Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witajcie.
U mojego psa w badaniach wyszedł wysoki poziom Potasu i Chlorków. Reszta jonów ok. W morfologii limfocyty troszkę za wysoko bo 31 a norma do 30. Biochemia i mocz w normie.
Czy ktoś miał podobne wyniki?? Czego symptomem może być za wysoki potas. Wiem że to wazny pierwiastek i bardzo sie tym martwię. Tym bardziej że Dajuś jest osowiały i totalnie bez energii do życia a badania nic nie wykazują. Boję się że to coś poważnego a ja mu nie pomagam.....
Bardzo prosze o pomoc, moze ktoś miał podobne doswiadczenia?? Z góry z Dajusiem dziękujemy :)

Posted

Jeżeli chodzi o potas to znalazłam takie coś :
[B]K (potas) [/B]- to elektrolit tracony wraz z wymiotami, biegunką czy nadmiernym oddawaniem moczu. Wzrost poziomu potasu może świadczyć o niewydolności nerek, chorobie Addisona, odwodnieniu czy zatkaniu cewki moczowej. Wysoki poziom potasu może prowadzić do zaburzeń pracy serca, a nawet jego zatrzymania.
Co do chlorków nie mam pojecia...
Ile pies ma lat ? co cie zaniepokoiło ze zrobiłaś badania ?

Posted

Badanie moczu i morfologia nie wykazały problemów z nerkami, na Adisona rozbiłam specjalny test. Nic nie wykazał. Pies sika więc cewka chyba nie jest zatkana. A potas wysoki 9.4 a norma jest 5.4. A co mnie skłoniło? Dajuś był osowiały miał problemy z żołądniem . Dostał antybiotyk na biegunkę. Mineło ale za dwa dni zaczeło sie złe samopoczucie, cały czas jest osowiały, spi całe dnie. Z dziwnych objawów to jeszcze dodam chorobliwy wręcz apetyt ( do tej pory raczej niejadek potrafiący wypluwac szynkę). Cały czas żebrze i mam wrażenie że jadłby aż by pekł.
Martwi mnie ten potas bo jak sama napisałaś jego wysoki poziom może nawet doprowadzić do zatrzymania pracy serca :(. Zastanawiam się jak go obniżyć. Może kroplówką. Nie chcę sugerowac rozwiązań weterynarzowi. Widział wyniki i powiedział że to nic takiego. Tylko ,że ja zawsze drążę i jakoś nie uspokaja mnie fakt że wszędzie piszą iż za wysoki poziom potasu jest niebezpieczny.

Posted

Hawanka konsultowalam sie z róznymi wetami i nic nie wiedzą. A potas znów wzrósł do ponad 10 a chlorki do ponad 130 Jestem załamana i nie wiem co robić. Przeczytałam że potas powyżej 10 może zabić. Z drugiej strony wet nie panikuje więc może nie powinnam czytac tych wszystkich informacji w necie tylko mu zaufać?? Ale sama wiesz jak jest. Dzięki za zainteresowanie i wsparcie

• 2 weeks later...