Praxenka Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Witam! Mam 2,5-letniego czekoladowego labka z rodowodem. Często spotykam się z opinią (weterynarze, treser, behawiorysta), że pies ma bardzo ładną kufę i ogólnie jest wyjątkowo ładny, a ze względu na fakt, że czekolada jest najrzadziej spotykana, na pewno zwróciłby uwagę sędziów i miałby dużą szansę na wystawach:) Ma wszystkie cechy labradora, jest w 100% nieagresywny, zawsze skory do zabawy itd, więc szkoda by było, gdyby się "zmarnował" i nie został reproduktorem:) Zastanawiam się tylko, czy nie za późno się za to zabrałam. Jest bardzo odważny i duży tłum (ludzi czy psów) nie robi na nim negatywnego wrażenia - człowiek to dla niego ręce do głaskania, a pies to kompan do zabawy, więc opanowanie ogona graniczy z cudem:) Nie mam jednak żadnych znajomych z wystawowymi psami, więc wiedzę mam tylko teoretyczną. Musiałabym najpierw odwiedzić wystawę bez psa itd, więc na 1 wystawie w życiu pojawiłabym się z niespełna 3 letnim psem... Weterynarz (pasjonat) mówi, że nawet jeśli nie zdobędzie pucharów to ma duże szanse zdobyć ocenę doskonałą. Jeśli zdobędzie 3 oceny doskonałe, to może być reproduktorem. Jak myślicie, 2,5 - 3 letni pies ma jakieś szanse? Quote
panbazyl Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Mój zaczął sie wystawiać w wieku ponad 3 lata. To co piszesz o czekoladach, ze są nieczęsto spotykane - lepiej pojdź sama na wystawę to ocenisz to najlepiej. I jeśli zaczniesz wystawiać to przygotuj się też na porażki. I to wcale nie jest takie łatwe jak się z boku wydaje - ot przebiec po trawie z psem na sznurku. O nie!!! No i koszta - są wcale niemałe. Opłata za wystawę, dojazd, czasem nocleg. Quote
Iss Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 wystawy w takim wieku to nie problem, jednak musicie się przygotować najpierw pod kątem ćwiczeń z zakresu ruchu, postawy , bo to ot tak samo nie przyjdzie. A co do czekoladowych labradorów to owszem, może i w mieście mało ich widać, ale na ringach wystawowych wyrastają niczym grzyby po deszczu :P Quote
sodalis Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Pamietaj, że żeby został reproduktorem oprócz wystaw musi mieć jeszcze prześwietlenie w kirunku dysplazji stawów biodrowych. Quote
panbazyl Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 [quote name='sodalis']Pamietaj, że żeby został reproduktorem oprócz wystaw musi mieć jeszcze prześwietlenie w kirunku dysplazji stawów biodrowych.[/QUOTE] no i należy wpisać - nie samemu a u upoważnionego weta - wynik badania do rodowodu (kolejny wydatek). Quote
Praxenka Posted January 13, 2010 Author Posted January 13, 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedzi!:D Labek miał już prześwietlane stawy dwukrotnie i wiem, że nie ma dysplazji. Weterynarz powiedział, że stawy są w idealnym stanie. Została kwestia odpłatnego zapisu. Co do wystaw - wiem, że bieganie z psem na sznurku nie jest proste:D Popracujemy z nim na szkoleniu przygotowującym do wystaw (nawet jeśli nam się nie powiedzie nie będą to stracone pieniądze - praca z psem jest bezcenna;]). A co do przygotowania się też na porażki - dla mnie mój pies jest najpiękniejszy na świecie! Najmądrzejszy, najzabawniejszy....itd I nie będę się z nikim o to kłócić, bo zakładam, że inne psy dla swoich właścicieli są dokładnie takie same (mam taką nadzieję). Bez względu na to co mówią inni, bez względu na ocenę sędziego - nic i nikt nie jest w stanie zmienić mojego sposobu myślenia!:D Jeśli pojedziemy na 2-3 wystawy i się nie uda - trudno. Zadałam pytanie, by dowiedzieć się czy pies może w tym wieku stawiać pierwsze kroki na ringu, czy się nie ośmieszę jak np 20-latek który nagle stwierdza, że jak zacznie kopać piłkę to się dostanie do 1 ligi. Quote
panbazyl Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 [quote name='Praxenka'] A co do przygotowania się też na porażki - dla mnie mój pies jest najpiękniejszy na świecie! Najmądrzejszy, najzabawniejszy....itd I nie będę się z nikim o to kłócić, bo zakładam, że inne psy dla swoich właścicieli są dokładnie takie same (mam taką nadzieję). Bez względu na to co mówią inni, bez względu na ocenę sędziego - nic i nikt nie jest w stanie zmienić mojego sposobu myślenia!:D Jeśli pojedziemy na 2-3 wystawy i się nie uda - trudno. Zadałam pytanie, by dowiedzieć się czy pies może w tym wieku stawiać pierwsze kroki na ringu, czy się nie ośmieszę jak np 20-latek który nagle stwierdza, że jak zacznie kopać piłkę to się dostanie do 1 ligi.[/QUOTE] tak trzymaj!!! I do zobaczenia gdzieś na ringu!!!! W Polsce albo za granicą! Quote
Recommended Posts