Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

taaa moj po surowym nie czadzi :lol:
za to jak dawno dawno temu jadl Eukanube Dermatosis i Hills'a z jagniecina...to dopiero bylo. Czasami do sypialni nie mozna bylo wejsc (bez porzadnego wywietrzenia), tak capilo!

Posted

gdy jakis czas temu powiedzialam wetowi, ze pies jest na BARFie, to skrzywil sie i musialam wysluchac jak trudno usuwa sie kosci wbite w jelito, itp. opowiadalam co wiedzialam o diecie i jak poszlismy ostatnio to tylko spytal 'jak sie piesek czuje na surowym"? hehehehe
pewnie ze moja rada poczytal sobie co nieco 8)

Posted

Mój wilczarz na karmie Royal i Hill's był prawdziwym King of Gas.
Na BARFie sporadycznie puści bączka- od razu mogę skojarzyć po czym- ale w porównaniu do tamtych to prawdziwa przyjemność.
Uważam, że jeśli pies puszcza smrodliwe bąki i w dużych ilościach , to świadczy to o tym,że pokarmu nie przyswaja prawidłowo i należy szukać innej diety.

Posted

...przeciez ludziom tez sie zdaza baczek i nikt z tego powodu nie panikuje.
w koncu nasiona roslin straczkowych czy kapusta z 'natury' sa wzdymajace a rownoczesnie bardzo zdrowe...

Posted

Mój je głównie surowe mięso, podroby itp. a ja w ogóle nie wiem co to gazy u psa, nie zdarza mu się to :D
A propos galaretki z nóżek. Czytałam w jakiejs książce o żywieniu psów, że należy z nich ugotować właśnie galaretę, gdyż w tej formie kolagen jest najlepiej przyswajalny.

Posted

wolfi uwielbiam Twoje porownania z wilkami :roll: ale tam genetyka napewno nie jest tak pomieszana jak u nas, moze tam nie ma pojecia dysplazja? A jesli jakis osobnik na to choruje to sie nie leczy, proste - cierpi podczas chodzenia i tyle :roll:
skoro wilki nie sa szczepione przeciw jakims chorobm wirusowym my tez mamy nie szczepic naszych psow?
Wilk to nie domowy pies i chyba powinno sie to zapamietac - porwnywanie jednego z drugim nie ma sensu. Ta samo jak nie ma sensu porownanie konia z mustangiem (ktore wbrew niektorym tez nie sa dzikie dzikie) - im sie nie robi kopyt, nie sciera ew zebow, nie czysci, nie karmi owsem.

Posted

Agnes, jeśli chodzi o sposób żywienia, to jak najbardzierj JEST SENS porównywać psy z wilkami! I dysplazja, szczeonienie, czy ścieranie zębów nie ma tu nic do rzeczy! (BTW, gdyby udomowione konie żyły tak, jak dzikie mustagi, gdyby jadły to co one, to czy ścieranie im zębów i robienie kopyt byłoby konieczne?)

Posted

Porównania z wilkami czy nie z wilkami - przodkami psów nie są ludzie albo np. kaczki ,tylko ponad wszelką wątpliwość wilki.
Człowiek udomowiając psy nie przemodelował ich wewnętrznej budowy i metabolizmu.
Skoro wilki mogą mieć zdrowe stawy i kości bez gotowania galarety z nóżek, to i psy nie muszą sobie jej gotować.
A chore osobniki zawsze się zdarzają - ale to inny temat.

Posted

[quote]Ciekawe gdzie wilki gotują sobie galaretę z nóżek ...
Może Czerwony Kapturek im przynosi?[/quote]

:cunao: :cunao: :cunao: :roflt: :roflt: :roflt: :laugh2_2: :laugh2_2: :laugh2_2:

Posted

asher traktujesz lapki kurze jako obiad dla psa? Ja nie, wiec nie porownuje psow do wilkow biorac pod uwage zywieniem lapkami - u mnie to minimalny dodatek, dostrczajacy ew tego co psu moze zabraknac i wspomaganie stawow.
Zgadzam sie ze wilki i psy maja wiele wpsolnego pod wzgledem zywienia - dlatego wkurza mnie fakt jak ktos twierdzi, ze pies nie moze jesc kosci/surowizny/czy warzyw. Ale nie rozumiem w tym temacie porownania ich do wilkow, naprawde...dla lapki to pewne wyeliminowanie dysplazji a jak juz pisalam - tutaj kompletnie nie widze porownania
wolfi a skad wiesz ze te wilki maja zdrowe stawy? pytales? a moze przez czerwonego kapturka sie z nimi komunikowales?
I jeszcze - ja podalam powod gotowania lapek czy nozek, daje psu gotowane bo na surowiznie nie mialabym czym psa karmic - nie mam dostepu do hurtowni, ale to nie ma nic wspolnego z teoria na temat metabolizmu psow/wilkow