Marta_Ares Posted August 29, 2005 Posted August 29, 2005 Mam szczeniaka 4 miesiecznego. Czy moge mu już coś podawać na sierść zeby miał lśniącą cały czas. Co jest lepsze olej czy siemie lniane??? co jaki czas to podajecie???? Czy olej nie jest szkodliwy dla psa?? Quote
Gazuś Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 Olej z pestek winogron jets dla pieska zdrowy :):) Jak to szczeniaczek to małą łyżeczke do każdego posiłku :) Za to z tego co wiem - siemie - źle przyrządzone może zaszkodzić... Quote
Marta_Ares Posted August 31, 2005 Author Posted August 31, 2005 Dzieki za odp nie wiedziałam ze siemie moze zaszkodzic :-? Quote
alqua Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 Siemię nie zaszkodzi. Ja podaję swojej psince i jest rewelacyjne. Również słyszałam opinię ,że nie sparzone zawiera związki trujące od znajomej wet. , natomiast mój szef - wet. mówi,że w takch ilościach nie zaszkodzi i ja się z nim gadzam. Podaję mielone ( bo nie mielone pies nie strawi) siemię małą łyżeczkę do karmy raz na 2 lub 3 dni . Gdy posłuchałam owej Pani wet. i zaczęłam parzyć siemię moja psinka zaczęła mieć rewolucje żołądkowe. A po nie mielonym wszystko jest ok i sierść super. Pozdrawiam Quote
sota36 Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 Rowniez nie slyszalm, by siemie zaszkodzilo, no chyba ze podawane w ilosciach przemyslowych. Mozesz podawac rowniez wywar z niego (taki o konsystencji kisielu), wtedy dziala to oslonowo na jelitka - zreszta o siemieniu jest duzo napisane w zywieniu - poszukaj. Quote
warg2003warg Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 A ja wczoraj kupiłam olej z pierwszego tloczenia z siemienia lnianego. Co o tym sadzicie? W ulotce pisze o pozytywnym wpływie na wlosy,paznokcie i skórę. Quote
an3czka Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 z pewnoscia olej z siemienia jest skuteczny :) Quote
mazika Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 olej z pestek winogron jest zdrowy dla psiaka (1 łyżeczka do posiłku). Co do siemienia to nie swiedziałam że może szkodzić. Quote
agabass Posted September 9, 2005 Posted September 9, 2005 Ja podaję swojemu psiakowi olej z siemienia lnianego i ma naprawdę piekną sieść. Oczywiście bardzo dobry jest olej z pestek winogron, jak również oliwa z oliwek. I jak najbardziej jestem za mielonym sl. Oprócz tego podaję Gomziowi zestaw witamin do jedzenia ( multi - vitaminy w płynie) Pozdrawiam Quote
warg2003warg Posted September 10, 2005 Posted September 10, 2005 Jak podajesz olej z siemienia lnianego,bo moje psy go nie lubią.A ze smakiem wylizują olej z pestek winogron.Czy polewasz jedzonko? Jaką multiwitaminę w plynie? Quote
alqua Posted September 11, 2005 Posted September 11, 2005 A ja swojej dodaję łyżkę oleju do jedzonka raz na tydzień Quote
Madziara Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 Z siemieniem bym uważała, są ludzi ze skłonnościami do przesady Jeżeli za często podaje się siemię i w stosunkowo dużych ilościach można "zamulić" żołądek u psa i nie będzie chciał jeść, co u szczeniaka nie jest zbyt wskazane :( Quote
an3czka Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Madziara bez przesady. O jakich ilosciach mowa? gdy moj dawniej mial problemy gastryczne podawalam siemie 3 razy dziennie i jakos nie "zmulilam" mu zoladka. Wiadomo. Gdyby zmuszac psa do pochlaniania litra siemienia dziennie moglby stracic apetyt, ale nie po szklance czy nawet dwoch :) Quote
Madziara Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 To zależy - ja zaobserwowałam coś takiego po 3x 20 cm3 siemienia u 3 miesięcznego szczeniaka rasy małej! Szklanka a nawet dwie nie zaszkodzą może dużemu psu - mały niestety się zatka :( Quote
an3czka Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 nie no, u malucha taka ilosc nie wchodzi w gre. ja za przyklad obralam swojego psa:) inna sprawa, ze nie trzeba przepisowo rozprowadzic lyzeczki w szklance goracej wody. ja czasami zalewalam te nieszczesna lyzeczke siemienia taka iloscia, zeby sie w ogole rozprowadzilo i tyle dawalam! mozna tez np. rano zrobic przepisowo glut i dzielic na cay dzien. Quote
Madziara Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 No widzisz :) A dla jednego łyżeczka ok, dla innego pół szklanki... i jeszcze zależy ile suchej masy do wody (proporcja się liczy) :P Quote
an3czka Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 :) ja mysle, ze szklanke glutu (lyzeczka na szklanke wody) to zje po troche :roll: nie? Quote
an3czka Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 a Ty Toller co sie smiejesz. no! ubierac sie i na Blonia smarowac! :lol: Quote
Madziara Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 [quote name='an3czka']:) ja mysle, ze szklanke glutu (lyzeczka na szklanke wody) to zje po troche :roll: nie?[/quote] To też zależy od psa - niektóry się dwoma łyżkami wody zapcha :P Quote
Szamanka Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 Czy siemie lniane w formie gluta można normalnie dodać psiakowi do miski z żarełkiem? rozumiem że jedna szklanka ma być na 1 dzień? dodam tylko że mam 1,5 rocznego psa rasy siberian husky ;) więc to już nie szczeniaczek.. Quote
Madziara Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 1 szklanka wody z siemieniem, nie siemienia - tak kopiastą łyżeczkę od herbaty tro max :) Quote
Szamanka Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 Hehe...no właśnie o szklankę wody z siemieniem mi chodziło :D ale można do żarełka? Quote
aeniolek Posted February 1, 2006 Posted February 1, 2006 Powiedzcie mi czy dobrze robie!Mam 3 miesięcznego szczeniaka i od znajomej dowiedziałam się,żeby podawać len mielony (podobno to samo co siemie lniane tylko sproszkowane) codziennie 1 płaską łyżeczkę do jedzenia, bez rozrabiania w wodzie.Podaje tak od miesiąca i nie widzę,żeby psiak miał jakieś problemy!!Czy to mu może zaszkodzić?? Dzieki za odpowiedź!! Quote
Recommended Posts