gayka Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 Znalazłam taką karmę i jestem ciekawa jakie macie doświadczenia ? Skład jak dla mnie jest inetreujący: [COLOR=#000000][B]Karma dla psów[/B] [B]Platinum[/B] nie zawiera dodatków chemicznych, ani sztucznych konserwantów.[/COLOR] [COLOR=#000000] [/COLOR] [COLOR=#000000][COLOR=#ff0000]ANALIZA:[/COLOR][/COLOR] [COLOR=#000000]białko surowe 26%, tłuszcz surowy 16%, popiół surowy 6,5%, włókno surowe 2%, wapń 1,5%, fosfor 1%, wilgotność (sok ze świeżego mięsa) 18%.[/COLOR] [COLOR=#000000][COLOR=#ff0000]DODATKI NA 1 KG:[/COLOR][/COLOR] [COLOR=#000000]wit. A- 10.000IE, wit. D3- 1.600IE, wit. E (alfa tokoferol) 100mg, wit. K1- 2mg, wit. B1-3mg, wit. B2- 5mg, wit. B6- 3mg, wit. B12- 40mg, kwas nikotynowy 20mg, calsium pantotenato 10mg, biotyna 160mg, kwas foliowy 300mg, chlorek choliny 500mg, siarczan jednowodny żelaza 75mg, tlenek manganu 90mg, siarczan kobaltu 1mg, jodek potasu 4mg, jodek sodu 0,3mg.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]SKŁAD:[/COLOR] [COLOR=#000000]świeże mięso drobiowe (70%), ryż, tłuszcz drobiowy, kukurydza, mączka z mięsa drobiowego, mączka kukurydziana, hydrolizowane mięso drobiowe, malasy buraków cukrowych, jabłko suszone, olej z łososia, olej lniany tłoczony na zimno, oliwa z pierwszego tłoczenia, ekstrakt z muszli zielonej (małż nowo-zelandzki), ziarna ostu, koper włoski, korzeń sarsaparilla, seler, karczoch, nasturcja, rumianek pospolity, mniszek lekarski, goryczka w proszku, juka, chlorek potasu.[/COLOR] [COLOR=#000000] [/COLOR] Quote
egeri Posted December 26, 2009 Posted December 26, 2009 Witam ! O karmie słyszałam i wydaje się nie najgorsza, chociaż swojego psiaka nie karmiłam. Co do składu to jest napisane, że ma 70%[B] świeżego[/B] mięsa, czyli po odparowniu będzie go dużo mniej, niestety. Z tego wynika, że podstawowym składnikiem jest ryż ( i tak lepsze niz pszenica). Ciekawe czy ktoś karmił nią swoje psiaki? Ciekawią mnie opinie jak psiaki ją jedzą i jak na nią reagują? Cena mnie trochę zwaliła z nóg... ponad 200 zł za 15 kg worek... Hmm...myslę, że można podobną karmę kupić za mniej. Pozdrawiam Quote
egeri Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 [url]http://www.platinumpetfood.com/[/url] Tutaj jest ich strona internetowa. [url]http://www.platinum-natural.pl/index.php?pasek=show&page=6[/url] A tutaj polska strona. Myślę , że po próbki najlepiej napisać do nich maila i cóż...czekać na odpowiedź;) Quote
hop! Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 Ta karma ma bardzo intensywny zapach. Nie jest taka sucha jak inne karmy - jakby to określić? Jest "gumkowata". Moje psy dosłownie rzuciły się na tę karmę i jadły jak szalone. Po dwóch dniach jadły normalnie. Karmiłam psiaki tą karmą z jagnięciną, ale tylko przez dwa tygodnie. Kupy były dobre, psy zadowolone. Quote
gayka Posted January 1, 2010 Author Posted January 1, 2010 [quote name='hop!']Ta karma ma bardzo intensywny zapach. Nie jest taka sucha jak inne karmy - jakby to określić? Jest "gumkowata". Moje psy dosłownie rzuciły się na tę karmę i jadły jak szalone. Po dwóch dniach jadły normalnie. Karmiłam psiaki tą karmą z jagnięciną, ale tylko przez dwa tygodnie. Kupy były dobre, psy zadowolone.[/QUOTE] dzieki za info! te dwa tygodnie to troszkę mało aby ocenić rezultaty. Quote
hop! Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 [quote name='gayka']dzieki za info! te dwa tygodnie to troszkę mało aby ocenić rezultaty.[/QUOTE] Wiem, że dwa tygodnie to za mało. Nasz tymczasowicz je Platinum od 3 tygodni, ale to też za krótko, żeby ocenić karmę. Psiak nie chce jeść karmy Orijen, a Platinum je bardzo chętnie, więc nie będziemy mu zmieniać. Przytył, sierść jest błyszcząca. Są również takie przekąski - [URL]http://www.platinum-natural.pl/index.php?cat_id=30&page=0&view=0&sort=default[/URL]. Też smakują psiakom i to bardzo. ;) Zanim kupiłam tę karmę szukałam o niej informacji, ale najwyraźniej jest mało znana. Quote
gayka Posted January 1, 2010 Author Posted January 1, 2010 hop! a co sądzisz o składzie? miałas próbki czy w ciemno kupiłaś? bardzo powazny argument to to, że psu smakuje. Moja suka z wielu karm je tylko Royala i Joserę - żadna z nich nie wydaje mi się idealna. Quote
hop! Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 Kupiłam w ciemno. Wydaje mi się, że skład jest dobry. Po zmianie z Orijena na Platinum nie było żadnych problemów. Nie wiem tylko, czy ten intensywny zapach jest zupełnie naturalny. Może to jakiś "wabik" dla psów? Quote
gayka Posted January 1, 2010 Author Posted January 1, 2010 Bardzo możliwe ze jakiś wabik stosują, to chyba sporo firm praktykuje niestety . Quote
vivica Posted December 16, 2011 Posted December 16, 2011 Czy ma ktoś do odsprzedania troszkę karmy PN ? Proszę o info na pw. Quote
vivica Posted February 18, 2012 Posted February 18, 2012 Zamierzam zakupić karmę Platinum Natural z jagnięciną dla dorosłych psów. Najmniejsze opakowanie to 5 kg - dla mojej suni taka ilość to za dużo zwłaszcza, iż nie wiem czy będzie wcinać. Wobec tego mogę odstąpić około 3 kg. Zainteresowanych zapraszam na pw. Quote
andromeda Posted March 7, 2012 Posted March 7, 2012 Ktoś jeszcze karmi swojego psa tą karmą ? Zastanawiam się czy nie kupić dla mojego alergicznego niejadka :( Quote
Weimaromaniaczka Posted March 8, 2012 Posted March 8, 2012 [quote name='vivica']Zamierzam zakupić karmę Platinum Natural z jagnięciną dla dorosłych psów. Najmniejsze opakowanie to 5 kg - dla mojej suni taka ilość to za dużo zwłaszcza, iż nie wiem czy będzie wcinać. Wobec tego mogę odstąpić około 3 kg. Zainteresowanych zapraszam na pw.[/QUOTE] Są opakowania 1,5 kg,tylko nie wiem czy do Polski też sprowadzają. [quote name='andromeda']Ktoś jeszcze karmi swojego psa tą karmą ? Zastanawiam się czy nie kupić dla mojego alergicznego niejadka :([/QUOTE] Suka koleżanki jest straszną alergiczką i po długim poszukiwaniu i wielu próbach zaczęła karmić właśnie Platinum.Reakcja była widoczna już po 3 tygodniach,stan skóry wrócił do normy,łyse placki porosły sierścią,uszy przestały krwawić. I tak już od 3 lat Afra wcina Platinum na zmianę z [B]Fenrier i Wolfsblut[/B] dla odmiany.Ja karmiłam nią moją Paskudę przez jakieś 3 miesiące.Nie jest alergiczką. Po otwarciu worka karma ma naprawrdę bardzo intensywny zapach,tak jak by ktoś magii nalał.Moje suczysko jadło ją chętnie i w sumie dobrze przyswajało bo kupki były średniej wielkości.Jednak zrezygnowałam z niej bo te krokiety są miękkie i Paskuda ich prawie nie gryzła tylko łykała,zauważyłam też zbierający się na zębach osad.Nie wiem czy w Polsce o tym pisano,ale w 2008 roku było tu dość głośno o tym,że po jakiejś awarii przy produkcji karmy w krokietach Platinum pojawiły się kawałki plastiku i sznurka.Ja osobiście nie znalazłam nic,ale czytałam wypowiedzi na forach gdzie ludzie jeszcze w 2010 roku znajdywali plastik w krokietach. Jeśli chodzi o inne karmy dla alergików to polecam właśnie te 2 wyżej wymienione, pierwsza nie zawiera żadnych zbóż,kukurydzy ani ziemniaków tylko tapiokę,WB ten z koniną, albo BARF. Quote
andromeda Posted April 25, 2012 Posted April 25, 2012 Odpuszczam sobie karmę Platinum. Niestety ale nie jestem zadowolona z jej efektów . Sierść jak wypadała tak wypada, brzuszek zrobił się ciemno brązowy, dodatkowo pokazał się łupież. Do tego częste siusianie, cztery spacery dziennie to było za mało ... Quote
Zosia-Samosia Posted November 10, 2014 Posted November 10, 2014 Nam wlasnie ostatnio weterynarz polecil Platinum. Dzisiaj zamowilam probki - poczekamy/zobaczymy. Quote
Recommended Posts