Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Interesuje mnie, jakie warunki trzeba spelnic, zeby pies mogl biegac w oficjalnych zawodach agility w Polsce-
1. Przewodnik musi byc czlonkiem ZK- to wiem.
2. Czy pies musi miec zdany egzamin na PT? ( jest to np. obowiazkowe w Niemczech)
3. Czy pies startujacy w zawodach otrzymuje w ZK karte ocen ( czy osiagniec- w Niemczech jest to Leistungskarte), ktora trzeba przedkladac przed kazdym startem i gdzie wpisywane sa wyniki?

Bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje- moze jakies linki?

Posted

[quote name='nani ni'] moze jakies linki?[/quote]

Tak bedzie chyba najlatwiej.
[url=http://kliker.pieski.eu.org/Agility/regulamin/agility_reg.html#PARCOURS]prosze bardzo[/url]

Ps. Na pewno nie trzeba miec skonczonego PT (chociaz jest to pomocne zawsze).
A czy wlasciciel musi byc czlonkiem....nie wiem. Raczej nie, przynajmniej nigdy nikt tego nie sprawdzal. :roll:

Posted

Ad. 1 podobno właściciel musi być członkiem ZKwP, ale jeszcze nikt mnie nigdy nie sprawdził.
Ad2 Nie ma takiego wymogu.
Ad3 Tak, na początek jest wydawana karta pracy przez Główną Komisję Szkolenia Psów, po uzyskaniu klasy A2 nabywamy zaś za zł bodajże 30 książeczkę pracy. Karta pracy ma postać kartki A4 z tabelką na wpisywanie ocen, książeczka jest znacznie bardziej okazała i służy nam na wszystkie dalsze starty psa.

BTW, w linku podanym przez PATIszona część wiadomości się przedawniła, FCI od 2002 wprowadziło podział na trzy klasy wg wzrostu small (do 35 w kłębie), medium (do 43) i large. Nota bene, tego też nikt nie sprawdza, w związku z czym moja suka przebiegała rok w klasie medium (bo tak mi wyszło z domowego mierzenia), uzyskując klasę A3, po czym w Czechach ktoś ją wreszcie zmierzył i okazało się, że powinna biegać w small...

Posted

[b]Nani_ni[/b], trzeba spełnić warunki wymagane regulaminem FCI, czyli:

- pies musi mieć co najmniej 18 miesięcy
- przewodnik musi być członkiem ZKwP
- przewodnik powinien mieć "kartę/książeczkę pracy agility", w której zapisywane są osiągnięcia psa ;-)

Kartę pracy dostajesz przy pierwszym oficjalnym starcie (podobno, będę mogła potwierdzić - lub nie - w sobotę ;))

Dodatkowo, z tego co widzę, jeśli zawody odbywają się na wystawie, to obowiązują Cię weterynaryjne wymogi wystawowe (książeczka zdrowia + ew. świadectwo zdrowia).

To wszystko. Egzamin PT nie jest wymagany.

Posted

Na oficjalnej stronie FCI [url]http://www.fci.be[/url] musisz sobie wybrać język (francuski, angielski, niemiecki lub hiszpański) i znajdziesz regulamin ;) W wersji angielskiej znajdziesz go [url=http://www.fci.be/uploaded_files/Agility_EN%20(avec%20dessins).doc]tutaj[/url].

Z tego, ci wiem, cały czas nie ma polskiej wersji...

Posted

Dziekuje wszystkim bardzo za odpowiedzi!

[b]Dorotak[/b], bylabym bardzo wdzieczna za wiadomosc, czy dostalas karte przy pierwszym starcie!

Zastanawiam sie, czy jest mozliwosc dostania karty przed startem?
( Chcialabym brac udzial w niemieckich zawodach, ale jako Polka z polska karta )

Posted

Jest taka mozliwosc!Ja swoj pierwszy start w oficjanych zawodach mialam w Czechach i dostalam wczesniej karte pracy !Mysle ze powinnas poprosic o to p. Agate Kordos?Ona o ile sie nie myle sie tym zajmuje!

Posted

Właśnie a jak wygląda sytuacja psami nierodowodowymi?? Czy mają prawo brać udział w agility (zawodach)?? Znajomy ma Onka bez papierów, zrobił sam mały tor, troche z nim ćwiczy i chciałby zająć się tym profesjonalnie(pod okiem tresera). Ja niestety nie wiem jak wygląda sytuacja z takimi psami? czy to jest tylko dla psów rasowych z papierami??

Posted

Ewkaa, a czy czytałaś inne topiki??:) Myślę, że nie, ponieważ już wiele razy było mówione, że na większości zawodach psiaki bez papierów mają wstęp:)

PS. Słuchajcie, jak to wygląda z tym zk? Bo ja w związku zapisana nie jestem, a chce z młodym startować w oficjalnych zawodach:( Trzeba płacić skłądki, jeżeli tylko na kilku zawodach w roku będę się pojawiała, w wystawach udziału nie biorę(bo i nie mam z kim:P), moje psy nie są zarejestrowane itd.? Jak to ogółem wygląda??

Posted

Ogółem to wygląda tak, że aby startować w OFICJALNYCH zawodach pod patronatem FCI (np. zawodach Pucharu Polski), musiasz być członkiem Związku. Ale żeby startować w NIEOFICJALNYCH zawodach (np. IAL) nie muszisz być członkiem.

Czy ktoś to sprawdza, czy nie - nie wiem.

Posted

Psy bez papierów mogą brać udział we wszystkich zawodach w Polsce i w ogóle w większości zawodów. Nie mogą brać udziału w niektórych zawodach wysokiej rangi pod patronatem FCI na przykład w Mistrzostwach Świata Agility.

Posted

[quote name='Flaire']Ogółem to wygląda tak, że aby startować w OFICJALNYCH zawodach pod patronatem FCI (np. zawodach Pucharu Polski), musiasz być członkiem Związku. Ale żeby startować w NIEOFICJALNYCH zawodach (np. IAL) nie muszisz być członkiem.

Czy ktoś to sprawdza, czy nie - nie wiem.[/quote]

W oficjalnych zawodach starowałam dopiero 3 razy, ale na żadnych nie sprawdzano, czy jestem członkiem ZK, ani czy mam opłacone składki.
Myślę jednak, że nawet po zawodach mogą zweryfikować wyniki, jeśli okaże się, że któryś z zawodników nie spełniał warunków. Tak mi się wydaje.

Posted

[quote name='Mokka']Myślę jednak, że nawet po zawodach mogą zweryfikować wyniki, jeśli okaże się, że któryś z zawodników nie spełniał warunków. Tak mi się wydaje.[/quote]Na pewno mogą, chociaż to nie jest takie łatwe, bo żeby to sprawdzić, muszą wiedzieć, w jakim oddziale jesteś zarejestrowana... Przy zgłoszniach na wystawę o to nie pytają - a na zawody?

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='Mokka']Myślę jednak, że nawet po zawodach mogą zweryfikować wyniki, jeśli okaże się, że któryś z zawodników nie spełniał warunków. Tak mi się wydaje.[/quote]Na pewno mogą, chociaż to nie jest takie łatwe, bo żeby to sprawdzić, muszą wiedzieć, w jakim oddziale jesteś zarejestrowana... Przy zgłoszniach na wystawę o to nie pytają - a na zawody?[/quote]

Nie pytają.

Posted

Dzięki za odpowiedzi.
Ja jednak dla spokoju duszy jednak się do zk zapisze, ale to tak żeby do pażdziernika zdąrzyć, bo wtedy planuje start w oficjalnych:)

Posted

[quote name='zakla']Dzięki za odpowiedzi.
Ja jednak dla spokoju duszy jednak się do zk zapisze, ale to tak żeby do pażdziernika zdąrzyć, bo wtedy planuje start w oficjalnych:)[/quote]

Ty się na razie wstrzymaj. Jeśli chodzi Ci o zawody dzieci i młodzieży, to na stronie "Fortu" widnieje informacja, że one również są odwołane. Trudno mi powiedzieć, czy to prawda, bo Fortowa strona nie zawsze jest rzetelnym źródłem informacji (vide PP w Warszawie), ale gdybyś miała płacić składki za ten rok, a zawody by się nie odbyły, to szkoda kasy.
I jeszcze jedno - chyba będzie potrzebna zgoda rodziców. Zadzwoń do swojego oddziału ZK (masz chyba najbliżej do Legionowa) i dowiedz się, jak to jest z nieletnimi w Twoim wieku.

Posted

Z tego co wiem potrzebny jest podpis rodzicow dla nieletnich:P
A z tym nie bedzie problemu.
A co do tych zawodow, to poczekam z zapisem w zk do czasu az moje zgloszenie zostanie wyslane i na 100% bede w nich brala udzial;)

Posted

[quote name='nani ni'][b]Dorotak[/b], bylabym bardzo wdzieczna za wiadomosc, czy dostalas karte przy pierwszym starcie! [/quote]

Sorry, zapomniałam o odpowiedzi :oops:

No więc wypełniłam kartę przed startem i pewnie w niedzielę wieczorem nawet dostałabym ją do ręki, ale ponieważ wymagało to pozostania godzinę dłużej a byliśmy już całkowicie wykończeni, to prosiłam koleżankę o jej odbiór. Więc na własne oczy zobaczę ją za czas jakiś... ;)

Posted

Jesli chodzi o zawodnikow FORTu, to przed pierwszym startem w oficjalnych zawodach zawsze byli skrupulatnie sprawdzani jesli chodzi o czlonkostwo w ZKwP. 8) Natomiast nie zawsze musial nalezec do ZK zawodnik, bo jesli np. pies byl zarejestrowany, to w przypadku startu z innym przewodnikiem, czlonkostwo tego nastepnego juz nie bylo potrzebne.

Posted

Mokka, z przykrością donoszę, że nie będzie. :( :(
I wątpię, żeby to wyszło tak jak z ostatnimi zawodami, kiedy się na nas wypięto i wybrano innych organizatorów, bo wedlug oficjalnej wersji za drodzy bylismy i ciężarówkę chcieliśmy, rozbestwieni, ha! :D A prawda jest taka, że my np. dalibyśmy swoją fotokomórke, której wynajęcie o ile pamiętam znacznie przewyższa koszty proponowanego transportu. No i jeszcze to, że znowu Pedigree weszło z kasą, a tego nie przeskoczymy. :) Więc raczej nikt tego nie zrobi, bo my dalibyśmy swój teren, i mocno przymierzaliśmy się do hali (tak jak przy kwietniowych zawodach klub gotowy był pokryć koszty jej wynajęcia, ale i to okazało się za mało). A przy obecnym podejściu władz, że na hopkach to się raczej zarabia, niż do nich [b]trochę[/b] dokłada, to sama oceń... Szkoda, bo sędzia oczywiście od dawna zaklepany, i nie bylibyśmy narażeni na takie rzeczy jak dawane na A1 czasy, w których psy z przyzwoitym tępem z trudem się mieszczą, albo i nie. :lol:
Przepraszam, ale już nie chce mi się więcej o tym pisać. :)

Posted

Wielka szkoda :(
Ja, co prawda, jestem bobo już trochę przerośnięte, ale małoletnia frakcja naszego klubu bardzo się na te zawody szykowała.