Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ukraina jako państwo nieunijne i nieumieszczone na tzw liscie Panstw Trzecich to takie troche trudniejsze panstwo, poniżej tekst rozporzadzenia dotyczacego importu, zaznaczyłam to co teoretycznie dotyczy twojej sytuacji.
Natomiast ja przywiozłam latem 3 szczeniaki, kazdego z innego kraju ( ale unijnego), no i tylko raz nas kontrolowali i sprawdzali dokumenty. Ale na ukrainskiej granicy moze sie wszystko przytrafic.

[CENTER][CENTER][B][FONT=Times New Roman]Zasady przemieszczania psów, kotów i fretek z państw trzecich do Polski.[/FONT][/B][/CENTER][/CENTER]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[B][U][SIZE=3][FONT=Times New Roman]I. Jeżeli pies, kot i fretka pochodzi z:[/FONT][/SIZE][/U][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Andora[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Szwajcaria[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Islandia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Lichtenstein[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Monako[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Norwegia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]San Marino[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Państwo Miasto Watykan[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman] [/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Wyspy Wniebowstąpienia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Zjednoczone Emiraty Arabskie[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Antigua i Barbuda[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Antyle Holenderskie[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Argentyna[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Australia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Aruba[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Barbados[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Bahrajn[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Bermudy[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Kanada[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Chile[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Fidżi[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Falklandy[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Hongkong[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Chorwacja[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Jamajka[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Japonia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Saint Kitts i Nevis[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Kajmany[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Montserrat[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Mauritius[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Nowa Kaledonia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Nowa Zelandia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Polinezja Francuska[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Saint Pierre i Miquelon[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Federacja Rosyjska[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Singapur[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Święta Helena[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Stany Zjednoczone Ameryki[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Saint Vincent i Grenadyny[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Vanuatu[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Wallis i Futura[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Majotta[/FONT][/B]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[B][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Musi spełniać wymogi określone w art. 5 ust.1 rozporządzenia Nr. 998/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 to jest:[/FONT][/SIZE][/B]
[B][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT][/B]
[FONT=Times New Roman][B][SIZE=3]1.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]posiadać identyfikacją zgodną z art. 4 ww rozporządzenia czyli mikroczip lub tatuaż[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Times New Roman][B][SIZE=3]2.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]mieć aktualne szczepienie p/wściekliźnie[/SIZE][/B][/FONT]
[FONT=Times New Roman][B][SIZE=3]3.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]posiadać: [/SIZE][/B][/FONT]
[B][I][U][SIZE=3][FONT=Times New Roman]„WETERYNARYJNE ZAŚWIADCZENIE [/FONT][/SIZE][/U][/I][/B]
[B][I][U][SIZE=3][FONT=Times New Roman]dla domowych psów, kotów i fretek wjeżdżających do Wspólnoty Europejskiej stosowane dla przemieszczeń o charakterze niehandlowym”[/FONT][/SIZE][/U][/I][/B]
[B][SIZE=3][FONT=Times New Roman] wystawiony przez lekarza weterynarii upoważnionego przez właściwe władze w języku polskim i angielskim.[/FONT][/SIZE][/B]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3](Wzór zaświadczenia określa Decyzja Komisji z dnia 1 grudnia 2004 roku ustanawiająca wzorcowe świadectwo zdrowia dla przemieszczania o charakterze niehandlowym psów, kotów i fretek z państw trzecich do wspólnoty D.U E nr L 358/12 z 3.12.2004)[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][B][SIZE=3]4.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]W przypadku psów, kotów i fretek pochodzących z poniższych państw:[/SIZE][/B][/FONT]
[B][FONT=Times New Roman]Andora[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Szwajcaria[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Islandia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Lichtenstein[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Monako[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Norwegia[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]San Marino[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Państwo Miasto Watykan[/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman] [/FONT][/B]
[B][FONT=Times New Roman]Dopuszcza się posiadanie przez psa, kota lub fretkę paszportu jeżeli państwa te zgłoszą chęć stosowania paszportów.[/FONT][/B]
[B][U][SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=red]II. Jeżeli pies, kot i fretka pochodzi z innego państwa trzeciego niż wymienione powyżej musi spełnić następujące warunki:[/COLOR][/FONT][/SIZE][/U][/B]
[B][FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=red] [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]
[FONT=Times New Roman][COLOR=red][B][SIZE=3]1.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]posiadać identyfikacją zgodną z art. 4 ww rozporządzenia czyli mikroczip lub tatuaż[/SIZE][/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Times New Roman][COLOR=red][B][SIZE=3]2.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]są poddane szczepieniu przeciwko wściekliźnie zgodnie z wymogami określonymi w par. 5 ww rozporządzenia[/SIZE][/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Times New Roman][COLOR=red][B][SIZE=3]3.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]są poddane badaniu krwi celem określenia poziomu przeciwciał p/wściekliźnie a wynik badania wynosi co najmniej 0,5 IU/ml. Badanie było wykonane co najmniej 30 dni po szczepieniu p/wściekliźnie i trzy miesiące przed przemieszczeniem zwierzęcia do Polski[/SIZE][/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Times New Roman][COLOR=red][B][SIZE=3]4.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]Trzymiesięczny okres nie ma zastosowania do ponownego wprowadzenia zwierzęcia domowego, którego paszport zaświadcza, że badanie krwi zostało wykonane z wynikiem pozytywnym zanim zwierzę opuściło terytorium wspólnoty.[/SIZE][/B][/COLOR][/FONT]
[FONT=Times New Roman][COLOR=red][B][SIZE=3]5.[/SIZE] [/B][B][SIZE=3]Posiadać: [/SIZE][/B][/COLOR][/FONT]
[B][I][U][SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=red]„WETERYNARYJNE ZAŚWIADCZENIE [/COLOR][/FONT][/SIZE][/U][/I][/B]
[B][I][U][SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=red]dla domowych psów, kotów i fretek wjeżdżających do Wspólnoty Europejskiej stosowane dla przemieszczeń o charakterze niehandlowym”[/COLOR][/FONT][/SIZE][/U][/I][/B]
[B][SIZE=3][FONT=Times New Roman][COLOR=red] wystawiony przez lekarza weterynarii upoważnionego przez właściwe władze w języku polskim i angielskim.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=red](Wzór zaświadczenia określa Decyzja Komisji z dnia 1 grudnia 2004 roku ustanawiająca wzorcowe świadectwo zdrowia dla przemieszczania o charakterze niehandlowym psów, kotów i fretek z państw trzecich do wspólnoty D.U E nr L 358/12 z 3.12.2004)[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[COLOR=red][/COLOR]

Posted

Ja mam 2 psy z Ukrainy, dostajesz coś takiego podobnnego jak nasza metryka , to nalezy złozyć w ich zwiazku( najlepiej niech ci to załatwi hodowca) i na podstawie tego druku wystawiany jest rodowód.Oprocz tego musisz od hodowcy dostać ksiązeczkę zdrowia w której jest rubryka na pieczątke upoważniającą do przekroczenia granicy.

Posted

dzięki QQ 12 .01 jadę po szczeniaka , zamykam oczy i niech sie dzieje co chce!! w swoim aucie pewnie bym przemyciła małego buldożka , ale w pociągu pewnie się nie da... zaopatrzę sie w co trzeba i zobaczymy..

Posted

Przygotuj sobie ze 2 szt banknotow 10USD - jakby Ci robili problemy z wywozem psa z UA. JAk beda robili wstrety, wrzuc dyche w paszport i po problemie. Do wjazdu do nas powinno wystarczyc tamtejsze swiadectwo zdrowia.

M.

Posted

Hmmm.... W zeszlym roku sprowadzalam szczenie z Bialorusi. Pociagiem nie bylo szans, bo podobno jest zakaz jakis. Powiedziano mi, ze trzeba miec "swoich" przekupionych ludzi w pociagu. Nawet jesli Polacy sie zgodza, to tamci moga sie przyczepic. I odwrotnie. Zapytaj moze na PKP. Ja nie ryzykowalam i pies przyjechal legalnie samochodem. Dzwonilam wczesniej na granice co pies, by potrzebowal. Powiedziano mi, ze Paszport ze szczepieniami i pieczecia lekarza, wpisem nazwiska i adresem nowego wlasciciela. Wskazane jest tez, by hodowca napisal cos w stylu umowy kupna-sprzedazy psiaka, bo czasem ktos moze sie czepnac, ze kradziony ;) Bez kwoty, co by podatku nie bylo...
Moj pies przejechal granice bez przeszkod :-D Powodzenia!
P.S. Tak mi sie jeszcze przypomnialo.... Pies mogl przekraczac granice tylko w odpowiednim wieku, czyli albo do 8 tygodnia zycia, albo dopiero powyzej 3,5 miesiaca. Chodzi w tym o szczepienia i okres karencji tej szczepionki...

Posted

Witaj Baba:)
Od razu chcialabym uprzedzić Cię, że czekanie na rodowód z ichniego związku moze troche potrwac:) Ja rodowód mojego psiaka dostałam po 7 msc czekania i to po wielokrotnych telefonach do Kijowskiego zwiazku:)
Zbiegiem okolicznosci moj psiak tez byl z Odessy... ;)

Posted

A ja szczenika odbierałam 23 wrzesnia (2003) , a rodowód hodowca mi przywiózł na wystawe europejska do Bratysławy , ktora się odbywała , na początku pazdziernika , wieć na rodowód czekałam nie całe 2 tygodnie.

Posted

[quote name='FILOFANY']Witaj Baba:)
Od razu chcialabym uprzedzić Cię, że czekanie na rodowód z ichniego związku moze troche potrwac:) Ja rodowód mojego psiaka dostałam po 7 msc czekania i to po wielokrotnych telefonach do Kijowskiego zwiazku:)
Zbiegiem okolicznosci moj psiak tez byl z Odessy... ;)[/quote]
Witaj Baby.

My przyjechaliśmy z suczką przez granicę bez problemu.
Na rodowód czekam jeszcze a mineło już 6 miesięcy.:smile:
Wieże że wszystko będzie dobrze

Posted

Bedzie dobrze na pewno:evil_lol: Tylko polecam podzwonić do Kijowa i ich zmobilizowac;) bo bez tego mozna czekac i czekac. U mojego psa problemem bylo to ze papiery im po prostu gdzies zagineli i oni to tak zostawili:razz: ehh Ukraina...

Posted

Na białoruski rodowód eksportowy nie musiałam czekać, bo 2-miesięczne szczenię już przyjechało z gotowym dokumentem do mnie. Hodowca wyrobił ten dokument jak pies był jeszcze u niego.
Na holenderski dokument poczekałam sobie pół roku za to :(
Wszystko zależy od tego kiedy hodowca się zmobilizuje dostarczyć do ZK, Federacji "papiery", ile tam to potrwa oraz czy poczta nie zawiedzie. Nam kiedyś w Polsce ukradli takiego typu przesyłkę z zagranicy :angryy:

Posted

Przepuścili kogoś ukraincy z psem bez szczepień itd?
Ja jak jeżdze na ukraine to daje się kilka hrywien i puszczają bez problemu ;) chociaż nie wiem jak jest to z psami. I czy ceny psów tam są niższe?

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='MoniŚ']I czy ceny psów tam są niższe?[/quote]

Niekoniecznie, bo porównując: u nas pewna rasa w dobrej hodowli to koszt szczeniaczka +/- 2000 zł, a tam 600-1000 Euro + koszt transportu.

Posted

:lol: Witojcie!!!!:lol:
jak widać wróciłam , jestem bardzo zadowolona i z psiaka i z Ukrainy!!
ja zapłaciłam za szczeniaka tyle co w Polsce , ale chodziło o tzw,'' nową krew''. Przepis mówi ,że jesli wieziesz szczenie poniżej 8 tyg. to nie trzeba szczepień , ale paszport musi byc!!
GORĄCO POLECAM UKRAIŃSKĄ KOLEJ!! I WAGONY '' KUPEJNE;; , to tak jak u nas sypialne , akosztuja grosze / 2 bilety z Lwowa do Odessy ok 80 zł pl/ wagony czyste , uprzejmy konduktor , kawa , herbata na zyczenie za ok. 80 gr. pl.
Poza tym w rodowodzie małego jest kupę Grand ch . Rosji , ch USA , Francji Holandii, Węgier-- jestem naprawdę zadowolona:multi:

Posted

:lol: Bardzo się cieszę Baba.Moja psinka też jest po bardzo utytuowanych
przodkach .Doczekałam się na papióry a teraz na vystavki.
Jak maluch zniósł trudy podrózy? czekamy na fotki .