an3czka Posted November 9, 2005 Posted November 9, 2005 Czy ktos orientuje sie, gdzie mozna kupic w Polsce taka obroze? (jesli w ogole mozna...) Quote
asher Posted November 9, 2005 Posted November 9, 2005 Ja nie mam pojęcia, ale bardzo mnie zaciekawiłaś. Co to jest i do czego służy? Quote
an3czka Posted November 9, 2005 Author Posted November 9, 2005 znajoma ogladala program o szkoleniu psow na Animal Planet. obroza ta stanowi alternatywe dla obrozy na ultradzwiek czy impuls elektryczny, bo nie sprawia bolu, a jest bardzo skuteczna. w programie wykorzystywano ja do oduczania psa atakowania przechodniow. gdy pies byl grzeczny i bezproblemowo przechodzil obok ludzi, to przewodnik klikal i dawal smakolyk. gdy atakowal, przewodnik za pomoca malego pilota 'uruchamial' obroze-powietrze znajdujace sie w malenkim pojemniczku, pod kufa psa wydobywalo sie pod cisnieniem i uderzalo w kufe wlasnie. osoba prowadzaca program sprawdzala na wlasnej rece sile strumienia powietrza i nie bylo to bolesne, tylko nieprzyjemne. tak sobie pomyslalam, ze mojemu psu by sie takie cudo przydalo. podejrzewam, ze bedzie niestety problem z kupieniem tego w Polsce. sprobuje poszukac w internecie. niestety nie wiem czy lektor prawidlowo przetlumaczyl nazwe tego urzadzenia na polski :roll: Quote
Martini*** Posted November 10, 2005 Posted November 10, 2005 :o to sprawia wrażenia sprzętu do tortur :-? Czy nie sądzisz że że taką obrożą powinien posługiwać się tylko doświaczony treser w beznadziejnych wypadkach ????? Quote
an3czka Posted November 10, 2005 Author Posted November 10, 2005 hmmm :roll: po pierwsze nie sprawia to bolu, zaznaczam jeszcze raz!! daje tylko poczycie dyskomfortu. po drugie, gdy pies atakuje nie otrzymuje od ciebie zadnego bodzca w sylu szarpniecie smycza, krzykniecie, czy co tam jeszcze ludzie stosuja. rozumiesz, nie dostaje zadnych sygnalow, ktore moga go jeszcze bardziej zachecac do ataku. Quote
Berek Posted November 10, 2005 Posted November 10, 2005 Ten program wzbudził we mnie jak najgorze uczucia. Neistety politpoprawnośc polega na tym, że ... za okrutne oglasza się takie metody, ktore ... zwolennicy tejże politpoprawności za takowe uwazają. Z kolei cacy-cacy jest to, co sie aktualnie za takie uważa... Ta obroża - i caly ow przypadek! - jest dokladnie takim przykladem. Wpadamy w paranoję. Szarpnięcie jest be, torturowy zestaw kantarek+obroża waląca psa pod szczękę (wiecie jakie nerwy się tam znajdują...? nie boooli, nieeee... :wink: w ogole... tylko "dyskomfort" :evil: ) jest O.K. Dreszcze mnie przechodzą bo piesek byl do ustawienia jedną ręką - w drugiej można trzymać filiżankę z kawą. :D W zamian funduje się psu zestaw do mechanicznego "ustawiania" ktory nie ma wiele wspólnego ani z humanitaryzmem, ani z UCZENIEM psa. Brrrr. Quote
an3czka Posted November 10, 2005 Author Posted November 10, 2005 rozumiem, Berek, ze nie znasz odpowiedzi na moje pytanie Quote
Berek Posted November 10, 2005 Posted November 10, 2005 No co do tych z powietrzem... to Ci nie doradzę, bo... nie znoszę pastwienia się nad zwierzątkami :o i niesporo mi reki do sprawy przykladać. Ale... moze chcesz coś też niezłego - dla "humanitarystów" - ano, Citronellę? Taką co to strzyka soczkiem cytrynowym (psy nie lubią cytrusów). Quote
an3czka Posted November 10, 2005 Author Posted November 10, 2005 dzieki berek, ale ja o obroze pytalam. przeczytaj jeszcze raz tytul postu... Quote
Berek Posted November 10, 2005 Posted November 10, 2005 "Niebiosa, dajcie mi cierpliwość" :D Cóż, trudno. :( Quote
Marmasza Posted November 10, 2005 Posted November 10, 2005 [quote name='Berek'] Ale... moze chcesz coś też niezłego - dla "humanitarystów" - ano, Citronellę? Taką co to strzyka soczkiem cytrynowym (psy nie lubią cytrusów).[/quote] Ciepło, Berek, ciepło :) O ile się nie mylę, to właśnie ta obroża (na sprężone powietrze) psika w psa "sprężonym" zapachem Citronelli. Quote
WŁADCZYNI Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 [quote name='Berek'] (psy nie lubią cytrusów).[/quote] moja sunia kocha- mandarynki,pomarańcze,grapefruty :) zjada ze smakiem:fadein: Quote
betty_labrador Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 moja tez potrafi zjesc obranego pomarancza, ale skorki od pomarancza czy cytryny nie ruszy, cofa sie ze wstretem :) Quote
saJo Posted December 27, 2005 Posted December 27, 2005 moj pies potrafi zjesc calego pomarancza czy mandarynke. Razem ze skorka.Nie trzeba obierac. Quote
Sonika Posted December 28, 2005 Posted December 28, 2005 Nigdy takiego czegos nie widziałam, ale moze poszukaj na zagranicznych stronach, tam napewno zjadziesz. Bartek, to ja mam rozumiec, ze lepiej jak pies rzuca sie na ludzi, na psy, chodzi cały czas na smyczy i w kagańcu ? :-o nie zawsze szkolenie klikerowe coś daje, oj nie... Nie wiesz tak naprawde, po co ktos chce tą obroze, a odrazu krytykujesz... Quote
r_2005 Posted December 28, 2005 Posted December 28, 2005 [quote name='Berek'] Szarpnięcie jest be[/quote] Boszzz.... Jak ten czas leci... Naprawdę szarpnięcie jest be??? Quote
Mokka Posted December 28, 2005 Posted December 28, 2005 [quote name='an3czka']hmmm :roll: po pierwsze nie sprawia to bolu, zaznaczam jeszcze raz!! daje tylko poczycie dyskomfortu. [/quote] Impuls podawany przez obrożę elektryczną też nie sprawia bólu, tylko dyskomfort. Miałam to cacko w ręce i wypróbowałam na sobie. Nie ma więc chyba wielkiej różnicy między tymi urządzeniami. I - moim zdaniem - tego typu ustrojstwo powinno być traktowane jako ostateczna ostateczność, w przypadkach beznadziejnych, gdzie wszystkie inne metody zawiodły i tylko pod okiem doświadczonego (w stosowaniu tego rodzaju instrumentów) trenera. Nie trzeba wtedy tego kupować, ale skorzystać ze sprzętu instruktora. Quote
I-w-o-n-a Posted December 28, 2005 Posted December 28, 2005 Ja w ogóle nie lubie takich wynalazków, tworzonych chyba tylko po to aby zarobić kase. Poza tym - pies może sobie skojarzyć uczucie "dyskomfortu" akurat z pojawieniem się (zbliżeniem) psa. Dwa - nie tłumaczysz psu czego od niego oczekujesz, mówisz mu tylko czego ma nie robić. Trzy - mam psa z problemami w stosunku do innych psów. I doskonale sobie radze bez magicznych obróżek. Wymaga to systematycznej pracy i konsekwencji. Widziałam Basco kilka razy i nie zauważyłam jakiś poważnych problemów (no chyba że to nie dla niego). Cztery - zawsze wydawało mi się że szkolisz psa za pomoca klikera, chyba że się myle? Piąte - widziałam taką obroże w któryms sklepie internetowym, przynajmniej tak mi się wydaje że o to ci chodzi. Pozdrawiam Quote
an3czka Posted December 28, 2005 Author Posted December 28, 2005 Dzięki, ale temat juz całkowicie nieaktualny. Zaledwie kilka dni po tym jak założylam ten topik dowiedziałam się co i jak:cool1: Quote
asher Posted December 29, 2005 Posted December 29, 2005 [quote name='I-w-o-n-a']Cztery - zawsze wydawało mi się że szkolisz psa za pomoca klikera, chyba że się myle?[/quote] A co ma jedno z drugim wspólnego? :hmmmm: O Citronelli właśnie ze strony klikerowej sie dowiedziałam. No, chyba, że się mylę? Quote
I-w-o-n-a Posted December 29, 2005 Posted December 29, 2005 Bo według mnie taka obroża to ostateczność. Quote
asher Posted December 29, 2005 Posted December 29, 2005 [quote name='I-w-o-n-a']Bo według mnie taka obroża to ostateczność.[/quote] Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie :niewiem: Quote
I-w-o-n-a Posted December 29, 2005 Posted December 29, 2005 Są inne metody, według mnie lepsze i skuteczniejsze i przede wszystkim - o wiele milsze dla mnie i dla psa. Quote
an3czka Posted December 29, 2005 Author Posted December 29, 2005 [quote name='I-w-o-n-a']Widziałam Basco kilka razy i nie zauważyłam jakiś poważnych problemów (no chyba że to nie dla niego).[/QUOTE] No bo wtedy nie było problemów a teraz niestety są... [quote name='I-w-o-n-a']Cztery - zawsze wydawało mi się że szkolisz psa za pomoca klikera, chyba że się myle?[/QUOTE] Nie mylisz się. W niektórych przypadkach kliker niestety nie wystarcza. Poza tym jak już napisałm temat obroży jest nieaktualny, nie zamierzam jej stosować. Quote
asher Posted December 29, 2005 Posted December 29, 2005 [quote name='I-w-o-n-a']Są inne metody, według mnie lepsze i skuteczniejsze i przede wszystkim - o wiele milsze dla mnie i dla psa.[/quote]Ale ja nie pytam co ty sądzisz, ale o to, dlaczego twierdzisz, że szkolenie metodą klikerową wyklucza zastosowanie takiej obroży. Quote
Recommended Posts