Jump to content
Dogomania

Dwie agresorki, jedna ofiara - polała się krew...

Recommended Posts

Posted

[quote name='andzia69'](.........) kiedyś pytałam hodowcę astów jak odróżnić pita od asta - on sam powiedział, ze jest ciężko. (.......).[/quote]
O to mi chodziło ale zapomniałem napisać :)
pozdr Robert

• Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='andzia69'] kiedyś pytałam hodowcę astów jak odróżnić pita od asta - on sam powiedział, ze jest ciężko. One nawet wg. opisu rasy oprócz masy i wysokosci się niczym nie różnią. A i u astów są duze dysproporcje co do wagi i wzrostu. Sama nie wiem. Kiedys czytałam artykuł na temat astów i pitów i ktos co je opisywał powiedział, ze większość (nawet 90%) pitów to są asty - tylko, ze przy sprzedaży dla "nielicznych" lepiej się sprzedają pod nazwą pity - bo groźniejsze.[/quote]

o rany to dlatego nei ejstem w stanie tego odroznic
nie znam sie zupelnie na tych rasach, ale jeszcze w zadnym przypadku nie bylam tak niepewna;)
graven wspolczuje ci z powodu klopotu
marny z emnie hodowca jak i psi psycholog wiec nie bede nic radzic....
trzymam tylko kciuki

Posted

Ta cała sytuacja przypomina mi opisaną sytuację w stadzie J.Fennell, autorki "Zapomniany jezyk psów". A moze, spróbować tak jak autorka tej ksiązki rozwiązać problem.

Posted

[SIZE=2]Ludzie, prosze was... Nie przytaczajcie tutaj Fennel i Fishera, bo oni piszą o przeciętnych psach, typu owczarek itd, respektujących zachowania stadne, o silnym instynkcie hamowania na widok gestu poddańczego. Takie psy jest stosunkowo łatwo ustawić. Ale to jest APBT do ciężkiej anielki, a nie jamnik albo spaniel !
Tego typu psy to naprawdę zupełnie "inna bajka"... Ja kocham terriery typu bull, a także APBT, ale nie jestem na tyle zaślepiony, żeby twierdzić że stosunki z APBT z innymi psami są w jakiś sposób porównywalne do innych ras. :shake:
Przez dziesiątki lat, za pomocą eliminacji, doboru hodowlanego i najróżniejszych zabiegów wychodowano psy - APBT - które walcząc z innym psem miały jeden cel - ZABIĆ. Normalnie pies dąży do uzyskania przewagi nad przeciwnikiem, żeby okazał mu uległość. Zwykle pies, gdy zrozumie, że "ten drugi" przegrał, że uznaje jego zwierzchność - odpuszcza. Czasem pies atakuje aby po prostu przepędzić innego psa ze swojego terytorium, czasem - aby uzyskać przewagę, zdominować, uzyskać lepszy dostęp do karmy itd. I jest w tym ataku - podobnie jak wilk - ostrożny i rozsądny. Dąży do osiągnięcia maksymalnych rezultatów jak najmniejszym kosztem. Unika poważnych zranień, kiedy to możliwe całe zajście kończy się jedynie powarkiwaniem i szczekaniem.
W przypadku pitbullterriera ta sprawa wygląda inaczej. Psy te wyhodowano po to aby urządzać krwawe jatki zwane cynicznie "zabawą ludową"... W tawernach, karczmach, pubach - walczyły one ze sobą, a także z innymi zwierzętami zwykle na śmierć i życie. Zasady walki "w dołku" (ang. "pit") były proste - zabij, albo bądź zabity. Eliminowano psy słabe psychicznie, poddające się, niechętne do walki. Pies, który walczył miał być bezlitosny i nieugięty aż do końca. Prędzej miał umrzeć niż poddać się. Pies, który poddawał się kwiląc był po prostu eliminowany... W ten sposób wyhodowano rasę, która zna tylko czerń i biel. Dla nich walka to żywioł, to wygraj albo zgiń. Prawdziwy gamedog prędzej padnie niż się podda albo odpuści. Nawet pitman oddziela psa od drugiego breaking stickiem, bo kiedy dla pita z wysokim "gameness" zacznie się walka, świat dookoła przestaje się liczyć. Liczy się tylko walka.
Dlatego osobiście uważam, że Greven w sumie nie ma za dużego pola manewru. Sytuacja, w której wstawia się sukę APBT o wysokim gameness do dwóch innych suk bez kennel klatek i odpowiedniego zabezpieczenia - jest trochę jakby wrzucić granat do szamba i dziwić się, że nagle dookoła jest brudno... Bez urazy... :p
[/SIZE]

Posted

No raczej pitów "game", a nie Amstaffów, które przez wiele lat hodowli pod egidą różnych związków kynologicznych zostały w dużym stopniu uspokojone i ucywilizowane.

Wśród obecnych APBT w Polsce jest wiele psów które w prostej linii pochodzą od psów walczących. Trudno oczekiwać, że te psy będą łagodne jak baranek, skoro w ich żyłach płynie krew psów walczących i wygrywających w psich walkach. I to nie jest jakaś zamierzchła historia, wystarczy prześledzić rodowody ADBA tych psiaków.

Posted

Ja spojrzałbym na to trochę inaczej .
Określone rasy mają predyspozycje do określonych zachowań co wcale nie znaczy że te zachowania wystąpić muszą .
Jeśli nie stworzymy sytuacji sprzyjającym rozwinięciu tych zachowań to mogą pozostać uśpione do końca dni psa.
Osobiście skoncentrowałbym psa na sobie odpuszczając sobie szeroko rozumianą socjalizację i dążył do pełnego podporządkowania a z czasem do tolerowania obecności innych psów , choć już na psie zabawy to zdecydowanie bym sobie nie pozwalał.
Co do oceny sytuacji mimo wszystko doszukiwałbym się winy w najstarszej suce .
Bo z tego co opisujesz to ona rozpoczyna lub jak wolisz podaje sygnał do awantury .
Wywieź Axę na kilka dni np. do rodziców i obserwuj 2 pozostałe , raczej nie powinno być spięć .
O zachowaniach walki w pełnym zakresie można sobie pogadać , ale nie przy półrocznym szczeniaku :)
na razie co najwyżej uczy się robić kłopoty . Co do zachowań na ulicy wcale nie są to odosobnione przypadki kiedy pół roczny szczeniak zaczyna ustawiać świat , nawet wśród psów typowych marki ON .
Kwestia wystąpienia pewnych sytuacji i już takie zachowania są w pełni uzasadnione , zwłaszcza jeśli się pieska chce nauczyć jaki ten świat jest kochany.
Teoretycznie zazdrość jako pochodna miłości jest uczuciem wyższym , z własnego doświadczenia jednak wim iż przynajmniej niektóre psy na takie uczucia stać.
Odnośnie opcji znalezienia innego domu – nie jest to taki bezsensowny pomysł pod pewnymi warunkami.
Miejsce gdzie będzie 1 pies a przyszły właściciel musi mieć spore doświadczenie i to nie tylko w swojej opinii.

Guest Mrzewinska
Posted

To, co napisal Dingo na poprzedniej stronie, powinno wydrukowane wielkimi literami wisiec na scianie kadego odpowiedzialnego hodowcy, kazdego wlasciciela i kazdego kandydata na psa typu bull.I byc wreczane razem ze szczeniakiem, gdy ktos go kupuje.

Zofia

Posted

[quote name='_dingo_']No raczej pitów "game", a nie Amstaffów,
Trudno oczekiwać, że te psy będą łagodne jak baranek, skoro w ich żyłach płynie krew psów walczących i wygrywających w psich walkach. I to nie jest jakaś zamierzchła historia, wystarczy prześledzić rodowody ADBA tych psiaków.[/quote]

A pamiętasz o takim terminie jak próg pobudliwości i zależności w stosunku do zaciętości ataku ???