Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='cockermanka']Każda rasa ma swoje wymogi odnośnie pielęgnacji i dbania o szatę.Spanieli się nie strzyże (do łysa) tak jak pudli się nie trymuje.
Każdy kupując psa danej rasy powinien sobie z tego zdawać sprawę.

PS.A mnie się pudle z pomponami bardzo podobają :loveu:[/quote]
[SIZE=1][B]Cockermanka[/B], nie słodź.[/SIZE] :mad: :evil_lol: ;)

No i właśnie o to chodzi, pudle się [B]strzyże[/B] (czy to z pomponami czy bez, co kto woli), a spaniele się [B]trymuje[/B], stąd oburzenie na widok ostrzyżonego spaniela. :cool1:

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Asia & Ginger'][SIZE=1][B]Cockermanka[/B], nie słodź.[/SIZE] :mad: :evil_lol: ;)
[/quote]
Hehe...sęk w tym,ze naprawdę podobają mi się pudle z pomponami :multi:

[SIZE=1]PS.za stara jestem na słodzenie[/SIZE] :evil_lol:

Posted

Gośka kazdy ma swoj gust TY kochasz sie w takich pudlach a inni z takim psem by na spacer nie wyszli... :roll: mnie sie fryzury wystawowe pudli absolutnie nie podobaja... i tyle.

Posted

[quote name='BBeta']Może potrenujesz na jakimś pudlu? :cool3: Najlepiej swoim :diabloti:[/quote]

a prosze cie bardzo, mój łysy pudel, zdjęcie sprzed hmm, jakiś 2 może 3 lat

[IMG]http://images2.fotosik.pl/70/ea4b67a10e69ebc0.jpg[/IMG]

Widzicie i w tym jest problem, że ja bym sie nie wstydziła wyjść na spacer z żadnym psem, no chyba może jedynie z niewychowanym. Bo pies to nie tylko wygląd, ale jego charakter.
A oburzam się dlatego że jak dziewczyny pokazują psy ostrzyżone nie według wzorca to zaraz miłośnicy strzelają focha, a jak tu dziewczyna wstawiła pudla w pomponach to zaraz głosy - że te pompony nieładne. A może byście zamiast popatrzyły jak Ania ślicznie ostrzygła, mimo że to młodziutka dziewczyna i wiele wiele lat płaciły z mamą i to słono za grooming. Popatrzcie jak pięknie równo jest pies ostrzyżony, jakie są proporcje. Myślicie że to tak łatwo? ogolić na łyso nogi a reszta w kulkę?

[B][COLOR="Green"][Nie piszemy posta pod postem, istnieje opcja edytuj - Moderator][/COLOR][/B]

Posted

doceniam starania osób strzygących wystawowo pudle, jednak ten biały ostrzyżony na krótko jest po prostu piękny- uwielbiam psy o sportowej eleganckiej sylwetce- taki pies mi się kiedyś marzył... do towarzystwa i do sportu

Posted

Gośka, ja wiem że to męcząca praca.. pudle lubie, nie powiem bardzo mądre psy, i bylabym w stanie takiego psa kupic, za jego charakter, jednak bylby strzyzony na rowno.. ;)

Posted

[quote name='Gośka']a prosze cie bardzo, mój łysy pudel, zdjęcie sprzed hmm, jakiś 2 może 3 lat

[url]http://images2.fotosik.pl/70/ea4b67a10e69ebc0.jpg[/url][/quote]

Nie podoba mi się :-(
wygada niezgrabnie
Nie mam nic przeciwko strzyżeniu pudli na równo ale nie na zero :roll:

Posted

[quote name='zaba14']i bylabym w stanie takiego psa kupic, za jego charakter, jednak bylby strzyzony na rowno.. ;)[/quote]

Czytam tą dyskusję (w galerii:razz: ) od jakiegoś czasu i muszę się wciąć. Jakbyś napisała, że chciałabyś np. cocera, ale nie będziesz go trymować, bo to brzydko itd i że wolisz "na sportowo" i będziesz go strzygła "na równo" to zaraz byłby lament i krzyk, że wzorzec mówi co innego.
Ale jak jest pudel wzorcowo zrobiony (i jeszcze jak ślicznie!) to też lament, że pompony są fe. Traktujcie wszystkich równo, co? Jak można pudla objechać na łyso, to niby czemu nie można spaniela?
Ktoś może lubić spaniele, ale nie lubić np.włochatych uszu i firanki pod brzuchem - można mu, prawda? Zupełnie tak jak wam można nie lubić pomponów.

A na marginesie - pudle są cudne i jak się wreszcie kiedyś odważę, to do mojej gromadki taki dołączy. I będzie pomponiasty jak na pudla przystało.

Posted

[quote name='*hania']Nie podoba mi się :-(
wygada niezgrabnie
Nie mam nic przeciwko strzyżeniu pudli na równo ale nie na zero :roll:[/quote]

:lol: Bo nie widziałaś go w ruchu;) Czysta elegancja, jak koń arabski, a jak widać mięśnie grające pod skórą:cool3:
Mimo to tak jak Asiabaloo mnie najbardziej podobają się pomponiaste jak na pudla przystało i tak też namawiam klientów, sporo osób po namowach daje się przekonać do jednorazowego ostrzyżenia a potem przewaznie już tak zostaje. Nie jest to fryzura typowa na lwa tylko domowa summer clip, nieuznawana na wystawie. Gdzieś mialam fotkę ale chyba nie dam rady znaleść.

Posted

[quote name='Asiabaloo']Czytam tą dyskusję (w galerii:razz: ) od jakiegoś czasu i muszę się wciąć. Jakbyś napisała, że chciałabyś np. cocera, ale nie będziesz go trymować, bo to brzydko itd i że wolisz "na sportowo" i będziesz go strzygła "na równo" to zaraz byłby lament i krzyk, że wzorzec mówi co innego.
Ale jak jest pudel wzorcowo zrobiony (i jeszcze jak ślicznie!) to też lament, że pompony są fe. Traktujcie wszystkich równo, co? Jak można pudla objechać na łyso, to niby czemu nie można spaniela?
Ktoś może lubić spaniele, ale nie lubić np.włochatych uszu i firanki pod brzuchem - można mu, prawda? Zupełnie tak jak wam można nie lubić pomponów.

A na marginesie - pudle są cudne i jak się wreszcie kiedyś odważę, to do mojej gromadki taki dołączy. I będzie pomponiasty jak na pudla przystało.[/quote]
Widzę, że nie czytasz ze zrozumieniem. :shake:
Sierść pudla nie niszczy się, gdy się ją strzyże (i nie ma tu znaczenia czy z pomponami czy bez, czy zupełnie na łyso, bo włos odrasta im wciaż taki sam), a sierść spaniela po strzyżeniu (przejechaniu maszynką całego psa) zupełnie zmienia strukturę, niszczy się, kręci jak u pudla. Dlatego to nas tak oburza. Oczywiscie, że firankę pod brzuchem i pióro na łapach można skrócić, jeśli ktoś woli bardzej "sportowa" fryzurkę i z tego powodu nikt nie będzie się oburzał (jeśli pies nie jest wystawowy), jednak włosa na grzbiecie nie powinno się tykać maszynką.
To tak jakby pudla wytrymować, ciekawe jaki piękny włos miałby wtedy... :razz:

Posted

[quote name='Asia & Ginger'] sierść spaniela po strzyżeniu (przejechaniu maszynką całego psa) zupełnie zmienia strukturę, niszczy się, kręci jak u pudla. Dlatego to nas tak oburza. [/quote]

Ja rozumiem, że sierść spaniela się zmienia - ale jeśli ktoś chce spaniela mieć "na krótko" i to całego i godzi się z tym, że sierść będzie nieprawidłowa i z tym, że będzie go musiał strzyc bardzo często, że nie będzie już mógł wystawiać, bo jest mu ten spaniel do zupełnie czego innego potrzebny, to chyba mu wolno? I chyba nie jest to żadna tragedia, prawda? I nie ma co nad tym rąk załamywać ani się oburzać.
No chyba, że dokładnie tak samo będziecie się oburzać na zrobione nie wzorcowo pudelki:cool3:.
A co do trymowania pudla - jest jednak różnica między ostrzyżeniem psa, który powinien być trymowany a wytrymowaniem takiego, który trymowany być nie powinien, prawda?
W pierwszym przypadku to tylko niezgodna z wzorcem pielęgnacja sierści, w drugim to już znęcanie się.

Posted

Ja na wystawach uwielbiam oglądac Pudle :loveu: Sama moze i moglabym miec takiego pudelka ale nie wiem czy dalabym rade z pielęgnacją dlatego dla hodowców i włascicieli mam zawsze wielki szacunek.
Teraz pozostaje mi jedynie przyglądanie się im na wystawach :loveu:

Posted

[quote name='Asiabaloo']Ja rozumiem, że sierść spaniela się zmienia - ale jeśli ktoś chce spaniela mieć "na krótko" i to całego i godzi się z tym, że sierść będzie nieprawidłowa i z tym, że będzie go musiał strzyc bardzo często, że nie będzie już mógł wystawiać, bo jest mu ten spaniel do zupełnie czego innego potrzebny, to chyba mu wolno? I chyba nie jest to żadna tragedia, prawda? I nie ma co nad tym rąk załamywać ani się oburzać.
No chyba, że dokładnie tak samo będziecie się oburzać na zrobione nie wzorcowo pudelki:cool3:.
A co do trymowania pudla - jest jednak różnica między ostrzyżeniem psa, który powinien być trymowany a wytrymowaniem takiego, który trymowany być nie powinien, prawda?
W pierwszym przypadku to tylko niezgodna z wzorcem pielęgnacja sierści, w drugim to już znęcanie się.[/quote]
No i właśnie o to chodziło, że ktoś ostrzygł spaniela, zrobił mu się pudli włos, ale czesać ani strzyc to już sie regularnie nie chciało, więc pies szybko zamienił się w jeden wielki kołtun, nawet na grzbiecie. :-o A więc skoro to taki problem czesać regularnie psa, to po co w takim razie strzygł maszynką całego, utrudniajac tym sobie późniejszą i tak marną pielęgnację. :roll:
I załamywalismy ręce raczej nad tym, dlaczego ktoś bierze psa z długim włosem skoro pielęgnacja to dla niego taka trudność? :roll: Trzeba było przeczytać tą dyskusję od początku, to może byś doczytała o co tak naprawdę chodziło. :cool3:

A co do tego niby znącania się, to są trymery, które podczas trymowania tną włos, więc raczej by nie bolało. :cool3: :lol: ;)

Posted

[quote name='Asia & Ginger']
I załamywalismy ręce raczej nad tym, dlaczego ktoś bierze psa z długim włosem skoro pielęgnacja to dla niego taka trudność? :roll: [/quote]No właśnie! I pudel też wymaga określonej pielęgnacji i konkretnych rodzajów strzyżenia - i o to mi chodzi!

[quote]Trzeba było przeczytać tą dyskusję od początku, to może byś doczytała o co tak naprawdę chodziło. :cool3:[/quote]
Ja śledzę ten temat od samiutkiego początku...
Może postaraj sie zobaczyć to z mojej strony - pudel zjechany na równo też dla mnie jest nieprawidłowo pielęgnowanym psem, tylko dla wygody właściciela...

[quote]A co do tego niby znącania się, to są trymery, które podczas trymowania tną włos, więc raczej by nie bolało. :cool3: :lol: ;)[/quote]
A próbowałaś na sobie?:cool3:
Bo ja taka pewna nie jestem. Zresztą miałam na myśli "prawdziwe" trymowanie;).

Posted

[quote name='Asiabaloo']Czytam tą dyskusję (w galerii:razz: ) od jakiegoś czasu i muszę się wciąć. Jakbyś napisała, że chciałabyś np. cocera, ale nie będziesz go trymować, bo to brzydko itd i że wolisz "na sportowo" i będziesz go strzygła "na równo" to zaraz byłby lament i krzyk, że wzorzec mówi co innego.

A na marginesie - pudle są cudne i jak się wreszcie kiedyś odważę, to do mojej gromadki taki dołączy. I będzie pomponiasty jak na pudla przystało.[/QUOTE]
Gdybym miala spaniela i UMIALABYM go trymowac sama to bym to robila, ale gdyby nie to oddałabym go do salony własnie na strzyzenie, nie bylabym w stanie jechac z psem dwa razy w miesiacu do fryzjera zeby go podtrymowac.. :roll:

[quote name='Asia & Ginger']Widzę, że nie czytasz ze zrozumieniem. :shake:
Sierść pudla nie niszczy się, gdy się ją strzyże (i nie ma tu znaczenia czy z pomponami czy bez, czy zupełnie na łyso, bo włos odrasta im wciaż taki sam), a sierść spaniela po strzyżeniu (przejechaniu maszynką całego psa) zupełnie zmienia strukturę, niszczy się, kręci jak u pudla. Dlatego to nas tak oburza. Oczywiscie, że firankę pod brzuchem i pióro na łapach można skrócić, jeśli ktoś woli bardzej "sportowa" fryzurkę i z tego powodu nikt nie będzie się oburzał (jeśli pies nie jest wystawowy), jednak włosa na grzbiecie nie powinno się tykać maszynką.
To tak jakby pudla wytrymować, ciekawe jaki piękny włos miałby wtedy... :razz:[/QUOTE]

Asiu fakt włos sie niszczy, ale co z tego? Jesli pies nie jest wystawiany i nie szkodzi to jego zdrowiu to w czym problem? :roll: fakt jak widze zgolone uszy psa to jest mi az cieplo.. ale jesli grzmiet? no coz.. jesli jest golony systematycznie to wyglada ładnie, dla mnie jako dla laika, a nie dla hodowcy... wolałabym wydac ta kase na dobre jedzenia dla psa niz wydawac to na psiego fryzjera.. ja dwa razy do miesiaca nie chodze do salonu... :lol::lol:

Posted

[quote name='zaba14']Gdybym miala spaniela i UMIALABYM go trymowac sama to bym to robila, ale gdyby nie to oddałabym go do salony własnie na strzyzenie, nie bylabym w stanie jechac z psem dwa razy w miesiacu do fryzjera zeby go podtrymowac.. :roll:[/quote]
[B]Zaba[/B], ale spaniela nie trzeba tak często trymować, a niewystawowego wręcz wcale nie trzeba trymować, wystarczy dobrze wyczesać.
A jak już raz ostrzyżesz, to niestety ale regularne wyprawy do salonu Cię nie ominą. ;)
A długi włos na łapach można samamu podciąc, to żaden problem.

[quote name='zaba14']Asiu fakt włos sie niszczy, ale co z tego? Jesli pies nie jest wystawiany i nie szkodzi to jego zdrowiu to w czym problem? :roll: fakt jak widze zgolone uszy psa to jest mi az cieplo.. ale jesli grzmiet? no coz.. jesli jest golony systematycznie to wyglada ładnie, dla mnie jako dla laika, a nie dla hodowcy... wolałabym wydac ta kase na dobre jedzenia dla psa niz wydawac to na psiego fryzjera.. ja dwa razy do miesiaca nie chodze do salonu... :lol::lol:[/quote]
Ja do psiego salonu nie chodzę wcale (byłam raz i nie byłam zachwycona, więc wolę sama robić to co pani w salonie, a kasa zostaje mi w kieszeni ;)). Podstawowa pielęgnacja cockera to tylko regularne czesanie, a jak ktoś już psa ogoli, to ma jeszcze dodatkowo regularne odwiedzanie salonu. :lol:
Więc co drożej wychodzi? :cool3:

Posted

[quote name='Gośka']Mucha dałabyś radę, pielęgnacja pudla w porównaniu z lhasa to pryszcz;)
Mówię z doświadczenia:lol:[/quote]

Hehe moze i tak ale jakos przeraza mnie te całe strzyzenie. Pudle zawsze widze z idealnie przycięta sierścią gdzie zaden włosek nie odstaje, straciłabym cierpliwosc na wyrównywaniu tego wszystkiego.
:D
Narazie wole je podziwiac na ringach, mozeee kiedys....:D

Posted

Dziewczyny nie warto się kłucić wiadomo każda rasa ma swoje wymogi, a to że przyjdzie szur........ właściciel i każe strzyc cocera to jest szczegół bo niekażdemu da się przetłumaczyć że to nie jest pies do strzyżenia tylko do trymowania. Zdawało mi się że galeria służy do pokazywania zdjeć tych złych i tych dobrych żeby wiedzieć np; gdzie się robi błąd- że mozna się dopytać pewnych żeczy i wziąść przykład z innych gromerów bo przecież w tym fachu człowiek uczy się całe życie- niepotrzebne są te docinki.
U psów szorstkowłosych maszynka zmienia struktóre włosa, włos staje się miękki i kręcony dlatego powinno się je trymować ,a nie strzyc -proste wyjaśnienie, a jak ktoś nie ma czasu, chęci i pieniędzy nie powinien :shake:kupować psa z takim włosem

Posted

[quote name='ladyyork']a jak ktoś nie ma czasu, chęci i pieniędzy nie powinien :shake:kupować psa z takim włosem[/quote]
I to jest to,o czym cały czas mówimy - kupując psa należy brać pod uwagę to,jakiej pielęgnacji potrzebuje i czy wystarczy nam czasu i chęci,aby pies był zawsze zadbany. Zawsze można wybrać psa krótkowłosego :cool3:

Posted

No dobra, jako że to galeria to wstawię głowę mojej małej. Sama robiłam więc proszę o wyrozumiałość. Chociaż i tak nie za wiele widać.

Tu jakiś czas temu:

I po zrobieniu:

Posted

[quote name='ladyyork']Dziewczyny nie warto się kłucić wiadomo każda rasa ma swoje wymogi, a to że przyjdzie szur........ właściciel i każe strzyc cocera to jest szczegół bo niekażdemu da się przetłumaczyć że to nie jest pies do strzyżenia tylko do trymowania. Zdawało mi się że galeria służy do pokazywania zdjeć tych złych i tych dobrych żeby wiedzieć np; gdzie się robi błąd- że mozna się dopytać pewnych żeczy i wziąść przykład z innych gromerów bo przecież w tym fachu człowiek uczy się całe życie- niepotrzebne są te docinki.
U psów szorstkowłosych maszynka zmienia struktóre włosa, włos staje się miękki i kręcony dlatego powinno się je trymować ,a nie strzyc -proste wyjaśnienie, a jak ktoś nie ma czasu, chęci i pieniędzy nie powinien :shake:kupować psa z takim włosem[/QUOTE]

Szurniety właściciel? :roll: to za duze słowo.. jesli dla was szurnieta osoba to ta ktora goli psa jest szurnieta to gratuluje... :roll:

[quote name='cockermanka']I to jest to,o czym cały czas mówimy - kupując psa należy brać pod uwagę to,jakiej pielęgnacji potrzebuje i czy wystarczy nam czasu i chęci,aby pies był zawsze zadbany. Zawsze można wybrać psa krótkowłosego :cool3:[/QUOTE]
ogolony pies juz nie jest zadbany? :roll: nie jest zgodny z wzorcem, tylko tyle, jesli jest czysty i nie utuczony czy nie za chudy to to jest zadbany pies...:roll:

nie przesadzajcie... szurniety właściciel, zaniedbany pies... :roll:
[quote name='Asia & Ginger'][B]Zaba[/B], ale spaniela nie trzeba tak często trymować, a niewystawowego wręcz wcale nie trzeba trymować, wystarczy dobrze wyczesać.
A jak już raz ostrzyżesz, to niestety ale regularne wyprawy do salonu Cię nie ominą. ;)
A długi włos na łapach można samamu podciąc, to żaden problem.

Ja do psiego salonu nie chodzę wcale (byłam raz i nie byłam zachwycona, więc wolę sama robić to co pani w salonie, a kasa zostaje mi w kieszeni ;)). Podstawowa pielęgnacja cockera to tylko regularne czesanie, a jak ktoś już psa ogoli, to ma jeszcze dodatkowo regularne odwiedzanie salonu. :lol:
Więc co drożej wychodzi? :cool3:[/QUOTE]

No widzisz, nie wiedzialam ;) ale poki co nie mysle nad spanielem ;)

Wedlug mnie ostro przesadzacie, a co z yorkami? :roll: spotykacie psy zgodne z wzorcem? ja tylko na wystawach, a na osiedlu jest ich wiecej niz kundli... jesli wstawi tutaj ktos yorka ostrzyzonego na krotko to nagle pies jest boski i w ogole.... :roll: shi tzu... one maja siersc do samej ziemi, tak powinno byc, wiec po co rozklejac sie na widok krotkowlosego yorka??

Na osiedlu mam i anglika i amerykana, oba psy sa golone, fakt po co w ogole kupowac amerykana jesli sie go goli, ale to samo dotyczy sie yorkow... psy maja super właścicieli, jedza dobre jedzenie, nie sa grube ani chude, zawsze czyste.. i to sa zaniedbane psy? :roll:

Posted

[quote name='zaba14']Szurniety właściciel? :roll: to za duze słowo.. jesli dla was szurnieta osoba to ta ktora goli psa jest szurnieta to gratuluje... :roll:

ogolony pies juz nie jest zadbany? :roll: nie jest zgodny z wzorcem, tylko tyle, jesli jest czysty i nie utuczony czy nie za chudy to to jest zadbany pies...:roll:

nie przesadzajcie... szurniety właściciel, zaniedbany pies... :roll:

No widzisz, nie wiedzialam ;) ale poki co nie mysle nad spanielem ;)

Wedlug mnie ostro przesadzacie, a co z yorkami? :roll: spotykacie psy zgodne z wzorcem? ja tylko na wystawach, a na osiedlu jest ich wiecej niz kundli... jesli wstawi tutaj ktos yorka ostrzyzonego na krotko to nagle pies jest boski i w ogole.... :roll: shi tzu... one maja siersc do samej ziemi, tak powinno byc, wiec po co rozklejac sie na widok krotkowlosego yorka??

Na osiedlu mam i anglika i amerykana, oba psy sa golone, fakt po co w ogole kupowac amerykana jesli sie go goli, ale to samo dotyczy sie yorkow... psy maja super właścicieli, jedza dobre jedzenie, nie sa grube ani chude, zawsze czyste.. i to sa zaniedbane psy? :roll:[/quote]

Zjednej strony masz racje to za duże słowo , jednak york to nie to samo co cocer, a dziewczyną nie chodzi o to że jest golony tylko że niszczy mu się włos. Yorki mają włos całkowicie inny więc nie bardzo je porównywać;)z cocerem

Posted

[quote name='zaba14']ogolony pies juz nie jest zadbany? :roll: nie jest zgodny z wzorcem, tylko tyle, jesli jest czysty i nie utuczony czy nie za chudy to to jest zadbany pies...:roll:[/quote]
Rozumiem,że kto nie ma/miał cockera to tego nie zrozumie...:shake:
Zadbany cocker jest regularnie czesany. NIE strzyżony na łyso. Strzyżenie niszczy włos na całe życie,o czym była mowa wielokrotnie.
Jedynym usprawiedliwieniem dla strzyżenia cockera są dwa przypadki - pies ze schronu (gdzie nie ma możliwości czesania) i suka po sterylce (zazwyczaj gatunek włosa zmienia się paskudnie).AMEN.
[quote name='zaba14']nie przesadzajcie... szurniety właściciel, zaniedbany pies... :roll:[/quote]
Może być [B]leniwy [/B]właściciel. Cocker zadbany,to pies z rozczesanym włosem - nie strzyżony.
[quote name='zaba14'] ale poki co nie mysle nad spanielem ;) [/quote]
słusznie....:cool3:
[quote name='zaba14']Wedlug mnie ostro przesadzacie, a co z yorkami? :roll: spotykacie psy zgodne z wzorcem? ja tylko na wystawach, a na osiedlu jest ich wiecej niz kundli... jesli wstawi tutaj ktos yorka ostrzyzonego na krotko to nagle pies jest boski i w ogole.... :roll: shi tzu... one maja siersc do samej ziemi, tak powinno byc, wiec po co rozklejac sie na widok krotkowlosego yorka??[/quote]
Dla mnie york powinien mieć długi włos. I zdecydowanie nie rozklejam się na widok ostrzyżonego yorka.
[quote name='zaba14']
Na osiedlu mam i anglika i amerykana, oba psy sa golone, fakt po co w ogole kupowac amerykana jesli sie go goli, ale to samo dotyczy sie yorkow... psy maja super właścicieli, jedza dobre jedzenie, nie sa grube ani chude, zawsze czyste.. i to sa zaniedbane psy? :roll:[/quote]
Tak - pod względem prawidłowej pielęgnacji - to są zaniedbane psy. Niestety poza właścicielami dużą winę ponoszą fryzjerzy...bo niewielu ma pojęcie jak należy dbać o szatę cockera...:shake:

Posted

Golenie, to pójście na łatwiznę, po co czesać regularnie psa, jak można go od czasu do czasu ogolić. :shake:
A między goleniami pies zazwyczaj wygląda okropnie, jest skołtuniony (chyba że ktoś goli co miesiąc), a wystarczyłoby 2 razy w tygodniu uczesać, czy to tak wiele? :roll: