Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]KrzysiekM[/B], ale przeciez zrzeszajac sie w jednym stowarzyszeniu, to dobrowolnie zobowiazujesz sie przestrzegac jego regulaminy (jakiekolwiek by one nie byly). Pozniej robiac cokolwiek co jest sprzeczne z tymi regulaminami swiadomie 'narazasz' sie na to ze stowarzyszenie w ktorym juz jestes wyciagnie odpowiednie wnioski zgodne z ich regulaminami w tym przypadku. Bo skoro lamiesz regulminy stowarzyszenia, to nie jest to twoja prywatna sprawa. Inaczej, po jaki czort stowarzyszenia ustalalyby jakiekolwiek regulaminy jesli nie byloby zadnych konsekwencji z ich lamania? Bez sensu...

Nie mozna obwiniac stowarzyszenia za to, ze dyscyplinuje swoich czlonkow za lamanie regulaminow tego stowarzyszenia (ktorzy przeciez dobrowolnie zgodzili sie przestrzegac te regulaminy, a stowarzyszenie ma prawo okreslac swoje cele, zasady ich realizacji, zasady przyjmowania i wykreslania czlonkow). Jesli w ktoryms momencie owe regulaminy przestaja komus odpowiadac, to poprostu czlowiek sie wypisuje i nikt na sile nie bedzie go trzymal, wtedy zadne regulaminy tego stow. juz tej osoby nie obowiazuja. Przeciez podpisujac deklaracje osoba wie na co sie decyduje, to jest jawna informacja, podpisujac wyraza swoja aprobate/pokazuje ze zgadza sie z takimi zalozeniami (Jesli sie nie zgadza, nie podpisuje, albo wypisuje sie). Jak mozna podpisac sie (dobrowolnie!) pod zalozeniem nalezenia tylko do jednej organizacji i jednoczesnie pod zalozeniem mozliwosci nalezenia do wielu ([B]avatar[/B] juz to tlumaczyl)? Jest to dla mnie nielogiczne.

• Replies 249
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Utaap rozumiem twoją argumentację. Piszę o minusach, bo cenię wolność a tutaj mam dylemat. Większość popiera r=r, z różnych powodów. Jeśli jednak mogę być wyrzucony z Związku nie za to, że mam kiepską hodowlę tylko z innego powodu, to kim się wtedy stanę? Pseudohodowcom? Pomimo, że mam dobrą hodowlę zaraz znajdzie się kilka dogomaniaczek i mnie zjedzie. Będę miał prawo dalej hodować pieski? Czy to będzie pseudohodowla?

Organizacją kynologiczną może być przecież nawet "Klub hodowców kundelków", czy "Klub Hodowców Psów do Dogoterapii", "Klub Hodowców Psów Pasterskich". cz "Klub Hodowców Psów Myśliwskich". Dlaczego zapisując się do organizacji, która stawia na cechy użytkowe, mogę być wyrzucony z ZKWP?

Posted

Ale przeciez to nie tak :smile:. Nie zostaniesz wyrzucony za to, ze zapiszesz sie do org.nastawionej na cechy uzytkowe, tylko za to ze lamiesz reg. ZK (an ktore sam dobrowolnie sie zdecydowales przestrzegac). Nie wiem w sumie, czy ty juz jestes w ZK czy nie (nie jestesm pewna), ale jesli juz jestes, to przeciez musiales wiedziec co podpisujesz i na co sie decydujesz (dobrowolnie). I jeszcze raz - jesli sie nie podoba, zawsze mozna sie wypisac. Poza tym, nie zapisujesz sie do jakiejkolwiek org.dlatego, ze ktos tam poklepie cie za to po plecach, albo ze dzieki temu ktos tam cie nie obgada, tylko dlatego ze zgadzasz sie z zalozeniami tej org. i chcesz to pokazac poprzez przynaleznisc do niej - to musi byc wybor zgodny z twoimi wlasnymi przekonaniami. Ja tak to widze przynajmniej.

Wiesz, jestem teraz w trakcie wyboru hodowli, z ktorej nabede suczke do mojego programu hodowlanego. Sa osoby, ktore mi powiedza, ze decydujac sie na te linie (wg mnie zdrowe) ograniczam ogolna pule genetyczna rasy i przykladam sie do katastrofy. Inni mi powiedza, ze jesli bedziemy bazowac na chorych liniach, to za kilka lat wogole nie bedzie czego hodowac, wiec teraz trzeba postawic na zdrowe psy. I co teraz? Wybiore droge, ktora wg mnie bedzie najlepsza. Nigdy nie jest tak, ze uda sie zadowolic wszystkich, dlatego najwazniejsze zeby samemu byc przekonanym o tym ze dobrze sie robi, ze kolejne dni moge spojrzec sobie i moim przyszlym nabywcom szczeniat w oczy i nie zalowac tego co robie, i wierzyc ze droga ktora wybralam jest wlasciwa ;). Oczywiscie idzie za tym odpowiedzialnosc za to co sie robi i musisz byc pewien ze chcesz na siebie ta odpowiedzialnosc wziac.

Posted

Nie jestem, niedługo będę wybierał. W Statucie ZKWP jest wyraźnie napisane, że członkowstwo ustaje w momencie zapisania się do innej organizacji kynologicznej.

Nie wiem co dokładnie oznacza organizacja kynolgiczna, ale chyba podlegają pod tą nazwę kluby psów użytkowych nie zrzeszone w ZKWP, bo wydają własne certyfikaty, mają własne zalecenia co do rozmnażania psów itd.

Posted

[quote name='KrzysiekM']Nie jestem, niedługo będę wybierał. W Statucie ZKWP jest wyraźnie napisane, że członkowstwo ustaje w momencie zapisania się do innej organizacji kynologicznej.

Nie wiem co dokładnie oznacza organizacja kynolgiczna, ale chyba podlegają pod tą nazwę kluby psów użytkowych nie zrzeszone w ZKWP, bo wydają własne certyfikaty, mają własne zalecenia co do rozmnażania psów itd.[/QUOTE]
Jesli nie jestes pewnien znaczenia, na twoim miejscu udalabym sie do ZK (albo email) i poprosila o wyjasnienie na pismie.

Posted

I w tym tygodniu tak zrobię :)

Edycja: Przemyślałem to i ta sprawa zajmie trochę więcej czasu. Skrobnę pismo w imieniu fundacji, żeby się dowiedzieć dodatkowo co Związek ma do zaoferowania dla hodowców i treserów szkolących psy do pracy z niepełnosprawnymi. Jak odpowie będziemy mieć wszystko czarno na białym.

Posted

Prawa działalności przedsiębiorstw i stowarzyszeń określają zupełnie dwie różne ustawy (no chociaż w przypadku przedsiębiorstw ustaw jest ponad 80) Przytoczyłem do porównania play i heyah, gdyż chodziło tu nie o kwestię organizacji pracy a sposób reklamy i propagowania własnej marki - a tu wszystko podchodzi pod jedną ustawę. Źle też interpretujesz "ujemne" skutki przynależności bądź nie przynależności do stowarzyszenia.Działa to w obie strony. Pierwszą strona jesteś ty, jako członek innego stowarzyszenia kynologicznego nie możesz być członkiem ZKwP (są ujemne skutki) ale w przypadku, kiedy wstąpiłbyś w szeregi ZKwP będąc członkiem innej organizacji kynologicznej to ZKwP też ponosi z tego tytułu negatywne następstwa. Po pierwsze wprowadzane jest w błąd stowarzyszenie, ty łamiesz nie tylko statut ale i prawo oświadczając niezgodną z prawdą wolę w myśl Kodeksu Cywilnego. Ponadto co w przypadku, kiedy zostałbyś wybrany do władz ZK będąc członkiem np PKPR? Mógłbyś przekazywać szczegółowe plany działalności i realizacji celów dla innego stowarzyszenia, które jest konkurentem. Zapis statutowy ZKwP może być również podyktowany brakiem możliwości wprowadzenia "lojalki". Po prostu nie ma takiej możliwości prawnej.

Inną, dopiero co poruszoną sprawą jest kwestia interpretacji słów "organizacji kynologicznej". Zgodnie z doktryną prawa jeśli przepis, w którym zostało użyte słowo/określenie a nie ma jego bezpośredniego wytłumaczenia, to w pierwszej kolejności należy ten zapis interpretować biorąc pod uwagę całość danego aktu normatywnego. Jeśli i to nie wystarcza określenie należy interpretować ze zwykłym znaczeniem słów.

Powtarzam po raz kolejny. Ja sam jestem przeciwny zapisowi ZKwP w statucie, ale chcę tutaj uświadomić Wam, że jest on zgodny z prawem. Nie tylko potwierdził to KRS w swojej decyzji o wprowadzeniu zmian w statucie ZKwP, ale również organ nadzorczy, prawnicy z KRS oraz rzecznik praw obywatelskich. Dyskusja nad tym, czy jest to zgodne z prawem czy nie, już dawno temu została zakończona. Można jedynie rozmawiać, czy zapis jest dobry czy zły. Ale z tego co widzę, to jest to temat "Polska Federacja Kynologiczna".

Posted

avatar w związku z tym, że przepis jest "zgodny" z prawem uważam, że powinien zostać on zmieniony gdzieś wyżej czyli na szczeblu ministerialnym tak aby w przyszłości uniemożliwić stowarzyszeniom wprowadzanie takich idiotycznych zapisów, które szkodzą a nie pomagają i pozwalają tylko przynajmniej w teorii chronić interesów organizacyjnych. Po tym co napisałeś to widzę, że ZKwP boi się szpiegostwa "przemysłowego" ;):lol:. To wygląda tak jakby każdy miał być szpiegiem i przypomina mi to pisowskie obawy przed podsłuchami. To jest śmieszne albo wręcz żenujące. Poza tym w zeszłym roku rozmawiałem z prawnikami cod o automatycznego ustawania członkostwa w ZkwP po wstąpieniu do innej krajowej organizacji. Kiedy o tym usłyszeli opadły im szczęki bo aby kogoś wykluczyć musi być o tym powiadomiony na piśmie a ZKwP tego nie robi co też zostało przez nich uznane za łamanie prawa powszechnie panującego w Polsce. Wyraźnie i to zaznaczyli, ze ma to być [B]piśmie[/B] a nie jest... ZkwP jako najstarsza organizacja należąca do FCI poprzez swoje zapisy prawne staje się niczym innym jak.. państwem w państwie i czy to jest sprawiedliwe i dobre? Ja myślę, że jest to jak najbardziej godne potępienia.

Posted

I jeszcze jedno avatar, przystępując do ZkwP w druku deklaracji członkowskiej jest oświadczenie do podpisania, że nie jest się członkiem żadnej innej organizacji kynologicznej. No i to ma być fair? A co ich to obchodzi czy jestem czy nie> To tylko i wyłącznie moja prywatna sprawa. To tak jakby mnie zapytali z kim sypiam w czwartek a z kim w piątek. To tez moja prywatna sprawa i nikt nie mam prawa mnie o to pytać. Chociaż z drugiej strony zawsze mogę skłamać i podpisać, że nie jestem chociaż w rzeczywistości mogę przynależeć do wszystkich innych organizacji kynologicznych jakie są w Polsce. A napiszę inną jeszcze ciekawostkę, że byłem członkiem PKPR i nie wywalili mnie z ZKwP a na dodatek dowiedziałem się, że po opłaceniu zaległych składek nadal byłbym członkiem ZKwP. Więc z tego wynika, że ZKwP nie ma prawa nikogo automatycznie wywalać za przystąpienie do jakiejkolwiek innej organizacji kynologicznej.

Posted

Ja przyznam, ze nie pamietam juz co bylo w deklaracji jak podpisywalam... ale, czytajac to co napisal [B]Azawakh[/B], zastanawiam sie, czy to nie jest przypadkiem roznica? Konkretnie, jesli trzeba podpisac a) oswiadczenie, ze nie jest sie czlonkiem innej org.kyn., to wydaje mi sie to czyms innym, niz gdyby tam bylo wyrazne pytanie b) "Czy jestes czlonkiem innej org.Kyn.?" i krateczki do zaznaczenia ktorej konkretnie organizacji... wydaje mi sie, ze naruszenie prywatnosci byloby w sytuacji b) ale nie a).... Moze sie myle, ale tak to jakos rozumiem (zaznaczam, ze nie mam zadnego wyksztalcenia prawniczego).

Posted

UTAAP masz rację - jeśli nikt nas nie pyta, o to czy jesteśmy członkiem innej organizacji, to nie ma naruszenia prawa. W przypadku jednostronnego oświadczenia woli (bez pytania) to my, dobrowolnie informujemy, że nie jesteśmy członkiem innej organizacji kynologicznej. Podobnie ma się w przypadku innego oświadczenia woli na deklaracji. Chodzi między innymi o zgodę na przetwarzanie danych. Nie ma zapytania, czy wyrażamy zgodę... jest tylko bezpośrednie oświadczenie, które jest niezbędne do wstąpienia w szeregi stowarzyszenia.

Posted

Wiecie coś nt. wystaw w Federacji? Bo pomimo tego, że mamy już marzec to nie ma dokładnych terminów - poza pierwszą wystawą. Ktoś tutaj również wypowiadał się wcześniej, że jest członkiem PFK - może ta osoba wie coś nt. regulaminu wystaw? Kiedy już się ukaże?

Posted

[quote name='avatar']Wiecie coś nt. wystaw w Federacji? Bo pomimo tego, że mamy już marzec to nie ma dokładnych terminów - poza pierwszą wystawą. Ktoś tutaj również wypowiadał się wcześniej, że jest członkiem PFK - może ta osoba wie coś nt. regulaminu wystaw? Kiedy już się ukaże?[/QUOTE]

Dowiedzialem sie , ze regulamin wystaw pojawi sie na stronie 22 marca po zatwierdzeniu go przez zarzad PFK
Jesli chodzi o wystawy , to potwierdzono termin 20 czerwiec w Bydgoszczy. i to info pojawi sie juz pewnie jutro. ( cieszę sie bardzo, bo miejsce pod wystawe super a organizatorzy tez praktycznie ci sami co w zeszlym roku , czyli impreza zapowiada sie udana ) wiem , że jeszcze sa rozmowy prowadzone odnosnie wystawy wrzesniowej na pomorzu i wystawy olsztyńskiej . ,

Posted

Na pewno, są osoby, które lubią zrzędzić i nie lubią wszystkich, którzy należą do innego stowarzyszenia. Mnie najbardziej rozbawiły takie zarzuty na temat wystaw PKPRu " za dużo było osób z zagranicy, prawie w ogóle nie było Polaków" (zdziwił mnie taki komentarz, bo myślałem, że na wystawy PKPRu jeżdżą głównie Polacy, ale jest autentyczny, tylko gdzieś zakopany w czaluściach dogomanii), "mi się nie podobało, bo cała ta wystawa wyglądała jak rodzinny piknik", dla mnie to bardzo ważna zaleta:evil_lol: ale są ludzie dla któryś takie coś jest wadą:crazyeye:

Posted

Niestety, malkontenci są wszędzie... Miejmy nadzieję, że wystawy PFK bardziej przychylnie będą traktowane przez członków ZKwP. A rodzinna atmosfera to wspaniała sprawa na wystawie. Ja lubię takie piknikowe wystawy.

Posted

[quote name='Azawakh']Niestety, malkontenci są wszędzie... Miejmy nadzieję, że wystawy PFK bardziej przychylnie będą traktowane przez członków ZKwP. A rodzinna atmosfera to wspaniała sprawa na wystawie. Ja lubię takie piknikowe wystawy.[/QUOTE]

To wszystko zalezy od poziomu organizacji wystaw, od tego czy zapewnia sie wystawcom warunki do tego aby spedzic milo czas , i aby psy biorace udzial w wystawie mialy odpowiednie warunki. Atmosfera rodzinna to juz raczej zależy od czlonkow organizacji, od ich zazylości , i tu na pewno na wystawach PFK bedzie takowa panowac gdyc nie jest to jeszcze wielka organizacja , i ludzie wchodzący w jej skład czesto utrzymują stosunki towarzyskie na prywatnym tez gruncie. Z tego co mi wiadomo to duzą wagę przyklada sie w tej organizacji do prawidlowości w relacjach miedzy czlonkami i poszanowania ich godnosci. Wystawy to takie SWIETO podczas ktorego spotykają sie milośnicy psa rasowego i na pewno tworzyc powinni jedna wielką rodzine. Natomiast samo przygotowanie imprezy powinno być perfekcyjne , stanowic atrakcje dla spolecznosci widzow , i dac sztysfakcje hodowcom i wystawcom. Dlatego uwazam ze piknik to piknik a wystawa to wystawa.

Posted

bardzo sie ciesze , ze jako pierwszy mogę podac do wiadomości , że PFK jako pierwsza organizacja kynologiczna utworzyla Bazę DNA Psow Rasowych

[URL]http://www.pfk.org.pl/index.php?page=komunikaty&kom=34[/URL]

Posted

gero miejmy nadzieję, że będzie dalej tak prężnie działać bo to świadczy o jej rozwoju. Trzymam za PFK kciuki i liczę na kolejne ich ciekawe pomysły.