Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam szczeniaka 4 miesiecznego. Czy moge mu już coś podawać na sierść zeby miał lśniącą cały czas. Co jest lepsze olej czy siemie lniane??? co jaki czas to podajecie???? Czy olej nie jest szkodliwy dla psa??

Posted

Olej z pestek winogron jets dla pieska zdrowy :):) Jak to szczeniaczek to małą łyżeczke do każdego posiłku :) Za to z tego co wiem - siemie - źle przyrządzone może zaszkodzić...

Posted

Siemię nie zaszkodzi. Ja podaję swojej psince i jest rewelacyjne. Również słyszałam opinię ,że nie sparzone zawiera związki trujące od znajomej wet. , natomiast mój szef - wet. mówi,że w takch ilościach nie zaszkodzi i ja się z nim gadzam. Podaję mielone ( bo nie mielone pies nie strawi) siemię małą łyżeczkę do karmy raz na 2 lub 3 dni . Gdy posłuchałam owej Pani wet. i zaczęłam parzyć siemię moja psinka zaczęła mieć rewolucje żołądkowe. A po nie mielonym wszystko jest ok i sierść super.
Pozdrawiam

Posted

Rowniez nie slyszalm, by siemie zaszkodzilo, no chyba ze podawane w ilosciach przemyslowych. Mozesz podawac rowniez wywar z niego (taki o konsystencji kisielu), wtedy dziala to oslonowo na jelitka - zreszta o siemieniu jest duzo napisane w zywieniu - poszukaj.

Posted

Ja podaję swojemu psiakowi olej z siemienia lnianego i ma naprawdę piekną sieść. Oczywiście bardzo dobry jest olej z pestek winogron, jak również oliwa z oliwek. I jak najbardziej jestem za mielonym sl. Oprócz tego podaję Gomziowi zestaw witamin do jedzenia ( multi - vitaminy w płynie)
Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Z siemieniem bym uważała, są ludzi ze skłonnościami do przesady
Jeżeli za często podaje się siemię i w stosunkowo dużych ilościach można "zamulić" żołądek u psa i nie będzie chciał jeść, co u szczeniaka nie jest zbyt wskazane :(

Posted

Madziara bez przesady. O jakich ilosciach mowa?
gdy moj dawniej mial problemy gastryczne podawalam siemie 3 razy dziennie i jakos nie "zmulilam" mu zoladka.
Wiadomo. Gdyby zmuszac psa do pochlaniania litra siemienia dziennie moglby stracic apetyt, ale nie po szklance czy nawet dwoch :)

Posted

To zależy - ja zaobserwowałam coś takiego po 3x 20 cm3 siemienia u 3 miesięcznego szczeniaka rasy małej!
Szklanka a nawet dwie nie zaszkodzą może dużemu psu - mały niestety się zatka :(

Posted

nie no, u malucha taka ilosc nie wchodzi w gre. ja za przyklad obralam swojego psa:)
inna sprawa, ze nie trzeba przepisowo rozprowadzic lyzeczki w szklance goracej wody. ja czasami zalewalam te nieszczesna lyzeczke siemienia taka iloscia, zeby sie w ogole rozprowadzilo i tyle dawalam!

mozna tez np. rano zrobic przepisowo glut i dzielic na cay dzien.

Posted

[quote name='an3czka']:)
ja mysle, ze szklanke glutu (lyzeczka na szklanke wody) to zje po troche :roll: nie?[/quote]

To też zależy od psa - niektóry się dwoma łyżkami wody zapcha :P

• 4 weeks later...
Posted

Czy siemie lniane w formie gluta można normalnie dodać psiakowi do miski z żarełkiem?

rozumiem że jedna szklanka ma być na 1 dzień? dodam tylko że mam 1,5 rocznego psa rasy siberian husky ;) więc to już nie szczeniaczek..

• 3 months later...
Posted

Powiedzcie mi czy dobrze robie!Mam 3 miesięcznego szczeniaka i od znajomej dowiedziałam się,żeby podawać len mielony (podobno to samo co siemie lniane tylko sproszkowane) codziennie 1 płaską łyżeczkę do jedzenia, bez rozrabiania w wodzie.Podaje tak od miesiąca i nie widzę,żeby psiak miał jakieś problemy!!Czy to mu może zaszkodzić??
Dzieki za odpowiedź!!