apricot Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Przed nami pierwszy psi poród za 2 tyg., więc zaczynają się przygotowania i nurtujące pytania. Obecnie zastanawiam się jak długo może trwać poród i z jaką częstotliwością rodzą się szczeniaki. Sunia jest seterką angielską, z usg wynika, że z 5 maluchów będzie. Możecie podzielić się własnymi spostrzeżeniami? Quote
sodalis Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Bardzo różnie. Ostatnio odbierałam poród staficzki - 5 szczeniąt w półtorej godziny, za to w zeszłym roku moja własna labradorka rodziła 8 szczeniaków 23 godziny - zaznaczam, że nie było żadnych problemów ani komplikacji, poporostu bardzo długie odstępy pomiędzy szczeniętami były. Quote
apricot Posted January 11, 2010 Author Posted January 11, 2010 Czyli trzeba uzbroić się w cierpliwość i zbierać siły na zapas. Mam doświadczenie z kotami jak na razie. Z reguły 2,5 - 4 godziny trwał poród. Przeważnie po pierwszym jest przerwa pół godziny, potem drugi z trzecim zaraz za nim, znów przerwa pół godziny i następny lub 2 tez po sobie, albo godzina przerwy. No i zazwyczaj wybierają porę nocną. Quote
DALMATYNKA0987 Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Moja sunia zaczela miec skurcze pierwsze o 12 w nocy a urodzila o 4.40 ;) tylko 1 szczeniaczka Quote
Pilosus Posted March 1, 2010 Posted March 1, 2010 U nas ,pierwszy poród, rasa yorkshire terrier, trwał dwie godziny. Urodziły się cztery szczenięta:lol:. Quote
ladyyork Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 [quote name='Pilosus']U nas ,pierwszy poród, rasa yorkshire terrier, trwał dwie godziny. Urodziły się cztery szczenięta:lol:.[/QUOTE] Umnie urodziło się pół miotu potem 40 minut przerwy i znowu zaczeły się skurcze do porodu i natępne pół miotu przyszło na świat, wszystko trwało około 2 godzin ,urodziło się 5 yoreczków:lol: Quote
tuskazet Posted October 14, 2010 Posted October 14, 2010 [quote name='ladyyork']Umnie urodziło się pół miotu potem 40 minut przerwy i znowu zaczeły się skurcze do porodu i natępne pół miotu przyszło na świat, wszystko trwało około 2 godzin ,urodziło się 5 yoreczków:lol:[/QUOTE] Hmmm pół z 5 to jest 2,5 a szczeniaki liczy się w moim świecie w całości :diabloti: Wybaczcie ale nie mogłam się powstrzymać :evil_lol: Quote
ladyyork Posted October 18, 2010 Posted October 18, 2010 [quote name='tuskazet']Hmmm pół z 5 to jest 2,5 a szczeniaki liczy się w moim świecie w całości :diabloti: Wybaczcie ale nie mogłam się powstrzymać :evil_lol:[/QUOTE] Ok poprawka narpiew przyszły 3 a pózniej 2 (pół miotu to mówiłam w przenośni) Quote
shanon Posted October 28, 2010 Posted October 28, 2010 U mnie jedna suczka rodziła 7 szczeniąt zaledwie 4 godziny, adruga 4 szczeniaki 8 godzin.. Różnie bywa, zależy od suki, jej wydolności, kondycji fizycznej, budowy anatomicznej, dnia ciąży w którym rodzi, wielkości i ruchliwości szczeniaków i pewnie wielu innych rzeczy :) Życzę powodzenia, a jeśli to wasz pierwszy poród to myślę, że dobrze by było zaprosić do pomocy kogoś z doświadczeniem lub weterynarza. Quote
natka.jezewska Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 Mój york urodził 4 szczeniaczki w 3h ale miała małe przerwy :) Powodzenia! Quote
Recommended Posts