Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No i stało się, Polska Federacja Kynologiczna posiada wybrane władze o czym można dowiedzieć się z ich strony. Została również przyjęta w poczet członków hiszpańskiej F.C.I, do której już należy od pewnego czasu także i PKPR (do F.C.I. może należeć więcej niż jedno stowarzyszenie z danego państwa). Ciekawa sprawa, że PFK jest tworzona w pewnej mierze przez osoby niezadowolone z działalności nie ZKwP a... PKPR. Jestem ciekaw co z tego wyniknie i jak długo PFK będzie istnieć i czy będzie się rozwijała lepiej niż PKPR. Interesuje mnie także to czy PFK nawiąże jakieś poprawne (przynajmniej na początek) stosunki z ZKwP bądź belgijską FCI? Mam nadzieję, że tak właśnie będzie ale czy na pewno to czas pokarze. Ja życzę jej powodzenia i trzymam kciuki jak za każda nowo powstającą organizację kynologiczną niezależną od FCI i ZKwP.

• Replies 249
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A za jakiś czas kolejna grupka osób obrazi się na PFK, powstanie następna organizacja i tak w nieskończoność,bo zawsze znajdą się tacy,którym coś nie będzie pasować:roll:. Tyle w temacie.

Posted

Czym więcej organizacji tym większy wybór. Poza tym, nie każda organizacja powstaje z powodu obrażania się na siebie jej członków. Często jest tak, że organizacje powstają gdyż jest taka a nie inna potrzeba społeczna, w celu samorealizacji się no bo niby dlaczego ludzie mają się samorealizować tylko w jednej słusznej organizacji?

Posted

[quote name='Azawakh']Czym więcej organizacji tym większy wybór. Poza tym, nie każda organizacja powstaje z powodu obrażania się na siebie jej członków. Często jest tak, że organizacje powstają gdyż jest taka a nie inna potrzeba społeczna, w celu samorealizacji się no bo niby dlaczego ludzie mają się samorealizować tylko w jednej słusznej organizacji?[/QUOTE]

tak z ciekawości zapytam, jesteś członkiem PFK?

Posted

GPooLCD nie jestem członkiem PFK tylko ZkwP co nie przeszkadza mi w niczym inaczej patrzeć na świat kynologii i popierać inne krajowe organizacje kynologiczne co jest bardzo nie popularne wśród członków tejże organizacji. sylwira owszem F.C.I. nie jest tym samym co FCI w Belgii i dlatego podaję zgodnie z pisownią kropeczki między literkami poza tym świadomie używam określenia hiszpańska F.C.I. co pochodzi od słów: FEDERACION CANINA INTERNACIONAL Perros de Pura Raza.
Członkami F.C.I. w Polsce są Polski Klub Psa Rasowego oraz polska Federacja Kynologiczna.

Posted

[quote name='Azawakh']GPooLCD nie jestem członkiem PFK tylko ZkwP co nie przeszkadza mi w niczym inaczej patrzeć na świat kynologii i popierać inne krajowe organizacje kynologiczne co jest bardzo nie popularne wśród członków tejże organizacji. [/QUOTE]

ja nie jestem członkiem żadnej organizacji, zapytałam (tak jak to podkreśliłam) z czystej ciekawości , bez żadnych podtekstów.

Zainteresowało mnie, co mają na celu twórcy PFK , powołując ją.

Posted

[quote name='Azawakh']GPooLCD o celach organizacji PFK możesz przeczytać w statucie zamieszczonym na jej stronie. Tam powinno wszystko pisać.[/QUOTE]

już sobie wygooglowałam stronę. Na pewno poczytam i przyglądnę się w którą "stronę" PFK będzie się rozwijać .

Posted

Jak wiesz sam jestem ciekaw co będzie dalej się działo z PFK bo PKPR się na tyle rozwinął, że jego sędziowie jeżdżą o oceniac psy na zagraniczne wystawy a w tej chwili przygotowuje się do międzynarodowej konferencji kynologicznej Cyno2010, która odbędzie się 30 - 31 stycznia br w Warszawie. Ciekawe czy przedstawiciele PFK się na niej również pojawią bo przedstawiciele ZKwP z pewnością NIE - gdyż gdyby się pojawili mieliby pewnie jakieś nieprzyjemności ze strony władz i kolegów oddziałowych.

Posted

Ostatnio zauwazylam reklame tej organizacji w jakim 'psim' pismie, bylam tez na stronie internetowej... na razie nie moge sie ustosunkowac, ale z ciekawoscia bede obserwowac jak rozwija sie ten temat.

Posted

Azawakh ja o tym, że te hiszpańskie F.C.I. i te FCI do którego należy ZKwP wspomniałam, bo niestety na pierwszy rzut oka skrót wygląda tak samo, mało kto przywiązuje wagi do tego czy są kropki czy ich nie ma.

Posted

[quote name='Azawakh']... bo PKPR się na tyle rozwinął, że jego sędziowie jeżdżą o oceniac psy na zagraniczne wystawy ...[/QUOTE]
[URL]http://konferencja.pkpr.pl/indexpl.htm[/URL]

No cóż pozostaje mieć nadzieję, że Ci sędziowie prezentują wyższy poziom niż behawioryści i treserzy wyedukowani na kursach korespondencyjnych oraz fizjoterapeuci z wiedzą aż po 9 zjazdach [URL]http://zoopsychologia.pl/[/URL]

Posted

A ja mam wrażenie, że PKPR właśnie traci na popularności, gdyż obecnie na stronie podają bardzo małą ilość sędziów i reproduktorów. Czyżby członkowie mieli dość zarządu i dlatego stworzyli Polską Federację Kynologiczną?

Posted

Ja myślę, że powodem takiego stanu rzeczy jest to, że PKPR jest zbyt mało ekspansywny i brakuje mu tego co by sprawiało, że ludzie do niego lgnęli zamiast omijać szerokim łukiem. W PKPR nie dba się moim zdaniem o samo reklamę i autoprezentację. Wydają jedno pismo (chwała im za to bo jest naprawdę niezłe) ale zupełnie nie dbają o prezentację organizacji na łamach innych pism jak np Przyjaciel Pies czy Mój Pies o co zadbała już Polska Federacja Kynologiczna zamieszczając w tym ostatnim magazynie całkiem spora reklamę a co za tym idzie zainteresowanie czytelnika nowym stowarzyszeniem. Więc co się dziwić, że PKPR traci na popularności? Ja się nie dziwię bo nie robi nic aby się prezentować szerszej publiczności w ogólnodostępnej prasie kynologicznej. Tym samym 1:0 dla PFK. Jeżeli zadbają o odpowiednią reklamę to jest szansa na szybki rozwój organizacji i tym samym zwiększenie liczby członków i przyszłych sędziów i hodowców psów rasowych.

Posted

1:0 bo umieszczono płatną reklamę?
Poczekajmy aż zostanie napisane coś, za co nie zapłacono ;-) choć, oczywiście reklama ma znaczenie, podobno jest dźwignią handlu.
W "Moim psie" były uprzednio artykuły i wzmianki o PKPR - o wystawie, o hodowli, czyli o realnej działalności. Sądzę także, że zbliżająca się międzynarodowa konferencja CYNO2010 organizowana przez Klub znajdzie swoje miejsce w mediach. To są rzeczywiste, faktyczne działania.
Co do bazy reproduktorów, to jest dopiero wstawiana na stronę, stąd ta "ilość".
PKPR z pewnością nie traci na popularności ;-)

Posted

[quote name='Marzena S']Sądzę także, że zbliżająca się międzynarodowa konferencja CYNO2010 organizowana przez Klub znajdzie swoje miejsce w mediach.[/QUOTE]
rozumiem że w konferencji tej będą brały udział osoby z PKPR, ZK i PFK?

Posted

MarzenaS Przedstawicieli ZkwP nie będzie choćby z tego powodu gdyż jest to konferencja organizowana przez stowarzyszenie nie związane z FCI a tym samym wg regulaminu FCI członkom ZKwP nie wolno brać udziału w tego typu imprezach gdyż mieliby w myśl ich przepisów problemy ze strony ich macierzystej organizacji i tym samym nikt się nie będzie wychylał, żeby potem np nie zostać zawieszonym wprawach członka czy wręcz zostać usuniętym z szeregów organizacji. Pomimo braku przedstawicieli ZKwP myślę i mam nadzieję, że ta konferencja zostanie porządnie nagłośniona medialnie i nie skończy się tym, że przyjdzie na nią kilka osób i już będzie wielką imprezą kynologiczną. To może być szansa dla PKPR jako zaprezentowania się z najlepszej strony i pokazania Związkowi Kynologicznemu w Polsce, że Polski Klub Psa Rasowego oraz inne uczestniczące w konferencji stowarzyszenia kynologiczne to znaczące i liczące się organizacje kynologiczne, to szansa na przytarcie kinola ZKwP ale jeden warunek musi to być impreza perfekcyjnie przygotowana i nagłośniona tak, żeby każdy o niej słyszał i wiedział inaczej to szansa zostanie zmarnowana...

Posted

[QUOTE]
Przedstawicieli ZkwP nie będzie choćby z tego powodu gdyż jest to konferencja organizowana przez stowarzyszenie nie związane z FCI a tym samym wg regulaminu FCI członkom ZKwP nie wolno brać udziału w tego typu imprezach gdyż mieliby w myśl ich przepisów problemy ze strony ich macierzystej organizacji
[/QUOTE]
Jasne. Nawet FCI wydało okólnik w sprawie tej konferencji ubiegłym roku.
[QUOTE]
musi to być impreza perfekcyjnie przygotowana i nagłośniona tak, żeby każdy o niej słyszał i wiedział inaczej to szansa zostanie zmarnowana...
[/QUOTE]
Z tego co wiem, mają pojawić się przedstawiciele wielu organizacji spoza FCi, m.in. z Hiszpanii, Chin, Filipin, Bułgarii, Ukrainy, Niemiec. Patronat honorowy nad konferencją objęła Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy - Hanna Gronkiewicz- Waltz. A i w mediach podobno będą informacje. Mam nadzieję, że "szansa nie zostanie zmarnowana".

Posted

ja też trzymam kciuki za to żeby konferencja była super udana i szeroko rozreklamowana. Myślę że zaproszeni członkowie PFK nie zawiodą, co do ZK wiadomo.......

Posted

MarzenaS a może masz ten okólnik przetłumaczony i zamieściłabyś go na forum? Ja go szukałem na oficjalnej stornie FCI ale niestety go nie znalazłem. Gdzie Ty go wypatrzyłaś?

Posted

"Okolnik 88/2009

12/11/09

ZAPROSZENIE NA MIEDZYNARODOWA KONFERENCJE CYNO2010

Biuro FCI zwraca uwage czlonkow FCI i partnerow kontraktowych na fakt, ze Miedzynarodowa Konferencja CYNO2010 planowana w Warszawie w Styczniu 2010 (zobacz zalaczony dokument) nie jest organizowana pod patronatem FCI, ale pod patronatem Federacion Canina Internacional, z ktora nie mamy zadnych zwiazkow i ktorej nie uznajemy.

Dyrektor wykonawczy,
Y. De Clercq "

oryginal okolnika [URL]http://www.fci.be/circulaires/88-2009.pdf[/URL]
"nie jest" powinno byc podkreslone, ale nie znalazlam takiej opcji przy pisaniu wiadomosci, a "zalaczony dokoment" to zaproszenie PKPR na udzial w konferencji ;)