Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 21k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• zadziorny

3144

• Ali26762

2239

• bos

2111

• coztego

1051

Posted

Kochani, powróciłam z Egiptu - Marsa Alam a którym przeżyłam przygodę życia. Nauczyłam się widzieć i rozumieć świat stworzonek żyjacych pod wodą... na głębokości 5 m i 20 m.... tych małych i troszkę większych (dugong 2,5 m.)! Niesamowite przeżycie!

Zdjęcia wstwię dopiero w tygodniu, bo swoich nie mam zbyt wiele...

Dobrze Was znów czytać, choć zaległości mam ogromne... :mad:

Posted

[quote name='aga_ostaszewska']
Dobrze Was znów czytać, choć zaległości mam ogromne... :mad:[/QUOTE]
Ale jesteś świeża i wypoczęta więc możesz się poświęcić czytaniu :evil_lol:
Witaj w domu! :)

U nas wychodzi słoneczko i pogoda wygląda dość obiecująco. A ja się dzisiaj wreszcie porządnie wyspałam :multi:
Muszę wymyśłić jakiś obiad... :hmmmm:
I zadzwonić do weta, czy pracują dzisiaj... W sobotę odkryłam, że sucz ma okropnie zababrane ucho, to które było podrażnione przez tę cholerną maść ogrodniczą :shake:

Posted

Witaj, [B]aguś-o[/B]! czekam z ciekawością na fotki! nie chciał cię nikt porwać? jak w samolocie? (pytam, bo niedługo moja córka wraca); jak Czikula Cię powitała?

Posted

Oj z tym czytaniem to wcale nie tak prosto... już dziś w pracy jestem :angryy:

[B]bogula:[/B] Ani na lotnisku w Egipcie (Hurgada) ani w Warszawie nie miałam najmniejszych problemów. Nie słyszałam też, by ktokolwiek ze znajomych miał jakiekolwiek problemy. Czika powitała mnie fantastycznym cieczkowym nastrojem ;)... a więc zrobiłam mi niespodziankę i nie będziemy mogły pojechać na wystwę do Torunia... ale cóż... co się odwlecze, to...

ehhh.... wracam znów do pracy :angryy:

Posted

Witaj [B]aga[/B] po udanych wczasach!!! :multi:

[B]zadziorny[/B] to przez te wakacje tak pusto,wszyscy wypoczywają :p :p :p

Posted

[quote name='Welsh Terrier']Jeżeli na dwóch wystawach ten sam sędzia okulawia psa (nikt tego przedtem nie zauważył) czy to nie jest złośliwość? :shake: Uważam, że coraz więcej wystawców powinno pytać dlaczego ich pies przegrał.[/quote]

welsh terier jak sedzia okulawia psa ??????? Dosc intrygujace stwierdzenie.
Na wystawiew Hamburgu byly dwa welshe i mimo ze byly pieknie zrobione dostaly dwie bdb ( sedziowala hodowczyni welshy P. Ilse freeksern)
Goraco polecam wyjazdy za granice na te najwazniejsze wystawy do Niemiec , Holandii, Luxemburga czy Belgii tam mozna duzo sie nauczyc.
Mowisz ze coraz wiecej wystawcow powinno sie pytac dlaczego pies przegral ..... owszem to mozna chociaz opis powinien byc tak skonstruowany by z niego wynikala ocena ale awantur na ringach nie powinno sie robic ( regulamin wystaw)

Posted

[quote name='Nitencja']
Mowisz ze coraz wiecej wystawcow powinno sie pytac dlaczego pies przegral ..... owszem to mozna chociaz opis powinien byc tak skonstruowany by z niego wynikala ocena ale awantur na ringach nie powinno sie robic ( regulamin wystaw)[/quote]

Ja miałam przyjemność być kiedyś na takiej wystawie, na której sędzia bardzo dokładnie uzasadniał lokaty psów. Zgromadziło to wokół ringu mnóstwo kibiców i wystawa dla przeciętnego oglądacza jak i "starych wyżeraczy" zrobiła się naprawdę ciekawa.

Co do awantur zupełnie się zgadzam z [B]Nitencją[/B], poza tym w każdym katalogu jest wyraźnie napisane, że ocena sędziego jest ostateczna i niepodważalna i nawet jesli nam się to nie podoba to biorąc udział w wystawie musimy to zaakceptować

[quote name='Nitencja']Na wystawiew Hamburgu byly dwa welshe i mimo ze byly pieknie zrobione dostaly dwie bdb ( sedziowala hodowczyni welshy P. Ilse freeksern[/QUOTE]

Ale pewnie wygrał pies również przepięknie przygotowany. A tak z czystej ciekawości zapytam się Ciebie [B]Nitencjo[/B], jeździsz dużo więcej na zagraniczne wystawy niż ja, czy na wystawach w Niemczech, Holandii Luxemburgu itd... wystrzyżone maszynka psy dostają CACIBY?

Posted

Swallow
w welshach na owej wystawie nie bylo BOB poniewaz mimo pieknie zrobionych psow byly hm delikatnie mowiac badziewia.
Co do kolejnego pytania .... tak widzialam i wiem nawet kto robil ( jeden znany handler welshow) tylko caly wic polega na tym by zrobic tak zeby nie widac iz byly robione maszynka.
A co do samego Zwyciezcy rasy ....... hmmm przyznam sie ze go na zywo nie widzialam od klasy szczeniat na klubowej wystawie ale cos znaczy ze jesli to byla jego 4 wystawa i 4 BOB (sic!!) i to od roznych sedziow to w tym psie musi siedziec [B]potencjal[/B]. Strach pomyslec w takim razie jakby wygladal ten pies gdyby zostal lepiej przygotowany ;-) Oczywiscie w pewnych srodowiskach welshowych ....m.inn na poludniu rodzice Tysona i Tequile jest post5rzegane za najgorsze "badziewia.... Ale zaden welsh w Polsce (oprocz Caesara ) nie zrobil tyle co tata Tysona i Tequili, natomiast mastka ma pochodzenie wybitnie uzytkowe,...
Zrobienie to nie wszystko.moze byc pies wytrymowany a badziew........ itd itp......
Poza tym w Polsce nie on jeden robi maszynka , jest jeszcze jedna, prym wiodaca hodowla welshy na poludniu i tez sa robione maszynka...... itd itp....

Posted

[quote name='coztego'][quote name='aga_ostaszewska']No to moze jeszcze jedno wstawie... :lol:[/quote]Dlaczego Ty mnie nie lubisz :placz: [/quote][B]Aga[/B] dlaczego Ty nas wszystkich nie lubisz? :shake: :mad: :placz: :placz: :placz:

Posted

Generalnie na ringach welshy chodzą same "aczkolwiek jakoby walijskie" tylko i wyłącznie na ocenę bdb lub nawet db. Sędziowie w przypływie czułości i tego co widzą na ringu dają takie a nie inne oceny. Twierdzę, że trzeba popatrzeć, co wygrywa na ringach nie tylko w Polsce oraz powystawiać psa na ringach za granicami naszej kochanej ojczyzny (nie mam na mysli Czech i Słowacji, bo to inna bajka, a w zasadzie takie same badziewia jak u nas, paskudne anatomicznie i źle przygotowane). Doskonały pies na ringu to: anatomia zbliżona do wzorca, dobre przygotowanie psa do wystawy i doskonałe prezentowanie na ringu.
Jest niewiele takich psów u nas. Trzeba na nie popatrzeć, docenić i poprawić to co jest, a nie sugerować pyszczeniem, że ta czy inna hodowla jest lepsza. Ileś lat w hodowli welshy niczego nie dowodzi, jeśli nie ma sukcesów europejskich czy światowych. Trzeba mieć oczy i umysł otwarte, bo inaczej to wychodzi Polska właśnie. Należy korzystać z dobrego materiału genetycznego a nie tylko siedzieć w kręgu jednej hodowli, bo z tego nic dobrego nie wychodzi, jak widać dla innych posiadaczy welshy, tylko i wyłącznie rozczarowanie.

Posted

[quote name='bo']Doskonały pies na ringu to: anatomia zbliżona do wzorca, dobre przygotowanie psa do wystawy i doskonałe prezentowanie na ringu.
Jest niewiele takich psów u nas. Trzeba na nie popatrzeć, docenić i poprawić to co jest, a nie sugerować pyszczeniem, że ta czy inna hodowla jest lepsza.[/quote]

[B]bo[/B] - nie zauważyłam, żeby ktoś pisał, że jakaś hodowla jest zła czy dobra, pisaliśmy wyłącznie o przygotowaniu psów do wystawy. I tak jak piszesz warto byłoby Tysona "poprawić" tzn przygotować tak do wystawy, żeby nie było wątpliwości, że rzeczywiście jest wybitnym psem. Ja w Sopocie na wystawie nie byłam, ale widziałam go na klubówce we Włocławku, nie przyglądałam mu się uważnie, bo byłam zajęta swoją suką ale pierwsze co rzucało się w oczy to brzydko ostrzyżony pies, nie pasujący do bardzo elegancko ubranego właściciela.

[quote name='Nitencja']Swallow
w welshach na owej wystawie nie bylo BOB poniewaz mimo pieknie zrobionych psow byly hm delikatnie mowiac badziewia.
[/QUOTE]
No i to mi się podoba, bo nie ma obowiązku żeby pies dostał BOB czy CACIB.

Posted

Swallow obowiazku dania nie ma. Ale czasem pies ma ladna anatomie i ruch i wybitnie wyroznia sie na tle innych psow i dlatego czasem warto dac takiemu psu wyroznienie. Sedziowanie jest "tu i teraz" czyli mam taka i taka stawke psow i z tego wybieram.

Posted

a co do Tysona to nie uwazam by byl badziew . a w sukach ta ktora "zgarnela"CACIB mimo pewnych niedorobek w Lesznie bardzo mi sie podobala i slusznie wygrala wtedy resCACIBa wiec uwazam ze w Sopocie mogla wygladac podobnie.
Wlasciciel uczy sie dopiero prawidlowego trymowania sam i ciagle sie pyta jak pewne rzeczy zrobic. Zycze mu by sie udalo i polaczyl piekno welsha z wybitna uzytkowoscia.

Posted

[quote name='Nitencja']a co do Tysona to nie uwazam by byl badziew [/quote]

[B]Nitencja[/B] nikt nie napisał, że Tyson to badziew. Ja go zapamietałam jako psa z przepiękną górną linią, brzydko ostrzyżonego. Bardzo chciałabym go zobaczyc przygotowanego do wystawy przez Ciebie

Posted

[quote name='Nitencja']Widzisz Swallow ..... i tu jest zaprzeczenie : niby pies jest ladny, ale BOBa nie powinien dostac...[/quote]

Nie widziałam go w Sopocie, bo na tej wystawie nie byłam ale jeśli wyglądał tak jak we Włocławku to moim zdaniem CACIBA nie powinien dostać

Posted

Na dzis koncze juz dyskusje , w koncy trzeba sie wyspac. A jutro planuje moje szorsciuchy potrymowac a to jedyny wolny dzien w tygodniu :)
pozdrawiam wszystkich welshomaniakow.
Papa

Posted

[quote name='swallow']Nie widziałam go w Sopocie, bo na tej wystawie nie byłam ale jeśli wyglądał tak jak we Włocławku to moim zdaniem CACIBA nie powinien dostać[/quote]

[U]Przychylam sie do powyzszej wypowiedzi.[/U]
Uwazam, ze na wystawie pieknosci,wszystko powinno byc oceniane.
W przeciwnym razie trymowaniwanie nie ma najmniejszego sensu.

[B]Welszowiacy moze wszyscy idzmy na latwizne.[/B]

Jaka bylaby to oszczednosc czasu i oszczedzenie bolu wielu psom.
Mysle,ze trymowania powinno sie zakazac,tak jak kopiowania uszu i ogonow.
[COLOR=red]Wyobrazam sobie ile pieskow byloby szczesliwszych.[/COLOR]:Dog_run:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...