Cheritka Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 I to jst pudelek [IMG]http://images34.fotosik.pl/55/4941677bfd85a35fmed.jpg[/IMG] i po [IMG]http://images29.fotosik.pl/118/5940af0bfe1ebbd6med.jpg[/IMG] Quote
*hania Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='Cheritka']To nie jest pudel :eviltong::crazyeye:[/quote] Wiem o tym :evil_lol: Właściciele kupili go jako pudla i prosili żeby go tak obciąć. Szczenięcy włos był sztywny i suchy. To co rośnie pod spodem jest prawie pudlowe tylko skręt ma trochę mały. Zobaczymy co z psiaka wyrośnie bo to szczeniak jest :lol: Quote
duzebzium Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 No to ja może też coś pokażę :oops: West- zawsze był golony maszynką, pokręcony... , Więc efekt końcowy nie jest rewelacyjny, ale myślę, że po kilku rwaniach sierść sie polepszy... przed: [IMG]http://img72.imageshack.us/img72/8703/p1010006bh6.jpg[/IMG][IMG]http://img501.imageshack.us/img501/5332/p1010008tn2.jpg[/IMG] Po: [IMG]http://img296.imageshack.us/img296/2643/p1010015uq9.jpg[/IMG] :oops: Quote
Bzikowa Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 O matko :-o Westik przed jest przerażający, kto go tak zabniedbał? Efekt jest jaki jest, w końcu zeby taki włos doprowadzic do porządku potrzeba czasu... Ale główka ładniutka. Quote
duzebzium Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 Bzikowa - on po prostu nie był strzyżony od 5 miesięcy:shake: a pozatym sierść ma strasznie miekka, więc szybciej rośnie... u mnie w mieście widziałam kilka westów i niestety prawie wszystkie tak wygladaja:-( Quote
malawaszka Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 o fuj! a po co tyle tego pudru :shake: od samego patrzenia mnie w nosie zakręciło :lol: Quote
duzebzium Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 żeby włos był mniej śliski i lepiej się rwało...:cool3: Quote
Asia & Ginger Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='malawaszka']o fuj! a po co tyle tego pudru :shake: od samego patrzenia mnie w nosie zakręciło :lol:[/quote] Wystarczy przejść się na wystawie w okolice ringu westików, puder się sypie kilogramami. :-o Quote
Agnieszka K. Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='Asia & Ginger']Wystarczy przejść się na wystawie w okolice ringu westików, puder się sypie kilogramami. :-o[/quote] Oj bo pewnie dlatego, ze maja na niego duza znizke :evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Ale zeby tak od razu tyle na psa, to na pewno tego nie robia :evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Quote
Asia & Ginger Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='Agnieszka K.']Oj bo pewnie dlatego, ze maja na niego duza znizke :evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Ale zeby tak od razu tyle na psa, to na pewno tego nie robia :evil_lol::evil_lol::evil_lol:.[/quote] Właśnie się bardzo zdziwiłam, gdy zobaczyłam cały stół w pudrze, dokładnie jak na tym zdjęciu. :-o :lol: No ale teraz już nikt się nie kryje z metodami przygotowania psa, skoro na porządku dziennym jest prostowanie włosów prostownicą tuż przed wejściem na ring. :-o ;) Quote
Bzikowa Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 Jaki macie konkretnie problem z używaniem pudru przy trymowaniu ? :roll::crazyeye: To powoduje, że włos staje się bardziej szorstki,mniej śliski, łatwiej wychodzi itd. I tego idzie dość sporo na włochatego westika ;) Poza tym to wcale nie musi byc specjalny puder a zwykła mąka ziemniaczana - ja czasem jej uzywam do kąpieli na sucho i schodzi mi pół kilo ;) Owszem, niektórzy hodowcy (nie martwcie sie, nie wyjade z imienia i nazwiska) przesadzają ewidentnie z pudrowaniem i kredowaniem (panierka puder + lakier ; tysiące warstw:roll:) a potem piesek się otrzepuje na ringu. Ale normalnie nie ma przy westikach ton pudru... Nie wiem co jest dziwnego w tej 'metodzie'. Ja bym się bardziej czepiała yorkowych papilotów ale , ze nie znam sie na rasie to nie mam zamiaru nic krytykowac, więc i Wy sobie darujcie ;) Quote
Asia & Ginger Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='Bzikowa']Jaki macie konkretnie problem z używaniem pudru przy trymowaniu ? :roll::crazyeye: To powoduje, że włos staje się bardziej szorstki,mniej śliski, łatwiej wychodzi itd. I tego idzie dość sporo na włochatego westika ;) Poza tym to wcale nie musi byc specjalny puder a zwykła mąka ziemniaczana - ja czasem jej uzywam do kąpieli na sucho i schodzi mi pół kilo ;) Owszem, niektórzy hodowcy (nie martwcie sie, nie wyjade z imienia i nazwiska) przesadzają ewidentnie z pudrowaniem i kredowaniem (panierka puder + lakier ; tysiące warstw:roll:) a potem piesek się otrzepuje na ringu. Ale normalnie nie ma przy westikach ton pudru... Nie wiem co jest dziwnego w tej 'metodzie'. Ja bym się bardziej czepiała yorkowych papilotów ale , ze nie znam sie na rasie to nie mam zamiaru nic krytykowac, więc i Wy sobie darujcie ;)[/quote] Ale ja nic nie krytykuję, skoro ten puder czy też mąka pomaga przy trymowaniu, to ok. ;) Tylko piszę, że byłam bardzo zdziwiona na wystawie, gdy zobaczyłam tyle pudru na stole, a westiki chyba trymuje się wcześniej, a nie przed samym wejściem na ring. :cool3: Tak się przyglądałam nawet chwilę, jak jakaś pani przygotowuje tego westika i byłam w szoku, pudry, lakiery, tapirowanie i tak bez końca. :roll: Quote
malawaszka Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 a przy białych bullterierach widziałam tyle samo pudru co przy westach :crazyeye: na wystawach oczywiście... mnie chodzi o to, że szkoda mi tych psów - to nic przyjemnego jak koło nosa (bo przecież u psa to wszedzie jest "koło nosa" :lol:) pyli się i pyli - ja od razu kicham Quote
Bzikowa Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 To pewnie zobaczyłaś jakiś hardkor :cool3: Jasne, że się trymuje przed wystawą ale ogólnie w ułożeniu włosa jest przydatny puder. Na szczęście niektórzy używają takich pomocy minimalnie ;) Quote
*hania Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Pudru używa się do wielu ras w celu zatuszowania przebarwień. Dlatego na wystawach, mimo że psów się już wtedy nie trymuje, puder unosi się w powietrzu.:) Widziałam kiedyś westa który otrzepał się na ringu > w białej chmurze pudru ledwo go było widać :lol: Quote
Agnieszka K. Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 [quote name='Bzikowa']Jaki macie konkretnie problem z używaniem pudru przy trymowaniu ? :roll::crazyeye: To powoduje, że włos staje się bardziej szorstki,mniej śliski, łatwiej wychodzi itd. I tego idzie dość sporo na włochatego westika ;) Poza tym to wcale nie musi byc specjalny puder a zwykła mąka ziemniaczana - [/quote] Pewnie, ze tak. Ale z dwojga złego, przy zmoczeniu wolałabym sprzatąc po trymowaniu mokry puder niz gluty z maki ziemniaczanej. :evil_lol::evil_lol: Ale masz rację, niektórzy przesadzaja z pudrowaniem przed wejściem na ring - sznaucerom tez najczęsciej robi sie łapy na puder - jasnieja, ale nieciekawie wygląda, jak taki sznaucer robi białe ślady na wykładzinie na ringu. Quote
czapla Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Mi tam sam puder generalnie nie przeszkadza, wystawa to show i psa trzeba pokazac jak najlepiej i ja to rozumiem, ale wkurza mnie, ze to wszystko zostaje po ocenie westikow, bo zadko ktory wystawca raczy po sobie sprzatnac:angryy:, a ja musze tamtedy przejsc z kerry:roll:pol biedy jak mam jednego, ale z calym moim stadkiem to spory problem... podgladam galeryjke z przyjemnoscia:loveu: Quote
Bzikowa Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 [quote name='Agnieszka K.']Pewnie, ze tak. Ale z dwojga złego, przy zmoczeniu wolałabym sprzatąc po trymowaniu mokry puder niz gluty z maki ziemniaczanej. :evil_lol::evil_lol:[/quote] Mąkę się bardzo dokładnie z psam wyczesuje - i wychodzi razem z brudem ;) Można też zmieszać wodę z szamponem i psa popryskać i "wytarzać" w mące - mąka łączy się z wodą,szamponem i brudem i nie trzeba spłukiwać tylko wyczesać. Zgadzam się, że niektórzy przesadzają nieładnie wyglądają psy nad którymi jest biała chmura z pudru... Szkoda tylko, że niektórzy sędziowie takie własnie psy wybierają :evil_lol: Bo niby robią najlepsze wrażenie (czyli są najbardziej sztuczne) Quote
Asia & Ginger Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 [quote name='Bzikowa']Mąkę się bardzo dokładnie z psam wyczesuje - i wychodzi razem z brudem ;) Można też zmieszać wodę z szamponem i psa popryskać i "wytarzać" w mące - mąka łączy się z wodą,szamponem i brudem i nie trzeba spłukiwać tylko wyczesać. Zgadzam się, że niektórzy przesadzają nieładnie wyglądają psy nad którymi jest biała chmura z pudru... Szkoda tylko, że niektórzy sędziowie takie własnie psy wybierają :evil_lol: Bo niby robią najlepsze wrażenie (czyli są najbardziej sztuczne)[/quote] Dokładnie o to mi chodzi, o tą sztuczność, pies to nie człowiek. Dla mnie najładniejsze są psy, które wyglądają naturalnie. ;) Quote
white Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 [quote name='duzebzium']No to ja może też coś pokażę :oops: West- zawsze był golony maszynką, pokręcony... , Więc efekt końcowy nie jest rewelacyjny, ale myślę, że po kilku rwaniach sierść sie polepszy... przed: [IMG]http://img72.imageshack.us/img72/8703/p1010006bh6.jpg[/IMG][IMG]http://img501.imageshack.us/img501/5332/p1010008tn2.jpg[/IMG] Po: [IMG]http://img296.imageshack.us/img296/2643/p1010015uq9.jpg[/IMG] :oops:[/quote] Duzebzium , to co zrobiłaś to kawał dobrej roboty. Wie to każdy kto choć raz starał się takiego golonego waciaka doprowadzić do ładu .Bardzo ładnie wyprowadzone przejścia i głowa :loveu: . Puder groomerski naprawde bardzo ułatwia prace. Czasamiwystarczy dać go naprawde newiele,ale jak pies się otrzepie to powstaje taki efekt jak na stoliku. Tak jak w kuchni podczas pieczenia , rozsypie się troche mąki , a ile jest potem sprzątania.:angryy: Kąpiela na sucho ,przy pomocy mąki ziemniaczanej to jest idealna sprawa dla psów alergicznych ,a westy niestaty takimi są :shake: Quote
eria Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 a to ciekawostka z tą mąką ziemniaczaną.... czy to dotyczy tylko białych psów czy czarnego też dałoby się w ten sposób wyczyścić na sucho? Quote
white Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 Jasne ,że dotyczy to i czarnych , ale niestety masz 2razy więcej wyczesywania . Pies po takim "mączeniu" jest czyściutki i bez" psiego zapachu". Mąka ziemniaczana idealnie pochłania brud i zapach .Dodatkowo łagodzi delikatne podrażnienia Quote
eria Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 to będę musiała spróbować kiedyś jak będzia ładna pogoda,w ogrodzie :lol: coby se chałupy nie zamączyć:evil_lol: Quote
Mudik Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 Kurcze sunia ma taki fajny włos,można by ją trymowac i powystawiać bo ładna,a Pani nie chce,no cóz:shake::roll: [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images33.fotosik.pl/220/e4e4ad58e4a652f7.jpg[/IMG][/URL] Quote
Bzikowa Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 Ładniutka westiczka,i fajnie zrobiona mimo pojechania maszynką (prześwituje jej skóra...):loveu: Ale firanka bomba! Tylko chyba nosek wątrobiany? Albo takie światło. Szkoda, że nie trymowana :roll: A jej Pani wie, że przez nietrymowanie może się sucz nabawić chorób skórnych? Quote
Recommended Posts