Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Davie'] Szkoda, bo sędzia oczywiście od dawna zaklepany, i nie bylibyśmy narażeni na takie rzeczy jak dawane na A1 czasy, w których psy z przyzwoitym tępem z trudem się mieszczą, albo i nie. :lol: [/quote]

Davie, trochę OT, ale myślę, że jakby częściej tacy sędziowie do nas przyjeżdzali, śrubujący takie czasy, to polskie agility trochę lepiej by się prezentowało...
Ostatnio się dowiedziałam, że wg reguł NADAC (North America Dog Agility Council) w klasie masters (roboczo przyjmijmy, że to takie nasze A3) przyjmuje się prędkość 5 yardów/sek czyli 4,55 m/sek i dodatkowo dolicza się do STC 2 sek. na zrobienie slalomu, dwie sek. na zrobienie kładki, po sekundzie na palisadę i huśtawkę. Ha. To jest oczywiście prędkość dla największych psów.

Posted

Rauni,
niestety, ale sędzia nie wydał mi się zbyt kompetentny... Owszem, w poszczególnych klasach wymogi czasowe rosną i ale w A1 zazwyczaj są one dosyć wspaniałomyślne. :D I oczywiście poprzeczka idzie w górę przy kolejnych dwóch kategoriach. O wyśrubowanych czasach na jumpingach nie wspominając. :)
A jeśli chodzi o prezentowanie się naszego agility, to sędzia był i pojechał, a my zostaliśmy z np. cały czas obowiązującym specyficznym kuriosum polegające na zaliczaniu egzaminów na kategorie także na przebiegach jumping i open. :roll: :lol: O braku obowiązku mierzenia psów (czego skutki sama doświadczyłaś na swoim psie) nie wspominając, itp., itd.. A tak BTW, NADAC to świetny przykład! :D Bardzo mi się podobają ich restrykcyjne przepisy dotyczące pomiarów wzrostu psów. :D

Posted

Tak, mierzenie powinno być, tu się zgodzę :D (aczkolwiek obecnie przeżywam męki patrząc na Vigo: urośnie jeszcze czy nie urośnie? Może go pod niską ławą zacząć hodować? :D ).

A co Ci przeszkadza zdobywanie klasy za A+J? Ja się akurat z tego cieszę, to dodatkowa możliwość zdobycia nóżki, a że trudniejsza, a nie łatwiejsza, to w ogóle nie widzę sprawy. Akurat z Sunday większość klas zdobywałam właśnie za A+J (he, he, a zdobywszy raz A3 i drugi raz A2 żartem mówię, że ona już ma A4)...

Wiesz co, najpierw też pomyślałam, że czas 4 m/sek w A1 to trochę przesada. Ale potem pomyślałam, że przecież tor w A1 jest łatwiejszy, więc pies może biec szybciej, a nie czarujmy się, pies, który nie jest w stanie wyciągnąć 4 metrów w A1, w A2 nie zrobi tego tym bardziej...

A że ten sędzia źle sędziował strefy, to już inna bajka. Ale jednak w przypadku polskiego agility największym problemem wydaje mi się to, że bardzo dużo psów biega wolno.

Posted

[quote]Tak, mierzenie powinno być, tu się zgodzę :D (aczkolwiek obecnie przeżywam męki patrząc na Vigo: urośnie jeszcze czy nie urośnie? Może go pod niską ławą zacząć hodować? :D ).[/quote]
:lol: :lol:

[quote]A co Ci przeszkadza zdobywanie klasy za A+J? Ja się akurat z tego cieszę, to dodatkowa możliwość zdobycia nóżki, a że trudniejsza, a nie łatwiejsza, to w ogóle nie widzę sprawy.[/quote]
Trudniejsza?!?:o Moim zdaniem łatwiejsza. Na dwudniowych zawodach zamiast dwóch szans ma sie cztery... Tzn. chyba wiem o co chodzi, że zazwyczaj openy sa trudniejsze od egzaminów... Chociaż to różnie bywa. Tak, ale w takim razie po co to całe zamieszanie z egzaminami, skoro i tak można je olać i zaliczać na innych przebiegach? :lol: Poza tym, w egzaminach chodzi też o pewien stopien trudności, okresloną liczbę użytych strefówek, itp. Być może na początku rozwoju tego sportu u nas i znikomej liczbie zawodów miało to sens, ale teraz? Chociaż jak się tak zastanowić i policzyć ilość imprez, to sytuacja w zastraszającym tempie zmierza do tej sprzed lat i może rzeczywiście znowu będzi etonam potrzebne. :-? :-?

[quote]Wiesz co, najpierw też pomyślałam, że czas 4 m/sek w A1 to trochę przesada. Ale potem pomyślałam, że przecież tor w A1 jest łatwiejszy, więc pies może biec szybciej, a nie czarujmy się, pies, który nie jest w stanie wyciągnąć 4 metrów w A1, w A2 nie zrobi tego tym bardziej... [/quote]
Pewnie tak, ale na prędkość nie składa sie tylko potencjał psa (co oczywiście ma ogromne znaczenie) ale też (a może przede wszystkim)dogranie się, umiejętnosci, jego i przede wszystkim przewodnika. Po prostu z takim czasami spotkałam się pirerwszy raz w życiu, a z tego co wiem, to sędzia akurat nie był tym z największym doświadczeniem, więc myślę, że czasy, które dawał były niestety dziełem przypadku, a nie przemyślanej polityki poprawy poziomu biegających. :wink:

[quote]A że ten sędzia źle sędziował strefy, to już inna bajka. Ale jednak w przypadku polskiego agility największym problemem wydaje mi się to, że bardzo dużo psów biega wolno.[/quote]
No, jest to problem, ale chyba nie poradzimy sobie z nim stawiając wszystkim niebotyczne wymagania czasowe. :) Nacisk należałoby położyć na wiedzę i podwyższanie umiejętności. I nie tylko tych hopkowych, ale i takich ogólnych, dotyczących pracy z psem, np. przekładajacych się na umiejetność motywacji i takich tam :D (z każdym da się lepiej, szybciej) no i swoich, oczywiście!:)
BTW - miłego seminarium! :D

Posted

[quote name='Davie']
Trudniejsza?!?:o Moim zdaniem łatwiejsza. Na dwudniowych zawodach zamiast dwóch szans ma sie cztery... Tzn. chyba wiem o co chodzi, że zazwyczaj openy sa trudniejsze od egzaminów...
[/quote]

To też, ale chodziło mi też o to, że wg nowych wymagań do klasy liczy się ŁĄCZNIE przebieg agility i jumping, tak więc trzeba zaliczyć dwa biegi, a nie jeden. W przypadku ubiegania się o A3 oznacza to konieczność dwóch bezbłędnych biegów na lokatowych miejscach...

[quote]No, jest to problem, ale chyba nie poradzimy sobie z nim stawiając wszystkim niebotyczne wymagania czasowe. [/quote]

Widziałam parę osób, które psy na torze HAMUJĄ zamiast przyspieszać i ewidentnie prędkość nie jest priorytetem w prowadzonym przez nich szkoleniu, myślę, że gdyby systematycznie zbierały za czasy punkty karne lub detki, to trochę by to przemyślały...
A u tego sędziego myślę, że nie było to przypadkiem, bo tory też wyraźnie ustawiał na szybkość.
A że w ogóle trzeba nam seminariów, obozów szkoleniowych i tak dalej, to jasne :D
[quote]BTW - miłego seminarium! [/quote]

Dzięki, bardzo jestem ciekawa, co nowego będzie, bo tego sędziego w ogóle nie znam.