Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Aniu co ma nie trymowanie do chorób skóry? A skóra prześwituje tylko na szyii ,gdzie jest króciutko cieta ,na tułowiu nie bo nie jest strzyżona na króciutko. Nosek jaśniejszy ale nie wątrobiany i jeszcze trochu talkiem rozjaśniony ale zaraz wstawię samą główkę to obaczym
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images23.fotosik.pl/196/a760f9a1290c80fc.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images34.fotosik.pl/220/98d37cd972549c20.jpg[/IMG][/URL]

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Masz dobre oko ,faktycznie jasny,ale nie zwróciłam uwagi,zachwycił mnie sztywny i prosty włos na głowie,nawet na łapach miała sztywny ,co sie coraz rzadziej zdaża i miała taki mimo cięcia:-o

Posted

[quote name='Bzikowa']Szkoda, że nie trymowana :roll: A jej Pani wie, że przez nietrymowanie może się sucz nabawić chorób skórnych?[/quote]

:hmmmm::hmmmm::hmmmm:

Żeby doprowadzić ją do kondycji wystawowej ( o ile wogóle jeszcze można) to duuuużo czasu potrzeba.

Posted

[quote name='Mudik']Aniu co ma nie trymowanie do chorób skóry?

No to ja odpowiem może, choć pytanie nie jest skierowane do mnie:diabloti:
W naturze teriery podczas polowań pozbawiały się w dużej mierze martwego włosa, teraz jako psy kanapowe w większości, nie maja ku temu sposobności. Jako psy nie gubiące włosa, bez trymowania żyją z dużą ilością martwego włosa w skórze. Włos przycinany nadal tam pozostaje i z czasem( czas zależy od danego osobnika) zaczynają się zapalenia skóry. Siedzący martwy włos, jest nienaturalnym zjawiskiem i skóra reaguje w ten właśnie sposób, zaczynają sie ostre swędzenia, pies wyciera sie gdzie może, wygryza... Ja miałam u siebie welsha który miał całe ciało poranione aż do okropnych ran od wyszarpywania wręcz włosa. Po kilku zabiegach pies doszedł do siebie ale widok był okropny. Lekarze leczyli tego biedaka, jedne miejsca się goiły to znowu w innych pies działał na ile mógł. To nasza rola-groomerów uświadamiać właścicieli czemu trymujemy a nie strzyżemy.

Posted

[quote name='SALUX'][quote name='Mudik']Aniu co ma nie trymowanie do chorób skóry?

No to ja odpowiem może, choć pytanie nie jest skierowane do mnie:diabloti:
W naturze teriery podczas polowań pozbawiały się w dużej mierze martwego włosa, teraz jako psy kanapowe w większości, nie maja ku temu sposobności. Jako psy nie gubiące włosa, bez trymowania żyją z dużą ilością martwego włosa w skórze. Włos przycinany nadal tam pozostaje i z czasem( czas zależy od danego osobnika) zaczynają się zapalenia skóry. Siedzący martwy włos, jest nienaturalnym zjawiskiem i skóra reaguje w ten właśnie sposób, zaczynają sie ostre swędzenia, pies wyciera sie gdzie może, wygryza... Ja miałam u siebie welsha który miał całe ciało poranione aż do okropnych ran od wyszarpywania wręcz włosa. Po kilku zabiegach pies doszedł do siebie ale widok był okropny. Lekarze leczyli tego biedaka, jedne miejsca się goiły to znowu w innych pies działał na ile mógł. To nasza rola-groomerów uświadamiać właścicieli czemu trymujemy a nie strzyżemy.[/quote]

No tylko czemu psom trymowanym też się talkie rzeczy zdarzają i to nie bezpośrednio po trymowaniu???
Mam psy z atopowym zapaleniem skóry, drapiące się od zawsze i tymowanie lub nie nie miało tu nic do rzeczy. Pomijam przypadki chorób kórnych gdzie pies był żle żywiony lub wykąpany w tym w czym nie powinien. Niektóre problemy skóry mają podłoże genetyczne.

Posted

[quote name='*hania']:hmmmm::hmmmm::hmmmm:

Żeby doprowadzić ją do kondycji wystawowej ( o ile wogóle jeszcze można) to duuuużo czasu potrzeba.[/quote]

Nie koniecznie nadal ma fajny włos,zdziwiłabyś sie pierwszy raz widziałam tak sztywnego strzyżonego westa,ale pani i tak nie chce jej wystawiać.Proponowałam trymowanie i zrobienie chociaż hodowlanki(pani sunię kryła na zlecenie veta dla zdrowia:angryy::angryy::angryy::angryy::angryy::angryy:-na szczeście jak się okazało było puste)ale już nie będzie próbować.Jak powiedziałam,,że to dla zdrowie to gigantyczna bujda,powiedział,że teraz juz to wie.

Posted

Apropo pudru do trymowania ( lub tej mąki - słyszałam o tym patencie) ale nie próbowałam. Puder powinień być dobry do wyskubania miękkiego podszerstka na szyi i udach u sznauca ?? Zawsze używałam trymera, ale się nie sprawdza najlepiej w tych partiach ciała.

Posted

Mudiku, trymowanie ma sporo do skóry niestety. Jak westika strzyżesz/golisz to nie wychodzi martwy włos tylko siedzi w skórze. Mi tłumaczono to tak, że pieskowi ten martwy włos zbija się , jest go za dużo, powoduje odparzenia, skóra nie ma "przewiewu" i to źle wpływa na jej ogólną kondycję...
Poza tym Salux dobrze to opisała ;)

A suczka co ma w rodowodzie? W sensie imię ;)

Nawet nie muszą jej wystawiać ale każdą rasę powinno się pielęgnować w dany sposób z jakiegoś powodu - dla jej dobra, w tym przypadku zwłaszcza. Trymowanie to absolutna podstawa pielęgnacji westusia...

Posted

[quote name='Bzikowa'] Mi tłumaczono to tak, że pieskowi ten martwy włos zbija się , jest go za dużo, powoduje odparzenia, skóra nie ma "przewiewu" i to źle wpływa na jej ogólną kondycję[/quote]

Ale to się tyczy wszystkich psów nie tylko szorstkowlsych.

Posted

Dokładnie!
I u westów i u sznaucerów nie rzadki jest w cale miekki watowaty włos.
Z takiego psa można zrobić szorstkiego przez kilkakrotne skubanie na golasa,a to wiele osób nie chcących wystawowego zwierzaka bardzo zraża, sa tez tacy którzy wręcz mówią,że żadne trymowanie bo oni chcą miękkowłosego psa:-o
Dzisiejszy sznaucer
z minimalną grzywką ,na życzenie włąscicieli,pies ma zaćme i bardzo słabo widzi,wpada w domu na przedmioty:shake:
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images34.fotosik.pl/222/f10dd2451f239cd1.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='smallpati']zadam kretyńskie pytanie, ale przyznam szczerze że tego nie wiem. otóż czy można trymować psy o długiej albo gładkiej sierści ?[/quote]
Nie wiem, czy spaniela można nazwać psem o długiej sierści albo gładkiej sierści (w sumie to mają i taką i taka sierść), ale spaniele się trymuje. ;)

Posted

[quote name='Bzikowa']Mąkę się bardzo dokładnie z psam wyczesuje - i wychodzi razem z brudem ;) Można też zmieszać wodę z szamponem i psa popryskać i "wytarzać" w mące - mąka łączy się z wodą,szamponem i brudem i nie trzeba spłukiwać tylko wyczesać.[/quote]

A czy jak popryskam psa tą wodą z szamponem a potem na to mąka ziemniaczana to nie zrobi mi się na psie krochmal?? Od razu będzie usztywniony włos zamiast żelu :evil_lol: Czy trzeba użyć szamponu takiego specjalnego do czyszczenia "na sucho" tzn bez kąpieli czy zwykłego szamponu rozcieńczonego mocno wodą??

Posted

[quote name='Mudik']Aniu co ma nie trymowanie do chorób skóry? A skóra prześwituje tylko na szyii ,gdzie jest króciutko cieta ,na tułowiu nie bo nie jest strzyżona na króciutko. Nosek jaśniejszy ale nie wątrobiany i jeszcze trochu talkiem rozjaśniony ale zaraz wstawię samą główkę to obaczym

[url]http://images34.fotosik.pl/220/98d37cd972549c20.jpg[/url][/quote]
Pieknie go zrobilas,
bardzo mi sie podoba :multi::multi:

Posted

[quote name='Bura']A czy jak popryskam psa tą wodą z szamponem a potem na to mąka ziemniaczana to nie zrobi mi się na psie krochmal?? /quote]
Krochmal robi sie dopiero po zagrzaniu (zagotowaniu maki ziemniaczanej z woda) - wiec trudno byłoby Ci ukrochmalic w ten sposób psa :evil_lol::evil_lol: .

Posted

[quote name='smallpati']to musi być maka ziemniaczana koniecznie czy zwykła tez sie nadaje?[/quote]
Chyba niee bo jest inna i ma inną śliskośc :evil_lol:,
dziewczyny koniec gadek bo to galeria :mad:

Posted

[quote name='Bura']A czy jak popryskam psa tą wodą z szamponem a potem na to mąka ziemniaczana to nie zrobi mi się na psie krochmal?? Od razu będzie usztywniony włos zamiast żelu :evil_lol: Czy trzeba użyć szamponu takiego specjalnego do czyszczenia "na sucho" tzn bez kąpieli czy zwykłego szamponu rozcieńczonego mocno wodą??[/quote]

Ja używam 'normalnego' szamponu (konkretnie #1allsystems cleaning&conditioning) i jest spoczko ;)
Nie robi się żaden krochmal , za bujną masz wyobraźnię :eviltong::eviltong: