Ania i Psy Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 Lothia, Ania się zgodzi z entuzjazmem, bo ja bardzo mam ochotę zobaczyć, jak ta sierść się goli teraz, kiedy Demonik jest już starszy. Ogólnie zwrócono mi uwagę,że to mocny semi, kiedy miał 6 tygodni, do tego czasu uważałam go za dosyć dziwczne stworzenie, ale raczej pp. Lothia, Demonik jest kosmitą,jak jego tata, ale cyt!!! Kuryś powiedziam nam to w wielkiej tajemnicy!!! Quote
Draczyn Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 Wydaje mi się (tylko sie naa mnie nie obrażcie), że takie egzemplarze można sobie golić i wystawiać, bo sędzia też człowiek i można go oszukać, ale natury się nie oszuka i takie egzemplarze powinny być odsuwane od hodowli. Jeśli się tego nie będzie robić to w końcu będą same semi, a chyba nie o to chodzi w hodowli Quote
Iwona Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='Draczyn']Wydaje mi się (tylko sie naa mnie nie obrażcie), że takie egzemplarze można sobie golić i wystawiać, bo sędzia też człowiek i można go oszukać, ale natury się nie oszuka i takie egzemplarze powinny być odsuwane od hodowli. Jeśli się tego nie będzie robić to w końcu będą same semi, a chyba nie o to chodzi w hodowli[/quote] Oj Draczyn :lol: :lol: :lol: chyba wsadziłaś kij w mrowisko 8) 8) 8) Quote
Draczyn Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='Iwona'][quote name='Draczyn']Wydaje mi się (tylko sie naa mnie nie obrażcie), że takie egzemplarze można sobie golić i wystawiać, bo sędzia też człowiek i można go oszukać, ale natury się nie oszuka i takie egzemplarze powinny być odsuwane od hodowli. Jeśli się tego nie będzie robić to w końcu będą same semi, a chyba nie o to chodzi w hodowli[/quote] Oj Draczyn :lol: :lol: :lol: chyba wsadziłaś kij w mrowisko 8) 8) 8)[/quote]To najmocniej przepraszam, ja tylko wypowiedzialam to co wydaje mi się logiczn, bo liznęłam trochę genetyki. Jeśli kogoś obraziłam o najmocniej przepraszam, ale wydaje mi się, że powinniśmy wszyscy dbać o popraę rasy u nas w kraju. Przykro mi ,że wsadziłam kij w mrowisko. Nie jestem tu stałym bywalcem i nie wiedzialam. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Quote
Iwona Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='Draczyn'][quote name='Iwona'][quote name='Draczyn']Wydaje mi się (tylko sie naa mnie nie obrażcie), że takie egzemplarze można sobie golić i wystawiać, bo sędzia też człowiek i można go oszukać, ale natury się nie oszuka i takie egzemplarze powinny być odsuwane od hodowli. Jeśli się tego nie będzie robić to w końcu będą same semi, a chyba nie o to chodzi w hodowli[/quote] Oj Draczyn :lol: :lol: :lol: chyba wsadziłaś kij w mrowisko 8) 8) 8)[/quote]To najmocniej przepraszam, ja tylko wypowiedzialam to co wydaje mi się logiczn, bo liznęłam trochę genetyki. Jeśli kogoś obraziłam o najmocniej przepraszam, ale wydaje mi się, że powinniśmy wszyscy dbać o popraę rasy u nas w kraju. Przykro mi ,że wsadziłam kij w mrowisko. Nie jestem tu stałym bywalcem i nie wiedzialam. Pozdrawiam wszystkich serdecznie[/quote] Ależ Draczyn - nie obrażaj się :lol: . Jak widzisz raczej nikt tego nie komentuje :roll: Sama zastanawiam się jak to jest z tymi nagusami :hmmmm: . Czasem na stronach hodowli widzi się nowo narodzone szczeniaki - jedne pp inne opisane jako nagusy- a różnicy między nimi nie ma prawie żadnej 8) , no może niektóre są trochę "krócej owłosione" ale i tak na całym ciele. I nie wiem czy taki szczeniak jest mocno owłosionym nagusem czy słabo owłosionym powderkiem :lol: . Wzorzec mówi jednoznacznie- Szata: "Bez dużych owłosionych miejsc na którejkolwiek części tułowia. Skóra delikatna, gładka i ciepła w dotyku. U odmiany owłosionej (powder puff) szata składa się z podszycia z delikatna woalką długich włosów, woalka ta stanowi cechę typową dla rasy."" Grzywa może być różnej długośći, długa i obfita jest preferowana, jednak skąpa jest dopuszczalna." " Skarpetki idealnie ograniczone do palców, nie mogą sięgać ponad nadgarstek." Tyle wzorzec- a życie pokazuje inaczej :lol: Wydaje mi się ,że jednak o tym czy to jest nagus powinna decydować komisja hodowlana- i dodatkowo nie powinno golić się nagusów / poza pyszczkiem/ do chwili odbioru miotu- wtedy widać byłoby "jaki to jest nagus :lol: . Przecież jakby ogolić powderka to też by był nagus- w budowie nie ma różnicy- ale przecież chyba nie o to chodzi w hodowli :roll: Quote
Draczyn Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='Iwona'][quote name='Draczyn'][quote name='Iwona'][quote name='Draczyn']Wydaje mi się (tylko sie naa mnie nie obrażcie), że takie egzemplarze można sobie golić i wystawiać, bo sędzia też człowiek i można go oszukać, ale natury się nie oszuka i takie egzemplarze powinny być odsuwane od hodowli. Jeśli się tego nie będzie robić to w końcu będą same semi, a chyba nie o to chodzi w hodowli[/quote] Oj Draczyn :lol: :lol: :lol: chyba wsadziłaś kij w mrowisko 8) 8) 8)[/quote]To najmocniej przepraszam, ja tylko wypowiedzialam to co wydaje mi się logiczn, bo liznęłam trochę genetyki. Jeśli kogoś obraziłam o najmocniej przepraszam, ale wydaje mi się, że powinniśmy wszyscy dbać o popraę rasy u nas w kraju. Przykro mi ,że wsadziłam kij w mrowisko. Nie jestem tu stałym bywalcem i nie wiedzialam. Pozdrawiam wszystkich serdecznie[/quote] Ależ Draczyn - nie obrażaj się :lol: . Jak widzisz raczej nikt tego nie komentuje :roll: Sama zastanawiam się jak to jest z tymi nagusami :hmmmm: . Czasem na stronach hodowli widzi się nowo narodzone szczeniaki - jedne pp inne opisane jako nagusy- a różnicy między nimi nie ma prawie żadnej 8) , no może niektóre są trochę "krócej owłosione" ale i tak na całym ciele. I nie wiem czy taki szczeniak jest mocno owłosionym nagusem czy słabo owłosionym powderkiem :lol: . Wzorzec mówi jednoznacznie- Szata: "Bez dużych owłosionych miejsc na którejkolwiek części tułowia. Skóra delikatna, gładka i ciepła w dotyku. U odmiany owłosionej (powder puff) szata składa się z podszycia z delikatna woalką długich włosów, woalka ta stanowi cechę typową dla rasy."" Grzywa może być różnej długośći, długa i obfita jest preferowana, jednak skąpa jest dopuszczalna." " Skarpetki idealnie ograniczone do palców, nie mogą sięgać ponad nadgarstek." Tyle wzorzec- a życie pokazuje inaczej :lol: Wydaje mi się ,że jednak o tym czy to jest nagus powinna decydować komisja hodowlana- i dodatkowo nie powinno golić się nagusów / poza pyszczkiem/ do chwili odbioru miotu- wtedy widać byłoby "jaki to jest nagus :lol: . Przecież jakby ogolić powderka to też by był nagus- w budowie nie ma różnicy- ale przecież chyba nie o to chodzi w hodowli :roll:[/quote]Ja napewno się nie obrażę, nie chcialabym tylko wywoływać tutaj burzy, bo narazie jest miło i przyjemnie. W pelni popieram twoje zdanie i mam na tą sprawę identyczny pogląd Quote
lothia Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='Draczyn']Wydaje mi się (tylko sie naa mnie nie obrażcie), że takie egzemplarze można sobie golić i wystawiać, bo sędzia też człowiek i można go oszukać, ale natury się nie oszuka i takie egzemplarze powinny być odsuwane od hodowli. Jeśli się tego nie będzie robić to w końcu będą same semi, a chyba nie o to chodzi w hodowli[/quote] jeżeli chodzi o Demona to sie nie obrażamy :wink: i tak jesteśmy niewystawowi :lol: Aniu to komiksowiec, zreszta u Was robocze imie też miał komiksowe :P , może on zwiał od Asterixa i Obelixa?Ty go złapałaś i nam podsunęłaś :roll: [size=2]ale o dziwo tz jest nim zachwycony, zresztą jak każdy[/size] Quote
Draczyn Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='lothia'][quote name='Draczyn']Wydaje mi się (tylko sie naa mnie nie obrażcie), że takie egzemplarze można sobie golić i wystawiać, bo sędzia też człowiek i można go oszukać, ale natury się nie oszuka i takie egzemplarze powinny być odsuwane od hodowli. Jeśli się tego nie będzie robić to w końcu będą same semi, a chyba nie o to chodzi w hodowli[/quote] jeżeli chodzi o Demona to sie nie obrażamy :wink: i tak jesteśmy niewystawowi :lol: Aniu to komiksowiec, zreszta u Was robocze imie też miał komiksowe :P , może on zwiał od Asterixa i Obelixa?Ty go złapałaś i nam podsunęłaś :roll: [size=2]ale o dziwo tz jest nim zachwycony, zresztą jak każdy[/size][/quote]A co to za tajemnicza postac tz??????????????? Quote
lothia Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 tz to skrót: mąż, chłopak, narzeczony, żona itd to wszystko podchodzi pod tz [ogólnie towarzysz/ka życia] Quote
lothia Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 tz to skrót: mąż, chłopak, narzeczony, żona itd to wszystko podchodzi pod tz [ogólnie towarzysz/ka życia] :lol: Quote
cyga Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [b]Lothia[/b] wstawisz kiedyś zdjęcia swoich piesków? ...chciałabym bardzo je zobaczyć. Quote
Draczyn Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='cyga'][b]Lothia[/b] wstawisz kiedyś zdjęcia swoich piesków? ...chciałabym bardzo je zobaczyć.[/quote]przyłącza się do tej prośby Quote
lothia Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 od paru miesięcy usiłuje kupić baterie do aparatu i ....zapominam :roll: , ale jak się uda wreszcie kupić to od razu wstawiam nowe foty Quote
Draczyn Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 [quote name='lothia']od paru miesięcy usiłuje kupić baterie do aparatu i ....zapominam :roll: , ale jak się uda wreszcie kupić to od razu wstawiam nowe foty[/quote]To trzymamy Cię za słowo i czekamy Quote
maga18 Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 siedze sobie w pracy, przeczytalam ten temat od deski do deski raz jeszcze... i wpadlam na pomysl, by 'zebrac' te posty w jakas jedna calosc, ktora by przedstawiala charakter (wady, zalety) grzywaczy... czy pozowlicie mi na wykorzystanie swoich wypowiedzi?? nie ukrywam, ze pozniej dodalabym to do siebie na strone :lol: - ale byloby tez udostępnione pod 'osobnym' adresem... i oczywiscie kazda wypowiedz byla by w oryginalnej formie i podpisana - ponadto by czytelnik wiedzial o co chodzi to pomyslalam, ze bym zrobila np tak: Anna Kusal (hodowla 'Shadow White') - (.......) i przy kazdym imieniu w nawiasie bym pisala, ze np. Pacynka (dalmatynczyk) Paulina K... (włascicielka Sasquehanna WOJSKI - lat - (...) ) co wy na to? Quote
Ania i Psy Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 Też o tym już myślałam:) Tylko mnie ubiegłaś z pytaniem:) Quote
maga18 Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 no wiec na obydwu stronach moze byc to samo ;) :lol: Quote
paniMysza Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 maga, jesli tylko moje wypowiedzi sie przydadza to smiało z nich korzystaj 8) Quote
maga18 Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 wiec nie pytajac zbytnio nikogo :oops: zrobilam pierwowzór - oczywiscie jak cos to moge usunac czyjes wypowiedzi, ale mam zamiar porozsylac PW do kazdego z prośba o zgode ;) to narazie nie jest NIGDZIE zamieszczone i jest dostepne TYLKO pod tym linkiem... [url]http://www.daminet.pl/~ravenq/grzywacze/dgm.html[/url] tam gdzie nie ma pełnych danych - mam zamiar je uzupelnic :D prosze o uwagi!!! 8) :D Quote
Agama Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 MAGA taki drobiazg Marta Chmielewska ma stafika a nie pitbula :D Quote
AnkaW Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 [b]Maga [/b]super :lol: :lol: Ci to wychodzi Quote
Ania i Psy Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 Magu,super,tylko jedna uwaga: Anna Kusal,czyli ja, została w pierwszej wypowiedzi pozbawiona dopisku z nazwą hodowli w nawiasie:) Poza tym, jako,że ja też chciałam skorzystać z tej dyskusji i troszkę się naprodukowałam w temacie, bardzo proszę o pozwolenie publikacji tego opracowania z Dogo, oczywiście z dopiskiem pod redakcją, Magdalena Kućko i linkiem do strony:) Quote
maga18 Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 dzieki za uwagi, poprawie to na pewno :D Ania - rób z tym co chcesz :D Z tym ze w wersji koncowej bedzie ciut inny link :wink: Ale to Ci dam znac... w sumie to nie musisz mnie pod tym podpisywac... bo coz ja takiego zrobilam?! Wybralam (wedlug mnie) najciekawsze wypowiedzi i ulozylam je w miare tematycznie... :lol: Quote
Recommended Posts