ASICA Posted November 29, 2005 Posted November 29, 2005 od tygodnia mój pies dostaje ta karmę ale efekty bedzie widać podobno za 2 miesiące :( czy ktoś karmił swojego psa ta karmą? niestety na opakowaniu nie ma polskiego opisu wiec skład,proporcje i dokładne informacje są mi obce :( Quote
Birmanka Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [b]Eukanuba Dermatosis FP Response Formula[/b] [b]Skład:[/b] ziemniaki, mączka ze śledzi, mięso z suma, ttuszcz zwierzęcy, suszona pulpa buraczana, mięso z ryb wstępnie trawione enzymami, fosforan dwuwapniowy, chlorek potasu, chlorek sodu, DL-metionina. [b]Analiza:[/b] białko 23%, tłuszcz 13%, Omega 6 1,6%, Omega 3 0,32%, włókno 3%, popiół 8.0%, wit. A - 11,000 m.j/kg, wit. D3 - 900 m.j./kg, wit. E - 100 mg/kg, ja tylko tyle znalazlam o tej karmie :-? Quote
asher Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='Birmanka'][b]Eukanuba Dermatosis FP Response Formula[/b] [b]Skład:[/b] ziemniaki, mączka ze śledzi, mięso z suma, [b]ttuszcz zwierzęcy[/b], suszona pulpa buraczana, mięso z ryb wstępnie trawione enzymami, fosforan dwuwapniowy, chlorek potasu, chlorek sodu, DL-metionina.[/quote] Takie okreslenie w karmie wetertynaryjnej? :o I to jeszcze przeznaczonej dla alergików? :o Praktycznie oznacza to przeciez, że w każdej partii karmy moze być tłuszcz z innego zwierzaka :o :-? Quote
Birmanka Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 Też uważam, że to jakieś dziwne jest ... ale cóż .... Czasami mam wrażenie, że ludzie czytają tylko nazwy karm i wydaje im się, że jak coś się nazywa Eukanuba albo Royal Canin i kosztuje ponad 200 zl za worek to już jest super ... A kompletnie składów nie czytają i nie widzą różnicy np. między chicken fat a animal fat, albo między chicken meal a poultry meal ... Quote
ASICA Posted December 5, 2005 Author Posted December 5, 2005 Bardzo prosze na mnie nie naskakiwać tą karme polecił mi weterynarz(z podobno świetnej kliniki na Gagarina :-? ) jako karme dla psa z chorobami skórnymi-kupiłam worek 5 kg. dlatego napisałam ze prosze o informacje na jej temat gdyż na opakowaniu nie ma polskiego tłumaczenia! nie napisałam że ma skład super ,narazie testuje jej działanie na skore suki. wchłania sie bardzo dobrze,psu smakuje a co dalej to zobaczymy-prawdopodobnie po operacji przejdziemy znowu na gotowane jedzonko :D Quote
Birmanka Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 Alez ja nie mialam takiego zamiaru wcale - naskakiwac na kogokolwiek. Jezeli tak sie poczulas to przeprasam. Poprostu mnie sama dziwia czasem sklady karm, za ktore sie przeciez placi i to slono, a ktore powinne byc lecznicze. Czesto przegladajac sklady dziwia mnie hisorie typu tluszcz jakis tam byle jaki, kukurydze, soja, gluteny, dorzuca wiecej pewnych wit. lub jakis bajer, cos tam jest obnizone albo cos podwyzszone i tyle w zasadzie. Sklad za to nie wiele odbiega od innych karm. Pewnie jakbym miala chorego psa sprobowalabym wszystkiego. Pozdrawiam i zdrowia zyczymy. Ja i Blondynka :) Quote
asher Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 [quote name='Birmanka']Alez ja nie mialam takiego zamiaru wcale - naskakiwac na kogokolwiek. Jezeli tak sie poczulas to przeprasam. Poprostu mnie sama dziwia czasem sklady karm, za ktore sie przeciez placi i to slono, a ktore powinne byc lecznicze.[/quote]Amen :wink: [b]Asica[/b], to nie było "naskakiwanie" na ciebie, tylko na producenta Eukanuby! No bo płacisz kupę kasy za karmę, którą polecił ci wetarynarz, a w niej sa takie kwiatki, jak "tłuszcz zwierzęcy" :o Gdybym to ja karmiła ta karmą - czułabym się oszukana. W każdej karmie, a już w weterynaryjnej, zwłaszcza tej dla alergików skład powinien być jasny i bez niedomówień! Jeśli tłuszcz, to obowiązkowo powinno być napisane JAKI to tuszcz, np. z kurczaka, wołowy, wieprzowy, itd! Bo jesli jest to napisane ogólnie, jak w przypadku tej wersji Eukanuby, to w następnym worku, który kupisz może być tłuszcz z innego zwierzaka, niż w tym, który twoja suczka je teraz. I może sie okazać, że wywalisz pieniądze w błoto, bo nastepnego worka pies nie będzie tolerował, ze wzgledu na alergię pokarmową. Porozmawiaj o tym ze swoim weterynarzem. I pamiętaj, żeby w kwestii karm wetom tak ślepo nie ufać, bo oni najczęściej mają prowizję od sprzedaży :evilbat: Quote
ASICA Posted December 10, 2005 Author Posted December 10, 2005 Koniec z Eukanubą!! choroba skóry mojej suczy ma prawdopodobnie podłoże hormonalne wiec jej podawanie jest bez sensu :( z wielu powodów sunieczka ma jest już po sterylce więc za jakiś czas skóra powinna wrócic do normalnego stanu :D Quote
Justa Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 Galcia je to rybne jedzonko od przeszło 2,5 tygodnia. Zniknął łupież, zniknęły krostki, pies znowu wygląda ładnie, sierść się błyszczy :) Pozatym pożera toz prędkością światła ;) (a żarcie cuchnie jak rzadko które :P ) Jestem bardzo bardzo bardzo zadowolona :) Quote
BuBu86 Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 Moje psiaki jedzą to już sporo czasu i mimo tego nie wybrzydzają eukanuby. Weterynarz polecił, ale nie mają problemów skórnych ani alergii. Sierść jest ślniąca a w niektórych miejscach aż złota ( maść jednego z psów to rudy ) Jestem naprawdę zadowolona i sądzę że one też:):p Pozdrawiam Quote
Justa Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='Justa']Galcia je to rybne jedzonko od przeszło 2,5 tygodnia. Zniknął łupież, zniknęły krostki, pies znowu wygląda ładnie, sierść się błyszczy :) Pozatym pożera toz prędkością światła ;) (a żarcie cuchnie jak rzadko które :P ) Jestem bardzo bardzo bardzo zadowolona :)[/QUOTE] huhuhuuu ale dawno to pisałam. Przez ten czas Eukanuba poszła w odstawkę. Royal poszedł w odstawkę. Teraz lecim z Trovetem. Uroki psa z postępującą alergią:roll: Quote
Viris Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Teraz już opis składu i ogólnie karmy na opakowaniu, po polsku. No i niestety jak w mordę strzelił "tłuszcz zwierzęcy". Pogadam o tym z moją wetką :mad: Quote
asher Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 [B]Viris[/B], w międzyczasie dowiedzialam się, że tłuszcz zazwyczaj nie uczula ;) Choc oczywiście nadal uważam, że skład karmy weterynaryjnej powinien być jak najbardziej przejrzysty. Quote
Viris Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Uczula nie uczula, ale wolałabym wiedzieć za co płacę. Jakoś na opakowaniu Acany wszystko jest przejrzyście napisane. Ale dzięki za inf. Quote
Katica Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Ja też kiedyś zwróciłam uwagę mojemu wetowi na ten tłuszcz zwierzęcy... Był w szoku.. ale mimo wszystko sporadycznie ma przypadki że psy się uczulają na dermatosis. Ja mu pokazałam porównanie do bodajże acany, w której było wówczas wyraźnie zaznaczone jaki tłuszcz, ale Acana owa u nas nie sprawdziła się kompletnie. ALe powiem wam szczerze, fakt objawy alergiczne wyciszyły się ale: - mięśnie brzydkie - wydalanie masakra a to jest dla mnie osobiście dużo ważniejsze niż piękna sierść którą i tak można osiągnąć odpowiednią suplementacją :) Quote
Viris Posted January 15, 2008 Posted January 15, 2008 Nie no u mojej Klary to dermatosis się sprawdza jak marzenie. Kupki w bardzo w porządku - po żadnej karmie ani gotowanym takich nie ma. Sierść piękna. Lśniąca. Zęby ok. Mięśnie super. Pies żywotny itp. Tylko nie wtedy gdy trzeba jeść :-( Quote
Ela38 Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Słuchajcie, jak to jest z tą dietą na alergię? Sunia ma alergię, dostała Eukanubę Dermatosis 2-gi dzień poprawa super, zero drapania, zero zaczerwienien w okolicach oczu, na 3-ci dzień wyszły jakieś zaczerwienienia i drapie się trochę, co prawda nie tak jak przed dietą ale troszkę. Czy to minie po 6-ciu tygodniach całkowicie? Czy może mam się już obawiac że uczulona też na tą karmę? I jak to będzie po dłuższym czasie stosowania, nie będzie wcale się drapac? Jakoś trudno mi sobie to wyobrazic, że to całkiem przejdzie. Quote
Justa Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 [quote name='Ela38']Słuchajcie, jak to jest z tą dietą na alergię? Sunia ma alergię, dostała Eukanubę Dermatosis 2-gi dzień poprawa super, zero drapania, zero zaczerwienien w okolicach oczu, na 3-ci dzień wyszły jakieś zaczerwienienia i drapie się trochę, co prawda nie tak jak przed dietą ale troszkę. Czy to minie po 6-ciu tygodniach całkowicie? Czy może mam się już obawiac że uczulona też na tą karmę? I jak to będzie po dłuższym czasie stosowania, nie będzie wcale się drapac? Jakoś trudno mi sobie to wyobrazic, że to całkiem przejdzie.[/QUOTE] Może już się objawiać, że jest uczulona - powiem więcej, to bardzo prawdopodobne. Radziłabym odstawić karmę i podawać jedzenie gotowane - to na co pies na pewno nie jest uczulony. Ryż + wieprzowina, wołowina, jagnięcina? Psa przedewszystkim trzeba doprowadzić do równowagi. Alergia to choroba przewlekła, podobnie przewlekle mogą pojawiać się objawy.. To jak z nadmuchiwaniem balonika - jeszcze jedno dmuchnięcie i pęka. Podajesz alergen, on się może kumulować w organizmie, a potem przychodzi czas, że zostaje przekroczony pewien próg i pojawiają się objawy. Swędzenie, wysypka, temperatura, wymioty, biegunka, problemy z oddychaniem i wiele wiele innych.. Quote
Ela38 Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Dziś jakby lepiej znowu, może to wczorajsze zaczerwienienie było spowodowane tym że odkurzałam w domu? Możliwe to? Niestety nie bardzo mogę podac suni gotowane, ponieważ ostatnio jak podałam ryż+indyk+marchewka (może na marchewke uczulona?) to wysypało ją, a ponieważ alergie ma przewlekłą to muszę teraz poczekac aż się przewód pokarmowy zagoi bo niestety ma problemy. Więc wstawianie innych posiłków do jadłospisu dopiero za jakiś czas. Do końca nie wiem na co jest uczulona. Chociaż widzę jakby poprawę w jej zachowaniu po Eukanubie Dermatosis, jest weselsza, chce się bawic, brzuszka nie ma wzdętego. Nic, będziemy dochodzic później metodą prób i błędów na co uczulona. Quote
Katica Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Od tego czasu gdy podawałam E.Dermatosis, moja wiedza odnośnie karm znacznie się powiększyła. W każdym razie, jestem ogólnie przeciwnikiem karm Royala, Eukanuby i Hillsa, ale sama tą karmę (E.Dermatosis) podawałam i na skórę i sierść naprawdę działala zbawiennie. Mogę ją polecić nawet osobom których psy nie mają problemów skórnych ale chcą im poprawić stan okrywy włosowej... naprawdę warto. Co do tego tłuszczu zwierzęcego - niestety, E. jest produkowana w Europie, a UE nie ma sprecyzowanych norm szczegółowego nazewnictwa produktów użytych w produkcji karm. W USA AAFCO już dawno to doprecyzowało, dlatego na zwróćcie uwagę że na karmach zza oceanu ( Acana, Orijen, TOTW itd ) wszystko jest dokładnie rozpisane - łącznie z tym jaki ryż, jaka jagnięcina itp. W wielu karmach europejskich niestety nie... nie żebym chciała tym eukanube usprawiedliwić, bo uważam że mogliby to zrobić, w niczym to nieprzeszkadza... no ale nie muszą... Quote
Justa Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 [quote name='Ela38']Dziś jakby lepiej znowu, może to wczorajsze zaczerwienienie było spowodowane tym że odkurzałam w domu? Możliwe to? Niestety nie bardzo mogę podac suni gotowane, ponieważ ostatnio jak podałam ryż+indyk+marchewka (może na marchewke uczulona?) to wysypało ją, a ponieważ alergie ma przewlekłą to muszę teraz poczekac aż się przewód pokarmowy zagoi bo niestety ma problemy. Więc wstawianie innych posiłków do jadłospisu dopiero za jakiś czas. Do końca nie wiem na co jest uczulona. Chociaż widzę jakby poprawę w jej zachowaniu po Eukanubie Dermatosis, jest weselsza, chce się bawic, brzuszka nie ma wzdętego. Nic, będziemy dochodzic później metodą prób i błędów na co uczulona.[/QUOTE] Czyli leczona metodą diety eliminacyjnej? Ciężko mi w takim razie coś poradzić - my leczymy się testami, więc jest do czego się odnieść. Pies naprawdę może byc uczulony na wszystko - marchewka często uczula, indyk - jako drób drugi poważny alergen. Bezpieczniejsza jest jagnięcina i wieprzowina. Niewykluczone, że psina jest także uczulona na alergeny środowiskowe - roztocza czy jakieś inne badziewie, które wczoraj 'wciągałaś' odkurzaczem w czasie sprzątania. Ale tego bez testów już nie określisz. W takim wypadku nie można nic więcej poradzić jak czekać i obserwować. Quote
Ela38 Posted January 3, 2009 Posted January 3, 2009 Justa niestety narazie nie możemy zrobic żadnych testów, ponieważ sunia ma też kłopoty z wątrobą, poczekamy aż się trochę zregeneruje. Narazie tylko pozostaje nam dieta eliminacyjna. Nie wiem jak długo będzie chciała jeśc oczywiście suche i tak wyczytuję cały net, co jeszcze mogłabym spróbowac. Myślę teraz żeby kupic mięso z królika (ponoc nie alergizuje) i sprawdzic, tylko teraz nie wiem z czym jej podac? Z ryżem? Czy jest dużo przypadków uczulenia na ryż? Quote
Recommended Posts