Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak przeglądam ten wątek i zastanawia mnie jak ludziom może nie przeszkadzać taki stan psa, że nie czeszą regularnie, nie piorą itd naprawdę koszmar jak niektóre psiaki wyglądają przed. Brr

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='bonsai_88']skoro rozumiesz, że to właściciel kazał tak ściąć psa to czemu pasz o to pretensje do Mudik ;)[/quote]

Nie mam pretensji do Mudika.
Żałuję, że ścięła łapy w taki sposób, że psują cały efekt.
Bardzo ładnie wyszła głowa >pies odmłodniał, ale na pierwszy plan wysuwa się niestety łapa.

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy']Ty to wszystkie rozumy pozjadałaś, zauwżyłem ostatnimi czasy :evil_lol:[/quote]

Czarne Gwiazdy mówisz za siebie :diabloti:

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']Tak przeglądam ten wątek i zastanawia mnie jak ludziom może nie przeszkadzać taki stan psa, że nie czeszą regularnie, nie piorą itd naprawdę koszmar jak niektóre psiaki wyglądają przed. Brr[/quote]
dodatkowo na pewno pies śmierdzi... chociaż to, co tutaj pokazujecie to mało(może oprócz odkrytego kerraka z zakołtunionego kundelka), dzisiaj oglądałam w telewizji psa, później się shih tzu okazał, który ledwo chodzić mógł, miał 20-cm warstwę filcu na sobie... nie rozumiem tego... :roll:

Posted

[quote name='Tinka:)']dodatkowo na pewno pies śmierdzi... chociaż to, co tutaj pokazujecie to mało(może oprócz odkrytego kerraka z zakołtunionego kundelka)[/quote]
Ja się też tak zastanawiam, jak to jest, że ktoś trzyma psa jak mopa który ma za przeproszeniem półroczne kulki z g....a przy tyłku wplątane w sierści, kołtuny takie że nożyczki tego nie chcą uciąć, filcak się nie przebija, a do tego smród jak od dwutygodniowego denata i coś takiego jest ok, trzymają to w domu(!!!) i w końcu są szczerze zdziwieni jak dostają psa w wersji objechanego na goło bo inaczej się nie dało. Jak z takim czymś można pod jednym dachem... Takie coś miałam okazję widzieć.

Ale teraz pytanie może trochę OT ale nie chcę tworzyć wątku: piszecie, że niektóe rasy trzeba trymować albo strzyc albo nie strzyc... A co jeśli np. ktoś dostaje Yorka kilkuletniego już, całe życie strzyżonego maszynką, czyli mopa... Czy jest szansa żeby to jakoś odkręcić? Żeby kiedyś jeszcze wyglądał jak York a nie jak mop?? Albo np. nie York a Szicek? Albo Cocker?? Widywałam takie i zastanawiam się czy jest to do odkręcenia.

Posted

Bura niestety masz racje .... w srode mialam taką bidę yorkową. 6 miesięczny york i jeden wielki kołtun i już miał zaparzoną skórę .... ehhhhhhhh
Na pewno da sie odkrecic psy golone takie jak fox czy welsh cz airedale .... miałam airedale który był golony tylko i wyłącznie a ja sie uparłam go trymować . Po 1,5 roku włos był już zadowlającej kondycji

Posted

Bura mam klientkę, która postanowiła jednorazowo obciąć swojemu shih tzu grzywkę mimo że pies był długowłosy. Włos po odroście zrobił się karbowany. Rok minął zanim wszystko wróciło do normy.
Mam kilka yorków, którym po jednokrotnym ogoleniu maszynką włos zepsuł się na stałę :/ Wydaje mi się, że to są sprawy osobnicze i duże znaczenie ma tu genetyka.

Posted

No dobrze, ale co robić żeby pomóc mu wrócić do normalności? Nie obcinać? Chodzi mi o taki włos Yorka. Czesać jakoś specjalnie? Odżywki? Wiem, że Malamutom można tak zjechać włos i potem nic już tylko czekać może odrośnie inny. Ale może u Yorasa inaczej to działa??

Posted

Problem w tym, że np. u tych psów co widziałam ten włos jest prosty tylko taki jakiś puchaty, nie wiem jak to określić, jakby miał podszerstek a w sumie na prawdziwych yorkach nie widać tego podszerstka, więc te co widziałam nie miały problemu z loczkami tylko jakby strukturą włosa. Może jakby go (znaczy całego psa) do beczki z oliwą na jakiś czas to potem by włos znowu był yorkowy :diabloti:

Posted

[quote name='Bura']Problem w tym, że np. u tych psów co widziałam ten włos jest prosty tylko taki jakiś puchaty, [/quote]

Piest jest mniej lub bardziej watowaty.
Za dużo z tym nie zrobisz. Możesz spróbować obciążyć włos żeby mniej fruwał. Nie wiem jak coś takiego wygląda po użyciu prostownicy bo nie sprawdzałam. U mnie takie psy kwalifikują się do cięcia na krótko bo właściciele na ogół nie radzą sobie z ich rozczesywaniem. W wersji długiowłosej też wyglądają mało efektownie> przypominają małe czołgi :roll:
Bywa, że z czasem jak pies się wybarwia to jakość włosa się poprawia ale to nie reguła.

Posted

[quote name='Bura'] Albo Cocker?? Widywałam takie i zastanawiam się czy jest to do odkręcenia.[/quote]
Generalnie nie jest do odkręcenia (no,może jakiś ułamek promila...).Cocker strzyżony "na wyżła" maszynką nigdy nie będzie miał prawidłowego włosa.:shake:

Posted

Swietny watek!Ja kilka razy w miesiacu chodze do psiego fryzjera i sie ucze.Szkoda ze nie zrobilam zdjec zadnych :cool1:
Czy ktos mi moze pokazac jak powinny byc trzymane nozyczki podczas ciecia? :cool3:

• 2 weeks later...
Posted

pieprzak mini / młodzież :)

[URL="http://www.slide.com/s/Plj3C6F63j9nSifOHvmX7c2gBDIBa9L0?referrer=hlnk"][IMG]http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/1d0000000b7c1f82/1/104/YCru184hzD80zQF5V3_IUX4S7z8ZL95K.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.slide.com/s/gPS5mED-5T9SThw3hTYRdaaz_0BHnteV?referrer=hlnk"][IMG]http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/1d0000000b7c2dbe/1/183/t-Mzy9Rr6D_g-vqU-9VteGdRAKeg_hHS.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='*hania']pieprzak mini / młodzież :)

[url]http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/1d0000000b7c1f82/1/104/YCru184hzD80zQF5V3_IUX4S7z8ZL95K.jpg[/url]

[/quote]

Ja sie na sznaucerach nie znam jakos specjalnie ale dziwne mi sie wydaja linie w tym modelu. Haniu* po co ten pompon na przedpiersiu?
Czy ten pies jest przygotowany na jakas wystawe :???:

Posted

[quote name='Aszita']Ja sie na sznaucerach nie znam jakos specjalnie ale dziwne mi sie wydaja linie w tym modelu. Haniu* po co ten pompon na przedpiersiu?
Czy ten pies jest przygotowany na jakas wystawe :???:[/quote]

Nie i nie będzie.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']

Aszita, a o które linie Ci chodzi??[/quote]

Glowa, wg. mnie nieczysto zrobiona. Nie widze linii kat oka/kat warg. Uszy za grube. Przejscie m. krotkim wlosem na lopatce i dluzszym ponizej lokcia wypadlo za wysoko. Malo zaznaczone katowanie tylu poprzez nadmierne skrocenie wlosa. Na pierwszym zdjeciu jest duzo lepiej niz na drugim. Mimo wszystko uwazam, ze za bardzo skrocony. Ale ok, jesli to nie pies wystawowy, to juz sie nie czepiam.

Posted

[quote name='Aszita']Glowa, wg. mnie nieczysto zrobiona. Nie widze linii kat oka/kat warg. [/quote]

Sorry że mam zbyt kiepski aparat.

[quote]Uszy za grube.[/quote]

Są ok.

[quote]Przejscie m. krotkim wlosem na lopatce i dluzszym ponizej lokcia wypadlo za wysoko.[/quote]

Sugerujesz ,że wypadło na ramieniu?

[quote] Malo zaznaczone katowanie tylu poprzez nadmierne skrocenie wlosa. Na pierwszym zdjeciu jest duzo lepiej niz na drugim. Mimo wszystko uwazam, ze za bardzo skrocony.[/quote]

Nie każdy pies grzeszy dobrym kątowaniem, szczególnnie jeśli nie jest z rodowodem. I tak jak sama zauważyłaś dużo zależy od zrobienia zdjęcia.

[quote] Ale ok, jesli to nie pies wystawowy, to juz sie nie czepiam.[/quote]

Dzięki Agnieszka :)

Posted

[B][COLOR="Green"]Przypominam, że to nie jest wątek o kopiowaniu, wszystkie posty nie mające związku z tematem będą kasowane[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='Aszita']Glowa, wg. mnie nieczysto zrobiona. Nie widze linii kat oka/kat warg. Uszy za grube. Przejscie m. krotkim wlosem na lopatce i dluzszym ponizej lokcia wypadlo za wysoko. Malo zaznaczone katowanie tylu poprzez nadmierne skrocenie wlosa. Na pierwszym zdjeciu jest duzo lepiej niz na drugim. Mimo wszystko uwazam, ze za bardzo skrocony. Ale ok, jesli to nie pies wystawowy, to juz sie nie czepiam.[/quote]

Jesli chodzi o głowe - to jesli czegoś nie widzę, to po prostu pisze, ze nie widze, a nie ze jest źle zrobiona. Wg mnie przy oku jest ok, a kącika warg na zdjeciu nie zobaczysz :evil_lol:. Ja nie robie swojemu psu uszu na bardzo krótko, włos na uchu ma rózna długość, ale wszystko stanowi całośc bez widocznych przejsc. Sam brzeg ucha robie krótko, aby nie było warstw.

Przejscie miedzy długim włosem a krótkim powinno byc własnie na wyskości łokcia. Niektórzy bardzo wyraznie zaznaczają to odcięcie, ja wole jak włos płynnie przechodzi, niestety przy krótkim włosie raczej nie da sie tego zrobic, duzo łatwiej jesli włos jest dłuzszy i pod tym katem jest przygotowywany, aby przejscia nie było widac. Poza tym pieprzak stanowi dodatkowa trudność przy przygotowywaniu.

Jesli chodzi o katowanie tyłu - pierwsze zdjecie jest lepsze bo pies sie sam ustawił - na drugim został ustawiony. Mnie nigdy nie udało sie ustawic mojego psa, aby katowanie przy ustawianiu było takie samo jak wtedy, gdy pies sie sam ustawi. A to czy włos za bardzo skrócony - mogłby byc dłuższy, ale w całosci pasuje do psa. Jesli chodzi o przednie łapy, to moze ściecie / zaokąglenie przy łapie na dole zaczęłabym troszke nizej i pod mniejszym katem (uniknie sie wtedy wrazenia "wyginania" łapy do przodu).

Ale jak juz wczesniej napisałam - Haniu [IMG]http://1.1.1.1/bmi/static.dogomania.pl/forum/images/smilies/cool2.gif[/IMG].
A na wystawie często nawet przezentowane psy nie sa tak przygotowane.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']Ale jak juz wczesniej napisałam - Haniu
A na wystawie często nawet przezentowane psy nie sa tak przygotowane.[/quote]

Urosłam :p

Posted

Ale to przeciez Twoje dzieło;). Ale taka jest prawda. Obejrzyj zdjecia z wystaw, zobaczysz jak przygotowane sa niektóre wystawiane psy. Wcale nie jest łatwo zrobic dobrze pieprzaka. Chodzi szczególnie o kolor. A pies na zdjęciu ma ładny, równomiernie rozłozony kolor.

A jego budowa?? Nie o nia przeciez w tym temacie chodzi.

Posted

[quote name='Agnieszka K.']Jesli chodzi o głowe - to jesli czegoś nie widzę, to po prostu pisze, ze nie widze, a nie ze jest źle zrobiona.[/quote]

Totez nie napisalam, ze jest zle zrobiona tylko, ze nieczysto. To, ze nie widze - mialo znaczyc wlasnie, ze te linie trudno zauwazyc, bo wlasnie nie jest dokladnie poprowadzona.

Wg mnie przy oku jest ok, a kącika warg na zdjeciu nie zobaczysz :evil_lol:. [/quote]

Owszem, nawet na kiepskich technicznie zdjeciach widac takie szczegoly. Kacika warg nie dojrzysz, to jasne , ale to jak prowadzone sa linie - widac z daleka.

Przejscie miedzy długim włosem a krótkim powinno byc własnie na wyskości łokcia. Niektórzy bardzo wyraznie zaznaczają to odcięcie, ja wole jak włos płynnie przechodzi, niestety przy krótkim włosie raczej nie da sie tego zrobic, duzo łatwiej jesli włos jest dłuzszy i pod tym katem jest przygotowywany, aby przejscia nie było widac. Poza tym pieprzak stanowi dodatkowa trudność przy przygotowywaniu.
Ale jak juz wczesniej napisałam - Haniu [IMG]http://1.1.1.1/bmi/static.dogomania.pl/forum/images/smilies/cool2.gif[/IMG].
A na wystawie często nawet przezentowane psy nie sa tak przygotowane.[/quote]

Na wysokosci lokcia a nie powyzej, jak u omawianego schnauzera.Ta linia musi przebiegac miekko, lagodnie z bardzo krotkiego na lopatce do dluzszego ponizej lokcia. Musi jednak byc widac gdzie ten lokiec jest. I na tym polega sztuka. Inaczej caly balans psa do bani. Sama z reszta o tym pewnie wiesz. A to, ze pieprzak jest trudniejszy do roboty niezbyt mnie przekonuje. Zawsze czarna szata jest niewdzieczna, bo widac na niej kazde potkniecie.

A poza tym nieslusznie chyba na mnie warczysz ;-). Jesli w galerii ktos umieszcza swoje foty/dziela to chyba nie tylko po to, zeby inni mlaskali z zachwytu. Moim zdaniem to forum ma cos wnosic do naszego zawodu. Sorki, jesli moje uwagi Hanie* urazily. Nie bylo to wcale moim zamiarem. Nastepnym razem postaram sie wylapywac same plusy, a o bledach... no nie obiecuje, ze przemilcze - taka juz jestem perfekcjonistka, bom panna zodiakalna :eviltong:. Nie daj Bog dac mi pudla w lapy. Nie umiem skonczyc. Wciaz poprawiam i nigdy nie jestem z siebie zadowolona :placz:.