*hania Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 [quote name='Korenia'] jak świeci słońce to ona wręcz 'zaparza' się.[/quote] Nadinterpretacja :diabloti: W tej sytuacji wszystkim czarnym psom powinno być gorąco tylko dlatego, że są czarne. Suczce przede wszystkim przeszkadza tusza a nie nadmiar kłaka. Zgadzam się z poprzedniczkami> przed było lepiej, bardziej naturalnie. Spróbójcie ją trymować, nie strzyc jeśli włos ma po j. szorstkowłosym, będzie w przyszłości wyglądałą na "bardziej uczesaną" :lol: Quote
Korenia Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 [quote name='Czarne Gwiazdy'] a co tu było pod pachwinami? :P[/quote] Na zauważyłam wcześniej ;) Był bałagan :evil_lol: [quote]Nadinterpretacja :diabloti: W tej sytuacji wszystkim czarnym psom powinno być gorąco tylko dlatego, że są czarne. Suczce przede wszystkim przeszkadza tusza a nie nadmiar kłaka. Zgadzam się z poprzedniczkami> przed było lepiej, bardziej naturalnie. Spróbójcie ją trymować, nie strzyc jeśli włos ma po j. szorstkowłosym, będzie w przyszłości wyglądałą na "bardziej uczesaną" :lol:[/quote] Z tym włosem to nie wiem czy po jamniorku szorstkim, bo jest ze schroniska - to tylko nasze spekulacje ;) Na pewno wszystkim czarnym psom jest bardziej gorąco niż psom białym :cool3: Co do tuszy - to ona raczej nie należy do utuczoonych psów, jest krępa, szeroka, ale taka jest od zawsze :p Kilogram jakby zrzuciła to wyglądała by lepiej, ale może tylko zrzucić ruchem, bo nie je prawie nic, jest strsznym niejadkiem. Dlatego biegamy wieczorami, jak nie ma słońca. BTW - jak jest słońce to męczy się na spacerze, a jak go nie ma to może i 4 godziny biegać po łące, stąd wywnioskowaliśmy, że jest jej gorąco. Poza tym fryzjerka nam tak doradziła :roll:. Ale w przyszłym roku dopytamy o trymowanie. Ile sierść mniej więcej odrasta? Quote
Czarne Gwiazdy Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 [quote]Na zauważyłam wcześniej Był bałagan [/quote]aha :) [color=white]........[/color] Quote
saJo Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 [quote name='Korenia']ona raczej nie należy do utuczoonych psów, jest krępa, szeroka, ale taka jest od zawsze :p [/quote] 90% wlascicieli psow z nadwaga tak mowi :eviltong: Moim zdaniem suka jest za gruba, a ze taka jest od zawsze, o niczym nie swiadczy, widac od zawsze jest za gruba. Otyli ludzi tez gorzej znosza upaly i wysoka temp niz osoby szczuple, i nieprzypadkowo zwierzaki w zimnych rejonach swiata maja pokazna warstwe tluszczyku :eviltong: Quote
eria Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 [QUOTE]BTW - jak jest słońce to męczy się na spacerze, a jak go nie ma to może i 4 godziny biegać po łące[/QUOTE] Dokładnie taki objaw skłonił mnie do zrobienia Foxi EKG i wyszło - arytmia serca i blok przedsionkowo-komorowy. Quote
NightQueen Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 gdy jest bardzo ciepło psy są mniej aktywne, nie koniecznie jest to spowodowane chorobą czy otyłością, to po prostu normalne, my sami podczas wysokich temperatur ukrywamy się w cieniu i nie mamy bynajmniej ochoty na większy ruch. Quote
Ilka21 Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 hm..co do fryzurki to też wolałam przed...a co do kg to wg mnie też ma ich za dużo i to,że biega chętniej jak jest zimniej to normalne bo nawet mój łysy w upały też nie lubi a przeciez czarnej sierści nie ma:evil_lol: dla pewności możesz zrobić badanie serca;) Quote
Korenia Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 [quote name='saJo']90% wlascicieli psow z nadwaga tak mowi :eviltong: Moim zdaniem suka jest za gruba, a ze taka jest od zawsze, o niczym nie swiadczy, widac od zawsze jest za gruba. [/quote] Ja wiem, że ona powinna zrzucić z kilogram, dlatego napisałam, że biegamy :roll: Ponawiam pytanie - ile mniej więcej sierść odrasta? Quote
Cheritka Posted May 13, 2008 Posted May 13, 2008 [quote name='Korenia']Ja wiem, że ona powinna zrzucić z kilogram, dlatego napisałam, że biegamy :roll: Ponawiam pytanie - ile mniej więcej sierść odrasta?[/quote] Sierść odrasta tak jak ludzki włos 1 cm miesięcznie :lol: Quote
bonsai_88 Posted May 14, 2008 Posted May 14, 2008 Powiedz to mojej psinie - jej sierść [a raczej włos taki jak u pudli] odrasta 2 razy szybciej.... Quote
NightQueen Posted May 14, 2008 Posted May 14, 2008 [quote name='Cheritka']Sierść odrasta tak jak ludzki włos 1 cm miesięcznie :lol:[/quote] tak około :) bo to zależy od psa ;) Ja moją sukę przejeżdżam maszynką raz na 2 tygodnie :p Quote
*hania Posted May 14, 2008 Posted May 14, 2008 [quote name='eria']Dokładnie taki objaw skłonił mnie do zrobienia Foxi EKG i wyszło - arytmia serca i blok przedsionkowo-komorowy.[/quote] Prawda. Korenia próbujecie sukę odchudzić a ona tak naprawdę może być chora :( Ogólne badanie krwi też by się przydało . [quote]Ale w przyszłym roku dopytamy o trymowanie.[/quote] Spróbuj sama :) Do tego specjalnego talentu mieć nie trzeba tylko chęci. Quote
Tilia Posted May 14, 2008 Posted May 14, 2008 Sierść im częściej trymowana tym szybciej odrasta- przynajmniej u moich. Odrasta z resztą w niektórych miejscach szybciej w innych wolniej. A co do ruchu w upały- moje charcice w ciepłe dni staraja się w ogóle nie wychodzić z domu, a serca mają przebadane. Chociaż faktycznie- jeśli suka męczy się bardzo, a dodatkowo sinieją lub bledna jej dziąsła lub ma inne niepokojące objawy to oczywiście warto ją przebadać. Tylko- najlepiej u kardiologa, niestety nie każdy wet potrafi dobrze zinterpretować wyniki. Quote
gops Posted May 14, 2008 Posted May 14, 2008 [quote name='smallpati']tak około :) bo to zależy od psa ;) Ja moją sukę przejeżdżam maszynką raz na 2 tygodnie :p[/quote] no wlasnie ja co dwa tyg podcinam mojego nozyczkami bardzo szybko mu wlosy rosna ,za szybko :razz: a jak jest goraco to moj lubi wychodzic na dwor tylko nie chodzic a lezec sobie na piachu lub rozlozy sie na chodniku :evil_lol: bo tam zimniej :) a w domu klade na niego mokry recznik i sie tak niemeczy ;) Quote
WŁADCZYNI Posted May 14, 2008 Posted May 14, 2008 [quote name='Cheritka']Sierść odrasta tak jak ludzki włos 1 cm miesięcznie :lol:[/QUOTE] to mój pies co około dwa miesiące zrzuca całe futro:crazyeye: Su jest biała, ale ma tak gęste futro że się gotuje:shake: wyrywam jak najwięcej, żeby przerzedzić i zero efektu. A skubie i skubie jak kurczaka na rosół:evil_lol: Quote
Korenia Posted May 14, 2008 Posted May 14, 2008 [quote name='*hania']Spróbuj sama :) Do tego specjalnego talentu mieć nie trzeba tylko chęci.[/quote] Kupiłam trymer, ale nigdy nie widziałam jak ktoś profesjonalnie to robi, więc robiłam 'po swojemu' co jakoś wybitnie nie wychodziło:oops:, owszem czasami zebrałam po tym 'drugą' Amy, ale dalej było mnóstwo kłaczków :roll: Mniej więcje mam coś takiego [URL]http://www.allegro.pl/item338649275_trymer_trixie_krotka_siersc.html[/URL] Quote
Tilia Posted May 15, 2008 Posted May 15, 2008 Korenia, zwróć się do kogoś kto na miejscu pokaże Ci jak podskubać psicę. Ja bym po prostu założyła na palce odciete paluszki z cienkiej gumowej rękawiczki (kupisz w aptece), postawiła sukę i przeskubała- jeśli w ogóle ma sierść do skubania. To urządzenie możesz stosować dodatkowo do wyczesania podszerstka. Quote
*hania Posted May 15, 2008 Posted May 15, 2008 [quote name='Korenia'][URL]http://www.allegro.pl/item338649275_trymer_trixie_krotka_siersc.html[/URL][/quote] Nie wiedziała, że trixie tez takie rzeczy robi . Trymer jeśli zbiera to jest ok. Po wszystkim, tak jak pisała Tilia, zrób ją paluszkami. Quote
NightQueen Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 Dobra wracamy do tematu ;) To mój pierwszy pies (po za moją suką) którego obcinałam. To 5 miesięczny foks. bardzo ruchliwy, do tego bał się maszynki więc ciachałam nożyczkami i wykańczałam trymerem. Nóg nie ruszałam celowo bo chce żeby urosły na nich bardziej włosy. Przed (wybaczcie za zdjęcia ale psiak nie był zachwycony tym że coś z nim robiłam :evil_lol:) [IMG]http://images31.fotosik.pl/254/bb2c67c23df75e86med.jpg[/IMG] [IMG]http://images23.fotosik.pl/213/c6f24d5159d79422med.jpg[/IMG] i po [IMG]http://images31.fotosik.pl/254/44a8fde48b536b45.jpg[/IMG] [IMG]http://images32.fotosik.pl/254/e6c9bebea28107femed.jpg[/IMG] i jak to oceniacie? Quote
bonsai_88 Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 Nawet ładnie na zdjęciu po ;) . A nie wolałaś spróbować zrobić go trymerem bez nożyczek? Bo podobno tak się te psy robi [tylko tak słyszałam, nie morduje jeśli jest inaczej]... Quote
NightQueen Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 chciałam samym trymerem, ale miał długie włosy i do tego nie ma szorstkich tylko dość miękkie tak że ciężko mi szło trymerem. Nożyczkami skracałam długość a później do końca już trymowałam Quote
faza14 Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 moim zdaniem pięknie jak na "pierwsze razy" :) całkiem inny pies :razz: Quote
*hania Posted May 16, 2008 Posted May 16, 2008 [quote name='smallpati']Nóg nie ruszałam celowo bo chce żeby urosły na nich bardziej włosy. [/quote] Za dużo nie urosną :roll: Lepiej jest pomachać trochę bardziej trymerem ( nikt nie twierdził, że to łatwie i że nie trzeba w to włozyć trochę siły) niż machać nożyczkami. Czekam na następne fotki :) Quote
Recommended Posts