Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='"Germanika"']
1. Czym jest dla pana hodowla Chińskich Grzywaczy: to hobby czy sposób zarabiania na życie? [/quote]
'Hodowla' a raczej posiadanie grzywaczy jest dla mnie hobby. Od zawsze marzylam o braniu udzialu w wystawach - dzieki grzywaczom moje marzenie sie spełniło. Ponadto ogromna przyjemnosc sprawia mi obcowanie z grzywaczami, które cały czas są blisko człowieka.
2. Jaki jest Pana stosunek do wyrośniętych grzywaczy?Jaki jest stosunek sędziów do nich?Jak interpretować wzorzec?[/quote]
Osobiscie wole grzywacze w górnej granicy wzorstu. Zauważyłam, że na naszych polskich wystawach większość grzywaczy jest 'wyrośnięta' i sędziowie według mnie nie zwracają na to uwagi ;)
3. Co Pan sądzi o "semicots"? Czy wg Pana szkodzą one "czystości" rasy? Czy sądzi Pan, że należałoby zaprzestac ich hodowli?[/quote]
Osobiście grzywacze semi bardzo mi się podobają, są bardzo efektowne. Według mnie nie szkodzą czystości rasy i uważam, że nie powinno się ich wykluczyć z hodowli...

4. Czy grzywacz powderpuff jest dla Pana ideałem rasy?[/quote]
Mimo, że powder puff (odpowiedno pielęgnowany) jest bardzo piękny to wole nagusy :D i idealny nagus powinien mięc piękną grzywę, puszyste skarpetki, piękny ogon. Powinien byc wzrocowy i mieć wspaniały charakter!
5. Jak Pan sądzi, czy nie powinno się wprowadzić na wystawach podziału konkursu dla grzywaczy nagich i powder puff? [/quote]
Kiedyś uważałam że powinny być ocenanie osobno, teraz zmieniłam zdanie. Dlaczego? Poniewaz jest to jedna rasa. Obie odmiany są nieodzowne w rozrodzie, a wystawy maja na celu wybrac osobniki wybitne. Ocena grzywaczy osobno spowodowalaby, ze pozoim rasy znacznie by sie obnizyl. Rozdawano by wiecej CWC, CACIB`ów... a i tak moim zdaniem w Polsce mozna wszystko 'wyjeździć'...
6. Pana zdanie nt. istniejących standardów grzywaczy (różnice i uznawane wady itp)[/quote]
nie mam zdania
7.Jaki ma Pan stosunek do braków zębowych u powder puff?I czy takie psy można używać w hodowli?[/quote]
Myślę, że powder puff majacy jednego nagiego rodzica ma predyspozycje do braków zębowych - a co za tym idzie braki są dopuszczalne. To czy powinno sie takie psy uzywac w hodowli to juz decyzja hodowocy, ale wedlug mnie mozna.
8.Jakie zmiany należałoby wg Pana wprowadzić do standardów hodowli grzywaczy (szczegóły)?[/quote]
nie mam zdania
9. Problemy rasy.[/quote]
Mają predyspozycje do paru chorób genetycznych... ponadto te braki w uzębieniu i źle socjalizowane są strachliwe...
10. Ideał grzywacza.[/quote]
Jak juz pisałam... nagi, z bujnym włosem w typowych miejscach, pięknie poruszający się, zgodny z wzorcem... o wspaniałym charakterze 8)
11. Główne błędy w ocenie sędziowskiej grzywaczy.[/quote]
Mam wrazenie ze sedziowie nie kierują sie wzorcem, a wlasną wizją idealnego grzywacza. Tak jak juz pisalam w Polsce wszystko 'można' wyjeździć. Sedziowie za duzo daja ocen doskonałych, za mało bardzo dobrych i dobrych.
12. Na co przede wszystkim zwracają uwagę eksperci?" [/quote]
Nie wiem :oops: Moze na rodowód... :roll:

• Replies 193
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='góral']Zapomniałaś dodać...jaka piękna;-)

[IMG]http://www.dognews.com/doglinks/scott/images/covercvs514.gif[/IMG][/quote]

rzeczywiescie zapomnialam:) piekna to malo powiedziane:) ja pudle uwielbiam ale robic ich nie mialabym sily:) wiec raczej zostane przy grzywkach
witamy w mroznym olsztynie :)

Posted

[quote name='anna1']rzeczywiescie zapomnialam:) piekna to malo powiedziane:) ja pudle uwielbiam ale robic ich nie mialabym sily:) wiec raczej zostane przy grzywkach
witamy w mroznym olsztynie :)[/quote]Faktycznie przepiękna, ale rzeczywiście roboty z takim cudem moc

Posted

No nie przesadzajcie z tą robotą, nie twierdzę, że zrobienie pudla na wysyawę to pikuś, ale wolę przygotować standarda w pełnym włosie, to tylko jakieś 6-7 godz. pracy niż wytrymować jednego sznaucera;-)

Posted

[quote name='góral']No nie przesadzajcie z tą robotą, nie twierdzę, że zrobienie pudla na wysyawę to pikuś, ale wolę przygotować standarda w pełnym włosie, to tylko jakieś 6-7 godz. pracy niż wytrymować jednego sznaucera;-)[/quote]To chyba zależy jakiego sznaucera. Ze sznaucerem szorstowłosym nie ma dużo roboty, ale faktycznie miękkowłosy sznaucer w typie amerykańskim jest niezwykle pracochłonnym psem i jego trymowanie, to faktycznie cięzka praca

Posted

[quote name='góral']No jasne, że widziałem, super!!:bigok:
a jak Cię tak pudelek zachwycił, to podeślę ci na gg więcej fotek, wiedziałem, że Ty jednak polubisz te psy;-)[/quote]
:-D :-D :-D :-D no,ten jest piękny ale nie żeby od razu polubic te psy!!! Góral nie przesadzaj!!!!:-D :-D :-D

Posted

[quote name='SengaSengana']:-D :-D :-D :-D no,ten jest piękny ale nie żeby od razu polubic te psy!!! Góral nie przesadzaj!!!!:-D :-D :-D[/quote]

No może kiedyś......;-)

Posted

pudelki cudne!!!!
ja kcem czarnego toya!!!!:jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie:

ale sluchajcie-wyjasnijcie mi pliz o co chodzi z tym semi coatem dokladnie!Dlaczego takei psy maja byc blee????jeszcze nie tak dawno byly tepione amerykanskie sznaucery w Polsce, na takiej Litwie dalej sa-bo wlos maja miekki a to niby wada. No ale na miekki wlos jest rada-wyskubac psa i odrasta szorstki. A takiego semika tez jak sie wyskubie/ogoli/potraktuje kremem to sie robi true hairless, wiec w czym problem???:question: :question: :question: :question:

Posted

hahahahahhaa
a co wolicie u facetow???
semi coaty czy true hairless?hahahahahahhahahahahaha
no ja wole semi, ale takie nie na maxa-na klacie wlosy tak, na plecach zdecydowanie NIE hahhahahahahaha i w nosie takie dlugie dredy tez NIE hahahahahahhahahahahaa
:jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie: :jumpie:

Posted

1.Chciałbym mieć małe szczeniaki, jeszcze nigdy nie miałem. Mam suczkę, więc może kiedyś będą, choć to dla mnie duża odpowiedzialność.
2.Mój stosunek do olbrzymów jest zdecydowanie negatywny, a wydaje mi się, że stosunek większości sędziów do wielkości grzywacza jest obojętny.
3.Nie znoszę semi. Wiadomo, że przygotowując nagusa do wystawy trzeba go dokładnie ogolić. Ale jeżeli od wystawy minie rok to ja chcę nadal widzieć nagusa.
4.Dziwne pytanie. Powder czy goły, byle piękny.
5.Zdecydowanie nie rozdzielać rasy przy ocenach.
6 i 7 - za mało wiem.
8.Nie zmieniałbym wymiarów, jeżeli przyjąć, że jednak istnieje górna.
9.Z tego, co się zorientowałem rasa w Polsce i okolicach jest zbyt mocno zinbredowana.
10. Chyba nie ma ideału, chociaż żałuję, że nie widziałem Krimsona na żywo.
11. Denerwuje mnie założenie sędziowskie (a z takim się już zetknąłem), że nagi jest lepszy od powdera.
12. Wydaje mi się, że kształt głowy, górna i dolna linia, ruch i proporcje.
P.S. Dość trudno mi się porusza po tym forum, chociaż na razie ograniczam się tylko do grzywaczy. Parę tematów przeczytałem całych. Moim zdaniem jest za dużo wypowiedzi kompletnie off. Ale chętnie przeczytam wszystkie 451 postów, a prawdopodobnie dam radę i 868. Natomiast z 12346 szkoda mi czasu nawet na te ostatnie 6.

Posted

:x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: DONIO odpowiadam na Twoje P.S NA forum ludzie chca rowniez porozmawiac na inne tematy wiele osob zna sie prywatnie od lat albo poznajemy sie na wystawach nawiazuja sieprzyjaznie .PRZECIEZ mieszkamy w roznych rejonach Polski ...w dzisiejszych czasach trudno wyskrobac czas na spotkanie towarzyskie ...to forum jest taka wirtualna namiastka spotkania :-D ALBO to CI sie spodoba albo nie .NIKT nie zmusza do czytania stron wstecz .POZDRAWIAM

Posted

[quote name='Donio']
3.Nie znoszę semi. Wiadomo, że przygotowując nagusa do wystawy trzeba go dokładnie ogolić. Ale jeżeli od wystawy minie rok to ja chcę nadal widzieć nagusa.
[/quote]

ale o psa sie nie dba od wystawy do wystawy... wiec jak sie chce miec ladnego grzywacza to nalezy mu co najmniej raz na tydzien poswiecic troszke czasu na kąpiel i czesanie... więc jak sie chce to i semi będzie wyglądał jak nalezy...

Posted

[quote name='Donio']
P.S. Dość trudno mi się porusza po tym forum, chociaż na razie ograniczam się tylko do grzywaczy. Parę tematów przeczytałem całych. Moim zdaniem jest za dużo wypowiedzi kompletnie off. Ale chętnie przeczytam wszystkie 451 postów, a prawdopodobnie dam radę i 868. Natomiast z [b]12346[/b] szkoda mi czasu nawet na te ostatnie 6.[/quote]

a ktory topic ma 12 tysiecy stron ?????? nikt tu nikogo nie zmusza do czytania calych topicow , choc musze przyznac iz lektura bardzo interesujaca !!

Posted

Czasami może nie wyrażam się jasno do końca, ale nie lubię kawy na ławę. Masz rację Agama oczywiście, tylko np. zdaje się, że w IX jest podforum "pudle". Żaden topic nie ma pewnie 12000 stron, ale ja mogę przeczytać, co Agama pisała o cieczce 25 września. Oczywiście jeżeli mnie to zainteresuje. Maga 18 - nie o to mi chodziło.
A poza tym uwielbiam grzywki, nawet jak wystawiam tylko pipeta, zostawiam go z żoną, a sam oglądam nagusy i powdery i tak samo mogę godzinami o nich rozmawiać, o czym zresztą Agama zdaje się wiesz, bo poznając się przypadkowo w Warszawie gadaliśmy jeszcze po zakończeniu wystawy. Pozdrawiam wszystkich.

Posted

[quote name='Donio'], o czym zresztą Agama zdaje się wiesz, bo poznając się przypadkowo w Warszawie gadaliśmy jeszcze po zakończeniu wystawy. Pozdrawiam wszystkich.[/quote]

a kiedy kiedy????
nie czasem w terminie Legionowa?teraz grudniowego????:x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas:

Posted

[quote name='Donio']Maga 18 - nie o to mi chodziło [/quote]

przepraszam, ze nie zrozumialam :D ale dalej nie moge sie domyślić dlaczego nienawidzisz 'semi' :roll: