LALUNA Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 [URL]http://farm3.static.flickr.com/2501/4045623605_b035c400f2_o.jpg[/URL] A co to za rasa? Elkhund? Quote
tessa Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 to Owczarek belgijski Tervueren tylko ze odmiana szara :) Quote
LALUNA Posted October 26, 2009 Author Posted October 26, 2009 [quote name='tessa']to Owczarek belgijski Tervueren tylko ze odmiana szara :)[/QUOTE] A jest taka odmiana we wzorcu? Quote
tessa Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 [FONT=Comic Sans MS]tak, przed chwila sprawdzilam i jest. [/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] [FONT=Comic Sans MS]zerknij tez tutaj [URL]http://bb.belgi.com.pl/index.php?page=Thread&threadID=3398&pageNo=1[/URL][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] [FONT=Comic Sans MS]:) [/FONT] [FONT=Comic Sans MS][/FONT] [FONT=Comic Sans MS]tez bylam zdziwiona jak je zobaczylam i na poczatku nie wiedzialam co to za rasa bo niby belgi ale jakies takie dzwine ;) [/FONT] Quote
BeataG Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 [quote name='LALUNA']A jest taka odmiana we wzorcu?[/QUOTE] No co Ty, a Tolki niuki nie znasz? :cool3: Przecież Tolka jest szarym tervuerenem. :evil_lol: Quote
BeataG Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 Jeszcze tak poglądowo dla tych, którzy mają wątpliwości, czy szary tervueren jest zgodny ze wzorcem - oto Orzo Bergerac de Hu, pies, który zgarnął Zwycięstwo Klubu i BISa na wystawie klubowej owczarków belgijskich w Budapeszcie w 2007 roku i uzyskał rekomendację do hodowli (pE.) holenderskiego klubu owczarków belgiskich. :cool3: Ojciec tego psa - groenendael - jest dziadkiem obecnej na seminarium parki szarych tervuerenów. [IMG]http://www.galeria.belgi.pl/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=10955&g2_serialNumber=1[/IMG] Quote
LALUNA Posted October 28, 2009 Author Posted October 28, 2009 [quote name='BeataG']No co Ty, a Tolki niuki nie znasz? :cool3: Przecież Tolka jest szarym tervuerenem. :evil_lol:[/QUOTE] Owszem ale jak w każdej rasie są tez wadliwe egzemlparze. [QUOTE] Jeszcze tak poglądowo dla tych, którzy mają wątpliwości, czy szary tervueren jest zgodny ze wzorcem [/QUOTE] :roll: No to nasz ZKwP zamieścił wzorzec że jest szary u terverena to wada. [URL]http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/15.pdf[/URL] i jeszcze pisza ze kojarzenie odmian jest zabronione i mozna jedynie się ubiegac o zgode w wyjątkowych okolicznosciach Quote
BeataG Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 [quote name='LALUNA']Owszem ale jak w każdej rasie są tez wadliwe egzemlparze.[/QUOTE] Hehe, ten "wadliwy egzemplarz" zdobył Zwycięstwo Klubu na wystawie klubowej psów pasterskich niepolskich w Łodzi w 2006 roku. U sędziego specjalisty od owczarków belgijskich, jakby co. [quote name='LALUNA']No to nasz ZKwP zamieścił wzorzec że jest szary u terverena to wada.[/QUOTE] [URL]http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/15.pdf[/URL] Ze wzorca: "Zawsze z maską, płowy z czarnym nalotem lub szary z czarnym nalotem, ale płowy jest [B]preferowany[/B]." To,że płowy jest preferowany, nie oznacza, że szary jest wadą, tylko że jeśli są 2 psy równie dobre, a różniące się tylko kolorem, to powinien wygrać płowy. Dalej ze wzorca: "Wszystkie psy o maści innej, niż płowa z czarnym nalotem, albo nie dość intensywnej, nie mogą być uważane za osobniki wybitne." To też nie oznacza, że szary jest wadą. Ten punkt już zresztą od dawna nie obowiązuje w sędziowaniu belgów, bardzo często wygrywają szare tervuereny, otrzymują również selekcje klubów (rekomendacje do hodowli). [quote name='LALUNA']i jeszcze pisza ze kojarzenie odmian jest zabronione i mozna jedynie się ubiegac o zgode w wyjątkowych okolicznosciach[/QUOTE] Zgadza się - na krycie międzyodmianowe musi być zgoda klubu, która jest udzielana w uzasadnionych przypadkach. Uzasadnionych dla dobra rasy - przede wszystkim poszerzeniem puli genetycznej. W Europie jest ta zgoda udzielana dość często, w Polsce przypadku udzielenia zgody jak dotąd nie było. Ale tak się składa, że po pierwsze szare tervuereny nie są odrębną odmianą, więc szare z płowymi mogą być kojarzone bez żadnych zgód, a po drugie żaden ze wspomnianych przeze mnie psów nie jest z krycia międzyodmianowego. :cool3: Tolka jest szarym tervuerenem po 2 tervuerenach (obu płowych zresztą, ale to nie ma znaczenia), a Orzo oraz obecne na seminarium Jounetar i Judo Extraversion są szarymi tervuerenami po 2 groenendaelach. :evil_lol: Quote
LALUNA Posted October 28, 2009 Author Posted October 28, 2009 [QUOTE]Hehe, ten "wadliwy egzemplarz" zdobył Zwycięstwo Klubu na wystawie klubowej psów pasterskich niepolskich w Łodzi w 2006 roku. [/QUOTE] Juz widziałam maliniaka wystawianego na kolczacie na międzynarodowej który wygrał. Oraz inne rasy z wadami wzorca które wygrywały, wiec nic mnie nie zdziwi ;) [QUOTE]Ale tak się składa, że po pierwsze szare tervuereny nie są odrębną odmianą, więc szare z płowymi mogą być kojarzone bez żadnych zgód, a po drugie żaden ze wspomnianych przeze mnie psów nie jest z krycia międzyodmianowego. :cool3:[/QUOTE] Pisałas że: [QUOTE]Ojciec tego psa - groenendael - jest dziadkiem obecnej na seminarium parki szarych tervuerenów.[/QUOTE] Czyli wynika ze wczesniej ktoś musiał dokonać krzyzowania odmiany terverena z grenandelem wiec i stad pewnie ten szary kolor. [QUOTE] Ze wzorca: "Zawsze z maską, płowy z czarnym nalotem lub szary z czarnym nalotem, ale płowy jest [B]preferowany[/B]." To,że płowy jest preferowany, nie oznacza, że szary jest wadą, tylko że jeśli są 2 psy równie dobre, a różniące się tylko kolorem, to powinien wygrać płowy. [/QUOTE] NA stronie 8 tego wzorca [URL]http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/15.pdf[/URL] masz wyrażnie WADY: Umaszczenie TERVEREN: szare Quote
BeataG Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 [quote name='LALUNA']Juz widziałam maliniaka wystawianego na kolczacie na międzynarodowej który wygrał. Oraz inne rasy z wadami wzorca które wygrywały, wiec nic mnie nie zdziwi ;)[/QUOTE] No toteż Ci powtarzam, że u sędziego specjalisty. Podobnie jak Orzo wygrał całą klubówkę u sędziego specjalisty, bo tak się składa, że na wystawach klubowych (od paru lat nawet w zaściankowej Polsce :cool3:) tylko takowi sędziują belgi. To zresztą nie są odosobnione przykłady, mogę takich terwików podać znacznie więcej. I szare terwiki wygrywają nie tylko tam, gdzie belgów jest mało (jak w Poslce), ale również na wystawach klubowych we Francji czy Holandii, gdzie belgów wystawia się kilkaset. :eviltong: [quote name='LALUNA']NA stronie 8 tego wzorca [URL]http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/15.pdf[/URL] masz wyrażnie WADY: Umaszczenie TERVEREN: szare[/QUOTE] A to już niestety jest niedoróbka, która pozostała po zmianie wzorca. Dodano we wzorcu, że może być szary (bo wcześniej było, że tylko płowy), a zapomniano wyrzucić szary z wad. Zapewne zostanie to usunięte przy następnej zmianie, która się szykuje, a która oficjalnie potwierdzi to, o czym pisałam wyżej, że szare tervuereny jak najbardziej mogą być i są uznawane za osobniki wybitne (tu zresztą trochę niedokładne jest tłumaczenie - w oryginale jest, że nie mogą być uznawane za elitę). Quote
LALUNA Posted October 28, 2009 Author Posted October 28, 2009 [QUOTE] w oryginale jest, że nie mogą być uznawane za elitę [/QUOTE] A jak widac niektórzy wybitni uznaja. Osobiscie nie podoba mi się szary, a na niektóych zdjeciach brak mi wyrazu belga. W briardach mozna kryc czarne płowymi, jednak wielu hodowców unika takiego krycia bo często uzyskany kolor zarówno czarny jak i płowy nie do końća jest taki jaki jest pożądany Quote
BeataG Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 [QUOTE]Pisałas że: Cytat: Ojciec tego psa - groenendael - jest dziadkiem obecnej na seminarium parki szarych tervuerenów. Czyli wynika ze wczesniej ktoś musiał dokonać krzyzowania odmiany terverena z grenandelem wiec i stad pewnie ten szary kolor.[/QUOTE] Częściowo masz rację, kiedyś krycia międzyodmianowe nie wymagały żadnej zgody i były bardziej powszechne niż teraz. I wszystkie obecne tervuereny i groenendaele mają w rodowodach obie odmiany. A częściowo dlatego, że po groenendaelach rodzą się również płowe tervuereny, nie tylko szare, że po płowych tervuerenach rodzą się też szare, a po szarych też płowe. Więc krycie międzyodmianowe w rodowodzie danego groenendaela oznacza tylko, że mogą się po nim rodzić tervuereny, ale niekoniecznie szarego koloru, bo szary jest mutacją płowego, coś tak, jak zielony kolor oczu u ludzi. I mogą, ale nie muszą, bo może on być homozygotą i jak nie odziedziczył po przodkach genu umaszczenia płowego, to go i nie przekaże, bo z pustego i Salomon nie naleje. ;) Quote
BeataG Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 [quote name='LALUNA']A jak widac niektórzy wybitni uznaja.[/QUOTE] Wszyscy wybitni uznają. A jak sędzia się "czepia" szarego i na przykład z tego powodu nie daje CWC, to znaczy, że tak naprawdę nie ma pojęcia o belgach i tylko wykuł wzorzec na pamięć. :evil_lol: [quote name='LALUNA']Osobiscie nie podoba mi się szary, a na niektóych zdjeciach brak mi wyrazu belga.[/QUOTE] Ja aż tak daleko nie idę, szare mi się podobają (niektóre oczywiście), ale wolę płowe. :) I to takie mocno rude, mahoniowe, może dlatego, że taki kolor mają moje 2 belgi. ;) [quote name='LALUNA']W briardach mozna kryc czarne płowymi, jednak wielu hodowców unika takiego krycia bo często uzyskany kolor zarówno czarny jak i płowy nie do końća jest taki jaki jest pożądany[/QUOTE] W belgach dużo większe są "wymogi" co do koloru u płowych niż u szarych. Wyblakły płowy jest zdecydowanie gorszy od wszelkich możliwych odcieni szarości. No a czarny ma być czarny i kropka, i nawet z krycia międzyodmianowego czarny jednak przeważnie jest intensywny. Zapewne wynika to z tego, że tervuereny też mają w rodowodach groenendaele, więc jakiegokolwiek użyjesz do krycia, to gdzieś tam czarne w rodowodzie ma (no, chyba że jest po malinois). ;) Quote
BeataG Posted October 28, 2009 Posted October 28, 2009 Prosiłabym o poprawienie literówki w tytule wątku: terv[B]u[/B]ereny. :) Quote
martan Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Ja od początku bytności na dogomanii mam takiego szarego ufoludka w awatarze. Dlaczego? Bo to piękny kolor. Myślę że to tylko kwestia opatrzenia i po jakimś czasie jego kolor nie razi ;) i widzi się po prostu psa. A tak jak w każdej rasie, kolorze i odmianie i w obrębie szarych tervuerenów są szare ładne psy i te które są mniej ładne. :eviltong: Szary był obecny zawsze w populacji owczarków belgijskich. Trzeba podkreślić że nie tylko odmiany długowłose mogą być o tym umaszczeniu. Zapisy we wzorcu, o tym że jest to wada i niepreferowany kolor- to pozostałości po próbach z wyeliminowaniem tego umaszczenia. Belgowie sobie w latach 70-tych wymyślili że już go nie będzie. Wydawało się że będzie to łatwa sprawa. Kolor ten dziedziczy się recesywnie więc nic w tym trudnego. Na przeszkodzie staneli miłośnicy szarego koloru, słusznie wykazując że gen jest mocno rozpowszechniony, że jest atrakcyjny i że nie niesie w sobie żadnych niebezpiecznych wad związanych np. ze zdrowiem. Przepychanka trwała latami i trwa do dzisiaj. Po raz kolejny to Francuzi stanęli w obronie rozsądku. Jako jedyni nie stosowali sie do wcześniejszych zapisów wzorca i hodowali i z radością używali w hodowli to umaszczenie. Tak się stało że około 25-30% populacji francuskich tervuerenów to psy szare. A że jest to najsilniejszy kraj na świecie w hodowli tej rasy, w rzeczy samej cały świat chciał nie chciał :lol: zakochał się w tym umaszczeniu. Tym bardziej że wiele psów, bedących filarem odmian długowłosych, to szare tervuereny z lat 80-tych. Dla jasności także wyjaśnie że umaszczenie płowe jest warunkowane przez locus A a umaszczenie szare przez locus C a dokładnie Cch, ale przyłączają się jeszcze inne geny modyfikatory. I dlatego nie wszystkie szare tervuereny są czysto szare ale mają przeróżne płowe przebarwienia. Ale to jest temat na inną dyskusję. Wszystkich zainteresowanych tematem i wzorcem owczarka belgijskiego zapraszam na nasze spotkanie w Krakowie, w dniach 16-17 stycznia 2010 [url=http://bb.belgi.com.pl/index.php?page=Thread&threadID=3441]Wyklad na temat wzorca OB oraz obecnych preferencji w hodowli i sędziowaniu - Hodowla - FORUM OWCZARKA BELGIJSKIEGO[/url] Dla sędziów i asystentów wstęp wolny. Reszta uczestników robi zrzutkę na tylko na salę [IMG]http://lh4.ggpht.com/__5D-ZxW0i_g/ScehQmaqVhI/AAAAAAAABPA/4hAJx8DexrA/s576/Juna%206%20m.jpg[/IMG] A Belgowie by chcieli by było tak :eviltong: [IMG]http://img5.rajce.idnes.cz/d0505/2/2689/2689344_5611cb7344dee031f36cd6ef75adf371/images/Tervueren_8.jpg[/IMG] Quote
Slos Posted October 30, 2009 Posted October 30, 2009 Właśnie się zastanawiałam co to za dziwne belgi, a tu proszę wszystkie informacje podane na tacy, dla mnie są prześliczne! Quote
JustynaJK Posted December 22, 2009 Posted December 22, 2009 Super pomysł z tym wykładem-zapewne będę! Quote
martan Posted December 22, 2009 Posted December 22, 2009 [quote name='JustynaJK']Super pomysł z tym wykładem-zapewne będę![/QUOTE] Zapraszmy serdecznie Ja tylko uzupełnie informacje że dla wszystkich jest wstęp wolny :-) Quote
JustynaJK Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 No i wykład był świetny.Świetnie ilustrowany,prostym językiem systematyzował wiadomości.Niech żałują nieobecni Quote
Recommended Posts