marta4010 Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Witam,wiem że jest osobny dział ŻYWIENIE ale nie znalazłam nic o Majorkach?! Pies był na karmie Royal ale nie bardzo ją przyswajał więc zmieniłam na Bento Kronen .Horrorrr!!Biegunka od miesiąca a Wet mówi że trzeba zmienić karmę.Tylko na jaką?!!! Znów mam na Psiaku eksperymentowac!!/? Czym karmicie swoje MAJORKI??? Quote
Archiesa Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Witam Marto! Moja Roja ma odwieczny problem z akceptacja karm, ktore nie sa karmami z ryzem i jagniecina. W jej przypadku prawdopodobnie chodzi o alergie na zboza. Efektem tych jej alerii byly potezne wykwity na skorze oraz rany na policzkach, dodatkowo rozwolnienia oraz problemy z gazami! Dopiero gdy zaczelam stosowac karmy z jagniecina i ryzem, to sytuacja sie zdecydowanie poprawila. Do tej pory przetestowalam juz kilka róznych karm (Acana, Belcando, Brekkies, Eukanuba, Hills, Arion), ale najlepsze efekty sa poki co na Best Choice Super Premium Lamb&Rice. Idealna kondycja, swietna siersc, zadnych rewolucji zoladkowo-jelitowych. Hahaha! Troszke to brzmi jak folder reklamowy :cool3: Nie wiem niestety jak sprawa bedzie wygladala przy drugim worku karmy, bo Rośka mniej wiecej po drugim worku rowniez ma rewolucje, nawet jesli to jest L&R.:p Ale jestem poki co dobrej mysli! W jedzonku gotowanym dobrze orientuje sie Gorzala, wiec jesli mialabys sily i tyle samozaparcia do gotowania, to podpytaj go w tej sprawie ;) Marto! a coz to masz za majoreczke? opowiedz o niej prosze na Majorasach-potworasach! ;) Quote
ASA Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Marta ja zywie moja majorke naturalnym jedzonkiem dla mnie to najlepsze rozwiazanie troche zachodu tak srednio co dwa dni z gotowaniem ale zadnych ekscesow nigdy nie mialam i zawsze wiem co moj pies dostaje. Oczywiscie musza byc dodawane witaminki do takiego jedzonka zeby dobrze rosl i sie rozwijal. Jak chcesz sie pobawic w to i chesz dokladnie znac proporcje to rzeczywiscie zapytaj Jarka bo ja dokladnie wszystkiego nie odmierzam. Quote
marta4010 Posted February 16, 2006 Author Posted February 16, 2006 :lol: Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, wiem,że pewnie lepiej jest karmić przygotowanym własnoręcznie jedzeniem, ale mama problemy z gazem w mieszkaniu więc musi być karma gotowa. Nie pomyślałam szczerze mówiąc o Best Choice..ale spróbuję bo nie obędzie się chyba bez prób:lol: Może mój pies też dobrze na nią zareaguje?! Mieszkamy w trójkę plus Majorka w jednym pokoju i efekty zaburzeń żoładkowych są SILNIE odczuwalne przez nas a raz nawet pies po "bączku" uciekłz własnego legowiska:lol: Jutro napiszę coś o mojej majorce na Majorasach-Potworasach. Pozdrawiam serdecznie Quote
Archiesa Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Doskonale Cie z tym niegotowaniem rozumiem, Marto! Bo jesli zaczne gotowac psu (a gotuje juz lapki kurze na stawy :razz: i wiecej nie zamierzam - tia zarzekala sie zaba blota :p :cool1: ) a sobie nie gotuje, to bedzie to juz maly przesadyzm!:cool3: Na serio polecam ten Best Choice z czystym sumieniem! To karma z wyzszej polki, a jest tansza niz Eukanuba, ktora w przypadku Rośki kompletnie sie nie sprawdzila (pies chudl, drapal sie no i te baczyslawy okropiczne! :roll: ) Aaaaa! no i Best Choice polecil mi na 3M super hodowca owczarkow srodkowoazjatyckich, do ktorego mam ogromne zaufanie i to byl strzal w 10. Poki co sprawdza sie swietnie! Karma oczywiscie! ;) BC teraz ma promocje zimowa i w cenie 15 kg masz 18 kg. Ja w markecie zoologicznym w Poznaniu placilam 179 zl. Skad jestes? ASA! Twardzielka jestes! Tak trzymaj z tym gotowaniem! Podziwiam kazdego, kto ma do tego serce :cool3: Quote
tsode Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Marta, a może spróbuj z serii karm weterynaryjnych są sporo droższe, ale ja przestestowałam / na Leosiu co prawda, ale tez pies/ przy problemach jelitowych - stosuję RC hypoalergenic, ale trzeba dobrać do schorzenia i gustów - próbowałam na próbkach bezpłatnych z lecznicy i psiak sam wybrał taki rodzaj po 4 miesiącach - skończyły się wszelakie sraczki, brak apetytu itp..a w sumie po 10 miesiącach wyłącznie tej karmy - w ogóle mu się nie znudziła /:oops: no cały czas jest lekko dosmaczana kurczaczkiem gotowanym/ kupuję w sklepie netowym - karma-ma, przy przedpłacie nie chcą kaski za przewóz Quote
ASA Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 Archiesa ja raczej nie mam wyjscia bo jak wiesz mamy jeszcze kaukaza i a moja ksiezniczka Sarunia od malego miala gotowane i franca teraz suchego ci nie zje, pozatym mnie taniej wychodzi gotowac majac dwa wielgachne psy.....ale jak bede miala ich wiecej pewnie tez nie zrezygnuje z naturalnego jedzonka tylko pewnie nie bede juz gotowac tylko surowe dawac. ale to odlegla przyszlosc....:lol: Quote
Ingi Posted February 16, 2006 Posted February 16, 2006 [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Witamy![/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ja mojej Eece gotuję, tzn. w sumie tylko ryż, bo miecho często surowe. Teraz siwucha jest na nutrii – zarąbiste mięsko a drugiej rudej (bordożce) niestety z musu sypię suche. [/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Niestety w wyborze suchej karmy nic nie doradzę, bo Eeky zjada różne gdy jest taka konieczność (np. wyjazd). Nie polecam natomiast [B]BRIT[/B]a jako karmienia "całodobowego". Co prawda psom smakuje ale dawkowanie jest zaniżone a wsiuki chodzą głodne (testowane na bokserach;) ).[/SIZE] [/FONT] Quote
ajka Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 [FONT=Arial]Ingi, a skąd Ty bierzesz miesko z nutrii? Czy to mieso jest tłuste? No i w ogóle skąd taki pomysł? Czy Twoja majoraska je lubi? No w ogóle napisz wszystko.[/FONT] Quote
Ingi Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 [FONT=Times New Roman][SIZE=3]@ajka[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Mięsko co tydzień przywożę z Lubina. Gościu przywozi rózniaste smakołyki mrożone i już zmielone od 1 – 4,5 zł/kg. Akurat nutria kosztuje 4,5 zł/kg. Miesko jest badane, po rozmrożeniu świeżutkie a do tego bardzo długo się nie psuje surowe jak i gotowane (jestem człowiek zapominalski ). Eeky strasznie je uwielbia, ma mało tłuszyku i piękne chude, ciemne mięsko. Zaopatruję w miecho połowę znajomych i wszystko jest ok. Odkąd Jabba jest na drogim suchym, to Eekę rozpieszczam nutrią. Mają takie same sztywne futerko wiec jej chyba służy ;) Z tego co słyszałam jest najzdrowsza dla psów i nie powoduje uczuleń [FONT=Times New Roman]nie są faszerowane świństwami jak kurczaki [/FONT]a jak mówi moja babcia – nutria byle czego nie zje.[/SIZE][/FONT] Quote
andy440 Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 @Ingi możesz dać jakieś namiary na tego gościa od mięska , do lublina mam co prawda 120km :placz:, no ale może jeździ gdzieś w moje strony ??? Quote
Ingi Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 [FONT=Times New Roman][SIZE=3]@andy440[/SIZE][/FONT] [SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE] [FONT='Times New Roman']Nie Lublin a Lubin na Dolnym Śląsku. Przykro mi – nie te strony:placz: [/FONT] Quote
Janusz45 Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 [B]@ Ingi[/B] [B]@ ajka[/B] Mięso z nutrii w zywieniu psów to bardzo dobry pomysł.Kiedyś zajmowałem sie tym i mogę coś na ten temat powiedzieć.Dobrze ze mięso jest badane bo nutria może przenosić włośnie .Tuszka nutrii od 78-85% mięsa a kości 15-22%. o składzie 65% woda ,18,5% białko ,15 % tłuszczu 1,5% popiołu. Wartość energetyczna 0,79-0,92 MJ/100g.Mięso to ma długi okres zamrażania podobnie jak wołowina ,wszystko to sprawia, a także cena że jest to trafny wybór:thumbs: :lol: Quote
Archiesa Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 My tez zajmowalismy sie tym kiedys - jak ja nie lubilam zbierania mleczu! bleeeee:angryy: ;) Tak! nutra to super pomysl, bo jest idealna dla psow wrazliwych, alergicznych. No i ten sklad, prosze, prosze! Tego nie wiedzialam! W Poznaniu znalazlam nawet sklep, gdzie ja sprzedaja tanio, ale z zasady ja nie gotuje :evil_lol: Quote
ajka Posted February 17, 2006 Posted February 17, 2006 no to czas odwiedzic tzw. halę i podpytać, pomysł mi się podoba. Quote
Recommended Posts