i 2 . . . 10. Czy możesz mi podać w jakich krajach istnieje zawód dogo lub kynoterapeuty? To powstawanie zawodów ma być zależne od tego, czy są one w innych państwach? żeby było jasne - uważam, że do pracy (jakiejkowiek) nie są potrzebne TYTUŁY, tylko: - chęci - umiejętności i wola mojego pracodawcy. A czy on w tej pracy nazwie mnie dogoterapeutą czy 'dwunożnym psem' jest kwestią wtórną. Quote
n073 Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 1. Po co stworzono zawód dogo i kynoterapeuty skoro dotychczasowe przepisy prawne dopuszczają używanie w pracy pedagoga, psychologiczna, lekarza, fizjoterapeuty wykorzystywanie takich metod i narzędzi ( w tym i metody dogo) jakie maja zastosowanie u danego pacjenta? Pytanie do organów, które powołały ten zawód. 2. Czy stworzenie zawodu nie było pokierowane faktem umożliwienia osobom bez wykształcenia podjęcia pracy jako dogo/kynoterapeuta? Do pracodawcy należy decyzja o zatrudnieniu danej osoby na danym stanowisku. 3. Skoro osoba bez tego zawodu może być wolontariuszem to po co tworzyc zawód? wolontariusz to wolontariusz, reszta odp patrz p.1 i 2 . . . 10. Czy możesz mi podać w jakich krajach istnieje zawód dogo lub kynoterapeuty? To powstawanie zawodów ma być zależne od tego, czy są one w innych państwach? żeby było jasne - uważam, że do pracy (jakiejkowiek) nie są potrzebne TYTUŁY, tylko: - chęci - umiejętności i wola mojego pracodawcy. A czy on w tej pracy nazwie mnie dogoterapeutą czy 'dwunożnym psem' jest kwestią wtórną. Quote
Rafka Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 [quote name='n073'] żeby było jasne - uważam, że do pracy (jakiejkowiek) nie są potrzebne TYTUŁY, tylko: - chęci - umiejętności .[/QUOTE] I wszystko jasne. Od jutra zaczynam sie leczyć u pełnego dobrych chęci elektryka. Dziękuję za odpowiedź. Quote
Asieq_ Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 [FONT=Arial]Przeczytałam cały temat i mój komentarz brzmi: żenada! Odnoszę wrażenie, że jest grono osób, które chciałoby mieć wyłączność na pracę dogo/kynoterapeuty i zrobią wszystko, żeby innym uprzykrzyć ten zawód lub do niego zniechęcić. Jestem osobą, która poważnie myśli o rozpoczęciu takiej pracy. Trafiłam na ten temat szukając informacji o dogoterapii, gdyż rozumiem, że podstawą jest odpowiednia wiedza. Jednakże tuż przed wiedzą są chęci, więc proszę, nie zniechęcajcie ludzi, udzielajcie kompetentnych informacji wolnych od złych emocji. Chciałabym w tym temacie dowiedzieć się czegoś o tym jak zacząć taką pracę, jakie kwalifikacje są potrzebne, kto może mnie i psu wystawić certyfikaty, żebym mogła rozpocząć dogoterapię jako własną działalność i nie musiała być związana z żadnymi fundacjami (ani z pseudofundacjami). Rozumiem, że na chwilę obecną nie ma konkretnych przepisów w tym temacie? [/FONT][B][FONT=Arial] [/FONT] [/B] Quote
Rafka Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 Przejdź to tego tematu [url]http://www.dogomania.pl/threads/192864-Konferencja-Gdynia-01.10.2010/page8[/url] - tutaj sa bieżące i prawdziwe informacje na temat zawodu i kto w świetle prawa polskiego może i nie może prowadzić terapii. [quote name='jjuzwa'] Aby określić stopnie kwalifikacji trzeba określić kompetencje człowieka i psa I stopień - bez prawa prowadzenia terapii /zajęcia AAT/ - dla ludzi ze średnim wykształceniem + standardy certyfikowania psa /do tego nie jest potrzebny zawód/ II i III stopień - z prawem prowadzenia terapii dla ludzi z wyższym wykształceniem kierunkowym /oni już mają zawód/ + standardy certyfikowania psa Czary - mary nikt nie wpuści do placówek oświatowych i służby zdrowia w celach terapeutycznych. Ja nie mam nic przeciwko ludziom, którzy chcą pracować ze swoimi psami po średnim wykształceniu - zabawy z psami - taka oferta jest też potrzebna. Ktoś kto im wmawia, że są terapeutami /bo skończyli kurs/ robi wielką krzywdę i tym kursantom i standardom. Żeby uczyć w szkole trzeba najpierw zostać nauczycielem - nie ma drogi na skróty.[/QUOTE] Quote
Asieq_ Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 Bardzo dziękuję za linka. Przeczytam temat wnikliwie. Quote
kruszka89 Posted June 25, 2012 Posted June 25, 2012 Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę do Was, która dotyczy wypełnienia ankiety na temat psów użytkowanych w dogoterapii. Jets ona anonimowa i posłuży mi do pisania pracy mgr. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Link do ankiety: [url]http://www.ankietka.pl/ankieta/91528/charakterystyka-psow-uzytkowanych-w-dogoterapii.html[/url] Quote
sznurówka Posted March 15, 2013 Posted March 15, 2013 Witam! prześledzilam sporą część wątku ale niestety jak widzę większość to domysły i spory typu:"ja wiem lepiej!". Pytanie konkretne do osób, które mają wykształcenie do pracy z dziećmi oraz są dogoterapeutami (tylko takie opinie mnie interesują). Więc do rzeczy: Mam licencjat z arteterapii oraz podyplomowe kwalifikacyjne studia pedagogiczne. Mam udokumentowane doświadczenie w pracy z dziećmi (zdrowymi). kilka tyg. temu adoptowałam psa, który ma poprostu prześwietny kontakt z dziećmi, jest oazą spokoju i każdego małego osobnika gatunku ludzkiego traktuje jak część swojego "stada" którym musi się opiekować:) (na co dzień zajmuję się dwuletnia dziewczynka więc mam wiele okazji zaobserwować takie zachowania). Nigdy nikogo nie ugryzł, uwielbia noszenie na rękach głaskanie, przytulanie, nie jest zazdrosny. Bazyl to 6 kilogramowy kundelek (wygląda jak lis, każdy pyta jaka to rasa ;) ) który w dwa dni nauczył się komendy "siad" (wzrokowej oraz głosowej), podaj łapę, zostań. JAKIE KURSY/CERTYFIKATY MUSZĘ I JA I PIES SKOŃCZYĆ/ZDOBYĆ ABY BEZ PROBLEMU PRACOWAĆ JAKO DOGOTERAPEUTA NP W PRZEDSZKOLU LUB Z DZIEĆMI NIESŁYSZĄCYMI (ZNAM POLSKI, POTOCZNY JĘZYK MIGOWY, NIE MAM CERTYFIKATU SYSTEMOWEGO JĘZYKA MIGOWEGO). Z góry dziękuje za każdą odpowiedź a samozwańczym specjalistą bez kierunkowego przygotowania podziękuję za nią wogóle. :) Quote
Asieq_ Posted March 15, 2013 Posted March 15, 2013 Dokładnie ILE tygodni temu adoptowałaś tego psa? Pełny obraz zachowań psa uwidacznia się po kilku miesiącach od adopcji, trzeba z nim postąpić jak w pierwszych miesiącach życia szczeniaka, tj. dać mu możliwość reakcji na różne sytuacje, miejsca, osoby i wtedy wyciągać wnioski. Pies powinien być wysterylizowany i zdrowy. Pies powinien być posłuszny - czyli przed Tobą i psem podstawowe szkolenie z zakresu posłuszeństwa, do tego kursy typowo pod dogoterapię (nauka motywacji psa, obniżania pobudzenia itp.). To może tyle na początek :) Quote
sznurówka Posted March 15, 2013 Posted March 15, 2013 5 tygodni. Natomiast wcześniej w domu tymczasowym przebywał również z dziećmi i psami i z tego co wiem zachowywał się podobnie. miałam już 4 psy w swoim życiu w tym również psa po tresurze ale tylko w tym widzę taki potencjał ;) Taki żywy pluszak jakkolwiek to nie brzmi ;) "trzeba z nim postąpić jak w pierwszych miesiącach życia szczeniaka, tj. dać mu możliwość reakcji na różne sytuacje, miejsca, osoby i wtedy wyciągać wnioski." - dokładnie tak też robię ;) Ma kontakt z róznymi osobami,w róznych miejscach, na koty nie reaguje praktycznie wgl, lubi towarzystwo innych psów ale zachowuje przy tym spokój i nie jest nachalny, mam trzy świnki morskie które biegają z nim po mieszkaniu ;D jesli chodzi o tzw kursy to jaki najlepiej wybrać i czy ma to znaczenie gdzie? Znalazłam program "CICHY DROPS" który przygotowuje psa i wlaściciela do pracy z dziećmi niesłyszącymi ale pewnie oprócz tego potrzebuje jakiegoś certyfikatu ze szkolenia ogólnego (?) Aha! pies jest oczywiscie zdrowy,zaszczepiony, odrobaczony,wykastrowany i zaczipowany wszystko na papierze ;) Quote
Asieq_ Posted March 15, 2013 Posted March 15, 2013 Zorientuj się, czy w okolicy, w której mieszkasz, są szkoły prowadzące kursy z dogoterapii. A jeżeli nie ma, to zbliża się czas, kiedy rusza wiele kursów, w różnych miejscowościach. Nie odpowiem Ci na pytanie, które są najlepsze, sama musisz zadecydować. Poszukaj placówki, w której chciałabyś pracować z psem i zapytaj, jak to u nich wygląda, gdzie te psy były szkolone, czy dobrze pracują. Podpytaj też samych dogoterapeutów :) Po każdym szkoleniu poproś o certyfikat potwierdzający udział psa w szkoleniu. Szkoła powinna taki wydać "z urzędu", często jednak nie wydaje ;) Co do "Cichego Dropsa" - zapytaj w samej szkole, czy psy muszą spełniać jakieś wymagania wstępne. Quote
sznurówka Posted March 15, 2013 Posted March 15, 2013 Zadzwoniłam i dopytałam: jeśli mam doświadczenie pedagogiczne i podstawowa znajomość migowego łapię się na to szkolenie :) koszt to 1000-1500 pln ale podobno takie szkolenie obejmuje wszystko od a do z (czytaj: nie potrzebuje żadnych dodatkowych szkoleń z posłuszeństwa psa itp. - wszystko jest w tym zawarte). Pewnie się zdecyduje :) Dziękuję za pomoc! :) Quote
Recommended Posts