AsTkA Posted October 8, 2005 Posted October 8, 2005 Moja psica ma dugie włoski na lapkach. Zawsze po długim spacerze w zime ma poprzyczepiane kulki śnierzne własnie w tych włoskach i miedzy poduszkami. Myslalam ze moze na okres zimowy obciąc te włoski? I czy smarowanie kremem nawilzającym przed/po spacerze w sniegu jest dobre? Quote
darek Posted October 9, 2005 Posted October 9, 2005 Witam! Przycięcie włosów to dobry pomysł,można też smarowac łapy psa oliwą lub zaopatrzyć sie w specjalny płyn dostępny w sklepie zoolog. Quote
Olcia Posted October 10, 2005 Posted October 10, 2005 a jak sie nazywa taki plyn??, bo zima przy moich ruskach to mieszkanie poprostu tonie :lol: Quote
AsTkA Posted October 10, 2005 Author Posted October 10, 2005 [quote]Witam! Przycięcie włosów to dobry pomysł,można też smarowac łapy psa oliwą lub zaopatrzyć sie w specjalny płyn dostępny w sklepie zoolog.[/quote] Troche sie boje ze nie odrosną. A oliwką smarowac przed spacerem czy po? Quote
darek Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Co do płynu to niestety nie pamietam,nie kupowałem.Ja smarowałem oliwą przed spacerem,oczywiście to załatwia problemu w 100%,ale w jakims stopniu.Po spacerze tez,zwłaszcza jak chodniki są posypane solą Quote
Elitesse Posted October 21, 2005 Posted October 21, 2005 u mojego sznaucerowego stada te sniegowe kulki na lapkach to tragedia byla ale zaczelam im przed kazdym wyjsciem smarowac siersc lanolina - taka zwykla kupiona w aptece (wydatek ok 4 zl za pojemniczek) - i problem zniknal :) tylko trzeba sie przyzwyczaic do zapachu albo kupic taka superdroga zapachowa psich firm :) Quote
Romas Posted October 21, 2005 Posted October 21, 2005 lanolina ?? Tak sie to nazywa ? Czy ma jakas inna nazwe handlowa? Doskonaly pomysl !Dzieki :D ! Quote
Elitesse Posted October 21, 2005 Posted October 21, 2005 no nie ma nazwy handlowej to mi panie aptekarki jakos tam wytwarzaja, jest zolte i smierdzi hihi jak to tluszcz zwierzecy - to samo jest dodawane np do plynow do plukania tkanin , znajoma mi kiedys pokazywala jakis preparat wlasnie na bazie lanoliny ale pieknie wygladajacy i pachnacy w super buteleczce ale ponad 90 zl kosztowal ! :o wiec ja pozostalam przy takiej naturalnej Quote
Romas Posted October 22, 2005 Posted October 22, 2005 Zakupie sobie , zakupilabym wszystko byle tylko w zimie pozbyc sie tcy sniegowych kul co je Zuzia na lapach przynosi do domu.Nie mowiac o tym ,ze czasem az chodzic od tego nie moze,a wlosow spomiedzy poduszek nie moge wycinac biorac pod uwage jakie u nas sa sniegi i blota ( zawsze to jakas ochrona) . Quote
puli Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 może być też oliwka dla dzieci.Ale po spacerze nie polecam bo zliże. Quote
Alex_i_Suzi Posted November 28, 2005 Posted November 28, 2005 Lapki mozna smarowac linomagiem, dostepny w aptekach. Ale wloski miedzy opuszkami najlepiej wyciac. Quote
BeataSabra Posted January 23, 2006 Posted January 23, 2006 Moja znajoma smaruje łapki i długą sierść psiaka oliwką -seter irlandzki Można tez kupić parafinę ciekłą w aptece bezwonna ale jak pies zliże to może go przeczyścić. Moja Sabra od jutra będzie testowac ADO QUATRO preparat ochronny do psich łap- ona jest krótko włosa a chodzi mi o opuszki i pomiędzy nimi (ochrona przed solą) ROMAS pozdrowienia od Sabry dla ZUZI i BIANECZKI Quote
nefre Posted January 23, 2006 Posted January 23, 2006 ja swojemu goldasowi włoski pod łapami wyciełam, gdyż też zbierały mu sie kule i czasami było tak ze jak się zbiły to pies zaczynał mi kuleć w trakcie biegania. Odkąd ma wycięte jest zdecydowanie lepiej i może biegac bez problemów Quote
Cathedral Posted January 27, 2006 Posted January 27, 2006 Wydaje mi się, że od lanoliny lepsza jest wazelina kosmetyczna. lanolina jest tłusta, gęsta i ma gorsze parametry rozsmarowywania. Może być także: maść tranowa, maść ochronna z witaminą A - b.tanie. Z firmowych produktów to znam Beaphar foot balm, ale nie wiem, czy jest dobry. Quote
shedow Posted January 31, 2006 Posted January 31, 2006 cóż na zime lepiej psa nie strzyc :D Ja to świtnie znam bo mam Yorka. Ja mojemu psu nacierałam szczotke oliwką i czesałam mu łapy troche to pomogło :) Quote
shedow Posted January 31, 2006 Posted January 31, 2006 aha no a może wiecie co zrobić żeby mój pies w zime nie biegł z zimna na 3 łapach ??:angryy: Quote
alqua Posted January 31, 2006 Posted January 31, 2006 Czemu na 3 może ma chorą łapę? Albo poprostu miał śniegową kulke? Jak nie to są specjalne buty dla psiaków ;) ale nie wiem czy yoreczkowe rozmiary są ;) Quote
shedow Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 :cool1: no ale mój "York" jest że tak powiem z lekka przerośnięty :D Quote
alqua Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 Aha ;) więc butki będą pasowac;) ale i tak juz zima się kończy przynajmniej u nas w Olsztynie uż są roztopy powoli.... Quote
shedow Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 :evil_lol: farciaże... my tu mamyśnieżek :D ciekawe ile jeszcze to potrwa ?? :D ale mój pies to chiba lubi Quote
alqua Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 Moja też uwielbia śnieg, właśnie wróciłayśmy z szaleństw na dworze i jest cała mokra:/. Teraz będzie bardzo długo schnąć... yhh takie to już futro. Ale jak jest chlapa ( u nas jest jeszcze śniegu sporo ale na ulicach mokro) to jest jeszcze gorzej niz sam śnieg:<. Quote
shedow Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 a ty masz boblaila?? jak tak to masz fanie w pewnym stopniu :d rozumiem że długo schnie :D Takie futerko ... eh to troche potrwa ... a ile ona lub on ma ??:cool1: Quote
alqua Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 Nom;) Nicole teraz skończy 5 lutego 10 miesięcy. Właśnie muszę sunię wyczesać po tym hasaniu z kolegą alaskanem;) Quote
shedow Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 ma kolege no a duzia jest :D 10 miesiecy?? a ile miała jak ją wziełaś ??? Mój teraz ma 14 mies Quote
alqua Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 Za duża nie jest ,zdjęcia są na stronce naszej, jeszcze nie do końca co prawda zrobionej ale jest kilka i można zobaczyć ,więc zapraszam ;) [URL="http://republika.pl/oeski"]http://republika.pl/oeski[/URL] Wzięłam ją oczywiście jak miała niecałe 8 tygodni. Quote
Recommended Posts