Seeebo92 Posted November 12, 2009 Posted November 12, 2009 Owczarki australijskie sa trudne w hodowli??? czy ta rasa moze zostawac sama w domu przez okolo 6 h??? Quote
Claudia_Jazz Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego że to pies pasterski. Nie wiem o nich za dużo, ale skoro pasterskie to potrzebują dużo ruchu i muszą być zmęczone psychicznie. A co jak po tych 6h wrócisz do domu zmęczona i nie będziesz miała ochoty na spacer/ćwiczenia? Nie wiem, poczekaj na odpowiedzi innych, ale może wybierz coś z innej grupy? Jeszcze się zastanów, bo może się mylę i jesteś osobą aktywną. Wtedy byś podołała tej rasie. Quote
kajkoowa Posted January 8, 2010 Posted January 8, 2010 Ja po 8 godzinach wracam do domu i mam ochotę na 2 h spaceru, z czego nie stoję tylko cały czas coś robię. Zdarzają się różne osobniki. Jeżeli jesteś osobą aktywną i mimo deszczu, śniegu, meczącej pracy będziesz mógł/mogla wychodzić z aussikiem na dłuższy spacer, żeby zmęczyć go psychicznie i fizycznie to nie widzę przeciwwskazań do zakupienia tego owczarka Quote
Claudia_Jazz Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 No tak. Ale moja mam po 9 godz. pracy (siedzenie w biurze) ugotuje obiad, wypije herbatę i idzie oglądać tv a potem idzie spać. No taka osoba nie może mieć aussika. Ale jak uprawiasz jogging, podoba ci się dogfrisbee, agility to bardzo polecam tą rasę :P Quote
robercino Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 A ja mam trochę inne pytanie. Za kilka lat (żeby nie było) planuję zakupić właśnie aussika . Bardzo podoba mi się ich wygląd oraz usposobienie. Fajne jest też to, że psy te świetnie nadają się do dogfrisbee i szybko się uczą . ;) A moje pytanie brzmi: załóżmy , że kupiłbym tego psiaka przed studiami, tzn. przed moim pierwszym rokiem akademickim. Czy ciężko będzie mi dobrze wychować psiaka . ? Od czego najlepiej zacząć w wypadku owczarków australijskich . ? Czytałem coś, że najlepiej nauczyć szczenię siedzieć w klatce na czas nieobecności właściciela, bo wtedy tak nie demoluje domu. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi . ;) Quote
zakla Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Aussik potrafi przesiedzieć bez zajęcia dzień, dwa, trzeciego dnia roznosi chałupę. I bardzo zresztą dobrze, bo jak się go już ma, to należy mu poświęcić trochę czasu. A szczerze bardzo trudno go zmęczyć, zwłaszcza jeśli od małego jest przyzwyczajony do aktywnego życia. No a przynajmniej moja jest niezamęczalna :lol: robercino- dużo zależy od tego, na jakie studia się wybierzesz i ile będziesz mieć czasu wolnego. Pierwszy rok to przesiew i trzeba ostro się uczyć, zwłaszcza w okolicach sesji, ale nie na wszystkich kierunkach jest tak samo. Ale dorosły, zrównoważony pies to przetrzyma. Moja sucz jest przyzwyczajona do tego, że czasami kilka dni z rzędu nie mam dla niej czasu i tylko bawię się z nią czy rzucam dekle dosłownie kilka minut dziennie. Nie jest wtedy najszczęśliwszym psem pod słońcem, ale żyje i wie, że prędzej czy później jej to wynagrodzę ;) Ale tu dużo zależy od psa, każdy jest inny i nawet w obrębie rasy nie można uogólniać, Suri jest jednym ze spokojniejszych domowo aussies jakie znam, całą energię kumuluje na treningi. Potrafi przez dwa tygodnie harować jak dzika całe dnie, a potrafi przetrwać miesiąc niewielerobienia. Ale wiem że mnóstwo ofsików jest znacznie bardziej pobudliwych- gryzą sprzęty, domagają się chamsko uwagi, skaczą po parapetach etcera ;) Quote
Recommended Posts