Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam owczarka pirenejskiego, ta rasa podlega próbom pracy. I teraz mam pytanie, jakie istnieją próby pracy, bo szczerze mówiąc znalazłam opisy tylko dwóch: dla psów myśliwskich oraz IPO. No jakoś szczerze mówiąc, nie widzę miejsca dla mojego psa w żadnej z nich, z powodów ideologicznych po mojej stronie (ani polowań nie lubię, ani IPO jako takiego...) i z powodów możliwości mojego psa, bo rękaw jest większy od niego i nie bardzo sobie wyobrażam zatrzymanie uciekającego pozoranta przez psa, który ma 42 cm w kłębie i waży 8 kg :lol:

Posted

Gazuś, Vigo ma 15 miesięcy i jak najbardziej wzorcowy wzrost (wg wzorca dla poil long psy od 40 cm do 48, waga 7-15 kg), pewnie Ci się pomyliły owczarki pirenejskie z dużym psem pirenejskim albo mastifem pirenejskim.

Yoshko, ja wiem, że w myśliwskich on brać udziału nie może, chodzi mi o to, czy w ogóle w Polsce są organizowane jakieś próby pracy dla psów pasterskich? Bo nigdzie takich nie znalazłam, a na stronie F.C.I. też o nich nie ma ani słowa (wiem, że odbywają się próby instyntku i zawody, ale nie wiem, czy takie egzaminy liczą się do "użytkowości" rozumianej jako wymóg do Interchampionatu. PT na przykład się nie liczy, ani obedience...).

Guest Mrzewinska
Posted

Specem od prob pasterskich jest Tomek Pecold - hodowca borderow, sprobuj sie z nim porozumiec.

Zofia

Posted

[B]Rauni [/B]najlepiej zadzwoń i zapytaj ponieważ mój Blusik mimo iz jest pasterzem na próby pracy się nie łapie bo robi to inaczej niz bordery i sheltie i nie maja przystosowanego terenu i owiec dla niego.

Ja niestety nie wiem jak pirenejczyki pasterzuja dlatego zadzwon do Tomka i zapytaj - bardzo sympatyczny pan.

Posted

[quote name='Rauni']Gazuś, Vigo ma 15 miesięcy i jak najbardziej wzorcowy wzrost (wg wzorca dla poil long psy od 40 cm do 48, waga 7-15 kg), pewnie Ci się pomyliły owczarki pirenejskie z dużym psem pirenejskim albo mastifem pirenejskim.

Yoshko, ja wiem, że w myśliwskich on brać udziału nie może, chodzi mi o to, czy w ogóle w Polsce są organizowane jakieś próby pracy dla psów pasterskich? Bo nigdzie takich nie znalazłam, a na stronie F.C.I. też o nich nie ma ani słowa (wiem, że odbywają się próby instyntku i zawody, ale nie wiem, czy takie egzaminy liczą się do "użytkowości" rozumianej jako wymóg do Interchampionatu. PT na przykład się nie liczy, ani obedience...).[/quote]

Zapewne pomyliło :lol: O wzrost mi nie chodziło, raczej o wage :cool3:
Jestem, jak by to poweidzieć, bardziej przyzyczajona do psiaków około 30 kg i osiem kilo to dla mnie przez to jak dla szczeniaczka :evil_lol: