kyane Posted September 18, 2004 Posted September 18, 2004 Ja dosc dlugo tak wozilam moja psice, sprawdzily sie znakomicie :P . Pies ma komfort, bo moze sie przemieszczac i zmieniac pozycje, ja natomiast wiedzialam, ze jest bezpieczna w razie np. gwaltownego hamowania. No i nie wlazila mi pod pedaly. Moga tez sluzyc inerwencyjnie jako zwykle szelki. Najwazniejsze, to dobrac odpowiedni rozmiar. Milych podrozy :D Quote
tomcioh Posted September 20, 2004 Posted September 20, 2004 Właśnie takie pasy mamy. Chciałam zasięgnąć jezyka czy sa dobre. Bo ostatnio jak jechałam a właściwie dojechałam do domu, chciałam odpiąc psa zobaczyłam, że była już rozpieta. I teraz nie wiem czy same sie rozluzowały czy pies niechcący staną i sie rozpieły Quote
PANKA Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 nasz Sumek zaskakujaco spokojnei przyjal fakt obarczenia jego ramion "szelkami". Nie przeszkadzaly mu, to wazne. Podjelismy z mezem decyzje o kupnie, kiedy wyjazd nad morze okazal sie potwierdzony. Sumo byl bezpieczny, my bylismy spokojniejsi o jego ewentualne spadki z tylnej kanapy przy hamowaniu, a szelki maja na tyle mozliwosc regulacji, ze mial wystarczajaca swobode przy jednoczesnym zabezpieczeniu. Tyle tylko, ze na poczatku krecil sie troszeczke i pasek do wpinania, czasem okrecal sie wokol jego nogi. Trzeba na to zwracac uwage, czy pies sie nie "zakrecil" w szelkach :cry: . Po pewnym czasie juz wiedzial w ktora strone sie odwrocic, zeby bylo dobrze :D Mysle, ze posiadanie ( = wykorzystywanie czynne) takich szelek to OBOWIAZEK. W momencie gwaltownego hamowania, co czesto nie zalezy od nas, pies leci przez szybe jak pocisk...a chyba tego nikt by nie chcial... To naprawde dobra inwestycja :lol: Quote
Ludek Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 My od jakiegoś czasu też używamy szelek. Co prawda nie tych ze zdjęcia, bo sporo droższe, ale takich zwykłych i przypinamy zwykłą smyczą do pasa. Quote
tristia Posted July 27, 2005 Posted July 27, 2005 Nie orientujecie sie moze czy sa one obowiazkowe? Quote
an3czka Posted July 27, 2005 Posted July 27, 2005 z tego co slyszalam to tak, ale zastanawiam sie jak to wyglada gdy pies wozony jest w bagazniku a nie na tylnym siedzeniu? Quote
tristia Posted July 28, 2005 Posted July 28, 2005 dzieki wielkie tak tez myslalam:) a co do bagaznikow to nie mam pojecia.... Quote
bachar Posted July 28, 2005 Posted July 28, 2005 Podobnież powinna być założona siatka/kratka oddzielająca przedział bagażowy od reszty samochodu. Quote
daga10011 Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 no ja nad taka kratka mysle intensywnie-i rozumiem ze jest potrzebna-bo moje glupki mi raz na kark skoczyly-i to jest wymog bezpieczenstwa..ale z tymi pasami-gorsza sprawa :roll: ..jak mam zamontowac pasy na tyle wana dla 3 sredniej wielkosci psow???????? :roll: Quote
an3czka Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 wlasnie przeczytalam w Moim Psie, ze kodeks drogowy nie zawiera nakazu przewozenia psow w pasach bezpieczenstwa co wiecej, nie ma zakazu przewozenia psow np. na przednim siedzeniu. jestesmy jednak, jako uzytkownicy drog, zobowiazani zachowac ostroznosc i unikac dzialania mogacego zagrozic bezpieczenstwu. Quote
bognik Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 Ja chyba kupię mojej suni takie pasy, ale ona jest mała, to rasa lhasa apso. Przypnę ją na siedzeniu :) Quote
an3czka Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 moj pies jezdzi w bagazniku, wiec pasy mi nie sa potrzebne Quote
hohufka Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 [quote name='an3czka']wlasnie przeczytalam w Moim Psie, ze kodeks drogowy nie zawiera nakazu przewozenia psow w pasach bezpieczenstwa co wiecej, nie ma zakazu przewozenia psow np. na przednim siedzeniu. jestesmy jednak, jako uzytkownicy drog, zobowiazani zachowac ostroznosc i unikac dzialania mogacego zagrozic bezpieczenstwu.[/quote] W tym przypadku wiele będzie zależało od kontrolującego samochód policjanta. Już kiedyś było o tym na forum, ale można jeszcze raz: pies, tak jak każdy ładunek, powinien być zabezpieczony w taki sposób, by wykluczyć jego swobodne przemieszczanie się po pojeździe i tym samym nie utrudniał kierowania pojazdem. Pies na przednim siedzeniu takich warunków raczej nie spełnia... ;) Quote
AnnaM Posted August 25, 2005 Posted August 25, 2005 a dla małych piesków? chyba wygodniejszy byłby plastikowy transporter (taki który można przymocować pasami) Quote
karolaGd Posted August 25, 2005 Posted August 25, 2005 pewnie i tak, ale sa mniejsze rozmiary tych pasow :lol: Quote
tristia Posted August 25, 2005 Posted August 25, 2005 my tez mamy takie pasy, tylko kiedy poszlismy je kupic do zoologicznego okazalo sie ze mozna je skompletowac, dlatego tez kupilismy bajeranckie kolorowe szelki :)i do tego czesc ktora sie wpina w sam., sprawdzily sie super i wkoncu przy gwaltownym hamowaniu nie musze sie martwic o Melona pozdr Quote
karolaGd Posted August 26, 2005 Posted August 26, 2005 fajna obsluga musi byc w twoim zoologu ze wam tak doradzili bo inni nawet nie pisna ze mozna i w ten sposob zlozyc pas :lol: pozdrawiam Quote
Weronika Posted August 27, 2005 Posted August 27, 2005 Moja Hercia ma kardigan zabezpiecza przed urazami przy gwałtownych zmianach prędkości a i siedzenie przed piaskiem i sierścią .Pasuje też do bagażnika. Quote
seikatsu Posted September 8, 2005 Posted September 8, 2005 Moja dobermanka jeździła z przodu, bo inaczej nie bardzo chciała i pamiętam, ze miałam już wyrobiony odruch przytrzymawania jej przy hamowaniu. No ale nie był to na pewno dobrze zabezpieczony ładunek. Ja korzystam ze zwykłych codziennych szelek spacerowych, a smycz to przypięcia zrobiłam sama - karabińczyk+taśma parciana+końcówka od pasów (to co się wpina) i całkiem całkiem. Quote
Gonia Posted September 8, 2005 Posted September 8, 2005 Moje psy są małe i jeżdżą na tylnym siedzeniu,oczywiście w pasach.Zmusiła mnie do tego chwila grozy,kiedy mój ukochany piesek wlazł mi pod nogi w czasie jazdy,przy dość dużej prędkości :evil: Teraz jeżdzimy spokojnie,bez stresu i wędrówek po aucie :D Quote
tristia Posted September 11, 2005 Posted September 11, 2005 juz jakis czas temu nabylismy sobie pasy i zdecydowanie sa potrzebne:) teraz przynajmniej nikt mi nie kladzie glowy na ramieniu:) Quote
DORRAG Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 ja mam zamiar naszej małej kupić takie szelki samochodowe, tylko nie moge się zdecydować ,mam do wyboru takie szelki firmy trixie i milan i nie wiem które są lepsze. Poradźcie. Quote
Aten@ Posted September 28, 2005 Posted September 28, 2005 [quote name='seikatsu']Ja korzystam ze zwykłych codziennych szelek spacerowych, a smycz to przypięcia zrobiłam sama - karabińczyk+taśma parciana+końcówka od pasów (to co się wpina) i całkiem całkiem.[/quote] rowniez korzystam ze zwyklych szelek, a koncowke do pasow kupilam na allegro za 10zl :) choc ostatnio wrzucam psa do bagaznika, wiec pasy nie sa jej potrzebne Quote
Osiolek Posted November 4, 2005 Posted November 4, 2005 Ja mam Trixie i sa znakomite!!!!! Poza tym szelki mozna je uzywac jako zwykle szelki. Quote
Recommended Posts