Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 290
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
No właśnie nie mylmy podstawowych pojęć naucz sie co oznacza termin "RASA", potem co oznacza termin "PIES RASOWY", możesz jeszcze jak cie glowa nie rozboli zapoznać sie z terminen "MIESZANIEC" a potem zostań ambitnym hodowcą co wysyła dorosle psy wszędzie gdzie sie da pod przykrywką "postępu hodowlanego", a dla mnie jest zwyklym gnojem.

Po pierwsze - chyba jako jeden z niewielu piszacych w tym topiku ludzi wiem, o czym pisze. Glowa predzej mnie rozboli od czytania wypocin ludzi, ktorzy nie wiedza o czym mowa, a wtracaja swoje trzy grosze.

Po drugie - tylko na wyzwiska cie stac? Potrafisz tylko nazywac kogos gnojem? Bo w przeciwienstwie do ciebie ma psy rasowe, stara sie robic to co robi jak najlepiej? M.in. przez sprowadzanie najlepszej krwi? No coz, skoro niektorzy ograniczaja sie do wyzywania porzadnych ludzi od gnoi i innych... Gratuluje.

Po trzecie - nigdzie nie napisalam, ze zamierzam wysylac MOJE psy, ze popieram wysylanie doroslych psow po swiecie. Wiec badz laskaw nie pisac o czyms, co nie mialo miejsca.

Posted

dixie_s napisła

Po pierwsze - chyba jako jeden z niewielu piszacych w tym topiku ludzi wiem, o czym pisze.

Nie ma jak skromność :D

Potrafisz tylko nazywac kogos gnojem? Bo w przeciwienstwie do ciebie ma psy rasowe, stara sie robic to co robi jak najlepiej? M.in. przez sprowadzanie najlepszej krwi?

Znowu genialny slogan "sprowadzania najlepsze krwi", czyli np. dorosłego psa, ktory ma 4 latka i chetnie jedzie do nowego kraju :o

Po trzecie - nigdzie nie napisalam, ze zamierzam wysylac MOJE psy, ze popieram wysylanie doroslych psow po swiecie. Wiec badz laskaw nie pisac o czyms, co nie mialo miejsca.

No tego nie napisalem przeczytaj jeszcze raz moze zrozumiesz co napisalem.

Posted

Dzidtka napisala

zaraz a o czym mowa, bo ja czekam na szczeniaka, podrośniętego ale szczeniaka a nie dorosłego, a że czekałam na niego rok tzn z tej hodowli...

no tak my hodowcy jesteśmy wstrętni...

zaraz o czym mowa bo JA nie napisalem, ze chodzi mi o ciebie wiec do czego pijesz ??

Posted

pije do chłopaczka, który wie wszystko najlepiej...

Znowu genialny slogan "sprowadzania najlepsze krwi", czyli np. dorosłego psa, ktory ma 4 latka i chetnie jedzie do nowego kraju :o

a niech ten pies ma i 6 lat jesli jest z dobrej hodowli, po dobrych rodzicach i takie prowadzi linie to chwała temu, kto sprowadzi takiego psa... inaczej wszystkie rasowe by wymarły wiecznie koligacone ze sobą, a tu chodzi o polepszenie każdego nowego pokolenia, na tym polega hodowla

Posted
Poniewaz nikt ze ZKWP nie powiedzialby o czyms takim jak swiadectwo rasy.
No, muszę powiedzieć, że Ty masz więcej zaufania do przypadkowych ludzi szwędających sie po biurach Związku niż ja do własnej matki..

Dzidtka, żeby nostryfikować rodowód, nie ma wymagania, żeby pies miał rodowód z organizacji zrzeszonej w FCI. Wystarczy, żeby ta organizacja miała odpowiednią umowę ze Związkiem. Np. AKC nie jest członkiem FCI, a amerykańskie rodowody mozna nostryfikować na podstawie umowy pomiędzy tymi dwoma niezrzeszonymi ze sobą organizacjami.

Więc znów drobne nieścisłości przeszkadzają mi w pełnum zaufaniu... Może ta Pani, która rzekomo podała Szaranowi informacje też, tak jak wielu z nas, po prostu powiedziała coś, co jej się wydawało, a co nie było do końca zgodne z faktami.

Posted

jest umowa miedzy AKC i FCI więc nie rozpisywałam się (Ci co maja wiedzieć wiedzą), akurat doskonale to wiem bo sprowadzam psa ze Stanów, ale nie można np nostryfikować rodowodu z PKPR czy jak oni tam się nazywają (Polski klub psa rasowego czy cos takiego czy Polski klub przyjaciol psa rasowego) a żeby być teraz takim dokładnym to kanada tez ma umowę itd itd

nie musisz mi ufać :) ja nie moge najmniejszych drobnostek tutaj wypisywać bo większość i tak nie rozumie tego co piszę ogólnie (jak nie zna regulaminów czy statutu)

nie ma takiej możliwości żeby ktos mu cos takiego powiedział w ZK, nie ma, jak mozna mowić o czyms czego nie ma a co w innych organizacjach się tepi ??? w PKPPR na pewno by mu takie świadectwo wydali, rodowód ze pewne tez a na jednej ich wystawie zrobiłby championach

Posted

nie ma takiej możliwości żeby ktos mu cos takiego powiedział w ZK, nie ma, jak mozna mowić o czyms czego nie ma

No a mi na przykład w zeszłym tygodniu w Związku ktoś z sekcji szkolenia powiedział, że w regulaminie obedience FCI są trzy klasy. Więc powiedział mi właśnie o czymś, czego nie ma. Nie wiem, jak mógł, ale powiedział. A że trzech klas nie ma to wiem na pewno, bo tak się zdziwiłam, że napisałam na maila do FCI i poprosiłam o regulamin.

Ty piszesz tutaj rzeczy, które nie są całkiem prawdą, bo się nie chcesz rozpisywać, albo, jak w przeszłości, bo piszesz o rzeczach (regulaminach), o których wiesz (PT) w sposób ogólnikowy, tak że wygląda jakbyś pisała o wszystkich regulaminach (również IPO). I wychodzi nieprawda. Facet w Związku też powiedział mi o czyms, czego nie ma, bo wypowiadał się o rzeczach, na których się nie całkiem znał. Więc ja jestem skłonna uwierzyć, że Szaran zaczął rozmowę z kimś w Związku -- może to nawet nie był pracownik Związku, kto wie? -- kto mu powiedział tak, jak napisał. "Nie ma takiej możliwości żeby ktos mu cos takiego powiedział w ZK"? Mnie się wydaje, że taka możliwość jak najbardziej istnieje. Bywam w Związku dosyć często i już wiele głupot, dużo większych niż ta Szarana, słyszałam tam wypowiedzianych. Całkiem niedawno, kierowniczka jednej z sekcji przekonywała kogoś, że ugryzienia psów szczepionych przeciw wściekliźnie są najniebezpieczniejsze, bo takie mogą być nosicielami tej choroby :o .

W życiu jest bardzo niewiele prawd absolutnych i bardzo niewiele organizacji godnych absolutnego zaufania. Pisząc, że nikt ze Związku nie mógł mu czegoś takiego powiedzieć, wyrażasz o wiele więcej zaufania, niz ta lub jakakolwiek inna organizacja jest godna. W końcu każda organizacja, to tylko grupa ludzi -- a ludzie, szczególnie w ZKwP, są bardzo różni.

Posted

nie wierze, że ktos mu w ZK powiedział, ze wystawia mu tam swiadectwo rasy za 650zł jak pies skończy 16miesięcy...

ja w to nie wierze a kto w co wierzy to jego sprawa

a tu pisze ogólnikowo/skrótowo... inaczej to bym musiała całe regulaminy cytować... ale zawsze możesz mnie poprawiać...

Posted
(Ci co maja wiedzieć wiedzą)

No tak, tylko Ty tutaj nie piszesz do tych, którzy i tak wiedzą, bo im nawet takie cząskowe wytłumaczenia nie są potrzebne. Twoi czytelnicy tutaj, jak sama piszesz, składają się głownie z ludzi, z których

większość i tak nie rozumie tego co piszę
i własnie dlatego jest ważne, żeby to, co piszesz było jak najdokładniej zbliżone do prawdy. Jeżeli nie chcesz się rozpisywać, to można napisać, że piszesz ogólnikowo, że omijasz szczegóły, które różnią się od tego, co piszesz. Jeżeli nie jesteś czegoś pewna, lub wiesz coś, co może dotyczyć tylko tych ras czy też dyscyplin, które znasz, to też można tak napisać. Natomiast pisanie kategorycznie rzeczy, które nie są kategoryczną prawdą to wprowadzanie ludzi w błąd, dokładnie takie same wprowadzanie ludzi w błąd jak to, o którym mówwisz, że jest niemożliwe w ZKwP.
Posted

gdzie kogoś wprowadziłam w błąd ???

to że AKC nie jest członkiem FCI to fakt ale umowa jest taka, że oni uznaja nasza dokumentacje , my ich, my mozemy u nich wystawiac, oni u nas... (tak samo Anglia) maja inne grupy, inne rasy, i niektóre inne regulaminy ale widocznie nie przeczące regulamina FCI (nie wiem nie czytałam ale skoro FCI ma taki układ a nie inny z AKC musi to grać)

wiec dla laika mozna powiedzieć że AKC jest w FCI i nie będzie to błędem

Posted
ale zawsze możesz mnie poprawiać...
A ja bym chciała, żebys pisała tak, żeby nie trzeba Cię było poprawiać, bo dużo wiesz i fajnie byłoby, gdybyś się potrafiła tą wiedzą skutecznie dzielić. Chciałabym bardzo móc Ci ufać, żeby zdobyć trochę tej Twojej wiedzy. A poza tym ja osobiście mogę Cię tylko poprawiać w bardzo wąskich dziedzinach, w których się orientuję -- a reszta?

A co do Pani ze Związku -- piszesz, że nie wierzysz -- super, to mi się podoba, nawet bardzo. Ale to zupełnie inne stwierdzenie, niż pisanie kategorycznie, że to niemożliwe!

Posted
wiec dla laika mozna powiedzieć że AKC jest w FCI i nie będzie to błędem
Będzie błędem, bo jest jedna bardzo podstawowa różnica: FCI i AKC nie uznają wzajemnych championatów. Champion USA nie jest championem w oczach FCI i nie może być wystawiany w klasie championów na wystawach członków FCI. Champion kraju zrzeszonego w FCI, ani nawet interchampion, nie jest championem w oczach AKC i nie może być w USA wystawiany w klasie championów.

Są inne różnice, oczywiście: różne regulaminy wystaw, zupełnie różne wymagania na championaty, itp. Ale ta opisana powyżej jest dosyć podstawowa i zrozumiała nawet dla laika.

Posted

pisze za szybko i nie mam czasu na szczegóły jak kogos interesuje temat to przeciez nie stad wiedze czerpie, zobacz co tu ludzie wypisują ???

nigdy nie pisze ani nie napisze czegos co jest nie prawdą, ewentualnie w jakiejś sytuacji moze byc to nie prawda (wyjątek) ale nie w wiekszości sytuacjach

a to czy ktos mi wierzy czy nie, to sorry ale jakoś mało mnie interesuje, ja wiem swoje i to mi wystarczy

Posted

Dzidtka napisala

a niech ten pies ma i 6 lat jesli jest z dobrej hodowli, po dobrych rodzicach i takie prowadzi linie to chwała temu, kto sprowadzi takiego psa... inaczej wszystkie rasowe by wymarły wiecznie koligacone ze sobą, a tu chodzi o polepszenie każdego nowego pokolenia, na tym polega hodowla

No tak tylko to piekna teoria, a bywa różnie, tak szybko by nie wymarly, a mino mnostwa psów w danej rasie nie brakuje kryć w bliskim pokrewieństwie.

A JA nie wiem wszystkiego dziewczynko, ale fakty mogą byc tylko jedne i piszac o faktach moge sie powolac skad je wiem, w przeciwienstwie do niektorych dla którcyh fakty sa takie jakie sobie sami wymyslą.

Posted

no oczywiście, że są różnice i nie neguje tego

a teoria teorią... praktyka praktyką np

Champ. AKC w Polsce są wystawiane w klasie championów... w stanach nie ma klasy championów więc to psikus ale jak ktoś chce kupić dorosłego PONa czy go wypożyczyć to chce Ch.Pl bo zdaja sobie z tego sprawe

Posted

No to nie całkiem rozumiem, po co piszesz, jak nie zależy Ci na tym, czy ktokolwiek Ci wierzy? I żałuję, że Ci nie zależy, bo gdyby Ci zależało, pisałabyś precyzyjniej i byłabyś dużo bardziej wartościowym - przynajmniej dla mnie - członkiem dogomanii.

I nie myl pisania precyzyjnego z pisaniem szczgółowym -- mozna wypowiadać się precyzyjnie, a niekoniecznie szczególowo. To szczególy zajmują miejsce i czas, nie precyzja. Więc to, że piszesz szybko nie powinno w precyzji przeszkadzać.

Posted

kl. ze specj PONów

Puppy 6 months and under 9 months Dogs.

Puppy 12 months and under 18 months Dogs.

Bred by Exhibitor Dogs.

Bred by Exhibitor Bitches.

American Bred Bitches.

Open Bitches.

Veteran Dogs.

Best of Breed Competition tuu suki i psy champ

w Anglii championy wystawiane są w open nie ma klasy championów tu też nie widze

Posted
No to nie całkiem rozumiem, po co piszesz, jak nie zależy Ci na tym, czy ktokolwiek Ci wierzy? I żałuję, że Ci nie zależy, bo gdyby Ci zależało, pisałabyś precyzyjniej i byłabyś dużo bardziej wartościowym - przynajmniej dla mnie - członkiem dogomanii.

.

to forum nie jest powaznym miejscem, pisze dokłądnie, precyzyjnie na listach dyskusyjnych gdzie wiem z kim rozmawiam a tutaj.... ile tu pierdół

Posted

dzidtka napisala

ja wiem, że mało wiesz... ale zawsze możesz swoja wiedzę poszerzyć... zacznij szybko, bo czas leci a Ty go tracisz na wypisywanie pierdół

Tylko, że JA jestem młody duzo mlodszy od ciebie (albo na zdjęciach tak staro wyglądasz), więc widze, że wspólnie tracimy czas na wypisywanie pierdół co Tobie droga PANI juz Flaire parę razy udowodniła. Masz pecha, ze Flaire mieszkala w USA i sie orientuje. :D

Posted

nie uważam tego za pecha, moją wiedzę na temat kynologii amerykańskiej czerpie głównie z "Psa" lub internetu lub z tego co kto mówi ale tu mam duzo wątpliwości, częścć wniosków wyciagam sama bo mam mózg i korzystam z niego, teraz zaczyna mi być coraz blizsza ta kynologia bo sprowadzam stamtąd psa, nie byłam tam, nie wystawiałam więc nie mam innej mozliwości czerpania wiedzy... natomiast Ty nie wykazujesz jakiegokolwiek zainteresowania oprócz pierdół

tak jestem bardzo stara :)