Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czesc,

mam pytanie, teraz 31 grudnia Fiona bedzie miała rok. I czy mam jej podawać jedzenie 2 razy dziennie ? Bo teraz daje jej 3 razy dziennie. Waży 4 kg, a miała byc miniaturką. Coś można zrobic, aby schudła ?

Posted

A pies jest wyraźnie za gruby, otłuszczony, czy po prostu urósł duży? Zapytaj weterynarza.
Jeśli kupiłeś psa bez rodowodu, może Ci dorosnąć i do 8 kg, bo niestety jest to "wyrób yorkopodobny", a nie york, a oszustów nie brakuje. Nie ma w tej rasie jakiejś oddzielnej odmiany "miniaturek".

Rocznego psa spokojnie możesz już karmić 2 razy dziennie.

• 1 month later...
Posted

Tak jek powiedziała Martens ,czy psiak ma rodowód ?
Jeśli nie ,to jest to tylko pies w typie yorka ,a nie york
Wzorzec wagi yorka to 1,5-3,2 kg.
Więc jeśli nie jest to otyłość,tylko pies taki wyrósł,jest to wykroczeniem z wzorca !:crazyeye:
Musisz się dowiedzieć czy to otyłość,czy masywność?
Mój york ma 4 lata,waży 1,8kg i je 3 razy dziennie.;)

• 4 months later...
Posted

Dzisiejsza miniatura powstała w wyniku selekcji mniejszych osobników spośród ważących 5,5-7 kg psów klasycznej odmiany. Na początku hodowli selekcyjnej ciężar wahał się od 1,5 do 6 kg.

Więc o jakiej otyłości wy piszecie? Chłopak ma pięknego zdrowego psa, który pożyje na pewno dłużej i najprawdopodobniej będzie weselszy -
od tych małych wychudzonych psiaczków, które ważą kilogram i w 100% są yorkami prawdziwymi, bo co, bo mają rodowód i na pewno właściciele takiej małej suni dopuszczą ją, bo piesek musi zarobić na siebie - po to kupiliśmy takie maleństwo z rodowodem - trudno, że cierpi podczas ciąży czy porodu ważne, że będzie miała miot miniaturek)

Dlaczego Yorkopodobny, bo nie ma rodowodu heheh błazenada - uwierzcie, że gdyby kynolodzy (którzy z założenia są za kojarzeniem tylko piesków rodowodowych)
nie krzyżowali różnych ras to by naszych yorków raczej nie było.

Yorkshire terierry powstały w połowie [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/XIX_wiek"]XIX[/URL] wieku. Ich zadaniem było tępienie myszy i szczurów w domach biednych rzemieślników i robotników. Ich prawdopodobnymi przodkami są: [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Malta%C5%84czyk"]maltańczyk[/URL], [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Dandie_Dinmont_Terrier"]Dandie Dinmont Terrier[/URL], Clydesdale terrier i [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Skye_terrier"]skye terrier[/URL]. Jest to mały pies wyhodowany w hrabstwie [URL="http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Yorkshire_%28Anglia%29&action=edit&redlink=1"]Yorkshire[/URL], na Północy Wielkiej Brytanii, w wyniku krzyżowań ras terierów.

Chociaż uważam, że nie powinno się łączyć psów odmiennej rasy

Posted

[quote name='3aapt']
od tych małych wychudzonych psiaczków, które ważą kilogram i w 100% są yorkami prawdziwymi, bo co, bo mają rodowód i na pewno właściciele takiej małej suni dopuszczą ją, bo piesek musi zarobić na siebie - po to kupiliśmy takie maleństwo z rodowodem - trudno, że cierpi podczas ciąży czy porodu ważne, że będzie miała miot miniaturek)[/QUOTE]

No pewnie, bo wszyscy hodowcy zarejestrowani myślą tylko o kasie i rozmnażaniu jak najmniejszych biednych suniek - nie to co zwykli rozmnażacze i handlarze; Ci to dopiero dbają o dobro piesków i rasy :cool1: Błazenada :eviltong:

Pies ważący 4 kg prawdopodobnie będzie zdrowszy od kilogramowego maleństwa - ale jest to przekroczenie wzorca; jeśli pies nie jest utuczony to albo ktoś niestarannie zaplanował skojarzenie rodziców (o ile w ogóle zaplanował, a nie ograniczył się do york+york=york), albo pies nie jest czystej rasy...

[quote name='3aapt']Dlaczego Yorkopodobny, bo nie ma rodowodu heheh błazenada - uwierzcie, że gdyby kynolodzy (którzy z założenia są za kojarzeniem tylko piesków rodowodowych)
nie krzyżowali różnych ras to by naszych yorków raczej nie było.
[/QUOTE]

Planowe krzyżowanie róznych ras w celu uzyskania nowej to coś zupelnie innego niż psucie rasy już istniejącej, utrwalonej wieloma latami pracy hodowców, poprzez rozmnażanie psów "jak leci" bez selekcji hodowlanej - a na tym zazwyczaj polega rozmnażanie psow bez rodowodu.

I niestety, nie ma odmiany york "miniaturka" - po prostu kiedyś wzorcowa wielkość psa tej rasy była większa niż obecnie; na przestrzeni pokoleń zmniejszono rozmiary tej rasy w ogole, a nie wyhodowano jakiejś miniaturowej odmiany. To normalne, że nie wszystkie psy w rasie są identycznych rozmiarów; "u mnie" w staffikach są psy ważące 19 kg, a są i takie, które ważą 11, prawie połowę mniej, i to normalna wzorcowa rozpiętość rozmiarów; nikt tam nie wymyśla bajek o "miniaturkach"; ta sama sytuacja jest w yorkach, są pieski mniejsze i większe, ale nie ma wydzielonych odmian wielkości jak np. u sznaucerów.

Posted

[quote name='3aapt']Martens dlaczego wzorzec yorka się tak zmienia? tzn. waga wzorcowa do 3,1[/QUOTE]

Tak samo jak w przypadku innych ras - żeby dostosowac się do zmian w eksterierze rasy nastepującej na przestrzeni lat - a ta zmienia się przede wszystkim ze względu na użytkowość (kto teraz używa yorka do tępienia szczurów?), i oczekiwania nabywców, którzy chcą mieć pieska mikroskopijnych rozmiarów.
Nie wiem dokładnie jak i kiedy następowały te zmiany, czy wzorzec rasy powstał już po miniaturyzacji, ale faktem jest, że pierwsze yorki hodowane w XIX wieku ważyły raczej 7-8, a nie 2-3 kg. Selekcję zaczęto prowadzić wtedy, gdy yorki stały się psami pokojowymi.

Posted

[quote name='Borówka16']Tak jek powiedziała Martens ,czy psiak ma rodowód ?
Jeśli nie ,to jest to tylko pies w typie yorka ,a nie york
[B][U]Wzorzec wagi yorka to 1,5-3,2 kg.[/U][/B]
Więc jeśli nie jest to otyłość,tylko pies taki wyrósł,jest to wykroczeniem z wzorca !:crazyeye:
Musisz się dowiedzieć czy to otyłość,czy masywność?
Mój york ma 4 lata,waży 1,8kg i je 3 razy dziennie.;)[/QUOTE]

A nie czasami 2,5 - 3,2 kg?
Pytam, bo z tego co zauważyłam na wystawach to taki 1,5kg maluch nie ma żadnych szans na zdobycie jakiejkolwiek lokaty.
Oczywiście jeśli jest ładny to może zrobić hodowlankę, ale.... czy tylko o "hodowlankę" chodzi?
A zdrowie takiej 1,5 kg suni, która jest kryta i najczęściej rodzi przez cesarkę?!

Yorki lokatowe - czyli te wg sędziów najbardziej nadające się do rozrodu to są najczęściej psiaki właśnie takie 2,5-3,5 kg

Jeśli się mylę - sprostujcie i podajcie przykłady takich lokatowych yorków. Yorków, które zdobyły jakieś medale ... a może jakiś Ch.Pl ma 1,5kg?

Na wystawach w yorkach to mi się podoba, że najczęściej jest duża stawka i naprawdę jeśli już jakiś stanie na pudle to już taki medal coś znaczy. W innych rasach często są tylko 2-3 psy w danej klasie albo wręcz 1 (co nie znaczy że od razu ma złoto!!!), a w yorkach np. w najbardziej obleganej KL MŁ 5-10 a na międzynarodówkach często powyżej 20 psów.

Posted

[quote name='aga19']Witam:) Moj piesek w piatek bedzie mial 8 tyg i jak narazie wazy 772g. Czy to odpowiednia waga?:)[/QUOTE]

Myślę, że Twój hodowca udzieli najrzetelniejszej odpowiedzi, porównując wagę pieska do rodzeństwa tudzież przeciętnej wagi przodkow, mamy pieska w młodym wieku ;)
Sama waga to tez nie wszytsko - ważne jest też jakiej wielkości jest piesek w stosunku do owej wagi, czy nie jest otłuszczony albo zbyt szczupły.

Posted

moj psiak byl najmniejszy z miotu:) Ale jest wesoły i smiem twierdzic ze oprocz wielkosci niczym sie nie rozni od pozostalych:) tylko teraz nie wiem jak go zmierzyc? gdzie ?o d kąd do kąd? zeby pozniej stwierdzic czy waga jest prawidlowa:)