Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

elo :wink:

czy wie ktos cos wiecej o tej karmie ??? praktycznie nigdzie nie ma jakichs wiekszych informacji o tym jedzonku dla psiakow.

kupilem 1kg tej karmy aby ja wyprobować i aby zobaczyc "co tam w tej paczce siedzi" :wink:

oto co jest napisane na worku:

[size=6][b]CIBAU Lamb&Rice[/b][/size]

"[b]Kompletny pokarm dla psów z problemami trawiennymi i uczuleniowymi[/b]

Cibau Lamb&Rice jest kompletnym pokarmem dla dorosłych psów z problemami trawiennymi i uczuleniowymi. Zawiera mięso jagnięce oraz ryż - składniki wskazane w przypadku psów o szczególnie delikatnym przewodzie pokarmowym lub cierpiącego na alergie. Mięso jagnięce gwarantuje najwyższej jakosci proteiny, ryż i kukurydza zapewniają energię, miąższ burakowy jest źródłem błonnika, sprzyjającego prawidłowemu pobudzeniu jelit; tłuszcz z kurczaka czyni pokarm wyjątkowo ap[etycznym, stanowiąc również doskonałe źródło energii. Olej rybny i olej sojowy gwarantują odpowiednie ilosci kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6; drożdże piwne wspomagają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz sa bogate w witaminy B i D.
Cibau Lamb&Rice zawiera wszystkie minerały i witaminy dla prawidłowej i zbilansowanej diety.

[b]Sposób żywienia:[/b]

patrz tabelka. Ważne: dzienne ilosci pokarmu zostaly podane w gramach; czasami zachodzi potrzeba zmiany ilosci pokarmy w zaleznosci od indywidualnego zapotrzebowania. Należy zapewnić psu dostęp do swiezej wody przez caly dzien. Zaleca sie regularnie kontrolować stan psa u weterynarza.

Termin przydatnosci do sporzycia: patrz z boku opakowania. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.

[b]SKŁADNIKI:[/b]
Mączka jagnięca (28% min.), ryż (25% min.), kukurydza, tłuszcz z drobiu, mączka rybna, wysuszony miąższ burakowy, proszek jajeczny, olej rybny, olej sojowy, chlorek sodu, chlorek choliny, wysuszone drożdże piwne. DL-metionina, tlenek cynku, siarczan cynku, tlenek miedzi, siarczan żelaza, węglan żelaza, siarczan manganu, jodek potasu, selanian sodowy, siarczan kobaltu. Przeciwutleniacz: BHT

[b]ANALIZA:[/b]

Wilgotnosć 9.00%
Białka 23.00%
Tłuszcze 10.00%
Błonnik 2.00%
Popiół 7.00%
Wapń 1.20%
Fosfor 0.90%

[b]DODATKI na kg:[/b]

Witamina A 10000 j.m.; Witamina D3 1000 j.m.; Witamina E octan (alfa-tokoferol 91%) 100mg; miedź (tlenek miedzi) 30mg.

i ta tabelka odnosnie ilosci pokarmu:

Toy - Yorkshire, Chihuahua - 1 do 5kg - 30-100g; 5-10kg 100-170g
Small - Terrier, Poodle, Spaniel, Shar Pei - 10do20kg 170-280g; 20-30kg 280g-350g
Medium - Husky, Collie, Setter - 30-40kg 350-450g
Large - Retriver, Malamut, Rottweiller - 40-50kg 450-540g; 50-60kg 540-600g
Giant - Pyrenean, St. bernard - +60kg 600-750g"

[b]Moje spostrzeżenia (na podstawie obserwacji mojego spaniela):[/b]

-siersć błyszczy
-brak problemów z wymiotami, biegunkami
-jest żywy (brak zjawiska "ospałosci")
-karma ma ładne opakowanie i przyjemnie pachnie (czytaj. nie smierdzi :lol: ) :lol:

czy ktos z was spotkal sie z ta karma, slyszal o niej, wie cokolwiek wiecej ???

Pozdrawiam

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Karma bardzo srednia - typ puriny dog chow, charli'ego itp. Mielismy ja w zoologicznym, gdzie pracowalam. Lepsze od pedigree, ale do premium jej daleko...

Posted

Czyli do Acany pewnie też daleko..?

Saint gdzie kupiłeś ta karme? było coś oprócz jagnięciny? [size=2]Jeśli chodzi o Dudka to niestety tylko drób i królik wchodzą w gre.. :roll: [/size]

Posted

Linka: kupiłem a Auchan w Komornikach. Były worki 1 i 4 kg. widziałem ze byly jeszcze Lamb&Rice, z rybą, Adult i Activ.

Pozdróffki :wink:

• 6 months later...
Posted

moja suka ma atopie, wiec chcac nie chcac moze jesc tylko rybke lub jagniecine. Do tej pory jechalysmy na ProFormance Lamb&Rice, ale przeczytalam pochwaly pewnej hodowli AST, ktora karmi Cibau swoje psy juz od roku. Kupilam worek 15kg na probe, wersje Fish&Rice i jestem bardzo zadowolona :D suka wcina bardzo chetnie, kupki sa normalne, z sierscia i skora nie ma problemu :)

[quote]Karma bardzo srednia - typ puriny dog chow, charli'ego itp. Mielismy ja w zoologicznym, gdzie pracowalam. Lepsze od pedigree, ale do premium jej daleko...[/quote] z tym sie nie zgodze...

[URL="http://www.farmina.com"]strona producenta[/URL]

Posted

też widziałam tę karmę w auchan w Białymstoku, ale niestey nie było małych opakowan tylko wielkie wory.... jednak przyznam że ta karma wyglądała interesująco, a czy jest jakiś dystrybutor regionalny??

Posted

nie wiem, jak z dystrybutorami, ale mozesz ja kupic w kilku sklepikach internetowych (cena od 125 do 159 - w zaleznosci od promocji i sklepiku) badz tez na allegro - polecam zwlaszcza allegro - cena 99,99 za 15kg, dostawa kurierem gratis. Sama zamawiam u tego pana :)

Posted

[quote name='Aten@']strona producenta [URL="http://www.farmina.com/"]http://www.farmina.com/[/URL][/quote]Nie pomieszałaś czegoś? :hmmmm: Pod tym linkiem jest jakaś firma farmaceutyczna i nigdzie nie widzę informacji o karmie dla psów :crazyeye:

Posted

Nie no, jakieś czary mary :crazyeye: Jak klikam link w twoim poście, to mi się otwiera ta firma farmaceutyczna, a jak klikam w to, co zacytowałam, to producent karmy :crazyeye: :ghost_2:

Posted

[quote name='asher']Nie no, jakieś czary mary :crazyeye: Jak klikam link w twoim poście, to mi się otwiera ta firma farmaceutyczna, a jak klikam w to, co zacytowałam, to producent karmy :crazyeye: :ghost_2:[/quote]
no chyba faktycznie czary mary ihih

Posted

Jeśli chodzi o podstawowe składniki, to standard średniej klasy. W teorii na pewno lepsza od Dog Chow, gdyż tam źródłem białek pochodzenia zwierzęcego są półprodukty z kurczaka czyli inaczej odpady. Ale ponieważ jako przeciwutleniacz jest stosowana substacja BHT, uznana jako substancja rakotwórcza i wycofana z przemysłu spożywczego dla ludzi, lepiej nie serwować jej przez dłuższy czas swoim zwierzakom, zwłaszcza tym z mniejszych ras.

Posted

Kilka dni temu kupiłam taką karmę swojemu Owczarkowi Niemieckiemu. W Warszawie, w Geancie na Jubilerskiej za worek Lamb&Rice 15kg+3gratis zapłaciłam79,99.
Psu karma bardzo smakuje, ale po tym co przeczytałam, nie wiem czy kiedyś ją jeszcze kupię......Czym te psiaki nasze karmić?

• 4 years later...
Posted

Witam karmie ta karma od jakiegos czasu i jestem bardzo zadowolony, z tego co wiem maja bardzo korzystne ceny i promocje ,kupuje w Piastowie u dystrybutora.
Co do tego konserwowania to juz wybór ludzi unia europiejska dopuszcza go do pozywienia dla ludzi wiec nie jest zakazany .

• 2 weeks later...
Posted

Znajoma odchowała na tym 2 berneńczyki - super wyrosły chłopaki, zero kłopotów wzrostowych, koślawizn, itd. One nadal to jedzą, z tego co wiem, jest zadowolona. U nas nie ma jej, ale w necie można znaleźć i małe worki.

• 3 weeks later...
  • 6 months later...
Posted

podnosze watek

jestesmy przed probowaniem CIBAU
postawilismy na Lam&Rice

przerobilismy Healthy Paws, Acane, Purine ProPlan, PROformace (ta ostatnia na razie bez zastrzezen), ale ... probujemy CIBAU!

• 2 months later...
Posted

Będę wdzięczna za opinie na temat karmy firmy Farmina. Chodzi mi konkretnie o Team Breeder Puppy Fish & Rice (ewentualnie CIBAU Puppy Fish & Rice).
[URL="http://www.farmina.com/?q=pl/content/product/team-breeder-puppy-fish-rice"]http://www.farmina.com/?q=pl/content/pr ... -fish-rice[/URL]
[URL="http://www.farmina.com/?q=pl/content/product/cibau-puppy-fish-rice"]http://www.farmina.com/?q=pl/content/pr ... -fish-rice[/URL]

Posted

Dostałam 3 duże próbki Seniora. Psisko pałaszuje ze smakiem, ale on zje wszystko więc żadna uciecha.
Jest sens zmieniać z Husse na Cibau?
W Husse jest mięso z kuraka 18% a w Cibau suszone mięso z kurcząt min. 25%.