martavantos Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 [FONT=Century Gothic]Mój owczarek niemiecki ma ponoc zapalenie jelita grubego, czy ktos ma jakies doswiadczenie z ta choroba i mogłby mi cos poradzic. Wiem ze jest to raczej przewlekła choroba poza tym warto wspomniec ze jest wnętrem:-( [/FONT] Quote
martavantos Posted January 17, 2006 Author Posted January 17, 2006 Rozumiem ze zaden inny pies nie miał takiej dolegliwosci szkoda:-( Quote
martavantos Posted January 17, 2006 Author Posted January 17, 2006 :-( ewelina jak bedziedz to tu Quote
ewelinabuck Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 Schorzenia przewodu pokarmowego to zaburzenia doprowadzaj±ce do upo¶ledzenia trawienia, wchłaniania lub transportu tre¶ci pokarmowych przez żoł±dek oraz jelita. Wła¶ciwe funkcjonowanie układu pokarmowego jest niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu zwierz±t. Proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej i przełyku, gdzie rozkładana jest czę¶ć węglowodanów. W żoł±dku soki trawienne rozpoczynaj± proces trawienia białkowych składników pokarmowych. Rozkładaj± je na krótkołańcuchowe polipeptydy i aminokwasy, które w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego zostan± wchłonięte do krwioobiegu. Z kr±żeniem substancje te trafiaj± do w±troby. Odgrywa ona ważn± rolę w metabolizmie wchłoniętych z jelit składników, a także w trawieniu tłuszczy. Wydzielane do dwunastnicy sole żółciowe ułatwiaj± pracę enzymom trzustkowym. To, co pozostaje w ¶wietle jelit to niestrawione resztki pokarmowe oraz substancje wydzielone z organizmu, które po uformowaniu w jelicie grubym tworz± kał. Najczę¶ciej spotykane choroby przewodu pokarmowego to: ostre zapalenie żoł±dka i jelit, zewn±trzwydzielnicza niewydolno¶ć trzustki, zespół złego wchłaniania oraz zapalenie jelita grubego. W młodym wieku najczę¶ciej spotyka się u zwierz±t wirusowe zapalenia jelit oraz nietolerancję pokarmow±, często z objawami skórnymi. U starszych często występuj± zaparcia i stany zapalne gruczołów okołoodbytowych. PRZYCZYNY Istniej± czynniki warunkuj±ce występowanie zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Rasa, wielko¶ć zwierzęcia i czynniki dziedziczne s± przyczynami predysponuj±cymi do występowania niektórych chorób. Schorzenia przewodu pokarmowego często dotycz± psów, które maj± tendencję do zjadania odpadków podczas spacerów. Również nagłe zmiany pokarmu, złej jako¶ci karma lub nadmiar niektórych dodatków mog± doprowadzić do zaburzeń rozwojowych u dorastaj±cych zwierz±t oraz być przyczyn± zaburzeń pokarmowych u dorosłych osobników. OBJAWY Musimy być ostrożni, je¶li zauważymy u pupila objawy, takie jak: wymioty, biegunka, krew lub ¶luz w odchodach, napinanie się, ból i wysiłek podczas wydalania. Innymi mniej specyficznymi objawami schorzeń przewodu pokarmowego mog± być: utrata masy ciała, nadmiernie duży lub mały apetyt, bolesny przy dotyku brzuch, osowiało¶ć, niekiedy ¶wi±d i zła jako¶ć okrywy włosowej. Wówczas udajmy się jak najszybciej do lekarza weterynarii, ponieważ czas często przes±dza o skuteczno¶ci dalszego leczenia. W większo¶ci przypadków objawy kliniczne mog± być wystarczaj±ce do rozpoznania schorzenia. W niektórych przypadkach konieczne może okazać się również badanie krwi i kału, a także badania dodatkowe, takie jak: RTG, endoskopia lub wykonanie laparotomii diagnostycznej. W przypadku zauważenia niepoż±danych reakcji na pokarm, zaleca się specjaln± dietę. Pamiętajmy, aby unikać podawania podopiecznemu leków sprzedawanych bez recepty, takich jak ¶rodki przeczyszczaj±ce czy przeciwbiegunkowe. Ustalmy z lekarzem weterynarii sposób żywienia pupila i podawajmy mu tylko tak± karmę, jak± zalecił. Quote
coztego Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 [QUOTE]Mój owczarek niemiecki ma ponoc zapalenie jelita grubego, czy ktos ma jakies doswiadczenie z ta choroba i mogłby mi cos poradzic.[/QUOTE] Co mówi weterynarz? Jakie pies ma objawy i jakich rad oczekujesz? [QUOTE]poza tym warto wspomniec ze jest wnętrem[/QUOTE] Wnętrostwo chyba nie wpływu na jelita :hmmmm: A przy okazji- czy on jest wykastrowany? Quote
Hossa13 Posted January 18, 2006 Posted January 18, 2006 Samo wnętrostwo nie ma wpływu na jelita. Zmiany w jelicie grubym pojawiają się jednak dość często u niekastrowanych psów. Te zmiany to zgrubienia np. na zwieraczu, odbycie, ogólnie w końcowym odcinku jelita grubego i można je wykryć w czasie badania per rectum. Są to zmiany spowodowane działaniem hormonów płciowych męskich. Wtedy albo podaje się leki blokujące receptory hormonów męskich (myślę, że to się kryje pod mianem "chemicznej kastracji"), albo psa się kastruje, bo chirurgiczne usunięcie jąder jest trwałym rozwiązaniem. Podawanie leków wycisza problem tylko na jakiś czas. Quote
annnka Posted January 18, 2006 Posted January 18, 2006 podobno owczarki czesto maja raka jelita Quote
martavantos Posted January 19, 2006 Author Posted January 19, 2006 sorry ze sie tak długo nie odzywałam. Wiec byłam u weta i stwierdził ze nic takiego sie niedzieje podał mu leki homopatyczne wspomagajace prace zoładka oraz siemie lniane w ziarenkach . Poprostu bardzo sie nim martwiłam bo co troche mi na cos choruje jak nie urok to ..... jak to mówia. Stwierdziłam ze mu za dobrze. Jednak wprowadziłam mu całkiem nowa diete wszystko gotowane zero surowego narazie jest ok;) A tak na marginesie idziemy razem z Vantkiem na spacereek do lasku a w tej chwili poszukuje swojej piłki która bardzo kosia;) Pozdrowionka Quote
Agnes Posted January 19, 2006 Posted January 19, 2006 poprzednia sucz miala zapalenie jelita grubego - najpierw dostawalismy leki (pojecia nie mam jaka nazwa, pomaranczowe dosc spore), ale nie dzialaly potem przeszlismy na sucha karme Royal Canin Intestinal - to karma jelitowa wlasnie i pomogla odrazu. Tyle moge powiedziec...niestety do konca leczenia nie dotrwalysmy, ale to juz z innego powodu :( Quote
martavantos Posted January 20, 2006 Author Posted January 20, 2006 ojej tak bardzo mi przykro:-( Dziękuje za odpowiedz i rade na pewno spróbuje;) Quote
Emar Posted January 20, 2006 Posted January 20, 2006 Nasz Gryf od szczeniaka miał problemy z jelitami i żołądkiem. Długo z tym walczyliśmy, zanim metodą prób i błędów dostalismy karmę Eukanuby Intenstinal Formula. Odpukac, od 3 lat jest jak ręką odjął. Narszcie wygląda jak ONek, a nie jak zabiedzony piesek.:lol: Quote
Recommended Posts