Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aleksandra95']A Gusia miała zarezerwowany domek! Coś się zmieniło?:-([/QUOTE]

Nie wiedziałam, najwyraźniej przeoczyłam ta informację ;/ kierowałam sie głównie 1 stroną ;/

Ale jeśli ma zarezerwowany domek, to jak ktoś będzie dzwonić to zawsze można zaproponować innego pieska ;)

Posted

[quote name='Cantadorra']Czy macie jakiegos Don-ka? Szukam dla zaprzyjaznionej rodziny. Stracili swojego ukochanego psa i szukaja tylko DON-ka.[/QUOTE]
Jakie to są psy bo ja nie wiem.:evil_lol:

Posted

Obraczus -, dzięki, już poprawiałam..
Twoje ogłoszenia się nie zmarnują -czasem ktoś zdzwoni z pytaniem o jednego psa, a zabiera innego.

[B][COLOR=Red]GUSIA[/COLOR] faktycznie ma zarezerwowany domek, ale [/B][B][COLOR=Red]JEST CIĘŻKO CHORA [/COLOR][COLOR=Red][COLOR=Black](w tym stanie nie zostanie wyadoptowana)[/COLOR][/COLOR], a sytuacja z samochodem tylko pogarsza wszystko, bo p.Jola nie ma jak się dostać do swojej kliniki, a i do obcej tylko dzięki Abrakadabrze, która kursuje na trasie Wawa-Rasztów-Radzymin... :( Tragedia. Prawdopodobnie psi tyfus.
[SIZE=4]Oprócz Gusi [/SIZE][/B][B][SIZE=4][COLOR=Red]7 psów choruje na kaszel kenelowy[/COLOR][/SIZE][SIZE=4]... 2 wirusowe choroby jednocześnie wdarły się do przytuliska. Epidemia. :-( Brak leków, brak lekarza z tzw.zapleczem, brak pieniędzy. Brak słów. Nawet nie wiem co mam napisać więcej...[/SIZE] [/B]Boję się.

Składanie samochodu z części może się okazać nieekonomiczne -robocizna mechanika zeżre całą oszczędność. Czasem można trafić jeżdżące auto za 1500 - 2000zł. Zwykle małe, często voltsfageny (nie wiem jak to się pisze) z lat 1990-1995 (lub starsze). Miałam takie (bo tylko takimi mam odwagę jeździć) i da się żyć. Ostani jaki miałam to był VV Golf z 1992, i po zakupie (1500zł) odwiedziłam mechanika -doprowadzenie go do stanu TIP-TOP kosztowało dodatkowe 200zl (nagrzewnica szyby była zepsuta).

DONka w przytulisku nie ma.

[Parosku, ja czasami wstaję o 3.30 do pracy]

Abrakadabra, podaj mi proszę swój numer.(np.sms-em na numer 0504080091)

Posted

dogo chodzi mi tak strasznie,ze nie mogę sie wbić.zmartwiła mnie wiadomość o Gusi,że tez musiało zachorować takie małe... co do samochodu zgadzam sie całkowicie z przedmówczyniami i dołoze jakiś grosik-na razie deklaruje 50zł

Posted

[SIZE=5][COLOR=Red][B]:angryy: EPIDEMIA :angryy:

[SIZE=3][COLOR=Black]Chore psy:
GUSIA chora najprawdopodobniej na Parwowirozę (psi tyfus). [U]Stan ciężki.[/U]
SAKO, FLOREK, SONIA, CYGAN, ŁYSEK, PRALINKA, AZJA, GAPCIA -chore na kaszel kennelowy. [U]Florek i Łysek stan ciężki[/U].

[/COLOR][/SIZE][SIZE=3][COLOR=Black]Na [SIZE=4][COLOR=Magenta]CITO[/COLOR][/SIZE] czyli najlepiej na środę, 3 lutego potrzebny transport dla p.Joli oraz dwóch psów na trasie: Rasztów-Klinika w Warszawie przy Książęcej-Rasztów.
[/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black][SIZE=2]Na benzynę uzbieramy.. mam nadzieję..
[I][B][SIZE=3][U]Abrakadabra[/U] zgłosiła się do zawiezienia na środę.[/SIZE][/B][/I]
[/SIZE][/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
[SIZE=4][COLOR=Magenta]POTRZEBNE LEKI[/COLOR][/SIZE] (pilne!):
-[COLOR=Purple]TAFRIL[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]antybiotyk 17opakowań (każde po 12 ampułek. Dzienne zużycie 20 ampułek)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]SINECOD[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]syrop (na kaszel)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]BAXTER[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]kroplówka (0,5l dziennie dla Gusi)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]METRONIDAZOL[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]antybiotyk, kroplówka lub zastrzyki (tylko jedna forma podawania) (dla Gusi)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]PROKLIN[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]osłonowy (dla Gusi)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]ENTEROGAST[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]zawiesina doustna (dla Gusi)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]

[/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]Dług w najbliższej lecznicy, w Radzyminie 70zł.[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]

[/COLOR][/SIZE][/B][/COLOR][/SIZE]

Posted

[quote name='zoja.'][SIZE=5][COLOR=Red][B]:angryy: EPIDEMIA :angryy:

[SIZE=3][COLOR=Black]Chore psy:
GUSIA chora najprawdopodobniej na Parwowirozę (psi tyfus). [U]Stan ciężki.[/U]
SAKO, FLOREK, SONIA, CYGAN, ŁYSEK, PRALINKA, AZJA, GAPCIA -chore na kaszel kennelowy. [U]Florek i Łysek stan ciężki[/U].

[/COLOR][/SIZE][SIZE=3][COLOR=Black]Na [SIZE=4][COLOR=Magenta]CITO[/COLOR][/SIZE] czyli najlepiej na WTOREK, 3 lutego potrzebny transport dla p.Joli oraz dwóch psów na trasie: Rasztów-Klinika w Warszawie przy Książęcej-Rasztów.
[/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black][SIZE=2]Na benzynę uzbieramy.. mam nadzieję..[/SIZE][/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]

[SIZE=4][COLOR=Magenta]POTRZEBNE LEKI[/COLOR][/SIZE] (pilne!):
-[COLOR=Purple]TAFRIL[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]antybiotyk 17opakowań (każde po 12 ampułek. Dzienne zużycie 20 ampułek)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]SINECOD[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]syrop (na kaszel)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]BAXTER[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]kroplówka (0,5l dziennie dla Gusi)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]METRONIDAZOL[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]antybiotyk, kroplówka lub zastrzyki (tylko jedna forma podawania) (dla Gusi)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]PROKLIN[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]osłonowy (dla Gusi)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]
-[COLOR=Purple]ENTEROGAST[/COLOR] [/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]zawiesina doustna (dla Gusi)[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]

[/COLOR][/SIZE][/B][SIZE=3][COLOR=Black]Dług w najbliższej lecznicy, w Radzyminie 70zł.[/COLOR][/SIZE][B][SIZE=3][COLOR=Black]

[COLOR=DarkOrange][U]KIEROWCA Z SAMOCHODEM[/U] bardzo potrzebny... [/COLOR]

Może warto zmienić tytuł wątku i dać na ogólny?
Poproszę o numer konta, wpłacę parę groszy.

Posted

w temacie samochodu:
na razie zbieramy deklaracje; jeśli będzie szansa uzbierania podamy numer konta (prawdopodobnie Abrakadabry, bo ona "nadzoruje temat". Aktualnie rozesłane są fachowe "wici" poszukujące odpowiedniego pojazdu. Do tej chwili z zadeklarowanych wpłat uzbierało się 500zł. Super :)

Posted

[quote name='paros'][b]dzisiaj na cito potrzebny samochód !!![/b][/QUOTE]
może zmieńcie tytuł wątku lub nowy alarmowy ???? tak to mało osób zobaczy........

Posted

Trzeba założyć nowy wątek, ale w tej chwili nie mam jak. Dopiero popołudniu. Jeśli ktoś może założyć wcześniej to bardzo proszę -im wcześniej tym lepiej. Tytuł zmieniłam.

Abrakadabra zawiezie dziś p.Jolę z dwoma psami do lecznicy.
Śnieżyca utrudnia zadanie -pług nie jeździ do Rasztowa. Trzymajcie kciuki!

[SIZE=4][COLOR=Red][B]LEKI nadal bardzo potrzebne[/B][/COLOR][/SIZE]. Jeśli możecie roześlijcie po innych wątkach -może ktoś ma i może je podrzucić do p.Joli w czasie jej wizyty w Lecznicy na Książęcej albo chociaż do mnie na Jana Pawła/ Solidarności. Tel.p.Joli to [B]0501 980 665[/B]. Mój telefon to [B]0504 080 091.[/B]

Posted

Ja bym założyła bo mam czas tylko w tym problem,że nie potrafię.:angryy:

[URL]http://moto.allegro.pl/item901223344_opel_vectra_za_mala_kase_jedyna_taka_na_allegro.html[/URL]
a może taki samochód:razz:

Posted

Nie dam rady kupić antybiotyków bez recepty, ale może kupiłabym ze dwa syropy - Sinecod? Tak w miarę możliwości moich. Zoja czy mogę je jakoś podrzucić do Ciebie? Czy są potrzebne?

Posted

ja także leków nie posiadam ale mogę przelac jakąś kwotę .Czy na konto Bajk21 ?

co do samochody to dobry pomysł .Tylko to raczej odległa sprawa /kwestia zebrania kwoty ,samego zakupu ,rejestracji /same tablice rejestracyjne to chyba ponad 100 zl ,ubezpieczenia samo Oc to pewnie 300 ,itd/
Ostatnio naoglądałam się programów o zakupie używanych samochodów wiec mysle ,że zanim się go zakupi potrzeba sprawdzić jego faktyczyny stan techniczny żeby się nie władować w beczkę bez dna . Gdzieś czytałam ,że obecny samochod Bajk21wymaga aby go doprowadzić do stanu użyteczności 350 zl i tak myślę czy nie lepiej aby za część zadeklarowanych środków po raz ostatni go reanimować .Przez jakiś czas by jeżdził a w tej sytuacji to wybawienie .Koszty benzyny na dojazdy innych samochodów pewnie i tak przewyższyłyby tą kwotę.
Niezaleznie jaką decyzje podejmiecie deklaruje 50 zl na samochód

Posted

na jakie leki potrzebujecie recepte????
jak macie zamieniki ludzkie!!!to zamieniajcie..
recepta moja głowa!!!!

GUSIACZKU!!!!!!!!!!!!trzymaj sie maluszku...
a ja Ci domku szukam..i wlazłam dziś tu, zeby Wam napisać, ze ja wysyłam ludkom do Lublina!!!

a ona ma domek..ale chora!!!!!!!!!!!!!
mojej mamie chciałm ja pokazac..to Jamniczy szczylas jak sie patrzy...mialm taką IDENTIKoo jamniczą piękność

GUSIA!!!!!!
jak cos potrzeba z ludzkich leków to na PW

Posted

[B]Aleksandra[/B] -wstrzymaj się z wątkiem. Czekam na informacje o lekach jakie udało się załatwić w lecznicy.
[B]Motorolka[/B] -Sincod do mnie jak najbardziej. Adres podam na PRV.
[B]Saphira [/B]-konto p.Joli podaję na PRV.
[B]Vasco [/B]-dziękuję za deklarację :)
[B]Kabaja [/B]-konto p.Joli na PRV -na leki. Na samochód na razie tylko deklaracje, wpłaty później, prawdopodobnie na inne konto. Dzięki. Razem z Twoją i Vasco deklaracją mamy 650zł!!!
[B]anita_happy[/B] -czekam na dokładne ifo jakich leków brakuje. Jakby co; dam znać.

[COLOR=Red][B]AKTUALNE INFORMACJE O EPIDEMII[/B][/COLOR]

Widziałyśmy się z panią Jolą w lecznicy. Na szczęście Abrakadabrze udało się dostać do Rasztowa i przewieźć p.Jolą z Łyskiem do kliniki.
[B]
Bajka[/B] ma objawy podobne do Gusi. Jednak nieporównywalnie lżejsze. Nowy domek, prosi o pozwolenie adopcji chrej Bajki, żeby wyleczyć ją we własnym zakresie. Pani Jola zastanawia się nad decyzją, bo faktem jest, że pojedynczego psiaka łatwiej leczyć. Rodzina jest w porządku, zatem prawdopodobnie mała pojedzie jutro lub pojutrze do nowego domu.
[B]
W temacie Gusi[/B]; nie ma parwowirozy, tylko korono-wirozę. Mniejsza śmiertelność i ogólnie w porównaniu do parwo lżejsza, łatwiejsza do leczenia. Nie zmienia to faktu, że Gusia jest słabiutka i mizernie wygląda.
Korono-wiroza jest o tyle pocieszająca, że w razie czego zarażenie innych szczeniaków nie będzie tak wielką tragedią jaką byłaby parwo. Mam nadzieję.. W każdym razie 4tygodnie leczenia murowane.

[B]W temacie kaszlącej ósemki[/B]; diagnoza lekarska potwierdza kaszel kennelowy. Długotrwałe leczenie mamy jak w banku. Inne psy, są zagrożone, więc totalna załamka jeśli chodzi o organizację izolacji psów zdrowych od chorych...
Łysek nie traci humoru, mimo, ze jest najciężej chory. Osowiały, ale na widok drożdżówki z makiem reaguje bez zmian, więc chyba będzie OK ;)

[SIZE=3][B][COLOR=Red]LEKI[/COLOR][/B][/SIZE]
Gusia i Bajka dostały z lecznicy METRONIDAZOL i zastrzyki. Nie dostały natomiast, a [B]potrzebują[/B], [SIZE=4][COLOR=Purple][B]PROKOLIN[/B][/COLOR][/SIZE]u i [SIZE=4][B][COLOR=Purple]ENTEROGAST[/COLOR][/B][/SIZE]u. Leki te można kupić wyłącznie w lecznicach weterynaryjnych. O ile Enterogast można kupić bez problemu w cenie ok 4zł/3g (dawka dzienna zależna od wagi, około 10g) o tyle Prokolinu nigdzie nie mogę znaleźć i nie znam jego ceny. Prawdopodobnie kosztuje kilkadziesiąt zlotych...
Dla psów z kaszlem potrzebny jest (na razie) tylko [SIZE=4][B][COLOR=Purple]SINECOD[/COLOR][/B][/SIZE]. Schodzi butelka dziennie na wszystkie psiaki zatem łatwo policzyć ile potrzeba na całą kurację 8u psów (cała hurtownia?)... Sinecod kupuje się także w lecznicach i również nie udało mi się jeszcze ustalić ceny. Jeśli kuracja samym syropem nie odniesie skutku (okaże się za około 2tygodnie) wówczas potrzebne będą antybiotyki.

.................................................................................................................................
Dla oderwania od tego gorącego tematu, przypomnę Wam o Śpiochu :)
Ma się dobrze i praktycznie rany ma już zagojone. Prawdopodobnie pojedzie do przytuliska szybciej niż to było planowane. Nie wiadomo tylko co z rehabilitacją. Pewnie p.Jola będzie musiała prowadzić osobiście, w domu :(