Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Korenia'] jak świeci słońce to ona wręcz 'zaparza' się.[/quote]

Nadinterpretacja :diabloti:
W tej sytuacji wszystkim czarnym psom powinno być gorąco tylko dlatego, że są czarne. Suczce przede wszystkim przeszkadza tusza a nie nadmiar kłaka.
Zgadzam się z poprzedniczkami> przed było lepiej, bardziej naturalnie.
Spróbójcie ją trymować, nie strzyc jeśli włos ma po j. szorstkowłosym, będzie w przyszłości wyglądałą na "bardziej uczesaną" :lol:

Posted

[quote name='Czarne Gwiazdy']
a co tu było pod pachwinami? :P[/quote]
Na zauważyłam wcześniej ;) Był bałagan :evil_lol:
[quote]Nadinterpretacja :diabloti:
W tej sytuacji wszystkim czarnym psom powinno być gorąco tylko dlatego, że są czarne. Suczce przede wszystkim przeszkadza tusza a nie nadmiar kłaka.
Zgadzam się z poprzedniczkami> przed było lepiej, bardziej naturalnie.
Spróbójcie ją trymować, nie strzyc jeśli włos ma po j. szorstkowłosym, będzie w przyszłości wyglądałą na "bardziej uczesaną" :lol:[/quote]
Z tym włosem to nie wiem czy po jamniorku szorstkim, bo jest ze schroniska - to tylko nasze spekulacje ;)
Na pewno wszystkim czarnym psom jest bardziej gorąco niż psom białym :cool3: Co do tuszy - to ona raczej nie należy do utuczoonych psów, jest krępa, szeroka, ale taka jest od zawsze :p Kilogram jakby zrzuciła to wyglądała by lepiej, ale może tylko zrzucić ruchem, bo nie je prawie nic, jest strsznym niejadkiem. Dlatego biegamy wieczorami, jak nie ma słońca.
BTW - jak jest słońce to męczy się na spacerze, a jak go nie ma to może i 4 godziny biegać po łące, stąd wywnioskowaliśmy, że jest jej gorąco. Poza tym fryzjerka nam tak doradziła :roll:.
Ale w przyszłym roku dopytamy o trymowanie.
Ile sierść mniej więcej odrasta?

Posted

[quote name='Korenia']ona raczej nie należy do utuczoonych psów, jest krępa, szeroka, ale taka jest od zawsze :p [/quote]

90% wlascicieli psow z nadwaga tak mowi :eviltong: Moim zdaniem suka jest za gruba, a ze taka jest od zawsze, o niczym nie swiadczy, widac od zawsze jest za gruba. Otyli ludzi tez gorzej znosza upaly i wysoka temp niz osoby szczuple, i nieprzypadkowo zwierzaki w zimnych rejonach swiata maja pokazna warstwe tluszczyku :eviltong:

Posted

[QUOTE]BTW - jak jest słońce to męczy się na spacerze, a jak go nie ma to może i 4 godziny biegać po łące[/QUOTE]
Dokładnie taki objaw skłonił mnie do zrobienia Foxi EKG i wyszło - arytmia serca i blok przedsionkowo-komorowy.

Posted

gdy jest bardzo ciepło psy są mniej aktywne, nie koniecznie jest to spowodowane chorobą czy otyłością, to po prostu normalne, my sami podczas wysokich temperatur ukrywamy się w cieniu i nie mamy bynajmniej ochoty na większy ruch.

Posted

hm..co do fryzurki to też wolałam przed...a co do kg to wg mnie też ma ich za dużo i to,że biega chętniej jak jest zimniej to normalne bo nawet mój łysy w upały też nie lubi a przeciez czarnej sierści nie ma:evil_lol: dla pewności możesz zrobić badanie serca;)

Posted

[quote name='saJo']90% wlascicieli psow z nadwaga tak mowi :eviltong: Moim zdaniem suka jest za gruba, a ze taka jest od zawsze, o niczym nie swiadczy, widac od zawsze jest za gruba. [/quote]
Ja wiem, że ona powinna zrzucić z kilogram, dlatego napisałam, że biegamy :roll:
Ponawiam pytanie - ile mniej więcej sierść odrasta?

Posted

[quote name='Korenia']Ja wiem, że ona powinna zrzucić z kilogram, dlatego napisałam, że biegamy :roll:
Ponawiam pytanie - ile mniej więcej sierść odrasta?[/quote]
Sierść odrasta tak jak ludzki włos 1 cm miesięcznie :lol:

Posted

[quote name='Cheritka']Sierść odrasta tak jak ludzki włos 1 cm miesięcznie :lol:[/quote]

tak około :) bo to zależy od psa ;) Ja moją sukę przejeżdżam maszynką raz na 2 tygodnie :p

Posted

[quote name='eria']Dokładnie taki objaw skłonił mnie do zrobienia Foxi EKG i wyszło - arytmia serca i blok przedsionkowo-komorowy.[/quote]

Prawda.

Korenia próbujecie sukę odchudzić a ona tak naprawdę może być chora :(
Ogólne badanie krwi też by się przydało .

[quote]Ale w przyszłym roku dopytamy o trymowanie.[/quote]

Spróbuj sama :)
Do tego specjalnego talentu mieć nie trzeba tylko chęci.

Posted

Sierść im częściej trymowana tym szybciej odrasta- przynajmniej u moich. Odrasta z resztą w niektórych miejscach szybciej w innych wolniej.

A co do ruchu w upały- moje charcice w ciepłe dni staraja się w ogóle nie wychodzić z domu, a serca mają przebadane. Chociaż faktycznie- jeśli suka męczy się bardzo, a dodatkowo sinieją lub bledna jej dziąsła lub ma inne niepokojące objawy to oczywiście warto ją przebadać. Tylko- najlepiej u kardiologa, niestety nie każdy wet potrafi dobrze zinterpretować wyniki.

Posted

[quote name='smallpati']tak około :) bo to zależy od psa ;) Ja moją sukę przejeżdżam maszynką raz na 2 tygodnie :p[/quote]
no wlasnie ja co dwa tyg podcinam mojego nozyczkami bardzo szybko mu wlosy rosna ,za szybko :razz:

a jak jest goraco to moj lubi wychodzic na dwor tylko nie chodzic a lezec sobie na piachu lub rozlozy sie na chodniku :evil_lol: bo tam zimniej :) a w domu klade na niego mokry recznik i sie tak niemeczy ;)

Posted

[quote name='Cheritka']Sierść odrasta tak jak ludzki włos 1 cm miesięcznie :lol:[/QUOTE]

to mój pies co około dwa miesiące zrzuca całe futro:crazyeye:

Su jest biała, ale ma tak gęste futro że się gotuje:shake: wyrywam jak najwięcej, żeby przerzedzić i zero efektu. A skubie i skubie jak kurczaka na rosół:evil_lol:

Posted

[quote name='*hania']Spróbuj sama :)
Do tego specjalnego talentu mieć nie trzeba tylko chęci.[/quote]
Kupiłam trymer, ale nigdy nie widziałam jak ktoś profesjonalnie to robi, więc robiłam 'po swojemu' co jakoś wybitnie nie wychodziło:oops:, owszem czasami zebrałam po tym 'drugą' Amy, ale dalej było mnóstwo kłaczków :roll:
Mniej więcje mam coś takiego [URL]http://www.allegro.pl/item338649275_trymer_trixie_krotka_siersc.html[/URL]

Posted

Korenia, zwróć się do kogoś kto na miejscu pokaże Ci jak podskubać psicę. Ja bym po prostu założyła na palce odciete paluszki z cienkiej gumowej rękawiczki (kupisz w aptece), postawiła sukę i przeskubała- jeśli w ogóle ma sierść do skubania. To urządzenie możesz stosować dodatkowo do wyczesania podszerstka.

Posted

[quote name='Korenia'][URL]http://www.allegro.pl/item338649275_trymer_trixie_krotka_siersc.html[/URL][/quote]

Nie wiedziała, że trixie tez takie rzeczy robi .
Trymer jeśli zbiera to jest ok. Po wszystkim, tak jak pisała Tilia, zrób ją paluszkami.

Posted

Dobra wracamy do tematu ;)
To mój pierwszy pies (po za moją suką) którego obcinałam. To 5 miesięczny foks. bardzo ruchliwy, do tego bał się maszynki więc ciachałam nożyczkami i wykańczałam trymerem.
Nóg nie ruszałam celowo bo chce żeby urosły na nich bardziej włosy.

Przed (wybaczcie za zdjęcia ale psiak nie był zachwycony tym że coś z nim robiłam :evil_lol:)

[IMG]http://images31.fotosik.pl/254/bb2c67c23df75e86med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images23.fotosik.pl/213/c6f24d5159d79422med.jpg[/IMG]

i po

[IMG]http://images31.fotosik.pl/254/44a8fde48b536b45.jpg[/IMG]

[IMG]http://images32.fotosik.pl/254/e6c9bebea28107femed.jpg[/IMG]

i jak to oceniacie?

Posted

Nawet ładnie na zdjęciu po ;) .

A nie wolałaś spróbować zrobić go trymerem bez nożyczek? Bo podobno tak się te psy robi [tylko tak słyszałam, nie morduje jeśli jest inaczej]...

Posted

chciałam samym trymerem, ale miał długie włosy i do tego nie ma szorstkich tylko dość miękkie tak że ciężko mi szło trymerem. Nożyczkami skracałam długość a później do końca już trymowałam

Posted

[quote name='smallpati']Nóg nie ruszałam celowo bo chce żeby urosły na nich bardziej włosy. [/quote]

Za dużo nie urosną :roll:

Lepiej jest pomachać trochę bardziej trymerem ( nikt nie twierdził, że to łatwie i że nie trzeba w to włozyć trochę siły) niż machać nożyczkami.

Czekam na następne fotki :)