ania_wawa Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 witajcie. U mojego psa w badaniach wyszedł wysoki poziom Potasu i Chlorków. Reszta jonów ok. W morfologii limfocyty troszkę za wysoko bo 31 a norma do 30. Biochemia i mocz w normie. Czy ktoś miał podobne wyniki?? Czego symptomem może być za wysoki potas. Wiem że to wazny pierwiastek i bardzo sie tym martwię. Tym bardziej że Dajuś jest osowiały i totalnie bez energii do życia a badania nic nie wykazują. Boję się że to coś poważnego a ja mu nie pomagam..... Bardzo prosze o pomoc, moze ktoś miał podobne doswiadczenia?? Z góry z Dajusiem dziękujemy :) Quote
Hawanka Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Jeżeli chodzi o potas to znalazłam takie coś : [B]K (potas) [/B]- to elektrolit tracony wraz z wymiotami, biegunką czy nadmiernym oddawaniem moczu. Wzrost poziomu potasu może świadczyć o niewydolności nerek, chorobie Addisona, odwodnieniu czy zatkaniu cewki moczowej. Wysoki poziom potasu może prowadzić do zaburzeń pracy serca, a nawet jego zatrzymania. Co do chlorków nie mam pojecia... Ile pies ma lat ? co cie zaniepokoiło ze zrobiłaś badania ? Quote
ania_wawa Posted February 3, 2010 Author Posted February 3, 2010 Badanie moczu i morfologia nie wykazały problemów z nerkami, na Adisona rozbiłam specjalny test. Nic nie wykazał. Pies sika więc cewka chyba nie jest zatkana. A potas wysoki 9.4 a norma jest 5.4. A co mnie skłoniło? Dajuś był osowiały miał problemy z żołądniem . Dostał antybiotyk na biegunkę. Mineło ale za dwa dni zaczeło sie złe samopoczucie, cały czas jest osowiały, spi całe dnie. Z dziwnych objawów to jeszcze dodam chorobliwy wręcz apetyt ( do tej pory raczej niejadek potrafiący wypluwac szynkę). Cały czas żebrze i mam wrażenie że jadłby aż by pekł. Martwi mnie ten potas bo jak sama napisałaś jego wysoki poziom może nawet doprowadzić do zatrzymania pracy serca :(. Zastanawiam się jak go obniżyć. Może kroplówką. Nie chcę sugerowac rozwiązań weterynarzowi. Widział wyniki i powiedział że to nic takiego. Tylko ,że ja zawsze drążę i jakoś nie uspokaja mnie fakt że wszędzie piszą iż za wysoki poziom potasu jest niebezpieczny. Quote
Hawanka Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 A masz możliwoś skonsultowania wyników z innym weterynarzem ??? Może TEN sie nie zna ?? Ja nie jestem weterynarzem wiec nie wypowiem sie .... Quote
ania_wawa Posted February 4, 2010 Author Posted February 4, 2010 Hawanka konsultowalam sie z róznymi wetami i nic nie wiedzą. A potas znów wzrósł do ponad 10 a chlorki do ponad 130 Jestem załamana i nie wiem co robić. Przeczytałam że potas powyżej 10 może zabić. Z drugiej strony wet nie panikuje więc może nie powinnam czytac tych wszystkich informacji w necie tylko mu zaufać?? Ale sama wiesz jak jest. Dzięki za zainteresowanie i wsparcie Quote
Hawanka Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 ojej to niedobrze ... Ile pies ma lat ? Trzeba coś robić jeżeli potas rośnie ... Quote
ania_wawa Posted February 4, 2010 Author Posted February 4, 2010 Ma 2,5 roku. Chcę coś robić ale nie wiem co. Wetka powiedziała że do jutra cos wymyśli. Quote
Hawanka Posted February 4, 2010 Posted February 4, 2010 Miejmy nadzieje ze bedzie dobrze ;) Napisz jutro co wymyśli ... Quote
dorisqa5 Posted February 11, 2010 Posted February 11, 2010 I co z pieskiem? Podwyższony poziom potasu oraz chlorków może sugerować właśnie kłopoty z nerkami. Quote
Hawanka Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 ania_wawa - jak psiak sie czuje ??? wiadomo coś ???? Quote
Recommended Posts