diabelkowa Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 moj pies juz ma ponad 7 mies a dalej jest strasznie ufny chce byc glaskany przez kazdego podbiega do obcych ludzi i domaga sie glaskania i kladzie sie na plecach ... chce sie bawic z kazdym psem ... jak byl maly to kazdy chcial go glaskac czasem pozwalalam i to byl moj blad... co mam robic zeby nie podbiegal tak do kazdego i nie napalal sie na kazdego czlowieka i psa ? gdy ktos go poglaska albo bawi sie z psem to kompletnie o mnei zapomina :((((:placz: :placz: Quote
zakla Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 Eee, rozpaczasz z tego powodu, że Twój szczeniak nie ejst agresywny tylko jest przyjaźnie nastawiony do ludzi i psów??:shake: Wybacz, ale moim zdaniem nie ma tu żadnych powodów do zmartwień, a jak chcesz, żeby szczeniak interesował sie bardziej Tobą niż otoczeniem, to musisz sobie na to w jego mniemaniu zasłużyć, będąc od otoczenia atrakcyjniejszą ;) Quote
weihaiwej Posted February 6, 2006 Posted February 6, 2006 Zakla, myślę, że diabelkowa słusznie szuka rozwiązania, a to, że psiak jest taki ufny wcale nie jest dobre, przede wszystkim może być niebezpieczne dla niego. Między agresją a nieufnością jest jeszcze miejsce choćby na obojętność, a to znacznie lepsze w przypadku psa. Diabelkowa, myślę, że powinnaś zobojętniać psu innych ludzi. Możesz zacząć od tego, że będziesz odwracać uwage psa zabawą, szkoleniem, musi skupiać się na Tobie. Niech widzi, że opłaca mu się być blisko Ciebie, a podbiegać do obcych nie, na początek może niech będzie na długiej lince, żebyś miała nad nim kontrolę. Dobrze by było, gdyby ludzie, do których podbiegnie nie nagradzali go głaskaniem. Quote
diabelkowa Posted February 7, 2006 Author Posted February 7, 2006 weihaiwej wiem ale ja juz ze zdenerwowania krzycze na ludzi zeby go nie glaskali a oni do maja gleboko w dupie i mam ochote ich :mad: jak chca cos mietolic niech se pluszaka kupia ... a jesli chodzi o linke to chodzi o smycz automatyczna czy co ? Quote
weihaiwej Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 o taka linkę treningową, dlugości np. 10m, można je kupić w sklepach zoologicznych lub zrobić samemu kupując linkę i karabińczyk. Wygląda tak: [IMG]http://img85.imageshack.us/img85/2381/linka7ko.jpg[/IMG] Quote
betty_labrador Posted February 7, 2006 Posted February 7, 2006 pani diabelkowa :) to normalne u szczeniaka- bo on to jeszcze szczeniak!! Bardzo dobrze ze sie nie boi ani nie jest agresywny dla otoczenia; a to jak sie zachowuje, to jest jak najbardziej OK> to jeszcze szczeniak!! Mowie Ci ze to przejdzie mu w miare z wiekiem. Moja byla taka sama. Niedawno zaczela sie uspokajac, i nie szalaec na widok KAZDEGO psa, no choc nie do konca. Wieekszy problem mialabys gdyby pies balby sie kazdego a co gorsza atakowal psy... Tu dla osiagniecia efektu trzeba psa zaczac uczyc poprostu uczyc danych zachowan, takich jak przywolanie, zwracanie uwagi na Ciebie itd. Z linka najlepiej. I nie zabraniaj mu kontaktow z ludzmi czy psami, to najgorsze co mozna zrobic dla mlodego psa :) Quote
diabelkowa Posted February 7, 2006 Author Posted February 7, 2006 oka to dzisiaj idziemy zobaczyc po ile taka linka do zoologicznego i trza wyskubac troche kasy ;]] no i przyda sie do cwiczenia DO MNIE ;]]] z czym ma ogromne problemy jak jest inny pies ... Quote
Recommended Posts