JustynaJK Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 oj nie otwiera mi się ta stronka,pisze,że nie istnieje.Szkoda:placz: Quote
agamblu Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 Witam! Czy ktos moglby mi podpowiedziec jaki genotyp maja sznaucery pieprz i sol oraz czarno-srebrne? Z gory dziekuje i pozdrawiam Quote
Aussie Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Hej, Genetyka umaszczen to moj konik :-) Podaje genotypy dla basenji: Rudo-białe: A^y A^y (albo A^y a^t) BB brbr CC DD EE gg kk mm rr s^i s^i Trikolory: a^t a^t BB brbr CC DD EE gg kk mm rr s^i s^i Czarno-białe: A^y A^y (albo A^y a^t albo a^t a^t) BB brbr (lub BrBr lub Brbr) CC DD EE gg KK (lub Kk) mm rr s^i s^i Pręgowane: A^y A^y (albo A^y a^t) BB BrBr (lub Brbr) CC DD EE gg kk mm rr s^i s^i I jeszcze jedna mozliwosc, ktora moze u nich wystapic (choc przyznam sie, ze nie widzialam): Trikolory z pregowanymi podpalaniami: a^t a^t BB BrBr (lub Brbr) CC DD EE gg kk mm rr s^i s^i Uwagi: Dominujacy czarny NIE jest kodowany przez locus A. Jest kodowany przez niezidentyfkowany jak dotad gen oznaczony obecnie jako locus K (dominujaca forma nie pozwala na produkcje rudej eumelaniny we wlosach - moze tam byc tylko czarna, czekoladowa lub blekitna eumelanina). Najbardziej dominujacym allelem z locus A jest A^y (okreslany u roznych ras jako rudy, sniady, zloty, zolty) O tym, ze ten kolor nie moze byc w locus A (co nadal podaje wiele przestarzalych zrodel!) swiadczyly takze wyniki krzyzowek w basenji! Np. po psie czarno-bialym i trikolorze mogly rodzic sie wszystkie trzy umaszczenia (czarno-b., rudo-b. i trikolory), co BYLOBY NIEMOZLIWE, gdyby wszystkie trzy umaszczenia byly kodowane przez ten sam locus (sprobujcie to sobie rozpisac w kwadracie Punetta). Dzis zostalo to potwierdzone przez badania naukowe. (Gen A jest znany.) Podobnie jest z locus E i pregowaniem. Akurat nie u basenji, ale u innych ras tez nie zgadzaly sie wyniki krzyzowek z tym co sie powszechnie podawalo. Obecnie gen ten zostal juz poznany i wiadomo, ze koduje mutacje: recesywny zolty (e) i maske (E^m), natomiast NIE koduje pregowania. Nie wiadomo na razie gdzie jest ono kodowane, ale moze miec osobny locus (Br -jak ja napisalam), ewentualnie, niektorzy przypisuja go do locus K (k^br), ale trudno to stwierdzic nie znajac konkretnego genu. Jednak wydaje sie, ze moze to byc jeszcze osobny gen. Oczywiscie w powyzszych zalozylam, ze nie wystepuja u nich recesywne niewzorcowe umaszczenia jak czekoladowe (b), blekitne (d) czy rude recesywne (ee) - bo chyba nie zdarza sie aby rodzily sie rudaski po czarnych podpalanych (czyli trikolorach)? Quote
Aussie Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Sznaucerki - zakladam, ze chodzi o miniatury? Pieprz i sol: a^g a^g (lub a^g a^t) BB c^ch c^ch DD EE (lub Ee) gg kk mm rr SS Czarno-srebrne: a^t a^t BB c^ch c^ch DD EE (lub Ee) gg kk mm rr SS W powyzszym zalozylam, ze nie wystepuja u nich recesywne czekoladki, blekitki i ze nie maja maski (choc akurat tego nie jestem pewna), jak rowniez nie przenosza dereszowatosci (co przy braku genow laciatosci z locus S nie ma i tak znaczenia). Quote
Aussie Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 P.S. Allel a^g bywa tez oznaczany jako a^w (wild) i chyba to jest czesciej uzywane. Chodzi o kolor "dziki", czyli wilczasty (czyli umaszczenie typu "aguti" - wlos prazkowany. Quote
JustynaJK Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 bardzo ładnie i prosto wszystko wyjaśnione:lol: super Quote
Aussie Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Oj, oj, widze, ze przez ten glupi zajety serwer przepadl moj post o briardach :-( No nic, na razie napisze o bokserkach (nie tych meskich ;-)) Boksery maja bardzo proste genotypy, ale i ciekawe! Po pierwsze to wlasnie u bokserow nie zgadzaly sie 'te sprawy' z maska i pregowaniem ;-) Jak wiadomo wszystkie boksie co do jednego maja maski. Gdyby maska i pregowanie bylo kodowane przez ten sam locus to krzyzujac dwa boksie pregowane moglyby nam wyjsc psy bez masek. A tak nie jest! Druga ciekawa sprawa, to fakt, iz pomimo, ze boksie wydaja sie miec gen kodujacy tzw. znaczenia irlandzkie (czyli biala strzalka na pysku, bialy kolnierz, biale lapy i koniec ogona :lol: ) - s^i, to wcale tak nie jest! Znaczenia te pojawiaja sie w wyniku niepelnej dominacji braku znaczen (S) nad laciatoscia (s^p) a byc moze i skrajna laciatoscia (s^w). Dlatego chcac utrzymac w populacji ladne biale znaczenia nie da sie uniknac przychodzenia na swiat bialych bokserow. Oczywiscie mozna tego uniknac krzyzujac psa ze znaczeniami z psem bez tych znaczen (tzn. ma on zazwyczaj tylko biala plamke na piersi i biale konce palcow). A genotyp boksiow wyglada tak: Bokser zolty: a^y a^y BB brbr CC DD E^m E^m gg kk mm rr SS (bez znaczen, nie daje bialych szczeniat) lub S s^p lub S s^w - moze dawac biale szczenieta) Bokser pregowany: a^y a^y BB BrBr (nie daje zoltych szczeniat) lub Br br (moze dawac zolte szczenieta) CC DD E^m E^m gg kk mm rr SS (bez znaczen, nie daje bialych szczeniat) lub S s^p lub S s^w - moze dawac biale szczenieta) Bokser bialy: a^y a^y BB BrBr lub Br br (latki pregowane) lub br br (zolte latki) CC DD E^m E^m gg kk mm rr s^p s^p lub s^p s^w lub s^w s^w Quote
JustynaJK Posted March 24, 2006 Posted March 24, 2006 u puli dużo prościej,ze wzgl na mniej skomplikowane umaszczenia:lol: Quote
puli Posted March 24, 2006 Posted March 24, 2006 Co mam przez to rozumieć?Puli też są białe,szare,rude,z czarnymi maskami,czarne-czarne,czarne szarzejące,czarne rudziejące. Quote
JustynaJK Posted March 24, 2006 Posted March 24, 2006 ale nie mają pręg ani łat ,a to już trochę upraszcza sprawę:lol: Quote
puli Posted March 25, 2006 Posted March 25, 2006 No tak,choć pręgowany puli...czemu nie?Ja dopiero staram się wniknąć w temat.Ci co o tym wiedzą najwięcej to mówią po węgiersku.Czasem znajdę jakieś tłumaczenie na ang ale i tak muszę szukać dobrych ludzi co pomogą. Quote
Marusia Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 Aussie przede wszytkim gratuluję wiedzy tak ścisłej jak i zaangażowania. Podziwiam. Co powiesz w kwesti amstaffów. Szczególnie interesują mnie płowe, błękitno płowe, rude, żółte. Quote
agamblu Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 To co wiecie juz z jakiego loci idzie plowy u briarda? Quote
Aussie Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 Płowy u briarda to proste i od dawna było wiadome ;-) Locus A, allel A^y - najbardziej dominujący w tym locus, wbrew temu co się w niektórych miejscach pisze - nie ma tu dominującego czarnego, a z kolei wilczaste umaszczenie jest tutaj, ale jest recesywne wobec płowego. Quote
Aussie Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 O amstafach napisze jak nie zapomne jutro (bo daawno tu nie zaglądałam ;)) Quote
warg2003warg Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 To ja bardzo poproszę szetlandy śniade jak tylko czas się znajdzie.A na razie :lol: Quote
agamblu Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 [quote name='Aussie']Płowy u briarda to proste i od dawna było wiadome ;-) Locus A, allel A^y - najbardziej dominujący w tym locus, wbrew temu co się w niektórych miejscach pisze - nie ma tu dominującego czarnego, a z kolei wilczaste umaszczenie jest tutaj, ale jest recesywne wobec płowego.[/quote] A jak myslisz czy w zwiazku z tym ze Briard ma domieszke krwi Barbeta to sniady u Barbeta idzie z locus A czy tez jak u Pudla (ktorego Barbet ma znowu domieszke) z locus E? Quote
Różyczka Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Czy mogłabym prosić o [B]sznaucerki mini czarne i białe[/B](nie wiem czy piszę to potrzebnie ale nosek oczka pazurki,itp poza sierścią mają czarne) Może Ty byłabyś tak miła i napisała mi jak ma być bo albo mi wrabiają albinosy albo że w czasie dorastania zmieniają kolor a tego już zupełnie nie mogę zrozumieć skąd się taki pogląd wziął jakie się rodzą takie są niebieleją z czasem Quote
Kobold Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 Witam wszystkich.:multi: [I][B]Aussie [/B][/I]jestem pod wrazeniem Twojej wiedzy:shock:naprawde uklon w Twoja strone.No i tez mialabym taka cichutka prosbe:Help_2: Jak to wyglada u Havanczykow / Biszonowate.Bardzo dziekuje i pozdrawiam:Dog_run: Quote
Aussie Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 [quote name='agamblu']A jak myslisz czy w zwiazku z tym ze Briard ma domieszke krwi Barbeta to sniady u Barbeta idzie z locus A czy tez jak u Pudla (ktorego Barbet ma znowu domieszke) z locus E?[/quote] Tak jak napisałam, zdecydowanie z locus A - A^y. Wszystkie briardy płowe mają zawsze choć troszkę czarnego nalotu albo przesiania a u psa ee nie byłoby to możliwe. Quote
Aussie Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 [quote name='Różyczka']Czy mogłabym prosić o [B]sznaucerki mini czarne i białe[/B](nie wiem czy piszę to potrzebnie ale nosek oczka pazurki,itp poza sierścią mają czarne) Może Ty byłabyś tak miła i napisała mi jak ma być bo albo mi wrabiają albinosy albo że w czasie dorastania zmieniają kolor a tego już zupełnie nie mogę zrozumieć skąd się taki pogląd wziął jakie się rodzą takie są niebieleją z czasem[/quote] Czarne sznaucerki są KK albo Kk - to jest od niedawna. Wcześniej podawano, że mają A, choć niektóre skojarzenia wskazywały na to, że musi byc inaczej. Konkretnie takie skojarzenia, w których po dwóch czarnych sznuckach rodziły się oprócz czarnych sznucki pieprz i sól oraz czarno-srebrne. Gdyby wszystkie te trzy umaszczenia były warunkowane przez jeden locus, nie byłoby to możliwe (stąd były niesłuszne oskarżenia o fałszowanie kryć). Dziś wiemy już napewno, że jednolicie czarne umaszczenie nie jest warunkowane przez locus Aguti, tylko przez jakiś inny, nieznany, oznaczony literką K. Natomiast białe sznaucerki są genetycznie ee - tak jak biszkoptowe labki czy goldeny + mają jakiś gen rozjaśniający kolor rudy do bieli (przypuszczalnie c^ch. ale nie jest on jeszcze poznany). Podobnie jest z białymi pudlami, samojedami, podhalanami, westie... A odnośnie dokładnej rozpiski genotypów sznaucerków to polecam kupno mojej małej książeczki o sznaucerach, wyd. przez MAKO :-) Quote
Aussie Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 [quote name='Kobold']Witam wszystkich.:multi: [I][B]Aussie [/B][/I]jestem pod wrazeniem Twojej wiedzy:shock:naprawde uklon w Twoja strone.No i tez mialabym taka cichutka prosbe:Help_2: Jak to wyglada u Havanczykow / Biszonowate.Bardzo dziekuje i pozdrawiam:Dog_run:[/quote] Niestety, w tych rasach się dokładnie nie orientuję jakie są możliwe umaszczenia, więc proszę o podanie namiarów do dobrych zdjęć to napiszę co tam jest. Quote
Recommended Posts