Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej,
Zabajka czy ta cena jest pewna? bo ja czytałam na innym forum, ze Cartrophen miał kosztować 70 zł za 1ml.
Już zapodałam temat mojej wetce. A czy ktoś może dysponuje wiedzą o składzie tego preparatu.

• Replies 163
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Jagoda- wystarczy zadzwonić do któregoś Centrowetu i zapytać o cenę Catrophenu w hurcie. Sprzedać Ci nie sprzedadzą, ale będziesz wiedziała ile marży dorzuca sobie Twoja wetka :cool3: Zapytaj czy mają ten lek, ja powiedziałam, że jestem na praktyce, a moja szefowa potrzebuje do lecznicy;)
A skład to najlepiej wrzuć w google "cartrophen vet" i wyskoczy co tam w środku tkwi....
zabajka

Posted

[quote name='Zabajka']A skład to najlepiej wrzuć w google "cartrophen vet" i wyskoczy co tam w środku tkwi....
zabajka[/quote]
no nie bardzo, znalazłam opis działania ale składu nie widziałam nigdzie, ale jeszcze poszperam,natomiast na dysplazja.com podają, ze 70zł za 1ml, dzięki!

Posted

Jagoda- cena 700 zł to wymysł nieuczciwych handlarzy lub jak kto woli lekarzy wet którzy nieco przesadzili z marżą i zarobkiem na sprowadzaniu cartrophenu do PL. Takie ceny bywały gdy lek nie miał rejestracji w PL. Ja sprowadzałam ten lek w lutym, z Irlandii i kosztował niecałe 100 euro za ampułkę 10 ml !!!
Dystrybutorem w Polsce jest firma[B] FORTE[/B]

telefon do przedstawiciela: [B]602819515[/B]

i email:[B][email protected][/B]

CARTROPHEN VET jest juz rowniez dostępny w hurtowniach:

Centrovet Bydgoszcz
tel. 052/37 98 284

Polypharm Warszawa
tel. 022/ 823 34 78

Kolme Warszawa
tel. 022/845 14 51

Medico-vet Warszawa
tel. 022/66914 27
Mnie to wyskoczyło po wpisaniu w google słowa "cartrophen", skład też jest :
[B]CARTROPHEN VET[/B]. pentozanu wielosiarczan sodowy, ampułka 10 ml.
A cena nieco powyżej 200 zł pochodzi z info z Centrowetu. Oczywiście w hurcie, do tego trzeba doliczyć marżę weta.

Posted

Wczoraj przegladałam portal z ogłoszeniami i ktoś miał do sprzedania 1 ampułkę Benharenu dożylnego. Kurcze, to akurat tyle ile mi potrzeba. cena wprawdzie wysoka, 220 zł, ale i tak wyszłoby mnie to taniej niż Bonharen w Czechach, bo tam prócz 205 zł musiałabym doliczyć jeszcze koszty dojazdu. No cóż, to było wczoraj. Dzisiaj po ogłoszeniu nie ma nawet śladu. Hmmm... chyba nie pozostaje mi więc nic innego, jak tylko wyprawić się po lek do naszych "sąsiadów".

Posted

Jeszcze coś.Mam takie wątpliwości, ponieważ nie będe psu podawał czegoś o czym nic nie wiem.
Skład CARTROPHEN VET to wielosiarczan sodowy pentozsanu

[B]Wielosiarczan sodowy[/B] [B]pentosan[/B]u PPS [B](Elmiron)[/B] – glikozaminoglikan podawany doustnie i dopęcherzowo, prawdopodobnie odtwarza uszkodzoną warstwę GAG i zmniejsza nieprawidłową przepuszczalność nabłonka .

Poszukałam dalej po haśle "Elmiron" .[COLOR=red]Opis działania i skutków[/COLOR] [COLOR=red]ubocznych[/COLOR][COLOR=red] [/COLOR][COLOR=black]tego leku u pacjenta, który brał go przy chorobie pecherza.[/COLOR]

[I]Cechą Elmironu jest jego powolne działanie. Pierwsze efekty odczuwa się po 6 miesiącach, podstawowa kuracja trwa 8-9 miesięcy. Skutki uboczne to indywidualna sprawa, ja, z powodu leczenia agresywnymi lekami, bez osłony, mam polekowe problemy z ukladem pokarmowym. Nie jest powiedziane, że każdy będzie reagował tak samo. Zaletą Elmironu jest jego proste podawanie.[/I]
[I]Efekty terapeutyczne Elmironu: poza zmniejszeniem uczucia wypalania i "rozsadzania" w pęcherzu żadnej rożnicy, wszystkie inne dolegliwości wciąż są.[/I]

[I]Moje poelmironowe zapalenie trąbek słuchowych się pogłębia. Sukcesywnie głuchnę, uszy mi rozsadza z bólu. A w dodatku lek rozrzedził mi krew do tego stopnia (zawsze miałam taką sobie krzepliwość), że dziś przy pobieraniu krwi do badania zachlapałam pół gabinetu z panią laborantką włącznie, nie można było mnie zatamować i na koniec zostałam zaklejona plastrami z opatrunkiem, co jeszcze w życiu mi się nie zdarzyło po tak banalnej czynności, jaką jest pobieranie krwi. I w tym momencie Elmiron dostał czerwoną kartkę. Kończę wrześniowe opakowanie (producent zalecał 8 miesięcy kuracji) i żegnam się z lekiem.[/I]

[I]Ósmy miesiąc (wrzesień): koniec terapii, nie skończyłam wrześniowego pudełka, bo w laboratorium dostałam krwotoku, poza tym porządnie przygłuchłam i rozrywało mi uszy z bólu. Podsumowanie: plus - trochę osłabiło się uczucie wypalania w pęcherzu, minus - wszystkie dolegliwości pozostały, nabawiłam się refluksu, przewlekłego zapalenia trąbek słuchowych, krtani, mam podrażnione gardło, boli mnie żołądek, wątroba itp. Więcej problemów niż zalet, w dodatku kuracja bardzo długa i jeszcze bardziej droga. Według mnie: do poważnego rozważenia przed zastosowaniem.[/I]

[I]Dzisiaj czytałam na amerykanskiej stronie, ze częsci pacjentom tez elmiron nie pomaga, a wczesniej były opinie lansowane przez lekarzy, ze "elmiron zawsze działa", w tej chwili nie jest to juz takie oczywiste, i tez pacjenci maja problemy z wypadajacymi włosami i bolacym brzuchem. [/I]

Posted

Witam
Problemy z pęcherzem, to nie to samo co problemy ze stawami...
Zresztą- ja żadnych zastrzeżeń nie mam i z efektów stosowania jestem bardzo zadowolona (stan po zerwaniu więzadła kolanowego) .
Po prostu uważam, że Bonharen w cenie powyżej 200 zł za ampułkę to przesada, gdy ma się pod ręką cartrophen....

Posted

Dziewczyny, jeśli ktoś jest zainteresowany, mam do odsprzedania 1 opakowanie CARTROPHEN VET , 10 ml.
Cena 170 zł za lek,plus 40 zł przesyłka (musi jechac w specjalnej przesyłce w lodzie).mój nr tel 609 195277

Posted

A może ktoś chciałby kupić to ze mną na spółkę? Ja będę potrzebować tylko 5 ml... Nie wiem jak jest z powtarzaniem serii, a podobno ampułkę trzeba zużyć w 3 miesiące...

Posted

Ja zamówiłam już ampułeczkę cartrophenu i czekam na dostawę. A z tym lodem, to spokojnie. Na opakowaniu jest napisane by przechowywać w temperaturze 2- 8 stopni .....

Posted

No to ja mam pytanie. Jeśli cartrophen pobudza chondrocyty do produkcji mazi i innych takich, to chyba należałoby przed podaniem cartrophenu (i w trakcie) podawać jakieś wspomagacze odżywiające staw?? Kupiłam Artrofos forte i planuję kupić Cartrophen. W opisach pisze że dawka jest 3 mg na kg ale słyszałam od zagraniczanych, że stosują dawki uderzeniowe najpierw, muszę poprosić o konkrety. Ktoś o tym słyszał?

Zabajka, ile płacisz za ampułkę?

Posted

Hmmm nic nie słyszałam o dawkach uderzeniowych. Nic też nie słyszałam by konieczne było podawanie jakikowiel wpomagaczy Cartrophenu, bo przeciez ten lek to "spory" wspomagacz :lol:
Ja podawałam 0.33 ml na 10 kg czyli jakieś 1,8 ml na 60 kg wagi psa.
Jagoda- wiem, że jest na zew powyżej 8 stopni C, ale okład z lodu może za bardzo obniżyć temperaturę....

Posted

Sorry ale nie mam czasu czytać całego wątku!!!:placz::placz:
I rzadko jestem na necie.
Napisze krótko moją sytuację i prosze was o radę! Mój psiak 3 tyg. temu miał operacje -dotyczącą dysplazji łokciowej( u prof.Galantego) przez pięć dni dostawał antybiotyk po operacji, a teraz od 1,5 tyg. caniviton forte, ale bardzo kuleje. Czy to kulenie jest normalne ? Co moze mu pomóc? Czy znacie tego profesora?

Posted

[quote name='Zabajka']
Jagoda- wiem, że jest na zew powyżej 8 stopni C, ale okład z lodu może za bardzo obniżyć temperaturę....[/quote]
chyba się nie rozumiemy, nie chodzi o żadne okłady z lodu, ale o specjalną lodówkę, w której przewożone są preparaty tego wymagające, np. próbki krwi, nasienia itd.
Jak inaczej wyobrażasz sobie dostarczenie leku, który ma przebywać w temp. 2-8 stopni np. na drugi koniec Polski? Przecież paczki nie jada bezpośrednio, trafiają do jakichś sortowni i dopiero następnego dnia do odbiorcy.

Posted

ooo wreszcie trafilam na ten wątek:razz: -dziś moja sunia miala podany pierwszy zastrzyk z carthropenem -na razie wyraźnie osłabla i spi -ale jak przeczytalam na jakiejs angileskiej stronie, tak moze byc po pierwszej iniekcji
czekam na efekt, za tydzien ma miec podana kolejną dawke...
trudno po polskiemu cos zanleźc na temat dzialania tego leku...

Posted

WitamA gdzie kupowałaś Cartrophen...? Ja u weta z okolic Kolbuszowej. W pudełeczku oprócz ampułki leku jest ulotka w języku polskim...."Sodowy wielosiarczan pentozanu jest półsyntetycznym polisacharydemchroniącym chrząstki stawowe, wykazującym działanie przeciwzapalne iprzeciwgośćcowe wynikające z :- bezpośredniego wpływu przeciwzapalnego,- zahamowania migracji neutrofili do tkanek stawów,- pobudzania syntezy kwasu hialuronowego w fibroblastach i znacznegozwiększenia lapkości mazi stawowej,- pobudzania syntezy proteoglikanów w chondrocytach,- silnego działania fibrynolitycznego , które poprawia krążenie w tkanceprzylegającej do chrząstek i w strukturach związanych ze stawami.Wskazania :Choroba zwyrodnieniowa stawówi związane z nią zaburzenia mięsniowo-kostne upsów,- urazy stawów i zmiany zapalne tkanek w okolicach stawów występujące :- u psów pracujących,- po wykonaniu inwazyjnych zabiegów diagnostycznych lub uszkodzeniu tkanekstawów spowodowanych zabiegami chirurgicznymi "