Ariska Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 Po pierwsze jako nowi milosnicy dogo witamy wszystkich serdecznie, a po drugie mam pytanie do posiadaczy beagli. Czy wasze psiaki aportuja? Bo moj lobuz czeka cierpliwie jak mu rzuce pilke/patyke itd. biegnie do tego, stoi i szczeka. czeka az przyjde i znowu mu rzuce. uwielbia bieganie za pilka i innymi aportami, tyle ze nie chce przynosic z powrotem. Quote
Milosz Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 To i tak jest dobry. Mój Figo biegnie w parku za rzuconą piłka, ale w połowe drogi już inny zapach go całkowicie pochłania i przebiega obok piłki nie zwracając na nia uwagi. W domu aportuje. Przynisi nawet ale nie zawsze chce oddać. Quote
Ariska Posted February 18, 2006 Author Posted February 18, 2006 Wyglada na to ze beagle nie potrafia dluzej skupic swojej uwagi na aportowaniu tylko te zapachy pochlaniaja ich uwage w calosci Quote
betty_labrador Posted February 19, 2006 Posted February 19, 2006 witam :) w dziale szkolenie jest mnostwo tematow o aportowaniu, proponuje przejrzec. To nie prawda ze bagle nie aportuja, potrafia aportowac jak kazdy inny pies niezaleznie od rasy i wielkosci, trzeba tylko go tego nauczyc. pozdr. Quote
Milosz Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 Tak, tak, beagle to bardzo mądre psiaki i potrafią wszystko to co inne, ale dłużej sie uczą. Ich nauka wymaga większej cierpliwosci i konsekwencji od włascicieli. One sa bardzo mądre i jeżeli tylko czegos nie muszą wykonać to na pewno to wykorzystaja. Takie małe cwaniaczki. Quote
Ariska Posted February 20, 2006 Author Posted February 20, 2006 Ja sie z wami zgadzam, ze aportowania mozna nauczyc. Moje malenstwo zna wiele sztuczek a ma dopiero 6 miesiecy. jednych sie uczy szybciej, innych wolniej. Ale skoro za aportowaniem nie przepada, to czy jest sens go uczyc. Jest przeciez tyle innych zabaw i cwiczen, ktore mozemy wykonywac. Poznalam sie juz na tym ze beagle sa wielkimi indywidualistami i uparciuszkami. Chcialam tylko wiedziec czy inni wlasciciele beagli maja podobne spostrzezenia i ty, Milosz mnie w tym utwierdziles. A czy wyuczona zdolnosc aportowania jest na prawde potrzebna? Quote
betty_labrador Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 [quote name='Milosz']Tak, tak, beagle to bardzo mądre psiaki i potrafią wszystko to co inne, ale dłużej sie uczą. Ich nauka wymaga większej cierpliwosci i konsekwencji od włascicieli. One sa bardzo mądre i jeżeli tylko czegos nie muszą wykonać to na pewno to wykorzystaja. Takie małe cwaniaczki.[/QUOTE] Beagle nie sa jakas odosobniona w psich zachowaniach rasa... potrafia sie uczyc szybko i chetnie jak inne psy czyporownujac inne psy goncze- jesli maja dobra motywacje, i odpowiedni sposob uczenia.... Jasne ze sa madre, wszystko co robia to nie dlatego by zadowolic wlasciciela(jak kazdy inny pies) ale dla wlasnej korzysci, dlatego moga wykonac KAZDA zadana przez nas czynnosc jesli dobrze ja nagrodzic a nie wymagac tylko. Dlatego tradycyjne metody nauki slabo zdaja egzamin. Nie wiem jak uwazacie, ale retrievery uwazane za psy powszechnie szybko i z checia sie uczace, nie sa wcale takie, ona wymagaja rowniez duzo cierpliwosci i konsekwencji, nic nie zrobi sie samo-wiec beagle nie sa odosobnione-zapewniam. Quote
betty_labrador Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 [quote name='Ariska']A czy wyuczona zdolnosc aportowania jest na prawde potrzebna?[/QUOTE] jest potrzebna jesli chcesz startowac w zawodach, jesli nie pies przezyje bez problemow bez aportowania ;) Quote
Polna Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 U nas jest różnie, jak juz Fanta niesie do mnie patyk i widzi, ze chce ją nagrodzić puszcza go i leci po nagrode :P Ariska zapraszam na [url]www.e-beagle.pl[/url] a takze na forum :) Quote
betty_labrador Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 kto szkoli klikerem nauczenie aportu nie powinno stanowic trudnosci [url]http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/aport.html[/url] Quote
Polna Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 My szkolimy :) I będziemy próbować, ale teraz muszę się wziąć za postawę wystawową... Quote
Ariska Posted February 21, 2006 Author Posted February 21, 2006 Polna, wielkie dzieki za stronke, od dawna poszukiwalam innych beaglomaniakow. Ja i Gizmo pracujemy z klikierem, ale chyba mu daruje aportowanie bo i na zawody sie nie wybieramy. Dzieki za rady Quote
Polna Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 mam nadzieje, ze zobaczymy Cię na forum :D My tez klikamy i jesteśmy zadowolone ;) Quote
betty_labrador Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 [quote name='Ariska']Ja i Gizmo pracujemy z klikierem, ale chyba mu daruje aportowanie bo i na zawody sie nie wybieramy. Dzieki za rady[/QUOTE] od dawna pracujecie z klikerem? moze nie doszlas jeszcze do tego jak super metoda jest ksztaltowanie? wiem ze gdy nie ma sie tego jeszcze opanowanego to nie mysli sie o tym rodzaju nauki jako o czyms super i mogacym nauczyc psa wielu rzeczy--> tu aportowanie. No ale jak wolisz. pozdrawiam Quote
Recommended Posts