Mudik Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 Aniu co ma nie trymowanie do chorób skóry? A skóra prześwituje tylko na szyii ,gdzie jest króciutko cieta ,na tułowiu nie bo nie jest strzyżona na króciutko. Nosek jaśniejszy ale nie wątrobiany i jeszcze trochu talkiem rozjaśniony ale zaraz wstawię samą główkę to obaczym [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images23.fotosik.pl/196/a760f9a1290c80fc.jpg[/IMG][/URL] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images34.fotosik.pl/220/98d37cd972549c20.jpg[/IMG][/URL] Quote
Mudik Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 Masz dobre oko ,faktycznie jasny,ale nie zwróciłam uwagi,zachwycił mnie sztywny i prosty włos na głowie,nawet na łapach miała sztywny ,co sie coraz rzadziej zdaża i miała taki mimo cięcia:-o Quote
*hania Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [quote name='Bzikowa']Szkoda, że nie trymowana :roll: A jej Pani wie, że przez nietrymowanie może się sucz nabawić chorób skórnych?[/quote] :hmmmm::hmmmm::hmmmm: Żeby doprowadzić ją do kondycji wystawowej ( o ile wogóle jeszcze można) to duuuużo czasu potrzeba. Quote
SALUX Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [quote name='Mudik']Aniu co ma nie trymowanie do chorób skóry? No to ja odpowiem może, choć pytanie nie jest skierowane do mnie:diabloti: W naturze teriery podczas polowań pozbawiały się w dużej mierze martwego włosa, teraz jako psy kanapowe w większości, nie maja ku temu sposobności. Jako psy nie gubiące włosa, bez trymowania żyją z dużą ilością martwego włosa w skórze. Włos przycinany nadal tam pozostaje i z czasem( czas zależy od danego osobnika) zaczynają się zapalenia skóry. Siedzący martwy włos, jest nienaturalnym zjawiskiem i skóra reaguje w ten właśnie sposób, zaczynają sie ostre swędzenia, pies wyciera sie gdzie może, wygryza... Ja miałam u siebie welsha który miał całe ciało poranione aż do okropnych ran od wyszarpywania wręcz włosa. Po kilku zabiegach pies doszedł do siebie ale widok był okropny. Lekarze leczyli tego biedaka, jedne miejsca się goiły to znowu w innych pies działał na ile mógł. To nasza rola-groomerów uświadamiać właścicieli czemu trymujemy a nie strzyżemy. Quote
*hania Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [quote name='SALUX'][quote name='Mudik']Aniu co ma nie trymowanie do chorób skóry? No to ja odpowiem może, choć pytanie nie jest skierowane do mnie:diabloti: W naturze teriery podczas polowań pozbawiały się w dużej mierze martwego włosa, teraz jako psy kanapowe w większości, nie maja ku temu sposobności. Jako psy nie gubiące włosa, bez trymowania żyją z dużą ilością martwego włosa w skórze. Włos przycinany nadal tam pozostaje i z czasem( czas zależy od danego osobnika) zaczynają się zapalenia skóry. Siedzący martwy włos, jest nienaturalnym zjawiskiem i skóra reaguje w ten właśnie sposób, zaczynają sie ostre swędzenia, pies wyciera sie gdzie może, wygryza... Ja miałam u siebie welsha który miał całe ciało poranione aż do okropnych ran od wyszarpywania wręcz włosa. Po kilku zabiegach pies doszedł do siebie ale widok był okropny. Lekarze leczyli tego biedaka, jedne miejsca się goiły to znowu w innych pies działał na ile mógł. To nasza rola-groomerów uświadamiać właścicieli czemu trymujemy a nie strzyżemy.[/quote] No tylko czemu psom trymowanym też się talkie rzeczy zdarzają i to nie bezpośrednio po trymowaniu??? Mam psy z atopowym zapaleniem skóry, drapiące się od zawsze i tymowanie lub nie nie miało tu nic do rzeczy. Pomijam przypadki chorób kórnych gdzie pies był żle żywiony lub wykąpany w tym w czym nie powinien. Niektóre problemy skóry mają podłoże genetyczne. Quote
Mudik Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [quote name='*hania']:hmmmm::hmmmm::hmmmm: Żeby doprowadzić ją do kondycji wystawowej ( o ile wogóle jeszcze można) to duuuużo czasu potrzeba.[/quote] Nie koniecznie nadal ma fajny włos,zdziwiłabyś sie pierwszy raz widziałam tak sztywnego strzyżonego westa,ale pani i tak nie chce jej wystawiać.Proponowałam trymowanie i zrobienie chociaż hodowlanki(pani sunię kryła na zlecenie veta dla zdrowia:angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy:-na szczeście jak się okazało było puste)ale już nie będzie próbować.Jak powiedziałam,,że to dla zdrowie to gigantyczna bujda,powiedział,że teraz juz to wie. Quote
monita Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Apropo pudru do trymowania ( lub tej mąki - słyszałam o tym patencie) ale nie próbowałam. Puder powinień być dobry do wyskubania miękkiego podszerstka na szyi i udach u sznauca ?? Zawsze używałam trymera, ale się nie sprawdza najlepiej w tych partiach ciała. Quote
Bzikowa Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 Mudiku, trymowanie ma sporo do skóry niestety. Jak westika strzyżesz/golisz to nie wychodzi martwy włos tylko siedzi w skórze. Mi tłumaczono to tak, że pieskowi ten martwy włos zbija się , jest go za dużo, powoduje odparzenia, skóra nie ma "przewiewu" i to źle wpływa na jej ogólną kondycję... Poza tym Salux dobrze to opisała ;) A suczka co ma w rodowodzie? W sensie imię ;) Nawet nie muszą jej wystawiać ale każdą rasę powinno się pielęgnować w dany sposób z jakiegoś powodu - dla jej dobra, w tym przypadku zwłaszcza. Trymowanie to absolutna podstawa pielęgnacji westusia... Quote
*hania Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 [quote name='Bzikowa'] Mi tłumaczono to tak, że pieskowi ten martwy włos zbija się , jest go za dużo, powoduje odparzenia, skóra nie ma "przewiewu" i to źle wpływa na jej ogólną kondycję[/quote] Ale to się tyczy wszystkich psów nie tylko szorstkowlsych. Quote
Bzikowa Posted April 17, 2008 Posted April 17, 2008 No tak tylko u szorstkowłosego łatwiej chyba do tego doprowadzić bo nie linieje, trzeba mu "pomagać". Quote
Agnieszka K. Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Pod warunkiem, ze szorstkowłosy jest na prawdę szorstki ;) ;). Quote
NightQueen Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 zadam kretyńskie pytanie, ale przyznam szczerze że tego nie wiem. otóż czy można trymować psy o długiej albo gładkiej sierści ? Quote
Mudik Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Dokładnie! I u westów i u sznaucerów nie rzadki jest w cale miekki watowaty włos. Z takiego psa można zrobić szorstkiego przez kilkakrotne skubanie na golasa,a to wiele osób nie chcących wystawowego zwierzaka bardzo zraża, sa tez tacy którzy wręcz mówią,że żadne trymowanie bo oni chcą miękkowłosego psa:-o Dzisiejszy sznaucer z minimalną grzywką ,na życzenie włąscicieli,pies ma zaćme i bardzo słabo widzi,wpada w domu na przedmioty:shake: [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images34.fotosik.pl/222/f10dd2451f239cd1.jpg[/IMG][/URL] Quote
Asia & Ginger Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 [quote name='smallpati']zadam kretyńskie pytanie, ale przyznam szczerze że tego nie wiem. otóż czy można trymować psy o długiej albo gładkiej sierści ?[/quote] Nie wiem, czy spaniela można nazwać psem o długiej sierści albo gładkiej sierści (w sumie to mają i taką i taka sierść), ale spaniele się trymuje. ;) Quote
Mudik Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Trymuje się nie tylko szorstkie psy,ale też np.goldeny, berny,jamniki długowłose,spaniele,bo trymowanie to usuwanie martwego włosa :-D Quote
Bura Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='Bzikowa']Mąkę się bardzo dokładnie z psam wyczesuje - i wychodzi razem z brudem ;) Można też zmieszać wodę z szamponem i psa popryskać i "wytarzać" w mące - mąka łączy się z wodą,szamponem i brudem i nie trzeba spłukiwać tylko wyczesać.[/quote] A czy jak popryskam psa tą wodą z szamponem a potem na to mąka ziemniaczana to nie zrobi mi się na psie krochmal?? Od razu będzie usztywniony włos zamiast żelu :evil_lol: Czy trzeba użyć szamponu takiego specjalnego do czyszczenia "na sucho" tzn bez kąpieli czy zwykłego szamponu rozcieńczonego mocno wodą?? Quote
Cheritka Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='Mudik']Aniu co ma nie trymowanie do chorób skóry? A skóra prześwituje tylko na szyii ,gdzie jest króciutko cieta ,na tułowiu nie bo nie jest strzyżona na króciutko. Nosek jaśniejszy ale nie wątrobiany i jeszcze trochu talkiem rozjaśniony ale zaraz wstawię samą główkę to obaczym [url]http://images34.fotosik.pl/220/98d37cd972549c20.jpg[/url][/quote] Pieknie go zrobilas, bardzo mi sie podoba :multi::multi: Quote
Mudik Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Dziękuję! Szczerze jestem z niej bardzo dumna,ciągle się uczę i cieszy mnie ,ze robię to lepiej:oops::oops: Quote
BBeta Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Mi też się ten west bardzo podoba, świetnie zrobiony no i ma piękną sierść ;) Quote
Mudik Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Właśnie pracować nad jej głową to była przyjemnosć:-) Quote
Agnieszka K. Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='Bura']A czy jak popryskam psa tą wodą z szamponem a potem na to mąka ziemniaczana to nie zrobi mi się na psie krochmal?? /quote] Krochmal robi sie dopiero po zagrzaniu (zagotowaniu maki ziemniaczanej z woda) - wiec trudno byłoby Ci ukrochmalic w ten sposób psa :evil_lol::evil_lol: . Quote
NightQueen Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 to musi być maka ziemniaczana koniecznie czy zwykła tez sie nadaje? Quote
Cheritka Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='smallpati']to musi być maka ziemniaczana koniecznie czy zwykła tez sie nadaje?[/quote] Chyba niee bo jest inna i ma inną śliskośc :evil_lol:, dziewczyny koniec gadek bo to galeria :mad: Quote
Bzikowa Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='Bura']A czy jak popryskam psa tą wodą z szamponem a potem na to mąka ziemniaczana to nie zrobi mi się na psie krochmal?? Od razu będzie usztywniony włos zamiast żelu :evil_lol: Czy trzeba użyć szamponu takiego specjalnego do czyszczenia "na sucho" tzn bez kąpieli czy zwykłego szamponu rozcieńczonego mocno wodą??[/quote] Ja używam 'normalnego' szamponu (konkretnie #1allsystems cleaning&conditioning) i jest spoczko ;) Nie robi się żaden krochmal , za bujną masz wyobraźnię :eviltong::eviltong: Quote
Recommended Posts