Buba_22 Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 Po czym poznać, że sunia ma cieczkę??To mój pierwszy pies i nie wiem jak to rozpoznać, a być może Abi to niedługo czeka-skończy 8 miesięcy 11.10 Quote
_beatka_ Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 ma podpuchniety i zaczerwieniony srom, tak chyba najłatwiej!poza tym wiekszośc suczek wtedy zostawia plamki krwi chodząc po domu Quote
Buba_22 Posted October 3, 2005 Author Posted October 3, 2005 aha.dzieki za odpowiedź :fadein: ale mam nadzieje, że jej to nie spotka w następnych tygodniach, bo pojadę na zlot bez niej... :cry: Quote
_beatka_ Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 prosze bardzo :D wiesz jak miałam Doksia to znałam najlepsza metodę rozpoznawania cieczki u sunieczek-wystarczyło spuścic doksiczka ze smyczki i nim sie obróciłam mój pupilek juz adorował panienke z cieczka 8) ciekawe czy Bajcik tez bedzie takim dobrym "wskaźnikiem" :wink: Quote
Buba_22 Posted October 3, 2005 Author Posted October 3, 2005 hehe no faktycznie każdy pies się do niej przyczepia i wylizuje ją tu i ówdzie... :lol: a czy przed cieczką może występować nadmierne siusianie?? Quote
_beatka_ Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 co do wylizywania tu i ówdzie to niektore pieski-czytaj Doksio :wink: - preferuja ten sposób zapoznawania sie nawet jak sunia cieczki nie ma, ale napewno w trakcie da sie zauwazyć wieksze zaiteresowanie panienka lci przeciwnej :D co do siusiania, to powiem szczerze, ze znam wiele suczek i nie zauwazyłam żeby nadmierne siusianie było jakims konkretnym symptomem :-? to juz chyba bardziej odrędna cecha osobnicza... Quote
Buba_22 Posted October 3, 2005 Author Posted October 3, 2005 Abi ostatnio strasznie często sika i jutro idę z nia do weterynarza.Wezme próbke moczu do zbadania.ostatnio moja pociecha choruje :( Quote
_beatka_ Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 to bardzo dobrze, że zrobi jej badanie, chociaz sie wszystko wyjasni :) moze ma to jakis mły wpływ na częstość oddawania moczu, ale tak jak pisałam to bardziej cecha indywidualna, ja nigdy takiej zaleznosci nie zaobserwowałam Quote
ats Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Ktoś napisał tu, że suczka przed cieczka może więcej sikać. Z własnego doświadczenia wiem, że to możliwe. Moja Saba zawsze w ten sposób rozpoczynała "przygotowanie" do cieczki. Quote
_beatka_ Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 tak jak pisałam, to chyba mozliwe, ale nie zauważylam takiej reguły wsród zanaych i suczek :wink: aczkolwiek sunia kolezanki nie chce przed cieczka i w trakcie jeść-tzn je brdzo mało, jej wlasciciele smieją się wtedy, że musi trzymac linię, żeby się psom podobać :lol: Quote
Viris Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 ja juz sie boje co Klarcia wymysli przy cieczce pocieszam sie tym ze jeszcze troche czasu nam zostalo.. Quote
elżbietarusos Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Przy cieczce , może następować chęć częstszego oddawania moczu , przez sukę. Quote
_beatka_ Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Viris czym sie martwisz?A co ma wymysleć? Quote
Viris Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Znajac Klarcie moge sie spodziewac ze bedzie chciala lezec na czerwonej poduszcze lub bawic sie pilka koloru tylko zoltego... :P Quote
_beatka_ Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 jak na czerwonej to nie masz się czego obawiac bo nie bedzie widac krwii, gorzej jak jakieś jasne rzeczy :) czemu piłka koloru tylko żółtego...? :roll: Quote
Viris Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Chodzi mi o jej zachcianki ze moze zarzyczyc sobie w czasie cieczki wszystkiego tylko nie tego co jej kupuje :> Quote
elżbietarusos Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 U moich suczek majtki na cieczkę nie sprawdziły się. Albo sobie je same zdejmowały , albo robiły to inne suczki , traktując to jako świetną zabawę. Buldożyce nie należą też do zbytnich higienistek. Najczęściej nie wylizują się w czasie cieczki. Tłumaczy je jednak fakt, iż przy bardzo skróconym korpusie , mają problemy z dosięgnięciem do cipki. Zdane są więc na zabiegi pielęgnacyjne człowieka , lub innego pieska. Quote
_beatka_ Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 no Viris bedziesz miała problem jak Klarcia tez okaże sie nie zainteresowana higieną :lol: Quote
_beatka_ Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 jasne, że tak!tyle ludzi ma suczki i jakos sobie radę dają :wink: Quote
Draczyn Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Moim zdaniem majtki na cieczkęę to b. dobra rozwiązanie. Muszą to być dobre i wygodne majtki z szeroką gumką w pasie, a suka musi sie przywyczaić do chodzenia w nich, tak jak przyzwyczja się do noszenia obroży Pierwszego dnia trzeba poświęcić jej dużo czasu i zabawiać czym innym, gdy usiłuje się ich pozbyć. Z reguły nastę pnego dnia jest juz wszystko porządku. Majtki są nieraz koniecznością np wtedy, gdy jedzie się daleko na krycie zagraniczne i noclegi są w hotelach.. Quote
cocobull Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 Coco właśnie dzisiaj rano dostała cieczkę. :( Wydaje mi się,że trochę za wcześnie. Pierwszą miała pod koniec maja. Myślałam, że u suczek jest to dwa razy w roku, czyli termin wypadałby pod koniec listopada, ale widocznie tak nie jest. Poprzednio biegała w majtkach. Raczej ich nie ściągała, same spadały czasami. Jeśli chodzi o higienę, to radziła sobie. Jest dośc długa, więc potrafi sama sie wylizać. Oczywiście my także ją myliśmy. Juz sie boję tych wielbicieli wzdychających pod drzwiami. Quote
Draczyn Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 [quote name='cocobull']Coco właśnie dzisiaj rano dostała cieczkę. :( Wydaje mi się,że trochę za wcześnie. Pierwszą miała pod koniec maja. Myślałam, że u suczek jest to dwa razy w roku, czyli termin wypadałby pod koniec listopada, ale widocznie tak nie jest. Poprzednio biegała w majtkach. Raczej ich nie ściągała, same spadały czasami. Jeśli chodzi o higienę, to radziła sobie. Jest dośc długa, więc potrafi sama sie wylizać. Oczywiście my także ją myliśmy. Juz sie boję tych wielbicieli wzdychających pod drzwiami.[/quote]Suczki mają cieczki w różnych odstępach czasu. Przeważnie jeśli suka dostała pierwszą cieczkę bardzo wcześnie, o następne będzie miała częściej, a jeśli b. póżno, to rzadziej Quote
misiaczek Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 [quote name='cocobull']Coco właśnie dzisiaj rano dostała cieczkę. :( Wydaje mi się,że trochę za wcześnie. Pierwszą miała pod koniec maja. Myślałam, że u suczek jest to dwa razy w roku, czyli termin wypadałby pod koniec listopada, ale widocznie tak nie jest. Poprzednio biegała w majtkach. Raczej ich nie ściągała, same spadały czasami. Jeśli chodzi o higienę, to radziła sobie. Jest dośc długa, więc potrafi sama sie wylizać. Oczywiście my także ją myliśmy. Juz sie boję tych wielbicieli wzdychających pod drzwiami.[/quote] cocobull,pamiętam z innego forum,że nasze dziewczyny miały prawie w tym samym czasie pierwsze cieczki.Wczoraj byłam z Misią u weta i pytałam sie jak to jest z regularnością cieczek u suk.Bo mam teraz jeszcze jednego pieska w domu,który jest chłopczykiem(i to z temperamentem :D ),a zbliża się termin drugiej cieczki.Więc wet mi odpowiedział,że u suk małych ras te cieczki raczej bywają regularne(co pól roku),ale mogą się zdarzyć nawet 3 razy w roku.Coś w tym musi być,bo sąsiadka mojej mamy ma ratlerka,który ma cieczkę 3 razy do roku.Życzę, aby Coco to "nieszczęście" 3 razy w roku nie spotkało :wink: :D Quote
Draczyn Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 [quote name='misiaczek'][quote name='cocobull']Coco właśnie dzisiaj rano dostała cieczkę. :( Wydaje mi się,że trochę za wcześnie. Pierwszą miała pod koniec maja. Myślałam, że u suczek jest to dwa razy w roku, czyli termin wypadałby pod koniec listopada, ale widocznie tak nie jest. Poprzednio biegała w majtkach. Raczej ich nie ściągała, same spadały czasami. Jeśli chodzi o higienę, to radziła sobie. Jest dośc długa, więc potrafi sama sie wylizać. Oczywiście my także ją myliśmy. Juz sie boję tych wielbicieli wzdychających pod drzwiami.[/quote] cocobull,pamiętam z innego forum,że nasze dziewczyny miały prawie w tym samym czasie pierwsze cieczki.Wczoraj byłam z Misią u weta i pytałam sie jak to jest z regularnością cieczek u suk.Bo mam teraz jeszcze jednego pieska w domu,który jest chłopczykiem(i to z temperamentem :D ),a zbliża się termin drugiej cieczki.Więc wet mi odpowiedział,że u suk małych ras te cieczki raczej bywają regularne(co pól roku),ale mogą się zdarzyć nawet 3 razy w roku.Coś w tym musi być,bo sąsiadka mojej mamy ma ratlerka,który ma cieczkę 3 razy do roku.Życzę, aby Coco to "nieszczęście" 3 razy w roku nie spotkało :wink: :D[/quote]U moich buldożek, a miałam ich sporo najczęściej cieczki byały, co 7 mies. Quote
Recommended Posts