Saint Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 elo :wink: czy wie ktos cos wiecej o tej karmie ??? praktycznie nigdzie nie ma jakichs wiekszych informacji o tym jedzonku dla psiakow. kupilem 1kg tej karmy aby ja wyprobować i aby zobaczyc "co tam w tej paczce siedzi" :wink: oto co jest napisane na worku: [size=6][b]CIBAU Lamb&Rice[/b][/size] "[b]Kompletny pokarm dla psów z problemami trawiennymi i uczuleniowymi[/b] Cibau Lamb&Rice jest kompletnym pokarmem dla dorosłych psów z problemami trawiennymi i uczuleniowymi. Zawiera mięso jagnięce oraz ryż - składniki wskazane w przypadku psów o szczególnie delikatnym przewodzie pokarmowym lub cierpiącego na alergie. Mięso jagnięce gwarantuje najwyższej jakosci proteiny, ryż i kukurydza zapewniają energię, miąższ burakowy jest źródłem błonnika, sprzyjającego prawidłowemu pobudzeniu jelit; tłuszcz z kurczaka czyni pokarm wyjątkowo ap[etycznym, stanowiąc również doskonałe źródło energii. Olej rybny i olej sojowy gwarantują odpowiednie ilosci kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6; drożdże piwne wspomagają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz sa bogate w witaminy B i D. Cibau Lamb&Rice zawiera wszystkie minerały i witaminy dla prawidłowej i zbilansowanej diety. [b]Sposób żywienia:[/b] patrz tabelka. Ważne: dzienne ilosci pokarmu zostaly podane w gramach; czasami zachodzi potrzeba zmiany ilosci pokarmy w zaleznosci od indywidualnego zapotrzebowania. Należy zapewnić psu dostęp do swiezej wody przez caly dzien. Zaleca sie regularnie kontrolować stan psa u weterynarza. Termin przydatnosci do sporzycia: patrz z boku opakowania. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. [b]SKŁADNIKI:[/b] Mączka jagnięca (28% min.), ryż (25% min.), kukurydza, tłuszcz z drobiu, mączka rybna, wysuszony miąższ burakowy, proszek jajeczny, olej rybny, olej sojowy, chlorek sodu, chlorek choliny, wysuszone drożdże piwne. DL-metionina, tlenek cynku, siarczan cynku, tlenek miedzi, siarczan żelaza, węglan żelaza, siarczan manganu, jodek potasu, selanian sodowy, siarczan kobaltu. Przeciwutleniacz: BHT [b]ANALIZA:[/b] Wilgotnosć 9.00% Białka 23.00% Tłuszcze 10.00% Błonnik 2.00% Popiół 7.00% Wapń 1.20% Fosfor 0.90% [b]DODATKI na kg:[/b] Witamina A 10000 j.m.; Witamina D3 1000 j.m.; Witamina E octan (alfa-tokoferol 91%) 100mg; miedź (tlenek miedzi) 30mg. i ta tabelka odnosnie ilosci pokarmu: Toy - Yorkshire, Chihuahua - 1 do 5kg - 30-100g; 5-10kg 100-170g Small - Terrier, Poodle, Spaniel, Shar Pei - 10do20kg 170-280g; 20-30kg 280g-350g Medium - Husky, Collie, Setter - 30-40kg 350-450g Large - Retriver, Malamut, Rottweiller - 40-50kg 450-540g; 50-60kg 540-600g Giant - Pyrenean, St. bernard - +60kg 600-750g" [b]Moje spostrzeżenia (na podstawie obserwacji mojego spaniela):[/b] -siersć błyszczy -brak problemów z wymiotami, biegunkami -jest żywy (brak zjawiska "ospałosci") -karma ma ładne opakowanie i przyjemnie pachnie (czytaj. nie smierdzi :lol: ) :lol: czy ktos z was spotkal sie z ta karma, slyszal o niej, wie cokolwiek wiecej ??? Pozdrawiam Quote
olekg89 Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 :o jeszcze niewidziałem tej karmy :o zamawiałes czy normalnie w zoologu na wage kupiłes??? poszukam i wyprobuje :D Quote
Saint Posted August 8, 2005 Author Posted August 8, 2005 kupilem w sklepie worek 1kg :D pozdrawiam Quote
asiek Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 jak Ci sie chcialo to wszystko z worka przepisywac... :-? Quote
wolfi Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 BHT jest substancją rakotwórczą. Obecność kukurydzy i oleju sojowego w karmie dla uczuleniowców bardzo mnie dziwi. Quote
tufi Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 Karma bardzo srednia - typ puriny dog chow, charli'ego itp. Mielismy ja w zoologicznym, gdzie pracowalam. Lepsze od pedigree, ale do premium jej daleko... Quote
Linka Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 Czyli do Acany pewnie też daleko..? Saint gdzie kupiłeś ta karme? było coś oprócz jagnięciny? [size=2]Jeśli chodzi o Dudka to niestety tylko drób i królik wchodzą w gre.. :roll: [/size] Quote
Saint Posted August 8, 2005 Author Posted August 8, 2005 Linka: kupiłem a Auchan w Komornikach. Były worki 1 i 4 kg. widziałem ze byly jeszcze Lamb&Rice, z rybą, Adult i Activ. Pozdróffki :wink: Quote
tufi Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 Ja to sprzedawalam w sklepie zoologicznym w drugim auchan. To byla opinia wlascicielki sieci sklepow zoo, wiec chyba ma jakies pojecie. Quote
Aten@ Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 moja suka ma atopie, wiec chcac nie chcac moze jesc tylko rybke lub jagniecine. Do tej pory jechalysmy na ProFormance Lamb&Rice, ale przeczytalam pochwaly pewnej hodowli AST, ktora karmi Cibau swoje psy juz od roku. Kupilam worek 15kg na probe, wersje Fish&Rice i jestem bardzo zadowolona :D suka wcina bardzo chetnie, kupki sa normalne, z sierscia i skora nie ma problemu :) [quote]Karma bardzo srednia - typ puriny dog chow, charli'ego itp. Mielismy ja w zoologicznym, gdzie pracowalam. Lepsze od pedigree, ale do premium jej daleko...[/quote] z tym sie nie zgodze... [URL="http://www.farmina.com"]strona producenta[/URL] Quote
pulecka Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 też widziałam tę karmę w auchan w Białymstoku, ale niestey nie było małych opakowan tylko wielkie wory.... jednak przyznam że ta karma wyglądała interesująco, a czy jest jakiś dystrybutor regionalny?? Quote
Aten@ Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 nie wiem, jak z dystrybutorami, ale mozesz ja kupic w kilku sklepikach internetowych (cena od 125 do 159 - w zaleznosci od promocji i sklepiku) badz tez na allegro - polecam zwlaszcza allegro - cena 99,99 za 15kg, dostawa kurierem gratis. Sama zamawiam u tego pana :) Quote
asher Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 [quote name='Aten@']strona producenta [URL="http://www.farmina.com/"]http://www.farmina.com/[/URL][/quote]Nie pomieszałaś czegoś? :hmmmm: Pod tym linkiem jest jakaś firma farmaceutyczna i nigdzie nie widzę informacji o karmie dla psów :crazyeye: Quote
asher Posted February 20, 2006 Posted February 20, 2006 Nie no, jakieś czary mary :crazyeye: Jak klikam link w twoim poście, to mi się otwiera ta firma farmaceutyczna, a jak klikam w to, co zacytowałam, to producent karmy :crazyeye: :ghost_2: Quote
Aten@ Posted February 21, 2006 Posted February 21, 2006 [quote name='asher']Nie no, jakieś czary mary :crazyeye: Jak klikam link w twoim poście, to mi się otwiera ta firma farmaceutyczna, a jak klikam w to, co zacytowałam, to producent karmy :crazyeye: :ghost_2:[/quote] no chyba faktycznie czary mary ihih Quote
sylrwia Posted February 22, 2006 Posted February 22, 2006 mi tez takie czary mary wyszly :ghost_2: Quote
sylrwia Posted February 22, 2006 Posted February 22, 2006 A czy tylko mi wyskakuja niektore zwroty w jezyku polskim? NA allegro pisza ze to karma super premium? jak z tym na prawde jest? Quote
ktrebor Posted February 22, 2006 Posted February 22, 2006 Jeśli chodzi o podstawowe składniki, to standard średniej klasy. W teorii na pewno lepsza od Dog Chow, gdyż tam źródłem białek pochodzenia zwierzęcego są półprodukty z kurczaka czyli inaczej odpady. Ale ponieważ jako przeciwutleniacz jest stosowana substacja BHT, uznana jako substancja rakotwórcza i wycofana z przemysłu spożywczego dla ludzi, lepiej nie serwować jej przez dłuższy czas swoim zwierzakom, zwłaszcza tym z mniejszych ras. Quote
Hakunia Posted February 22, 2006 Posted February 22, 2006 Kilka dni temu kupiłam taką karmę swojemu Owczarkowi Niemieckiemu. W Warszawie, w Geancie na Jubilerskiej za worek Lamb&Rice 15kg+3gratis zapłaciłam79,99. Psu karma bardzo smakuje, ale po tym co przeczytałam, nie wiem czy kiedyś ją jeszcze kupię......Czym te psiaki nasze karmić? Quote
Ghila Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 Witam karmie ta karma od jakiegos czasu i jestem bardzo zadowolony, z tego co wiem maja bardzo korzystne ceny i promocje ,kupuje w Piastowie u dystrybutora. Co do tego konserwowania to juz wybór ludzi unia europiejska dopuszcza go do pozywienia dla ludzi wiec nie jest zakazany . Quote
Bura Posted October 22, 2010 Posted October 22, 2010 Znajoma odchowała na tym 2 berneńczyki - super wyrosły chłopaki, zero kłopotów wzrostowych, koślawizn, itd. One nadal to jedzą, z tego co wiem, jest zadowolona. U nas nie ma jej, ale w necie można znaleźć i małe worki. Quote
Ghila Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 Jezeli ktos jest zainteresowany mam pare prubek moge wyslac za zwrot za przesyłke . Quote
AL27 Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 podnosze watek jestesmy przed probowaniem CIBAU postawilismy na Lam&Rice przerobilismy Healthy Paws, Acane, Purine ProPlan, PROformace (ta ostatnia na razie bez zastrzezen), ale ... probujemy CIBAU! Quote
Pysioo Posted July 22, 2011 Posted July 22, 2011 Będę wdzięczna za opinie na temat karmy firmy Farmina. Chodzi mi konkretnie o Team Breeder Puppy Fish & Rice (ewentualnie CIBAU Puppy Fish & Rice). [URL="http://www.farmina.com/?q=pl/content/product/team-breeder-puppy-fish-rice"]http://www.farmina.com/?q=pl/content/pr ... -fish-rice[/URL] [URL="http://www.farmina.com/?q=pl/content/product/cibau-puppy-fish-rice"]http://www.farmina.com/?q=pl/content/pr ... -fish-rice[/URL] Quote
anetta Posted July 23, 2011 Posted July 23, 2011 Dostałam 3 duże próbki Seniora. Psisko pałaszuje ze smakiem, ale on zje wszystko więc żadna uciecha. Jest sens zmieniać z Husse na Cibau? W Husse jest mięso z kuraka 18% a w Cibau suszone mięso z kurcząt min. 25%. Quote
Recommended Posts