Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak już pisałam ze względu na problemy Toli z wątrobą musieliśmy przejść na karmę leczniczą. Dlatego zostało nam trochę karmy bytowej- Orijen Red (dziczyzna). Tak na oko jest pół worka 13,5 (przed sprzedażą dokładnie zważę) Karma dobrze przechowywana - w specjalnej puszce i dodatkowo w oryginalnym worku, więc nie wywietrzała :-). Może ktoś byłby chętny? Cena za kilo 19 zł plus przesyłka.

• 4 weeks later...
  • Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Witam,

a co myślicie o karmie 1st choice? orijen też ponoć dobry, ja póki co podaje royala, ale czytając opinie coraz bardziej się zniechęcam...

[URL="http://www.boston-terriers.pl"]www.boston-terriers.pl[/URL] - forum BT :)

pozdrawiam

Posted

U nas z Orijenem dopóki nie pojawiły się problemy z wątrobą, też było ok. Tylko teraz ta nowa wersja w której jest 80% mięsa mnie nie przekonuje. Bo o ile fajnie to wygląda, to sama ilość białka w składzie jest według mnie za duża dla bostona. Fakt, faktem są to psy dość aktywne, ale nie aż na tyle, żeby podawać im tak wysoko białkową karmę.

Posted

A która wersja ma 80% białka? Ja nadal widzę tylko takie z 40%.
Gdzie w karmie 80% białka zmieszczą się tłuszcz, węgle, popiół i włókno?:)

Edit: Napisałaś 80% mięsa, a ja o białku piszę. Nie wiem, czy była wcześniej wersja, gdzie białka było mniej, ale 40% wydaje się być ok. Tak naprawdę to białko jest ważne, a nie ilość mięsa, bo w mięso wchodzą też tłuszcze:)

Posted

[B]lilivampire[/B] 80% to jest mięsa, samego białka w niej jest 38%.

Edit: Mi chodzi głównie o samo białko, którego spora ilość w przypadku psów ''normalnych" nie pracujących typu psy policyjne, pociągowe itp nie jest wskazana. Tylko z tymi karmami już tak jest, że im mniej białak w składzie tym gorsza jakościowo, pomijając oczywiście te lecznicze.

Posted

Tak, już edytowałam swoją wiadomość. Ale przecież to ilość białka jest najważniejsza;) Nie oszukujmy się, psy to drapieżniki, ich organizm jest przystosowany do czerpania energii z białka:)

Posted

Nie czytałam, więc się nie wypowiem na temat tej wypowiedzi. Ja jestem bardzo za BARF-em, możliwe, że swojego bostonka kiedyś na BARF-a przestawię. Najtrudniejsze w tym jest to, że jest to dieta bardzo pracochłonna - o wiele łatwiej podać chrupki, zwłaszcza jak się pracuje na całym etacie;)
Dla kiciastego też szukałam karmy, która będzie najbardziej spełniać założenia BARF-owe (chociaż wiadomo, że żadna nie spełni w 100%) i Orijen wydał się najlepszy.
Ale widziałam dzisiaj, że i Acana ma karmy bez zbóż.
A Ty AjdaTola na jaką karmę przeszłaś z Tolą? Jesteś pewna, że problemy z wątrobą wynikają z podawania karmy Orijen?

P.S. Dlaczego uważasz, że 40% białka to za dużo?:)

Posted

Ja broń Boże nie sądzę, że problemy z wątrobą wynikły z podawanie Orijena. Przyczyna ich była całkiem inna. Ze względu na zaistniałą sytuację przeszliśmy na specjalistyczną leczniczą karmę wątrobową z Hill'sa. Teraz powoli się z niego wycofujemy i szukamy odpowiedniej karmy bytowej. Lecz musi ona zawierać mniej białka (którego nadmiar nie wpływa bynajmniej w przypadku Toli korzystnie na zdrowie). Dla porównania Hill's ten leczniczy ma 16%, więc różnica jest spora.

Posted

Hej!

Nasza Lilli jest na Barfie od piątego miesiąca, początkowo była na wyrobach z Primexu ale teraz sami przygotowujemy jej posiłki z różnego rodzaju mięs i podrobów, oczywiście z dodatkiem warzyw. Dostaje często szyje indycze i kości cielęce :razz: przy takiej diecie Lilli nie ma żadnych problemów trawiennych:lol:

AjdaTola jak zorientowałaś się jeszcze przed badaniami, że Tola może mieć problemy z wątrobą... a i jeszcze małe pytanko co oznacza skrót MP?

Pozdrawiam!!

:megagrin:

[IMG]http://img171.imageshack.us/img171/7517/dsc00195es.jpg[/IMG]

[IMG]http://img860.imageshack.us/img860/7688/dsc00187v.jpg[/IMG]

Posted

[B]Dodus[/B], problemów z wątrobą nie podejrzewałam u Toli, nie miała ona jakiś typowych objawów (typu żółtaczka w zawansowanym stadium itp).
Wyszło to całkiem niespodziewanie podczas robienia badania krwi - mała swojego czasu miała problem z wyłysieniami, więc zrobiłam jej biochemię plus hormony. I tak wykryliśmy dodatkowy problem.

Skrót MP oznacza miesięcznik Mój Pies :-).

Posted

Czy jak już to Orijen, bo rozumiem że nikt Royala nie poleca?

a co myślicie o 1st choice?

[URL="http://www.boston-terriers.pl"]www.boston-terriers.pl[/URL]

Posted

My jesteśmy na royalu, i wszystko jest OK. Hamma ma pieką lśniącą sierść. Zmieniamy karmę, ponieważ nie ma zaufanie do wszystkiego co rozsypywane/rozlewane w pl. Ze zmianą czekamy do adulta.

• 2 weeks later...
Posted

My za Royala już dziękujemy, to nie jest ten Royal co kiedyś... Goldi nie chciała już go za bardzo jeść, sierść wypadała i to bardzo pomimo witamin i tabletek. Były próby z innymi karmami, ale jej nie smakowały. Na szczęście Healthy Paws (królik i brązowy ryż) zrobiło karmę dla szczeniaków do 12 miesiąca.Ta karma jak najbardziej jej podpasowała,sierść również się poprawiła.

• 1 year later...
Posted

Witam ja swojej bostonce podaję karme Purina ProPlan dla psów aktywnych i jestem bardzo zadowolona. Ma piękną lśniącą sierść i bardzo jej smakuje. Hodowczyni podawała jej karmę Josera.

• 1 year later...
Posted

Witam. Ma takie pytanie. Moja 4-miesięczna Suzi jest na karmie Brit Care. Niestety zauważyłam że po niej chodzi ciągle głodna - taki nie nażarty pies ;). Polecono mi zamiane na karme Platinum. Co o niej sądzicie? zna ktoś ta karmę i możecie coś o niej powiedzieć? Ewentualnie co innego w zamian?